16 prekrasnih raznobojnih sobnih biljaka koje će vam se svidjeti

wop Biljke5724088

Zajednica sobnih biljaka diljem svijeta zaljubljena je u raznolike biljke – a zašto ne, s obzirom da ove zadivljujuće ljepote mogu dodati karakter svakom prostoru i poboljšati njegovu estetsku privlačnost. Ovaj članak pokriva neke od mojih omiljenih raznobojnih sobnih biljaka kojima, znam, nećete moći odoljeti.

Pogledajte ovaj popis od 16 prekrasnih raznobojnih sobnih biljaka i odaberite. I nemojte me kriviti ako ne možete odabrati samo jednu jer su svi super prekrasni!

Filodendron Birkin

wop Filodendron78495366

Filodendron birkin jedinstvena je i rijetka sobna biljka koja pripada obitelji Araceae, a odlikuje se atraktivnim zaobljenim listovima s dramatičnim prugastim linijama na licu.

Izgleda tako privlačno da se čini kao da su sami anđeli naslikali zamršene uzorke na njegovom lišću! Ova dizajnerska biljka sporo raste i ostaje kompaktne veličine. A budući da je ovo tropska biljka, uspijeva u jakom, neizravnom svjetlu, toplim, vlažnim uvjetima.

Ali ne brinite, još ne trebate svoj dom pretvarati u staklenik!

Posudu s biljkom možete jednostavno staviti na pladanj sa šljunkom napunjen vodom kako biste sortirali dio vlažnosti. Što se tiče temperature, pazite da ne padne ispod 13 ° C i držite ovu ljepotu na mjestu gdje dobiva puno neizravne sunčeve svjetlosti.

Također, filodendron birkin voli vlažno tlo, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer bi to moglo dovesti do mokrih nogu i uzrokovati da njegovo atraktivno lišće uvene i odumre.

Fikus gumijevac

wop nzktjhh4w4w33bjlik44w3w35gh

Fikus gumijevac ima debele, kožaste listove poput kaučukovca, ali nisu tamnozelene boje. Umjesto toga, lijepo su šareni i prikazuju zelene, bijele i ružičaste nijanse, što ih čini apsolutnom poslasticom za oči.

Imate li neki kutak u svom domu koji bi se mogao malo oraspoložiti? Samo ga ukrasite ovom spektakularnom sobnom biljkom i divite se prekrasnoj transformaciji!

Budući da je fikus gumijevac autohtona u tropskim kišnim šumama, zahtijevaju izdašne doze vlage, topline i neizravnog svjetla. Kada se drži u zatvorenom prostoru, pazite da ovu ljepotu držite dalje od klima uređaja/grijača ili hladnog propuha s prozora ili vrata.

Fikusi gumijevci prilično opraštaju kada su u pitanju njihovi zahtjevi za njegom.

Kalateja triostar

wop ngjk45nkjpl4gwgwgc55

Kalateja triostar savršen je način da svakom prostoru dodate malo drame i egzotičnih tropskih vibracija. Nevjerojatno šiljasto lišće ove biljke prikazuje atraktivne pastelne pruge u svijetlozelenoj, krem ​​i ružičastoj boji na vrhu. Donja strana listova još je upečatljivija u jarko ružičastoj ili kestenjastoj nijansi.

I kao da sva ta ljepota nije bila dovoljna, ova ljepotica iz obitelji molitvenih biljaka noću prirodno savija svoje listove, ponosno pokazujući svoje živopisne donje strane!

Ako dovoljno duboko volite svoj ‘Triostar’ (što je, usput rečeno, nemoguće ne ), on može narasti do 4-5 stopa u visinu i oko 2-3 metra u širinu u zrelosti. Što se tiče brige o ovoj prekrasnoj sobnoj biljci, morate joj dati odgovarajuću količinu vlage, sunčeve svjetlosti (iako nema izravnog sunca) i vode kako biste vidjeli kako uspijeva.

Hoja

wop njgk3w44nckogj43jnck

Gusti i sjajni voštani listovi obojeni ružičasto-bijelim, nevjerojatno savršeni grozdovi blijedoružičastih cvjetova, duge loze – što se sviđa u raskoši hoje!

Ova super atraktivna sobna biljka ima čast biti ‘biljka iz snova’ mnogih ljubitelja biljaka zahvaljujući svom divnom izgledu i ležernoj prirodi.

Budući da je ova biljka polusukulentna, poprilično oprašta ako je s vremena na vrijeme zaboravite zaliti. Samo se suzdržite od prekomjernog zalijevanja i dajte mu puno svijetle neizravne svjetlosti i sigurno će procvjetati.

Zahtjevi za hranjenje ove sobne biljke također nisu veliki – trebate je gnojiti jednom mjesečno od travnja do listopada. Što se tiče toksičnosti, hoja se općenito smatra netoksičnom za kućne ljubimce; ali njezino lišće, ako se konzumira u velikim količinama, može uzrokovati povraćanje vašeg šteneta ili mačića.

Zebrin cvijet

wop mgkl43mcckm344ccg3

Zebrin cvijet, brzorastuća je višegodišnja biljka lijepog uzorka porijeklom iz južnog Meksika i Gvatemale.

Vrh njegovog raznobojnog lišća prikazuje zapanjujuće ljubičaste i zelene uzdužne pruge, dok je donji dio duboko magenta nijanse. Pažljivim pregledom primijetit ćete finu dlaku duž ruba svakog lista.

Poput Pothosa, ove šarolike sobne biljke su preživjele, uspijevaju u najnegostoljubivijim uvjetima pokazujući iznimnu otpornost. Nisu baš izbirljivi oko smještaja i s lakoćom mogu preživjeti s rijetkim zalijevanjem. 

Filodendron ‘duh Floride’

wop nmjig3l4w4wjnmcoi3g4

Znate li zašto se ova biljka zove ‘duh Floride’? To je zbog gotovo ‘sablasne’ bijele boje njegovih novih listova! Kako sazrijevaju, listovi počinju dobivati ​​privlačnu limetastozelenu boju prije nego što postanu tamnozeleni u roku od jednog do dva tjedna.

To znači da će u svakom trenutku kućna biljka filodendron ‘duh Floride’ imati miješano zeleno lišće koje joj daje neobičan izgled.

Kada je u pitanju briga o ovoj rijetkoj i jedinstvenoj sobnoj biljci, morate joj pružiti okruženje koje je slično njenom prirodnom staništu (prašuma). To znači da biste trebali osigurati puno vlage zajedno s dovoljno svijetle, neizravne svjetlosti i mješavinom tla koja se brzo ocijedi. A budući da je ova biljka penjačica, pričvrstiti joj neku vrstu potpore za biljke bila bi sjajna ideja.

Imajte na umu da ako kod kuće imate malu djecu ili kućne ljubimce, možda biste trebali razmisliti o odabiru ove biljke jer je po prirodi otrovna.

Monstera  

wop mnij2n4mciiogmom4

Zarobivši srca tisuća ljubitelja biljaka u svakom kutku svijeta, jako šarena monstera rijetka je ljepotica.

Ikonični listovi monstere sa svim tim rupama i grebenima itekako su prisutni u ovoj spektakularnoj raznolikosti – ali su još upečatljiviji s čisto bijelim i zelenim šarenilom. Nije ni čudo da ovu zadivljujuću biljku često možete uočiti u časopisima o uređenju doma i brojnim objavama na Instagramu!

Briga za ovu biljku zahtijeva toplo i vlažno okruženje, nježnu sunčevu svjetlost i vlažno, dobro drenirano tlo.

Ovdje je važno napomenuti da, budući da bijeli dio lišća ove šarolike monstere ne može apsorbirati svjetlost, potrebno joj je puno svijetle, neizravne svjetlosti da bi pravilno cvjetala. Stoga ga je najbolje postaviti blizu prozora ili vani na terasi kako bi bio istinski sretan.

Jedini nedostaci ove raskošne biljke su cijena i dostupnost. Očekujte da ćete platiti pozamašnu svotu, čak i za samo rezanje, a ulazak u trag također može biti izazov.

Zlatni puzavac

wop ne3ugikncgl34

Ako vam raznobojne sobne biljke tjeraju da vam srce preskoči, ali nerado se odlučite za njima jer obično na kraju ubijete većinu svojih zelenih beba, zlatni puzavac sigurno će vam dati nadu.

To je zato što ne samo da je ova sobna biljka ludo prekrasna sa svojim stabljikama koje kaskadiraju iz visećih posuda, već će preživjeti u gotovo svim uvjetima. Zapravo, ne bi bilo pretjerano reći da ova biljka zapravo uspijeva i ako ju zanemarujete!

Poznata i kao đavolji bršljan zbog svoje sposobnosti da uspijeva u nepovoljnim okolnostima, ova biljka ima lijepe srcolike listove išarane blijedožutom ili bijelom bojom. Smatra se izvrsnom biljkom za uredske prostore jer se izvrsno ponaša pod fluorescentnom rasvjetom.

I premda će uspjeti u tamnim ili slabo osvijetljenim kutovima, imajte na umu da lišće može izgubiti svoju šarenost i postati potpuno zeleno – nešto što ne biste htjeli da se dogodi ako volite šarolike biljke.

Biberovac

wop gnujk4wwnco4gw

Biberovac je raznolika sočna sorta koja je porijeklom iz prašuma Južne Amerike. Njegovi sjajni, mesnati listovi u više nijansi kremasto bijele, tamnozelene i blijedo maslinastozelene rastu na tankim, nedrvenastim stabljikama i daju mu karizmu koju je teško propustiti. Ovo je prilično kompaktna biljka koja može narasti do jedne stope i obično je grmolika.

Baš kao i većina drugih peperomija, i ova ima prilično jednostavne zahtjeve za njegu . Dajte mu odgovarajuću vlažnost i svjetlost kako bi bio sretan i zalijevajte ga tek kada primijetite da se gornjih nekoliko centimetara tla osušilo. Zapamtite da ovoj biljci ne treba puno vode jer njezino lišće može pohraniti vodu.

Kalateja orbifolia

wop jgiowj4coigjncwoii

Ova je porijeklom iz Bolivije i jedna je od najvećih kalateja koje se mogu naći. S okruglim lišćem s upečatljivim tamnozelenim i srebrnim prugama, ovaj dragulj sobne biljke može bez napora dati dizajnerski štih svakom prostoru.

Svoju eleganciju duguje svojim velikim listovima koji rastu prilično široki kako biljka inči prema zrelosti. Tako je zadovoljavajuće vidjeti kako se novi listovi polako razvijaju dok izbijaju čvrsto uvijeni. Zadržite dah dok čekate da vidite je li sva vaša ljubav i pažnja proizvela još jedan zapanjujući list.

Kalateje može biti teško održavati u vrhunskom stanju osim ako ne osigurate dosljedne i prikladne uvjete. Najsretnija je kad mu ima puno vlage, vlažnog tla i prošaranog svjetla (baš kao što u svom prirodnom staništu ulazi pod krošnje drveća).

Ako ste spremni za izazov, ove zapanjujuće šarolike sobne biljke donijet će vam godine užitka.

Vražji bršljan

wop nbghukjj4hhnck4w

Vražji bršljan je bliski rođak zlatnom puzavcu i jednako oprašta. Ima iste sjajne listove u obliku srca, ali sa srebrnim mrljama zbog kojih izgleda apsolutno zapanjujuće.

Kao sobna biljka, vražji bršljan preferira visjeti nego da se penje, tako da ga možete smjestiti u viseće posude u kojima njegove loze mogu lijepo visjeti. Također može biti izvrstan dodatak vašem terariju jer voli vlažne uvjete.

Iako se ove tolerantne šarolike sobne biljke neće nimalo žaliti ako ste zaboravan roditelj biljaka kada je u pitanju zalijevanje, ne cijeni vlažnu zemlju. Stoga ga zalijevajte tek kada se gornjih 3-5cm tla potpuno osuše.

Što se tiče rasvjete, jarko ambijentalno svjetlo daje najbolju boju i šarolikost listova, ali biljka satenskog pothosa također može lijepo podnijeti uvjete slabog osvjetljenja.

Dracena

wop ngukw34hnpugw

Ova sobna biljka iznimno je popularna među entuzijastima koji su ljubitelji šarolikog sobnog bilja. Ima dugačke, zakrivljene listove s limun zelenim, tamnozelenim i bijelim prugama. Svi listovi se lijepo šire iz središnje stabljike što joj daje privlačan izgled. Želite li svom uredu ili životnom prostoru dodati osvježavajući štih, ova biljka je sve što vam treba!

Dracaena prilično je jednostavna biljka za njegu koja dobro podnosi umjereno zalijevanje i neizravno sunčevo svjetlo. Preferira toplo okruženje, ali može tolerirati temperature i do 10 °C neko vrijeme.

Imajte na umu da je smeđe, sušenje i opadanje donjeg lišća česta pojava kod dracaene tijekom rasta. Dakle, ako opadanje lišća nije trajno, to ne bi trebao biti razlog za brigu. Također, može biti otrovna za kućne ljubimce kada se proguta, pa na to morate biti oprezni.

Zeleni ljiljan

wop hguiwhpiu4ijmiow4

Zeleni ljiljan ili Chlorophytum comosum kako se znanstveno naziva, jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka diljem svijeta. To je mala ukrasna biljka koja izgleda vrlo privlačno jer njezini dugi raznobojni listovi nalik vrpci sa zelenim i blijedobijelim prugama vise preko rubova spremnika.

U ljetnoj sezoni možete uočiti čak i sićušne bijele cvjetove u obliku zvijezda kako proviruju iz gustog lišća, što udvostručuje njegov šarm.

Sada je i ova biljka koja se lako prilagođava što je čini savršenom za unutarnje okruženje. Može preživjeti sušne periode, slabo osvjetljenje, pa čak i upravljati niskim temperaturama.

Ali budite oprezni jer će, nakon kontinuiranog zanemarivanja, početi izgledati prilično otrcano i neprivlačno sa posmeđenim listovima , osobito vrhovima. Uz odgovarajuću pažnju i njegu, ova biljka će nastaviti krasti srca i podizati ugođaj vašeg doma.

Kalateja zebrina

wop nhgu4ihbigul4wncikkg4wqncg

Ako uočite zadivljujuću tropsku biljku s velikim jajolikim listovima svijetlozelene boje, ali imaju tamnozelene pruge poput zebre, velika je vjerojatnost da gledate u kalateju zebrinu.

Kao i sve kalateje, potrebna joj je ljubav i pažnja da bi ostala izgledala najbolje. Zahtijeva toplo i vlažno okruženje s tonama vlage. Ovo nije biljka koju bih preporučio početnicima, ali ako ste dorasli izazovu, isplati se truda.

Aglaonema

wop ukjw34hhnuukkcgn3kcgw3

Ovu zimzelenu trajnicu ne nazivaju uzalud ‘Srebrnom kraljicom’ – njeno zagonetno srebrno-zeleno lišće izgleda tako zapanjujuće da bi ova biljka mogla biti savršen dar za kraljevske porodice.

Raznobojni listovi u obliku koplja izbijaju iz kratkih stabljika i rastu uspravno, dajući mu jedinstven izgled. Bilo da se radi o vašem uredu, dnevnom boravku, terasi ili zaštićenom vrtu, ova ljepota izgledat će apsolutno prekrasno u svakom okruženju.

Sada, ako želite da vaša aglaonema bude sretna, postavite je na jako, neizravno svjetlo, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost. I iako ova biljka voli vlažno tlo, pokušajte ne pretjerivati ​​sa zalijevanjem jer će to uzrokovati trulež korijena.

Zapamtite da je umjerenost ključ kada je u pitanju zalijevanje vaše srebrne kraljice. Nadalje, ova ljupka biljka nema posebne zahtjeve za vlagom, ali definitivno ne voli izlaganje hladnom propuhu.

Sansevijerija

wop bgzhbwzgb4ilujujnilu45z544hw

Ova biljka može biti malena, ali nemojte dopustiti da vas to zavara ni na trenutak! Kada je riječ o čvrstoći, sansevijerija može nadmašiti većinu ostalih na ovom popisu – a ozbiljno impresionira i u pogledu izgleda. Ova šarolika i kompaktna biljka raste u uskim rozetama sjajnog zelenog lišća s atraktivnim žućkastim rubovima i može biti visoka najviše 20cm.

Ovo je izdržljiva i robusna biljka koju je vrlo lako uzgajati i brinuti o njoj. Prilično je tolerantna na sušu, ali neće cijeniti prekomjerno zalijevanje ili slabo drenirano tlo jer će to uzrokovati truljenje korijena. Dobro raste na umjerenoj do jakoj, neizravnoj svjetlosti i kratkotrajno podnosi temperature do 10 °C.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: