Kako sačuvati sjeme rajčice

image 15

Pitate se kako sačuvati sjeme rajčice? Iako se ovo ukusno povrće čini pomalo nezgodnim za uštedu sjemenki, zapravo je prilično sigurno.

Sjeme rajčice čuva se od najukusnijih rajčica s najmanje šest zdravih biljaka. Sjemenke se potom fermentiraju u staklenci nekoliko dana dok se želatinozna ovojnica ne otopi, a sjemenke ne budu skliske. Operite sjemenke u finom situ pod čistom vodom i stavite ih da se suše dan ili dva prije pakiranja za skladištenje.

Osnove za spremanje sjemena rajčice

Sjeme rajčice jedna je od najčešće sakupljanih vrsta sjemenaNeke od rajčica najboljeg okusa su sorte otvorenog oprašivanja koje su savršene za godišnje spremanje sjemena dok rastu.

Rajčice imaju samooplodne cvjetove. Cvjetovi se mogu oprašiti vjetrom ili kada se biljka gura. Uobičajena praksa je lagano lupkanje prstima po cvjetnim grozdovima dok cvjetovi cvjetaju kako biste potaknuli oprašivanje i zametanje plodova.

opt volovskoi

Mnoge moderne sorte rajčice ne mogu se lako unakrsno oprašiti s drugim sortama jer je žižak cvijeta umetnut i nije dostupan oprašivačima. Uz to, rajčice s ribizlom i lisnate sorte krumpira mogu biti sklonije unakrsnom oprašivanju od drugih sorti.

Sjeme rajčice se bere i priprema za skladištenje mokrim postupkom fermentacije . Fermentiranjem sjemenki rajčice uklanja se želatinasti omotač oko svake sjemenke rajčice (ili drugih sličnih vrsta sjemenki kao što je spremanje sjemenki iz krastavaca ).

Želatinozna vrećica oko sjemena sprječava prerano klijanje sjemena unutar ploda u prirodi, ali ponekad može potpuno spriječiti klijanje. Iz tog razloga, čuvari sjemena otapaju omotač sa sjemena postupkom mokre fermentacije prije sušenja i skladištenja sjemena.

Sadnja rajčice za spremanje sjemena

Za početak ćete morati uzgojiti ukusne rajčice ! Započnite sadnjom najmanje šest biljaka željene vrste rajčica s otvorenim oprašivanjem. Ako je moguće, 12 ili više biljaka najbolje je za očuvanje genetske raznolikosti. To će vam pomoći osigurati da imate dobar izbor sjemena za rad.

“Rajčice su biljke koje se razmnožavaju u srodstvu. Većina modernih sorti rajčice ima potpuno uvučene stilove. Takva struktura cvijeta ozbiljno ograničava (a može i potpuno onemogućiti) bilo kakvo križanje ovih sorti.”Od sjemena do sjemena: Tehnike štednje i uzgoja sjemena za povrtlare, Suzanne Ashworth

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Provjerite jeste li odabrali sortu rajčice s otvorenim oprašivanjem za spremanje sjemena. To mogu biti nasljedne rajčice ili nenasljedne (novije) sorte, sve dok nisu hibridi (križanja F1).

Sjeme naslijeđa čuvano je generacijama i vrijedno ga je sačuvati za buduće generacije!

Izolacija između sorti

Skupinu 6-12+ rajčica potrebno je izolirati od ostalih vrsta biljaka rajčice. Sorta koju spremate može se izolirati od drugih jednostavnim sađenjem daleko od drugih sorti (ili samo jednom sortom) ili postavljanjem fizičke barijere između sorti.

Izolacija udaljenošću je najlakši način za čuvanje malog kućnog sjemena. Minimalna izolacijska udaljenost za većinu sorti rajčice je oko (3 metra). Ipak, neke nasljedne sorte imaju duge vrhove unutar cvjetova (duže od prašnika) i mogu biti sklonije prirodnom unakrsnom oprašivanju. Za ove osjetljivije sorte preporučuje se izolacijska udaljenost od (10 metara). Za komercijalnu proizvodnju sjemena, nije neuobičajeno da proizvođači izoliraju sorte na (30 metara) ili više.

Izolacija fizičkom barijerom obično se vrši pokrivanjem reda. Biljke rajčice mogu se uzgajati u politunelima, staklenicima ili obručima prekrivenim mrežom protiv insekata. Pazite da mrežu protiv insekata čvrsto pričvrstite na tlo i oko rubova kako biste spriječili ulazak bumbara, zidara, muha i drugih oprašivača.

Biftek rajcica Big Meaty Slicer Heirloom rajcice879453453812

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Također, odvojite vrijeme da posadite puno cvijeća oko vrta. Ovo cvijeće treba odvratiti pažnju kukcima oprašivačima i zaokupiti ih.

Želimo da bumbari idu na obližnje cvijeće umjesto da potencijalno križaju nektar između sorti rajčice. Sigurno još uvijek može doći do unakrsnog oprašivanja jedne sorte s drugom, ali korisni oprašivači obično preferiraju domaće cvijeće umjesto cvjetova rajčice.

Razmislite o sadnji visoke kulture nalik živici poput kukuruza između sorti ili cvjetne kulture poput tikve. Pokušajte posaditi usjeve i prateće biljke za rajčice koje cvjetaju u različito doba ljeta kako biste odvratili pozornost kukcima oprašivačima. Alternativno, možete koristiti vrećicu cvjetova od organze oko cvjetnog grozda kako biste smanjili unakrsno oprašivanje.

image 16

Uzgoj rajčice za spremanje sjemena

Održavajte svoje novozasađene biljke rajčice zdravima osiguravanjem stalne vode, uklanjanjem bolesnog lišća i postavljanjem kolca za rajčice i/ili kaveza za rajčice . Također biste trebali dodati malo organskog gnojiva sa sporim otpuštanjem i malčirati površinu tla kako biste zadržali vlagu i rashladili korijenje.

Kad biljke rajčice počnu cvjetati, svaki dan odvojite malo vremena da lupkate po cvjetnim grozdovima ili nježno gurnete cijelu biljku. Svaki cvijet rajčice je samooplodan i ima muške i ženske dijelove. Guranje biljke može pomoći u oprašivanju biljke uzrokujući padanje peluda s prašnika na žiške cvata. Vjetar također može sam učiniti da se to dogodi.

Odabir rajčice za spremanje sjemena

Pripazite na sazrijevanje prvih grozdova rajčice na svakoj biljci. Htjet ćete ubrati nekoliko ovih rajčica koje prvo sazrijevaju sa svake biljke. Ako imate više od 6-12+ biljaka, razmislite o žetvi samo iz biljaka u sredini parcele kako biste smanjili mogućnost unakrsnog oprašivanja sjemena.

Potražite snažne biljke koje su cvjetale rano u vegetacijskoj sezoni kako biste sačuvali vlastito sjeme rajčice. Izbjegavajte berbu rajčice s bolesnih, bolesnih ili slabih biljaka u povrtnjaku. Pokušajte odabrati zdrave jednolične biljke koje imaju puno cvjetova/ploda kako biste sačuvali vlastito sjeme.

Berba rajčica za čuvanje sjemena

Rajčice bi trebale biti zrele kada se beru. Većina sorti ima crvenu nijansu kada je zrela, ali postoje mnoge koje su različite nijanse (ljubičasta, žuta i tako dalje) kada su savršeno zrele. I dalje bi trebali biti malo čvrsti, ali bi trebali imati malo popuštanja kada se stisnu.

Pokušajte brati zrele plodove iz središta biljke rajčice (umjesto da visi sa strane kaveza, gdje su cvjetovi vjerojatno bili osjetljiviji na unakrsno oprašivanje). Ako je mraz na putu, rajčice se mogu dozrijevati s trsa u zatvorenom prostoru na prozorskoj dasci. Ne čuvajte sjeme od pokvarenih rajčica.

Determinirane rajčice su sorte koje narastu do svoje genetski određene visine i zatim zametnu sve plodove odjednom. Ove su sorte izvrsne za spremanje puno sjemenki odjednom. Indeterminantne rajčice rastu s prekidima na trsovima koji postaju sve duži tijekom vegetacije. Ove su sorte savršene za čuvanje sjemena u manjim serijama tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Kako sačuvati sjeme rajčice?

Postupak spremanja sjemena rajčice prilično je jednostavan. Srećom za one koji čuvaju sjeme, sjeme rajčice spremno je za berbu u isto vrijeme kada su rajčice savršeno zrele za jelo! Sjemenke i pulpu možete upotrijebiti za spremanje sjemenki i još uvijek dobiti kriške rajčice za sendviče ili pastu od rajčice.

Započnite s rezanjem voća kroz najdeblji dio (zamislite ekvator). Kušajte samu rajčicu. Odaberite najukusnije rajčice iz svake biljke kako biste sačuvali sjeme. Nemojte sakupljati sjeme rajčice s pljesnivih ili pokvarenih rajčica.

“Za mnoge vrtlare rajčice su arhetip raznolikosti. Bezbrojni oblici, boje i veličine kultivara rajčice s otvorenim oprašivanjem mogu nadahnuti vrtlara da sačuva sjeme brojnih sorti rajčice.

Kako uzgajati rajcice Najbolji vodic za vrtlare4357894387915

Berba sjemena rajčice

Sada je vrijeme da prikupite sjemenke iz unutrašnjosti ukusnih rajčica i započnete proces fermentacije. Da biste dobili održivo sjeme, možete jednostavno spremiti sjeme s jedne biljke, ali za genetsko očuvanje, spremite ih s najmanje 20 različitih biljaka iste sorte.

Za fermentaciju sjemena rajčice trebat će vam:

 • Nož
 • Staklenka
 • Žlica
 • Elastična gumica
 • Tkanina, papirnati ručnik, filter za kavu ili prozorska mreža
 • Kuhinjsko sito s finom mrežicom
 • Tanjur

Iscijedite ili zagrabite sjemenke i njihove kašaste ovojnice u staklenu posudu za konzerviranje (ili šalicu ili zdjelu). Manje rajčice možete po želji jednostavno cijele zgnječiti.

Dodajte malo vode u zdjelu i prstima lagano promiješajte pulpu i sjemenke rajčice. Ako u staklenci nema puno pulpe od rajčice, dodajte prstohvat šećera da pomogne fermentaciji.

Ponovno lagano promiješajte i (po izboru) pokrijte gumicom krpom, papirnatim ručnikom, papirnatim tanjurom ili filtrom za kavu.

Metoda fermentacije

Stavite staklenku s mokrim sjemenkama na pult. Fermentacija će se dogoditi prirodno u mješavini sjemenki i početi će se otapati želatinozni sloj oko sjemenki.

Nekoliko puta dnevno promiješajte sjemenke kako biste spriječili stvaranje debelog sloja plijesni na vrhu sjemenki. Svaki put kad promiješate, izvadite nekoliko sjemenki i provjerite jesu li i dalje skliske (što znači da je ostalo malo gela).

Pokušajte ne pokriti posudu čvrstim poklopcem. Ako mušice predstavljaju problem, upotrijebite prozračni pokrivač poput gaze da pokrijete vrh staklenke/kade.

Potpuno otapanje sloja obično traje 1-3 dana. Grubi rubovi sjemenki mogu se osjetiti kada se sloj gela otopi.

“Osim uklanjanja vrećice gela, fermentacija također ubija mnoge bolesti rajčice koje se prenose sjemenom.”Od sjemena do sjemena: Tehnike štednje i uzgoja sjemena za povrtlare, Suzanne Ashworth

Čišćenje sjemenki

Nakon što se gel od rajčice otopi, sjemenke se moraju odvojiti od pulpe u staklenci. Dodajte još malo svježe vode u staklenku i promiješajte. Održivo sjeme će potonuti na dno posude dok će pulpa i ostale tvari plutati na vrhu.

Odlijte što je moguće više vode dok sjemenke držite u tegli. Ponavljajte ovaj postupak dok voda ne postane bistra. Zatim ulijte sjemenke u fino cjedilo ili kuhinjsko sito i poprskajte ih svježom čistom vodom.

Sušenje sjemena rajčice

Sada sjeme treba nježno osušiti, odmah. Možete pustiti da višak vode iscuri iz sjemenki dok su u situ, a zatim stavite sjemenke u male skupine da se osuše na tanjuru, papirnatom ručniku, prozorskoj mrežici ili filtru za kavu. Također možete koristiti posebno sito za čišćenje sjemena ako ga imate.

Stavite sjeme na toplo mjesto s izvrsnom cirkulacijom zraka da se osuši. Minimalna temperatura zraka od (21°C) pomoći će im da se brzo osuše, ali biste trebali izbjegavati pečenje sjemenki u jako vrućim uvjetima. Sušenje sjemena obično traje samo dan ili dva. Neka se sjemenke potpuno osuše prije pakiranja za skladištenje.

Čuvanje sjemena rajčice

Nakon što se vaše sjemenke potpuno osuše, pohranite ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu u označenoj omotnici, vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi poput staklenke za pohranu sjemena. Sjeme povrća držite dalje od vlage, visokih temperatura i izravne sunčeve svjetlosti

Suhe sjemenke pohranjene u papirnatim omotnicama brzo gube održivost, pa ako ih želite čuvati više od godinu dana, upotrijebite staklenu teglu. Obavezno označite spremnik s nazivom sorte rajčice i datumom spremanja. U bilo kojem trenutku možete napraviti test klijavosti kako biste odredili klijavost vašeg sjemena.

Sjeme rajčice ima dug životni vijek i može trajati više od pet godina ako se pravilno skladišti. Ali ako sumnjate u njihovu održivost, uvijek je najbolje testirati njihovu klijavost (ili započeti sa svježim sjemenkama).

Pakiranje sjemena rajčice

Započnite s pakiranjem čistih, suhih sjemenki u malo pakiranje. Evo nekoliko dobrih opcija za spremnike za skladištenje:

 • Male papirnate omotnice za kovanice
 • Male plastične vrećice
 • Staklene staklenke sa širokim grlom

Lagano pritisnite prilikom zatvaranja pakiranja kako biste izbjegli zgnječenje sjemenki ako koristite omotnicu ili vrećicu. Pokušajte ne ostaviti previše zraka u pakiranju, ali nemojte ni istisnuti sav zrak (i ​​nemojte vakuumirati sjeme).

Označite sjeme prije nego što ga stavite u skladište. Uključite naziv sorte, datum spremanja sjemena i savjete za uzgoj.

Spremnici za skladištenje sjemena

Nakon što se sjeme zapakira za skladištenje, sva se pakiranja mogu staviti u spremnik. To može biti bilo što, od prenamijenjene plastične kante ili drvene kutije do jedne od ovih otmjenijih opcija:

 • Ladice za knjižnične kartice
 • Kutije za pohranu fotografija
 • Staklene staklenke sa širokim grlom

Hermetički zatvoreni spremnici kao što su veliki Ziplocs, plastične kace ili zidane staklenke dobro funkcioniraju za male sjemenke poput ove. Ako možete pronaći hermetički zatvorenu kadu jednobojne, to će vam pomoći da svjetlost ne dospije u sjemenke. Drvene ladice knjižnice – iako nisu hermetički zatvorene – izvrsno štite svjetlost dok održavaju organizaciju.

Stakleni spremnici za skladištenje pomažu sjemenkama da ostanu održive najdulje vrijeme. Debela plastika također može obavljati dobar posao nekoliko godina.

Kako biste smanjili vlažnost, izvadite pakiranje silikagela iz drugog pakiranja ili dodajte žlicu suhe riže. Ova sredstva za sušenje mogu apsorbirati višak vlage.

Uvjeti skladištenja sjemena

Sjemenke rajčice najdulje traju kada se čuvaju u idealnim uvjetima. To općenito znači mjesto s niskom vlagom (ali ne nultom), bez svjetla i hladnom temperaturom malo iznad točke smrzavanja.

Evo idealnih uvjeta za čuvanje sjemena rajčice kod kuće:

 • Temperatura zraka od (0°- 5°C)
 • Vlažnost zraka manja od 50%
 • Gotovo potpuni mrak
 • Bez štetočina poput miševa koji se vole hraniti sjemenkama

Uobičajena mjesta za pohranjivanje sjemenja uključuju negrijane ormare, suhe i hladne podrume i ladicu hladnjaka. Ako pohranjujete na mjestu s promjenjivom vlagom (kao što je hladnjak), svakako koristite hermetički zatvorenu posudu i razmislite o stavljanju mjerača vlažnosti sa svojim sjemenkama.

Životni vijek sjemena rajčice

Sjeme rajčice obično traje 4-6 godina ako se pravilno skladišti kod kuće na hladnom i suhom mjestu. Ipak, mogu trajati samo nekoliko godina ako su pohranjeni u papiru, a ne u staklu. Mogu trajati mnogo dulje od 6 godina u komercijalnim uvjetima skladištenja s niskom razinom kisika.

Sadnja sjemena rajčice

Sjeme rajčice obično se sije u zatvorenom prostoru, uzgaja u presadnice, a potom se mlade biljke presađuju u vrt. Rajčice se mogu sijati izravno na otvorenom, ali samo u podnebljima s vrlo dugim sezonama rasta.

Sjemenke rajčice klijaju na temperaturama tla između 10ºC i 25ºC. Klijanje je prilično sporo na hladnijem kraju ovog raspona, tako da se sjeme rajčice obično sadi na optimalnoj temperaturi tla od 65ºF do 85ºF. Topla soba u vašem domu s toplinskom prostirkom za sadnice prekrasna je opcija.

Održivom sjemenu rajčice obično treba oko tjedan dana da proklija osim ako je tlo prehladno. Nemojte saditi svoje rajčice na otvorenom dok temperatura zraka ne bude najmanje (6°C), a po mogućnosti iznad (10°C). Dodajte kolac za rajčice i/ili kavez prilikom presađivanja vaših presadnica.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?

Odabir sobnih biljaka Štetočine i nametnici Životinje i kukci u vrtu

Koje biljke tjeraju komarce

Sobne biljke Fikus (Ficus) Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje fikusa benjamina

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)