Najbolje biljke otporne na sušu

1682653248 Top 10 trockenheitsresistente Pflanzen Organic Pereglin

Problem s vrtlarstvom je u tome što niti jedna grupa biljaka ne odgovara svakom vrtu. Svaka vrsta ima svoje zahtjeve za preživljavanje i uvjete za razvoj.

Dobra je vijest, međutim, da neke biljke odgovaraju vašoj klimi i okolišu; Možda ćete se samo morati više potruditi da ih identificirate.

Bez obzira volite li više cvjetne trajnice, sukulente ili kaktuse, pronaći ćete ga.

Većina biljaka uspijeva na sunčanom mjestu s puno vlage i drenaže.

1. Alium

10 najboljih organskih biljaka otpornih na sušu Pereglin

Neodoljive ljubičaste cvjetne glavice aliuma trebale bi ih učiniti dobrodošlim dodatkom u vašem vrtu.

Zbog njihovog upečatljivog izgleda dok se nalaze na visokim stabljikama teško ih je ignorirati i izvrsni su za privlačenje oprašivača na vaš posjed.

Poznata i kao cvjetni luk, ova je trajnica dugovječna zbog svoje veze s uobičajenim lukom i vlascem. Cvast će tijekom sunčane sezone, dodajući boju i zanimljivost.

Allium je izvanredno tolerantan na sušu kada se uzgaja u tlu i ne treba mu puno vode; Zapravo, previše vode može uzrokovati truljenje luka.

Aliumu u posudi treba više vlage da bi preživio.

2. Baptisa

10 najboljih organskih biljaka otpornih na sušu Pereglin

Baptisia je izvrstan dodatak sušnoj klimi. Ima dugo korijenje koje može doseći duboko ispod površine u potrazi za vodom, a također je prilično lijepo.

Baptisia raste u grozdovima visokim oko 1 metar i ima svijetlozeleno lišće, a većina kultivara ima plave cvjetove, ali neki hibridi imaju bijele ili ružičaste cvjetove.

Baptisia posebno voli pjeskovita ili ilovasta tla s neutralnom PH vrijednošću. Baptisia će trebati zalijevanje ubrzo nakon sadnje kako bi se ukorijenila, ali će nastaviti tražiti dublju vodu u suhim uvjetima.

3. Echinacea

1682653246 816 Top 10 biljaka otpornih na sušu Organski pereglin

Echinacea je nevjerojatna svestrana biljka. Potječe iz Sjeverne Amerike i već je dobro upućen u klimatske uvjete. Podnosi niske zimske temperature, dobro se snalazi na vrućini i ne treba joj strog raspored zalijevanja.

Poznata i kao ljubičasti češljari, ehinacea je prekrasna, velika je atrakcija za oprašivače i ima ljekovita svojstva za jačanje vašeg imunološkog sustava, što je čini savršenom za liječenje prehlada i blagih infekcija.

4. Candelabra Aloe

1682653246 615 Top 10 biljaka otpornih na sušu Organski pereglin

Candelabra Aloe je upadljiva sukulentna trajnica. Ima nevjerojatno velike pupoljke poput rukole koji izbijaju iz uzbudljivih listova.

Porijeklom je iz planinskih područja Južne Afrike gdje može preživjeti uz ograničenu zalihu vode. Iako je potrebno redovito zalijevanje tijekom posebno vrućih razdoblja.

Ako želite da se vaša biljka razmnoži, aloju je lako razmnožiti.

Uklonite bočne izdanke s glavne biljke i uklonite donje lišće prije sadnje u novu posudu sa zemljom. Ne morate ga često ni zalijevati.

5. Juka

1682653246 514 Top 10 biljaka otpornih na sušu Organski pereglin

Juka obožava pustinje i uspijeva u vrućim, sunčanim, pješčanim i relativno suhim uvjetima. Također sporo raste i ne privlači štetočine, što ih čini savršenim dodatkom vašem vrtu.

Postoji i oko 50 vrsta juke koje možete izabrati, tako da ćete sigurno pronaći onu koja vam odgovara.

Juka je evoluirala kako bi čuvala vodu i preživjela opasna sušna razdoblja. Ima voštano lišće koje sprječava isparavanje vode i plitak korijenski sustav spreman apsorbirati svu dostupnu vlagu.

6. Mačja metvica

1682653246 377 Top 10 biljaka otpornih na sušu Organski pereglin

Bliski rođak lavande, mačja metvica je ljubičasta cvjetna trajnica koja raste diljem svijeta.

Mačja metvica vašem će vrtu dodati osvježavajuću aromu mente čak i ako je lagano dodirnete. Njegov nježan izgled čini ga savršenim za krevete, a ne širi se brzo pa ga ne morate držati pod stalnom kontrolom.

U ranim stadijima života mačja metvica zahtijeva redovitu vodu da bi se ustalila, iako nakon sazrijevanja sretno ostaje bez redovitog zalijevanja.

7. Agava

1682653247 378 Top 10 biljaka otpornih na sušu Organski pereglin

Oštri, šiljasti listovi i velika veličina čine agavu prepoznatljivim komadom za vaš vrt. Imaju dug životni vijek od oko 20 godina, ali obično cvjetaju samo jednom na kraju životnog vijeka.

Jednom kada njezini veličanstveni cvjetovi počnu blijedjeti, biljka će također izblijedjeti, ostavljajući sjeme na svom mjestu da ponovi ciklus.

Porijeklom iz vrućih, suhih, sušnih područja Sjeverne Amerike, agava će savršeno preživjeti u vašem vrtu bez vodenih struja; Zapravo, pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje biljke, što bi je također ubilo.

8. Mak

1682653247 843 Top 10 biljaka otpornih na sušu Organski pereglin

Najistaknutije, makovi donijet će jarko narančastu boju u vaš vrt koja može postati dio fantastične izložbe u kombinaciji s bijelom, ljubičastom i plavom bojom.

Uspjevaju u gotovo zanemarenim uvjetima poput pjeskovitog tla, kamenjara i sušnih uvjeta.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: