Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

1682625119 Wie und warum man einen Bestaubergarten anlegt um Bienen anzulocken

Posljednjih godina sve se više vrtlara odlučuje za stvaranje vrtova s ​​oprašivačima u svojim vrtovima. I postoji dobar razlog zašto ovi vrtovi dobivaju toliko pohvala i priznanja.

Vrtovi s oprašivačima fantastičan su način podrške lokalnim oprašivačima poput pčela i drugih insekata. Ovi oprašivači igraju važnu ulogu u proizvodnji usjeva i imaju veći utjecaj na svijet nego što mislite. Što je više biljaka koje privlače oprašivače, to će populacije tih vrsta oprašivača biti zdravije.

Ali uzgoj vrta s oprašivačima nije samo učinkovit način podrške kukcima koji oprašuju naše biljke. Vrtovi su također nevjerojatno lijepi i izvrstan estetski dodatak gotovo svakoj nekretnini. Međutim, stvaranje vrta s oprašivačima zahtijeva puno rada. Stoga ćemo u ovom članku istražiti kako i zašto biste trebali pokrenuti vrt s oprašivačima da biste privukli pčele.

Zašto su vrtovi s oprašivačima korisni za pčele i ljude

Ne može se zaobići činjenica da je pokretanje vrta s oprašivačima prilično radno intenzivno. Dakle, prije nego krenete stvarati jedan, pomaže razumjeti razloge zbog kojih su ovi vrtovi uopće toliko korisni.

Oprašivači poput pčela igraju ključnu ulogu u proizvodnji hrane. Od svih biljaka koje ljudi jedu diljem zemlje, velika većina njih se oslanja na oprašivače za oplodnju. Ako ne dođe do oplodnje, ove biljke ne mogu proizvesti voće i povrće u kojem uživamo.

Pčele i drugi oprašivači trebaju lako dostupne zalihe nektara u svom staništu. Nektar je esencijalni oblik hrane za pčele i bez njega pčelinja populacija neće moći održati jak broj. To zauzvrat znači manje gnojidbe biljaka, što rezultira usjevima sa smanjenim prinosima.

Brojni čimbenici trenutačno uzrokuju smanjenje populacije pčela, a jedan od njih je gubitak staništa. Kako ljudski razvoj napreduje, prirodni izvori nektara na koje se pčele oslanjaju počinju nestajati. Sadnja vrta s oprašivačima jedan je od načina za rješavanje ovog problema. Nakon što napravite jedan od ovih vrtova, on će pčelama i oprašivačima u vašem susjedstvu osigurati gorivo koje im je potrebno da ostanu zdravi, razmnožavaju se i oplođuju biljke u tom području.

Kako stvoriti vrt s oprašivačima

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Sad kad smo utvrdili važnost vrtova s ​​oprašivačima, vrijeme je da naučimo kako ih napraviti. Pročitajte sljedeće odjeljke kako biste u potpunosti razumjeli što trebate učiniti kako biste pokrenuli vrt s oprašivačima u svom dvorištu.

Odaberite pravo mjesto za svoj vrt s oprašivačima

Izvrsno mjesto ključno je za gotovo svaki vrt, a ova misao vrijedi i za vrtove s oprašivačima. U mnogim slučajevima odabir pravog mjesta od samog početka odredit će koliko će vaš vrt biti uspješan u godinama koje dolaze. Iako postoje mnoge karakteristike koje treba uzeti u obzir kada se procjenjuje mjesto za budući vrt, evo onih koje su najrelevantnije za vrtove s oprašivačima:

 • Tlo bogato hranjivim tvarima: biljke će biti glavna značajka vašeg vrta s oprašivačima i možete očekivati ​​da ćete ih uzgajati u izobilju. Kvalitetno tlo s puno hranjivih tvari i dobrom drenažom prvi je element koji vam je potreban kako bi vaše biljke bile zdrave i napredovale.
 • Dosta sunčeve svjetlosti: Iako postoje mnoge cvjetnice koje žive u sjeni i djelomičnoj sjeni, mnoge od najpopularnijih vrsta u vrtovima s oprašivačima preferiraju punu sunčevu svjetlost. U većini slučajeva trebali biste osigurati da područje koje odaberete ima nekoliko sati sunčeve svjetlosti svaki dan.
 • Zaštita od vjetra: neki oprašivači, poput leptira, vole se hraniti nektarom bez potrebe da se bore s jakim naletima vjetra. Kako biste privukli najviše oprašivača u svoj vrt, obično je najbolje odabrati mjesto s malom zaštitom od vjetra.

Uzmite si vremena u odabiru pravog mjesta za vaš vrt s oprašivačima. Nakon što pronađete lokaciju koja ispunjava uvjete na gornjem popisu, možete prijeći na sljedeći korak.

Pripremite svoj vrt s oprašivačima

Čak i kada pronađete savršeno mjesto za svoj vrt s oprašivačima, još uvijek morate obaviti neke zadatke kako biste pripremili to područje. Evo nekoliko savjeta za pripremu koje možete koristiti za svoj budući vrt:

 • Uklonite postojeće biljke
 • Promijenite pod prema potrebi
 • Promatrajte i mijenjajte obrasce odvodnje

Priprema vašeg vrta s oprašivačima može potrajati, ali je vrijedno truda. Sada kada ste dovršili svoje pripreme, vrijeme je da prijeđete na jedan od uzbudljivijih aspekata dizajniranja jednog od ovih vrtova.

1682625118 715 Kako i zašto posaditi vrt s oprašivačima da privuče pčele

Posadite domaće biljne vrste oprašivače

Biljke će biti glavno obilježje vašeg vrta s oprašivačima. Uostalom, biljke koje uzgajate privući će mnoge oprašivače koji će posjetiti vaš vrt. Budući da su biljke toliko ključne za uspjeh vašeg vrta s oprašivačima, trebate znati neke smjernice za odabir najboljih. Evo nekoliko savjeta za odabir vrtnih biljaka oprašivača:

Postizanje svakog od gore navedenih ciljeva učinit će vaš vrt još korisnijim za lokalne vrste oprašivača. Sadnja brojnih autohtonih biljnih vrsta u zdravom broju idealan je način da potaknete što više oprašivača da uleti u vaš vrt. Imajući na umu ove ključne koncepte, evo nekih od najboljih biljaka oprašivača koje možete koristiti:

 • pčelinji melem
 • šišarka
 • zlatna šipka
 • tratinčica
 • lavanda

Većina najboljih biljaka za vrtove s oprašivačima su cvjetne trajnice. Gore navedene opcije trebale bi vam dati dobar početak, ali znajte da postoji mnogo različitih vrsta koje možete koristiti. Najbolji način za pristup odabiru biljaka je znati koje su biljke koje privlače pčele autohtone u vašem području. S ovog popisa posadite one koje će preživjeti u jedinstvenim uvjetima koje nudi vaš vrt.

Dodajte više značajki koje podržavaju oprašivače

Biljke su glavna atrakcija u vrtu oprašivača. Međutim, ovo nisu jedine značajke koje možete dodati za podršku populaciji oprašivača u vašem području. Postoji nekoliko drugih značajki koje biste trebali dodati, poput ovih:

 • Voda: Vrste oprašivača trebaju i hranu i vodu, pa se pobrinite da vaš vrt ima oboje. Često je stvaranje male lokve u vašem dvorištu dovoljno da pčele, leptiri i druge bube ostanu hidratizirane.
 • Lizanje soli: Neki oprašivači, poput leptira, vole imati slani izvor u blizini. Pokušajte umiješati malo morske soli u vlažnu mrlju blata u svom dvorištu kako biste im dali ono što im je potrebno.
 • Mrtve grane: Mrtve grane koje leže u vašem dvorištu odlično su mjesto za odmor pčela. Iako ove grane možda neće učiniti vaš vrt ljepšim, vaši gosti koji oprašuju će ih cijeniti.
 • Dodatni izvori hrane: Nektar može biti primarni izvor hrane za mnoge oprašivače, ali postoje i opcije prehrane u kojima će uživati. Na primjer, ostavljanje voća poput banana sjajan je način da oprašivačima date više mogućnosti hrane.

Dodajte pčelinjak kako biste privukli oprašivače

Jeste li znali da neke pčele žive u kućama umjesto u košnicama? Pčelinjaci su stvoreni prvenstveno za pčele zidarice, koje su miroljubivi superoprašivači koji ne ubadaju i vode samotni život. Mason pčele su sakupljačice hrane, što znači da skupljaju nektar i pelud s mnogih vrsta cvijeća. Produktivnost svog vrta možete povećati tako da im osigurate zidanu kućicu za pčele kako bi one imale mjesto za polaganje jaja, što će pomoći vašoj populaciji pčela da napreduje iz godine u godinu.

Jasno je da postoji mnogo načina na koje možete poboljšati svoj vrt s oprašivačima. S druge strane, postoje i neki načini na koje možete odvratiti pozornost od svog dizajna.

1682625118 277 Kako i zašto posaditi vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Što ne smijete uključiti u svoj vrt s oprašivačima

Iako postoji mnogo značajki koje biste trebali dodati svom vrtu s oprašivačima, postoje neki elementi koje biste trebali pokušati ne dodavati. Na primjer, jedna od najvećih prijetnji oprašivačima poput pčela su pesticidi. Zbog toga biste trebali dati sve od sebe da uzgajate svoj vrt bez oslanjanja na ove štetne kemikalije.

Također je najbolje izbjegavati hibridne biljke s izmijenjenim cvjetovima. Kako uzgajivači razvijaju ove biljke, one pokazuju svoje najbolje ukrasne kvalitete, ali to često čine na štetu dijelova cvijeta koji proizvode nektar. Bez ovog nektara, nema razloga da oprašivači stignu u vaš vrt s oprašivačima.

Učinite svoj vrt lako dostupnim

U ovom trenutku pokrili ste osnovne elemente koji su potrebni vrtu s oprašivačima. Međutim, njihov rad na dizajnu još nije završen. Dok uređujete svoje biljke i druge značajke vrta s oprašivačima, trebali biste također uzeti u obzir dostupnost svog vrta s oprašivačima. Učinite svoj vrt lako dostupnim i učinite ga ugodnijim za boravak i lakšim za održavanje.

Jednostavan sustav staza trebao bi biti dovoljan da vam omogući pristup svim dijelovima vašeg vrta. Tako se možete jednostavno brinuti za biljke i dobro paziti na svaku vrtnu površinu. Dodavanje mjesta za sjedenje izvrstan je način da se vi i gosti vašeg vrta opustite i uživate u ljepoti vašeg vrta s oprašivačima.

Omogućite stalnu njegu svom vrtu s oprašivačima

Naša zadnja točka u stvaranju vrta s oprašivačima je održavanje. Budući da zdravi vrtovi s oprašivačima uključuju mnoge biljke, također zahtijevaju mnogo brige i pažnje.

Ako želite da vaš vrt s oprašivačima bude pouzdan izvor hrane za pčele i druge važne oprašivače, morate pratiti održavanje vrta. Odvojite vrijeme da proučite zahtjeve za njegu vaših biljaka. Zatim im dajte vodu, gnojivo i ostatke po potrebi.

Kada planirate vrt s oprašivačima, nemojte zanemariti održavanje. Upamtite da je manji vrt, iako manje impresivan, mnogo lakše dugoročno održavati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožiti bršljan u vodi – vodič korak po korak

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sukulenti

Njega Ceropegie woodii

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za kalateju Warscewiczii