17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)

1682651341 17 Tipps zum Aufraumen eines Herbstgartens Must Do Aufgaben

Donedavno se smatralo dobrom vrtnom higijenom ukloniti posljednji list iz vrta u jesen. Sada znamo da ludo čišćenje može oštetiti okoliš.

To ne znači da možete ostaviti vrt kakav jest. Evo što bi odgovoran vrtlar trebao učiniti.

Treba li vrt čistiti u jesen?

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Sređivanje vrta na kraju sezone nije samo potrebno, već i korisno. Uklanjanje uvenule biljne tvari omogućuje vam testiranje i poboljšanje tla, pripremajući ga za sljedeću sezonu rasta.

Pokrivni usjev posijan u jesen može poboljšati tlo bez upotrebe kemikalija. Nakon što usjev nestane, možete također dodati kompost u tlo kako biste ga obogatili, ako je potrebno.

Međutim, to ne znači da morate očistiti svaki pojedini list.

Dok povrtlarske kulture i mrtve jednogodišnje biljke treba počistiti, trajnice možete ostaviti takve kakve jesu. Lišće u vašim gredicama također možete očistiti bez čišćenja, a možete čak i ostaviti lišće na biljkama.

Ni velika rezidba nije jesenski posao.

Iako je obrezivanje mrtvih grana s drveća i grmlja ove sezone u redu, veće obrezivanje u jesen zapravo može oštetiti biljke. Umjesto toga, odgodite ovaj zadatak do kasne zime ili ranog proljeća.

Sljedeći kontrolni popis može vam pomoći u planiranju jesenskog čišćenja.

Kada treba čistiti vrt u jesen?

1682651340 986 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Čišćenje vrta možete započeti kad god želite nakon žetve posljednjeg usjeva. No, vrt i dvorište puno je lakše pospremiti nakon prvih mraznih noći.

Zemljina se površina tijekom ovih noći smrzava, a ujutro se otopi. Ova dodatna vlaga omekšava tlo i olakšava uklanjanje mrtvih biljaka (uključujući njihovo korijenje) bez oranja.

Studeni je savršen mjesec za čišćenje vrta u većini klimatskih područja sjeverne hemisfere.

Kontrolni popis za jesensko čišćenje vrta

1. Očistite usjeve povrća

1682651340 325 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Ophodnja je ključna u povrtnjaku. Trebali biste izbjegavati sadnju istog usjeva na određenom mjestu iz godine u godinu – zapravo, trebali biste ponovno saditi usjev na određeno mjesto tek nakon otprilike tri do četiri godine.

Ova praksa sprječava da određene biljke budu napadnute istim bolestima ili štetnicima.

Na primjer, ako su vaše biljke rajčice imale bolest ili parazit zaražene na određenom mjestu, veća je vjerojatnost da će nove biljke rajčice biti zaražene istom biljkom ako ih ponovno posadite na isto mjesto.

Budući da je plodored ključan, morate očistiti cijelu parcelu nakon posljednje žetve – jedina iznimka su višegodišnje začinsko bilje ili povrće koje iz godine u godinu ostaje na istom mjestu.

Ukoliko ima jednogodišnjih biljaka, iščupajte uvele biljke i odložite ih u vreću za smeće.

Iako se mrtvo povrće teoretski može kompostirati, ne biste ga trebali stavljati u hrpu komposta.

Jednom napadnuti parazitima ili mikroorganizmima, ti organizmi mogu preživjeti i kontaminirati kompostnu hrpu.

Oni će zatim ponovno ući u tlo putem gnojidbe i ponovno utjecati na vaše biljke. Iz tog razloga, najbolje je ne kompostirati mrtvo povrće.

GardenTroop savjet: Prije nego što pospremite stare biljke, snimite nekoliko fotografija vrta. Možete ih koristiti kasnije pri planiranju rasporeda za sljedeću godinu.

2. Napravite završnu travu

1682651340 609 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Povrće nije jedino što biste trebali pospremiti u jesen.

Ako uočite korov u redovima koji rastu ili rastu, počupajte ga i bacite u vreću za smeće.

Iako se plijevljenje u jesen može činiti kao nepotreban posao, ono može spriječiti nekontrolirano razmnožavanje korova koje vam može zadati glavobolju u sljedećoj vegetacijskoj sezoni.

3. Uklonite vrtne potpore

1682651340 398 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Vrtni nosači poput rešetki iz godine u godinu slijede biljke penjačice poput graha.

Ne samo da ih je potrebno premjestiti na novo mjesto sadnje, već ti nosači također mogu prenijeti bolesti—osobito gljivične infekcije.

Ostavljanje na otvorenom također ih može oštetiti. To se posebno odnosi na drvene nosače.

Najbolje ih je izvaditi i prezimiti nakon što ste ih temeljito očistili i dezinficirali.

4. Testirajte i poboljšajte svoj pod

1682651340 142 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Održavanje kvalitete tla ključno je ako želite da vaše biljke napreduju. Nakon naporne godine žetve, tlu će vjerojatno nedostajati hranjive tvari. Njegov pH bi također mogao biti isključen.

Napravite pH test i prilagodite vapnom (ako je kiselo) ili sumporom ili željeznim sulfatom (ako je alkalno) za neutralizaciju.

Laboratorijski testovi mogu vam pokazati koji minerali nedostaju tlu.

Međutim, miješanje komposta u tlo jednostavan je način da osigurate da je plodno za žetvu sljedeće godine bez testiranja – a uz to je i organsko!

5. Planirajte izgled vrta za sljedeću godinu

1682651340 756 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Sada kada je mjesto čisto, možete isplanirati novi izgled svog povrtnjaka. Upotrijebite slike koje ste ranije snimili kako biste shvatili kamo bi svaki novi usjev trebao ići.

Prilikom planiranja plodoreda imajte na umu da se povrće iz iste obitelji ne smije saditi na istom mjestu tri do četiri godine.

Primjerice, prilikom premještanja rajčica na novo mjesto njihovo izvorno mjesto ne smiju zauzeti druge biljke iz porodice noćurka (krumpir, patlidžan, paprika).

Postoji šest glavnih obitelji povrća koje treba razmotriti:

  • Poriluk: češnjak, luk, vlasac, ljutika, poriluk
  • Kupusnjače: brokula, kupus, cvjetača, prokulice, kelj, rotkvice, korabica, kupus, senf
  • Tikvice: krastavci, tikve, tikvice, dinje, tikve
  • Mahunarke: grašak, grah, soja, kikiriki
  • Porodica noćurka: rajčica, krumpir, patlidžan, paprika
  • Umbelliferae: pastrnjak, mrkva, komorač, peršin, kopar

Osim ovih obitelji, postoje jestiva jela drugih obitelji koja sadrže niz drugih biljaka koje obično ne sijemo u povrtnjaku.

Salata, na primjer, pripada obitelji tratinčica. Špinat, kukuruz, suncokret, bamija, potočarka, endivija i cikorija ostale su razne biljke.

Osnovno pravilo pri planiranju plodoreda je da se teške hranilice (biljke koje trebaju puno hranjivih tvari) izmjenjuju s laganim hranilicama.

Kupusnice, velebilje, kukuruz i salata teške su hranilice koje trebaju mnogo dušika za proizvodnju cvijeća i plodova.

Najbolje ih je saditi umjesto mahunarki jer je poznato da te biljke vežu dušik u tlu.

GardenTroop savjet: kada mijenjate usjeve, uzmite u obzir iznimke poput trajnica koje ostaju u zemlji tijekom cijele godine. Primjeri su biljke poput metvice, ružmarina ili kadulje. Šparoge također moraju godinama stajati na jednom mjestu prije nego što se počnu brati. Planirajte rotaciju usjeva na temelju druženja biljaka i uzmite u obzir sve biljke koje se neće premjestiti.

6. Posadite češnjak

1682651340 228 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Možete prijeći na sljedeći korak ako češnjak nije jedan od usjeva koje želite uzgajati. No, ako želite češnjak u svom vrtu, sada je vrijeme da ga posijete.

Češnjak – kao i većina članova obitelji Allium – osjetljiv je na duljinu dana i sazrijeva samo tijekom najdužih dana ljeta.

Sadnja u jesen daje snažan početak vegetacijskoj sezoni, tako da će biti jedna od prvih biljaka koje će niknuti u proljeće.

Idealno je sijati dobra tri tjedna prije nego što se tlo smrzne. Na taj način ima dovoljno vremena da razvije korijenje bez probijanja površine prije zime.

7. Posadite pokrovni usjev

1682651340 954 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Postoje dva načina za prezimljavanje povrtnjaka — prekrivanje tla malčem ili sadnja pokrovnog usjeva.

Ovo posljednje je najbolji izbor ako ne želite previše brinuti o korovu i želite uz malo truda održati tlo zdravim. Pokrivni usjevi također mogu povećati razine hranjivih tvari u tlu.

Međuusjevi su jednogodišnje ozime biljke kao što su krmne leguminoze (lucerna ili grimizna djetelina), žitarice (ozima pšenica ili ozima raž), zelena rotkva, uljana repica, gorušica ili rukola.

8. Malčirajte hodajuće redove

1682651340 628 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Nešto novo što vrtlari često zanemare nakon čišćenja povrtnjaka su redovi šetača. Osim ako nisu popločani kamenim pločnikom ili nekom drugom vrstom fizičke barijere, oni su samo zemlja.

Ako ih ostavite na miru, mogli bi pružiti savršenu priliku korovu da se nastani u vašem vrtu.

Jednostavan način da to spriječite je prekriti ih malčem.

Malč od kore je dobar izbor ako vam je važan estetski faktor. U suprotnom, upotrijebite svoju kosilicu za malčiranje pokošene trave i suvog lišća, a zatim ga raširite u debelom sloju po redovima.

9. Očistite trajnice

1682651340 408 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Trajnice u vrtu sastoje se od jestivih biljaka poput začinskog bilja ili cvijeća. U ovoj fazi također se pobrinite za cvjetne gredice u svom vrtu.

Malo je toga što možete učiniti osim odrezati ocvale cvjetove. Listovi mogu ostati na biljci dok ne otpadnu ili ih možete očistiti u proljeće.

Neko cvijeće se također može dobro ostaviti, pogotovo ako ima sjemenke koje divlje životinje mogu pojesti zimi.

10. Ograbljajte lišće (ali ostavite dio)

1682651340 659 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Otpalo lišće može ostati u vrtu do proljeća, s jednom iznimkom. Nikada ne smijete prekrivati ​​svoj travnjak, inače bi se travnjak mogao oštetiti.

Nakon posljednje košnje u sezoni (od kraja listopada do početka studenog), pograbljajte pokošenu travu i otpalo lišće i pobrinite se da travnjak bude netaknut.

Složite neke od ovih u kutove svog dvorišta; Ovi grozdovi pružaju oprašivačima savršena zimska tla. One također pružaju utočište drugim vrstama divljih životinja, uključujući vjeverice.

11. Kosite oko drveća

1682651340 661 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Baš kao što trajnice i hrpe lišća ostavljate u kutovima vrta, trebali biste dulje ostaviti i travnjak.

Korisne kornjaše i gusjenice često pronalaze zaklon u slami, a kratak travnjak im ne služi.

Ipak, trebali biste pokositi travu oko drveća. Također pograbljajte otpalo lišće u podnožju drveća. Čisto područje odvraća glodavce od gniježđenja.

Glodavci koji se gnijezde u podnožju drveća često se hrane korom tijekom hladnih mjeseci i mogu ubiti vaše drveće zimi.

12. Kompostirajte organski otpad

1682651340 988 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Uz izuzetak povrća, sav organski otpad iz vašeg vrta može se kompostirati.

To uključuje lišće koje ne želite gomilati, pokošenu travu koja se ne koristi kao malč, manje grančice i grane s podrezanog drveća ili grmlja itd.

Također možete dodati jednogodišnje cvijeće koje ste očistili ili cvjetove uklonjene s trajnica.

GardenTroop savjet: Većina kuhinjskog otpada i organskih materijala u vašem domu također se može dodati na hrpu komposta. Neki se otpad čak može koristiti kao gnojivo, poput kore od banane ili taloga od kave. Prije nego što bilo što stavite na kompostnu hrpu, izlomite to na male komadiće. Kad je riječ o vrtnom otpadu, skupite ga i usitnite kosilicom prije kompostiranja.

13. Unesite nježne biljke u kuću

1682651340 75 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Imate li nježne biljke u loncima? Ne preporučuje se njihovo zimovanje vani, a sada je vrijeme da ih unesete unutra.

Ne morate ih unositi u kuću. Prezimljavanje u stakleniku obično je u redu jer će većina njih ionako biti u stanju mirovanja preko zime.

Biljke u posudama koje prežive oštre vremenske uvjete, poput ukrasnih trava i grmova, mogu se skupiti u kutu vrta.

14. Pospremite i naoštrite vrtni alat

1682651340 52 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Težak posao je uglavnom obavljen, pa je sada vrijeme da očistite i naoštrite svoje vrtlarske alate.

Uklonite prljavštinu i krhotine sa svih alata uključujući lopatice, grablje i škare. Očistite i kosilicu, zatim je okrenite i uklonite noževe.

Naoštrite sve alate za rezanje, uključujući i oštrice kosilice.

Ako se vaša kosilica napaja iz baterije, izvadite bateriju i spremite je u stanicu za punjenje.

Poželjno je da bateriju i bazu za punjenje držite u zatvorenom prostoru (ili u grijanoj garaži) kako biste usporili gubitak napunjenosti.

GardenTroop savjet: Prije nego što vratite bateriju i pripremite kosilicu za sljedeću sezonu, napunite je kako biste izbjegli razočaranje.

15. Organizirajte svoju vrtnu kućicu

1682651340 173 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Budući da koristite vrtlarske i električne alate tijekom tople sezone, lako je izgubiti red u šupi. Međutim, ne preporučuje se sve gomilati u zbrci tijekom zimovanja.

Alati pohranjeni u neurednoj šupi vjerojatnije će zahrđati zimi. To je zato što protok zraka možda neće biti optimalan i nakupljanje vlage može oštetiti metalne dijelove.

U proljeće također postaje teže pronaći potrebne alate.

Ne postoji pravi ili pogrešan način organiziranja šupe. Samo bacite sve što je pokvareno ili nepotrebno.

Postavite kuke na zidove da objesite alat i neke police za pohranu raznih predmeta poput vrećica za saksije, praznih lonaca, posuda za sjeme i tako dalje.

16. Zalijevajte svoje drveće i grmlje

1682651340 172 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Drveće i grmlje ne treba zalijevati zimi kada je temperatura ispod 40°F ili je tlo prekriveno snijegom, bez obzira na temperaturu.

Prije zimovanja, međutim, trebali biste im dati posljednji napitak.

Zalijevajte sve grmlje i drveće na svom imanju, dajući im najmanje dva do tri inča vode.

Ako vrijeme ostane toplo i ne pada kiša, temeljito ih zalijevajte svaka dva tjedna ili u protivnom otprilike centimetar vode tjedno.

17. Odvodna crijeva

1682651340 511 17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta Obavezni zadaci

Također, svakako ispraznite sva crijeva za vodu i slavine prije prvog mraza.

To će spriječiti smrzavanje vode u njima – ako se to dogodi, led bi mogao oštetiti crijevo ili priključke, uključujući izložene vodove za vodu.

Gumena i silikonska crijeva također treba čuvati u zatvorenom prostoru jer temperature ispod ništice mogu oštetiti te materijale.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: