Ljetno povrće za uzgoj u vašem vrtu (povrće za toplu sezonu)

Ljetni usjevi za uzgoj u vasem vrtu usjevi u toploj sezoni78345987439810

Ljetno povrće često su najuzbudljivija sezona u povrtnjaku! Bez obzira otvarate li vlastiti vrt ili samo želite biti više informirani o tome koje se povrće proizvodi u sezoni, dobro je imati razumijevanje o vrstama povrća koje dobro rastu tijekom ljeta.

Ljetno povrće, koje se naziva i povrće tople sezone, povrće su koje najbolje raste u vrućem ljetnom vremenu. Popularne ljetne kulture za uzgoj u vašem vrtu uključuju kukuruz, dinje, rajčice, tikvice, krastavce, grah, slatki krumpir, paprike i bundeve. Ove kulture koje vole toplinu mogu se uzgajati samo kada je toplo vrijeme i ne prijeti opasnost od mraza ili smrzavanja.

Postoje mnoge mogućnosti koje imate kada je u pitanju postavljanje vašeg vrta i odabir ljetnog povrća. Čitajte dalje kako biste saznali sve o nekim od najboljih povrća u toploj sezoni za uzgoj!

Ljetno povrće (povrće u toploj sezoni)

Mnogo povrće može se uzgajati tijekom ljeta. Ovo povrće se nazivaju povrćem” tople sezone “. Evo kratkog popisa uobičajenih ljetnih ili toplih kultura koje su popularne za uzgoj u vrtovima:

 • Dinja
 • Lubenica
 • Krastavac
 • Papar
 • Slatki kukuruz
 • Patlidžan
 • Bundeva
 • Slatki krumpir
 • Zeleni grah
 • Rajčice
 • Tikvica
 • Bosiljak

Pogledajmo sada neka od ovih ljetnih povrća u detalje!

1. Rajčice

Rajčice su vjerojatno najpopularnije povrće u ljetnim vrtovima. Postoje razne vrste ili vrste biljaka rajčice koje možete uzgajati u svom vrtu. Manje biljke rajčice vrlo su prikladne za uzgoj u manjim vrtovima ili čak u loncima. Mnoge biljke rajčice nastavit će rasti i proizvoditi rajčice tijekom cijele tople sezone rasta.

Za veće biljke rajčice, dobra je ideja dobiti neku vrstu potpore, poput rešetke, koja će im pomoći da narastu i. rasporediti svoju težinu. Biljke koje padaju teže ostaju zdrave zbog bolesti i vlage koje se prenose iz tla.

Najbolje vrijeme za sadnju rajčice u mnogim umjerenim klimama je od 10. svibnja do 15. lipnja.

2. Kukuruz slatki

Kukuruz je zapravo teže uzgajati u usporedbi s drugim povrćem u toploj sezoni. Međutim, može biti korisno tijekom cijele sezone. Kukuruz zahtijeva puno prostora i pravilno oprašivanje da bi proizveo uspješan usjev.

Ovu kulturu treba saditi u kratke redove s oko metar razmaka između svake biljke. To pomaže osigurati najbolju šansu za oprašivanje. Kukuruz treba redovito zalijevati jer ima plitko korijenje i nastradat će ako mu se zemlja osuši.

U mnogim umjerenim klimatskim uvjetima kukuruz šećerac ima najbolje šanse za dobar rast ako se sadi od 1. svibnja do 9. srpnja.

3. Mahune

Grah je zapravo drugo najpopularnije povrće. Ova kultura može biti grah ili grah. Grah je loza i potrebna im je neka vrsta oslonca, poput ograde ili rešetke, da se prianja za nju i raste. Lakše ih je ubrati od graha.

Grah je manji, raste na malim grmolikim biljkama i ne zahtijeva nikakvu potporu za rast.

Grah treba saditi bilo gdje od 25. travnja do 15. srpnja u umjerenim zonama.

4. Tikve

Tikva je još jedna vrsta biljke koja raste na vinovoj lozi. Obično im je potrebno dosta prostora za rast. Postoje neke vrste tikvica poput bush tikvica i bush žute ljetne tikve koje ne zauzimaju toliko prostora za uzgoj.

Tikvu treba saditi oko 10. svibnja do 15. lipnja u mnogim područjima s umjerenom klimom.

5. Slatki krumpir

Za razliku od običnog krumpira, batat preferira toplo vrijeme i tlo. Oni su zapravo vrsta tropske biljke. Batat je osjetljiv na hladnoću. Najbolje rastu kada se posade otprilike mjesec dana nakon posljednjeg sezonskog mraza. Za rast im je potrebna duga, vruća sezona bez mraza .

Ako su dani i tlo topli, batat se lako uzgaja i brzo će sazrijeti. Oni će se raširiti koliko im dopustite. Treba ih posaditi u dobro drenirano tlo i u zemlju umiješati kompost. Ne biste ih trebali saditi blizu tikve jer se loze tikve šire i to može uzrokovati prenatrpanost i ograničiti prinos vašeg povrća.

Batat treba saditi bilo gdje od 10. svibnja do 15. lipnja u mnogim umjerenim klimama.

6. Paprike

Paprika je još jedna biljka koja je prilično popularna za uzgoj u ljetnom vrtu. Slatke paprike (ili paprike) najčešće se uzgajaju. Ove vrste paprika nisu “ljute” i ne proizvode nikakav začin. Paprike su zapravo povezane s rajčicama i imaju slične zahtjeve za uzgojem.

Međutim, paprike su manje, rastu sporije i zahtijevaju više temperature za rast nego većina rajčice.

Najbolje je saditi papriku u mnogim umjerenim klimama između 10. svibnja i 15. lipnja.

Ljetni usjevi za uzgoj u vasem vrtu usjevi u toploj sezoni78345987439811

7. Krastavci

Krastavci daju puno voća. To je također biljka vinove loze i većina biljaka krastavaca zahtijeva dosta prostora za rast. Ove biljke također mogu koristiti rešetku ako ne želite da zauzimaju toliko prostora. Treba ih saditi na bogatom tlu i imati dovoljno sunčeve svjetlosti. Treba ih redovito zalijevati i nastavit će roditi tijekom ljeta.

Idealno vrijeme za sadnju krastavaca je između 10. svibnja i 15. lipnja u mnogim umjerenim klimama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah