Zašto lišće moje rajčice žuti?

1682661854 Warum werden die Blatter meiner Tomatenpflanze gelb

Prošle godine smo se zabrinuli kad smo vidjeli da lišće moje rajčice žuti. Odlučili smo istražiti problem i ovdje smo sakupili ovo istraživanje za vas u slučaju da imate istu stvar.

Listovi rajčice mogu požutjeti iz više razloga, uključujući:

 • gljivične ili virusne bolesti
 • štetočine
 • previše ili premalo vode
 • nedostatak sunca
 • nedostatak hranjivih tvari u tlu

Žuto lišće na dnu biljke često nije razlog za brigu i malo je vjerojatno da će utjecati na proizvodnju plodova biljke.

Kako znati kada je žuto lišće problem, a kada nije? Imamo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da to shvatite.

Žuto lišće na biljkama rajčice

Jesu li žuti listovi na donjoj strani biljke rajčice? Ako odgovorite “Da!” onda vjerojatno ne trebaš brinuti. To se može dogoditi kako biljke sazrijevaju i postaju više i grmolikije. Lišće na vrhu sprječava lišće ispod da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti, uzrokujući da požuti i na kraju ugine.

Kada su listovi na dnu, samo naprijed i otkinite ih. To bi trebalo poboljšati cirkulaciju zraka za ostatak biljke i pomoći ostatku biljke da ostane zdrav.

Međutim, u nekim slučajevima žuto lišće na tlu još uvijek može biti dio dubljeg problema, pa pokrijmo to detaljnije.

Položaj žutog lišća i zašto je to važno

Žuto lišće na vrhu vaše rajčice može biti posljedica nedostatka dušika ili željeza u tlu. Ovaj se nedostatak očituje u novijem rastu, također poznatom kao vršno lišće. Dodavanje dušičnog gnojiva ili gnojiva u tlo obično će to riješiti.

Ako se žuti listovi pojavljuju samo na donjoj strani biljke rajčice, to je obično zbog nedostatka sunčeve svjetlosti. Ovo je prirodni dio životnog ciklusa biljke nakon što izraste i nije razlog za brigu. S druge strane, to može simbolizirati gljivicu ili virus u tlu, ili nedostatak dovoljno vode.

U većini slučajeva, međutim, žuto lišće na donjoj strani biljke nije razlog za brigu. To se često događa s visokim grmolikim biljkama kod kojih gornji listovi sprječavaju donje lišće da dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti.

Biljka rajčice umire od bolesti

Gljivične bolesti koje uzrokuju žutilo lišća

Na gljivične bolesti ukazuje žutilo lišća koje počinje s donje strane biljke i s vremenom se širi prema gore. Obično se nalaze u stanju mirovanja u zemlji. Razne gljivične bolesti mogu uzrokovati probleme vašim biljkama, poput sljedećih:

 • Fuzarijska trulež korijena može stabljiku rajčice pretvoriti u kašastu i trulo smeđu te se polako širiti prema gore.
 • Septoria lisna pjegavost se aktivira pri visokoj vlažnosti i visokim temperaturama. Na lišću stvara male, tamnosmeđe okrugle mrlje i lako se širi prskanjem zalijevanjem ili kišom.
 • Fusarium se nalazi ispod gornjeg sloja tla, sprječavajući korijenje da pravilno upija vodu. Zbog toga lišće žuti i venu, iako biljka obično ne umire. Može stvoriti zabunu o tome zašto biljka ostaje uvenuća iako je pravilno zalijevana.
 • Early Blight je gljiva koja ne utječe na plodove biljke. Međutim, uzrokuje male mrlje na lišću koje se šire prema gore od dna biljke.
 • Kasna plamenjača je apsolutno smrtonosna za cijeli vrt. Ova gljiva može putovati kilometrima u zraku ili na životinjama i štetočinama. Stvara male ozljede na lišću, stabljikama i cvjetovima koje postaju sasvim očite. U ovom trenutku, biljka je već poražena. Zahvaćena biljka može proizvesti stotine tisuća spora, od kojih svaka može zaraziti ostatak usjeva.

Kako biste učinkovito uklonili gljivičnu infekciju, najbolje je odbaciti cijelu zaraženu biljku i ukloniti i zaraženo tlo. Operite sav alat koji ste koristili za uklanjanje biljke i zemlje i izbjegavajte korištenje ovog dijela vrta najmanje godinu ili dvije.

Virusne bolesti koje uzrokuju žutu boju lišća

Virusi također mogu uzrokovati žuto lišće na biljkama rajčice i mogu dovesti do unakaženog lišća. Virus curly top uzrokuje žuto lišće i uvijanje. Virus mozaika duhana oštećuje lišće i plodove dok usporava rast biljke. Većina virusa prenosi se s biljke na biljku preko štetnika, alata ili ruku.

Ne postoje kemijski tretmani za virusne infekcije. Jedina opcija je odbaciti cijelu biljku i umjesto toga pronaći sorte otporne na viruse za sadnju.

Mogući štetnici zbog kojih lišće rajčice požuti

Lisne uši, tripsi, paukove grinje, buhači i bijele mušice mogu uzrokovati probleme u vrtu i biljci rajčice. Kao što je već spomenuto, štetočine mogu proširiti viruse u vrtu za nekoliko sati. Kemijski pesticidi moćan su način borbe s njima. Alternativno, biljna ulja i insekticidni sapun jednako dobro djeluju na kontrolu štetnika.

Veći štetnici poput crva uklopit će se u zelenilo vaših biljaka, zbog čega će ih biti teško uočiti. Čopor ovih štetnika može uništiti usjev za jedno poslijepodne! Jedu lišće i plodove biljaka rajčice. Svakodnevno provjeravajte njihova jaja, izmet i ličinke i ručno ih uklonite.

Učinci prekomjernog i nedovoljno zalijevanja na lišće rajčice

Zalijevajte biljke rajčice

Biljke rajčice trebaju posebnu ravnotežu mokrog i suhog tla da bi pravilno rasle. Ako previše zalijevate biljku, riskirate da je utopite ili izazovete prirodno truljenje korijena. Izbjegavajte ostaviti tlo previše vlažnim i natopljenim jer će to brzo oštetiti vaše biljke.

Vjerojatnije je da je žuto lišće rezultat loših navika zalijevanja. Poželjno je zalijevati biljke rajčice otprilike jednom tjedno, povećavajući učestalost na svaka 2-3 dana u suhim, vrućim mjesecima. Ulijte vodu do temelja biljke i držite lišće suhim. Zalijte svoje biljke rajčice rano tijekom dana za najbolje rezultate.

Nedostatak sunca uzrokuje žuto lišće

Ako pronađete žuto lišće posvuda po biljci, vaš problem bi mogao biti u tome što biljka ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti za pravilnu fotosintezu. Pokušajte premjestiti biljku na sunčanije mjesto na tjedan dana ili dva da vidite hoće li se to poboljšati.

Rajčice najbolje uspijevaju na punom suncu, s dobro dreniranim tlom, pa se pobrinite da nova lokacija biljke ima najmanje 8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Tih 8 sati ne moraju biti uzastopni. Međutim, odlučite se za više jutarnjeg sunca ako možete, jer će im to pomoći da iskoriste prednosti izravne sunčeve svjetlosti bez da budu na punom suncu tijekom ekstremne vrućine.

Nedostaci u gnojivu uzrokuju žutilo lišća

Žuto lišće može ukazivati ​​na nedostatak hranjivih tvari u tlu dušika i željeza. U tom slučaju prihranite tlo stajnjakom ili gnojivom bogatim dušikom. Prethodno provjerite razine dušika u tlu kako biste bili sigurni da je krivac nedostatak hranjivih tvari, jer dodavanje previše dušika u tlo može izgorjeti vaše biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: