Savjeti za uspješan uzgoj ruža za početnike

1682644376 7 Tipps fur erfolgreiche Rosengartnerei fur Anfanger

Ako želite da vam svi susjedi zavide u vrtu, morate imati barem jedan grm ruže. Ruže su prekrasne i odlično mirišu! Ali kako posaditi grm ruže? Koji je mjesec najbolji za sadnju ruža? Gdje otići u dvorište ili vrt? Volite li hlad ili sunce? Evo nekoliko odgovora na ova uobičajena pitanja o sadnji ruža kako bi vaše biljke uspjele ovog ljeta!

Koji je mjesec najbolji za sadnju ruža?

Nije točna znanost, ali općenito je travanj najbolji mjesec za sadnju ruža, ali bilo kada u proljeće nakon zadnjeg mraza je u redu. Međutim, neki ljudi više vole saditi ruže u jesen. Ako posadite dovoljno rano u jesen, još će biti vremena da se korijenje učvrsti prije nego biljke pređu u stanje mirovanja zimi. Priprema tla lakša je u jesen, a ruže posađene u jesen će procvjetati ranije u lipnju nego ruže posađene u proljeće.

Koliko sunčeve svjetlosti treba ružama?

Ružama je potrebno dosta sunčeve svjetlosti – oko 4 do 6 sati dnevno! Uspijevaju na punom suncu, ali dobro uspijevaju i u djelomičnoj sjeni. Ako živite u mjestu gdje su vrućina, bolje je posaditi ruže na istočnoj ili sjevernoj strani od ostalih biljaka kako bi imale sjenu u najtoplijem dijelu dana.

Gdje posaditi ruže?

Trebali biste provjeriti vrstu tla u koju sadite ruže. Većina grmova ruža dobro uspijeva na različitim tlima i tolerantni su na kisele, neutralne ili alkalne uvjete. Ako vaše tlo ima previsok sadržaj gline, možda nije dobra ideja saditi ruže (ili barem trebate prilagoditi tlo) jer one ne vole mokre noge!

Također morate razmišljati o vrsti ruža koje sadite. Na primjer, ako odaberete ramblers i biljke penjačice, postavite ih uz rešetke, ograde, pergole ili lukove kako biste im pomogli da rastu.

Koliko duboko trebate posaditi ruže?

Ako je tlo suho, dobro ga zalijte prije nego što iskopate rupu duboku 60-70cm i široku 45cm.

Posadite svoje ruže najmanje 45cm duboko tako da je vrh korijenske bale odmah ispod površine. Ako ste koristili posude za sadnju, odaberite onu koja je duboka 60 ili više centimetara.

popeo na sunčevu svjetlost

Koliko bi trebale biti udaljene ruže?

Ako ste odlučili posaditi posudu, razmak od 45cm između njih će vašim ružama dati dovoljno prostora za odgovarajuću cirkulaciju zraka i svjetlosti. Ako sadite u zemlju, potrebno je najmanje metar razmaka (ako je moguće i više). Sadnja ruža preblizu jedna drugoj rezultirat će nedostatkom cvjetova ili cvijeća.

Kako pripremiti tlo za ruže?

Posadite ruže na sunčano, dobro drenirano mjesto. Dok pripremate tlo za sadnju ruža, ukopajte kompost kako biste dodali hranjive tvari i pomogli u drenaži. Potrebno im je dovoljno prostora za dobru cirkulaciju zraka oko korijenskog sustava vaše biljke. pH između šest i sedam također pomaže održati korijenje zdravim. Trebat će vam i centimetar tresetne mahovine ili druge vrste malča kako biste održali konstantnu razinu vlage.

Koje vrste cvijeća trebam posaditi uz ruže?

1682644375 687 7 savjeta za uspješno uzgoj ruža za početnike

Uz ruže možete posaditi i drugo cvijeće, ali treba najmanje 12 centimetara prostora između svakog reda. Postoji nekoliko dobrih izbora za biljke koje će se dobro slagati s vašim ružama. To uključuje lavandu (koja miriše nebesko), geranije i petunije! Boje se posebno dobro nadopunjuju s crvenim ili ružičastim ružama.

Ukratko, sadnja ruža nije tako teška kao što se na prvi pogled čini. Iako znaju biti izbirljivi, dugo daju prekrasno cvijeće. Vrijedi vremena koje uložite u njih!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtlarenje

Pachysandra: zimzelena vrtna biljka

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Sukulenti Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Slojevi tla u terariju i njihove funkcije (sa slikama)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Pravilan razmak za rotkvice u vrtu

Posude za sobne biljke Sobne biljke za početnike

Biljke za uzgoj u posudama za početnike

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove (Dracaena Fragrans)