Faze uzgoja luka: Osnove za početnike

1682609055 Phasen des Zwiebelanbaus Die Grundlagen fur Anfanger

S obzirom na vrtoglavu popularnost luka, razmislite o uzgoju kod kuće. Međutim, ključno je naučiti o fazama rasta luka prije nego što zaprljate ruke. Čitajte dalje kako biste saznali više o fazama i učinkovitim trikovima za uzgoj luka.

Biljka

Luku je za optimalan rast potrebno plodno i dobro drenirano tlo te kvalitetan kompost. sjeme možete posaditi u vrtnu gredicu ili uzgajati u zatvorenom prostoru. Što god odlučili, idealno vrijeme za sjetvu luka je kasna jesen ili rano proljeće.

Nakon što obogatite svoje tlo kvalitetnim kompostom, trebali biste posaditi sjeme luka najmanje 1 inč duboko. Osim dubine, udaljenost također igra ulogu. U idealnom slučaju, trebali biste ostaviti najmanje pola inča prostora između svakog sjemena ili dva metra između svakog reda.

Kao alternativu sjemenu, možete uzgajati lukovice iz setova ili presađenih biljaka. Cijepovi su sadnice koje se prodaju u snopovima i možete ih pronaći u svakom rasadniku. Iako obično brzo daju kvalitetne lukovice, također su vrlo osjetljive na određene bolesti. Zato ih pažljivo kupujte.

Setovi se, pak, odnose na podrasle lukovice. Možete ih lako posaditi i ranije ubrati. Također je manja vjerojatnost da će dobiti bolesti. Međutim, budući da su ove lukovice uzgojene prethodne godine, vrlo brzo mogu niknuti ili formirati cvjetne stabljike.

Kako biste imali potpunu kontrolu nad ovom fazom rasta lukovice, uvijek se trebate okrenuti sjemenkama. Zapravo, uzgoj luka iz sjemena zahtijeva intenzivniji napor i dulje trajanje, ali vam nudi sveobuhvatnu alternativu uzgoju luka.

klijanje

Lukovice luka se dobro razvijaju

U biti, klijanje je pričvršćivanje sjemena za korijenje, koje apsorbira hranjive tvari i vlagu, omogućujući sadnici da raste.

Iako je luk prvenstveno poznat kao dvogodišnje biljke i biljke za hladnu sezonu, može se uzgajati kao jednogodišnja kultura. Obično sjeme klija u ranim sezonama kada biljka ulazi u fazu vegetacije pri optimalnom temperaturnom rasponu između 2 i 15 stupnjeva C.

Općenito, klijanje će početi unutar tjedan dana. Međutim, može trajati dulje ovisno o temperaturi tla. Na visokim temperaturama sjeme luka može proklijati unutar 4-5 dana.

Nakon što primijetite dovoljan rast lišća iz sadnica, trebali biste ih prorijediti. Nakon što ste završili s prorjeđivanjem, vrijeme je da presadite sadnice, držeći ih na udaljenosti od oko četiri inča. Imajte na umu da lukovičaste biljke obično imaju duboko korijenje i potrebno ih je obilno zalijevati tijekom vegetacijske sezone.

vegetacija

Ovo je faza rasta luka u kojoj mladice luka razvijaju snažan korijenski sustav. U ovoj fazi možete primijetiti i zrelo lišće oko sadnica, koje će se razmnožavati sve dok vaše biljke ne budu spremne za stvaranje lukovica.

razvoj kruške

Kada vaše biljke dobiju dovoljno lišća, počinju proizvoditi lukovice. Listovi koji su već narasli dodatno će se izdužiti tijekom faze masovne proizvodnje, povećavajući površinu dostupnu za fotosintezu. Svaki list ima ljusku koja kasnije postaje prstenovi. Središnje skladišno tkivo luka dolazi iz ovojnica lista. Možete vidjeti lukovice u razvoju iz vegetacije u roku od nekoliko tjedana.

Tipično, lukovice počinju rasti odozdo, formirajući luk na vrhu. Nakon što su lukovice zrele, lišće pomaže u prijenosu potrebnih resursa do ljuski, što omogućuje optimalan rast lukovice. Na kraju će luk postati smeđi i pahuljast, tada ga možete žeti.

reprodukcija

Na kraju, ako ne uberete luk tijekom zime, on će se početi razmnožavati. Biljke puštaju nove izdanke koji se postupno pojavljuju na površini tla. Kako temperatura raste, biljke počinju formirati cvjetnu stapku. U ovoj će točki vaše biljke zaustaviti vegetativni rast i pripremiti se za kraj ciklusa.

Nakon što stabljike sazriju, vrh biljke će biti prekriven ljubičastim ili bijelim cvjetovima. Pčele, leptiri itd. zatim oprašuju cvjetne glavice koje sadrže sjemenke. Nakon što sjeme nikne, vaša biljka završava svoj životni ciklus.

Uzgoj zdravog luka – 6 osnovnih trikova

Faze uzgoja luka Osnove za početnike

Zapravo, uzgoj lukovica jedan je od najjednostavnijih zadataka u svemiru vrtlarstva. Međutim, nije ograničeno na kopanje rupe u zemlji i nabijanje sjemena. Postoji nekoliko trikova koje morate slijediti kako biste osigurali zdrav rast svojih lukovica tijekom različitih faza rasta lukovice.

1) Pripremite tlo

Jeste li znali da okus luka ovisi o tome kako ga njegujete? Ako pokušavate uzgajati slatki luk kao što je Walla Walla ili Texas Sweet, morate biti izuzetno oprezni s rasponom pH tla. Idealan pH za uzgoj luka je između 6,0 i 6,8.

Idealno bi bilo da testirate pH vrijednost tla i ako razine nisu optimalne (manje od 6,0), nanesite dolomitno vapno tijekom sljedeća 2-3 mjeseca. Nakon tri mjeseca napravite još jedan test tla; Ako pH prijeđe oznaku 6,0, prijeđite na pripremu tla. Provjera pH razine je ključna jer niske pH razine mogu dovesti do nedostatka hranjivih tvari.

Kad uzgajate luk u povišenim gredicama, budite oprezni pri gomilanju zemlje. U idealnom slučaju, trebali biste podignutu gredicu napuniti vrstom zemlje koja će izdržati stanje i težinu gredice. Trebali biste održavati dubinu od najmanje 15 cm kako bi korijenje vaše biljke moglo ostati dobro pokriveno.

2) kompostiranje

Luk najbolje uspijeva u rahloj, ilovastoj zemlji. Stoga je treba dohraniti dobro istrunutim kompostom. Ne zaboravite da obogaćivanje pripremljenog tla kompostiranim stajskim gnojem dodaje vrijednosti organske tvari u tlu. Ono što je najvažnije, dodatak organskog komposta osigurava bolje zadržavanje vlage.

Provjerite je li kompost ravnomjerno raspoređen po tlu.

3) Navodnjavanje

Korijenje luka ne može učinkovito apsorbirati vodu ili vlagu. Stoga im je za zdrav rast potrebna nesmetana opskrba vodom. Međutim, kada se lukovice počnu povećavati, trebali biste prestati zalijevati svoje biljke.

4) razrjeđivanje

Većina hranjenih lukovica dolazi od sadnica promjera poput olovke. Stoga budite oprezni kada prorjeđujete sadnice. Idealno bi bilo da najveće sadnice držite zajedno kako biste uzgojili ekstra sočne lukovice pune veličine.

5) Hitna pomoć

Listovi luka vrlo su osjetljivi na mali crni trips. Ovi tripsi upijaju sok iz lišća, pa ih možda nećete odmah primijetiti jer se obično nalaze na vratu lišća. Osim toga, lukovičaste biljke mogu postati žrtve lisnih uši i korijenskih crva.

Potražite ove napadače jer mogu uzrokovati ozbiljnu štetu vašoj biljci. Vidi: Organska kontrola štetočina

6) Žetva

Luk se može brati u različitim fazama. Na primjer, ako volite zeleni luk, možete ga ubrati nekoliko tjedana nakon sadnje. S druge strane, ako više volite zreli luk, morate pričekati još malo. Kad luk naraste i vrhovi mu požute, spremni su za berbu.

Sve što trebate učiniti je iščupati lukovice, očistiti zemlju i očvrsnuti ih. Ljeto je najbolje godišnje doba za berbu luka jer luk ne voli pretjeranu vlagu ili vodu. Ako ih kiši, trunu. Stoga je vrijeme da ih nakon berbe pohranite na hladno i suho mjesto. Ako luk čuvate u hladnjaku, čvrsto ga zamotajte u papirnate ručnike kako biste spriječili oštećenje od vlage.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Bijeli crvi u tlu: 4 vrste sa slikama i što rade

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci Zaljevanje sobnih biljaka

Biljna voda za mačke: što očekivati ​​i savjeti za prevenciju

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega trnove krune (Euphorbia Milii)

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme rajčice

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Zašto biljke u mojem vrtu ne rastu?

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?