Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

1682624272 Wie man Zwiebeln in einer Grow Bag anbaut

Luk je jedno od povrća koje je najlakše uzgajati u svom vrtu. Uz samo malo početnog rada i jednostavnu stalnu njegu, možete uživati ​​u domaćoj lukovici u trenu.

Dok je luk izuzetno lako uzgajati, odabirom uzgoja luka u vreći za uzgoj može taj proces biti mnogo lakši. U ovom članku dat ćemo vam brzi vodič o tome kako uzgajati luk u vrećama za uzgoj. Usput ćemo istaknuti neke od jedinstvenih prednosti koje vrećice za uzgoj mogu donijeti vašim vrtlarskim projektima.

Možete li uzgajati luk u vreći za uzgoj?

Počet ćemo s jednim od očitih pitanja koja mnogi početnici imaju o ovoj temi. Ako se pitate je li moguće uzgajati luk u vrećama za uzgoj, odgovor je da.

Osim toga, korištenje vrećice za uzgoj ima neke prednosti u odnosu na sadnju izravno u zemlju, kao i korištenje druge vrste posude za uzgoj. Vreće za uzgoj su propusne, između ostalog, kako bi omogućile dobru drenažu i cirkulaciju zraka. Oni također pomažu u upravljanju vezanjem korijena kroz proces rezidbe zraka.

Kako posaditi luk u vreće za uzgoj

Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

Ako ste ljubitelj luka, razveselit će vas činjenica da je sadnja luka u vašem vrtu vrlo jednostavan proces. Sljedeći odjeljci će vas voditi kroz nekoliko jednostavnih koraka koje trebate poduzeti.

Pripremite teren

Da biste uzgojili najbolji luk, prvo morate stvoriti idealne uvjete tla za rast luka. Luk voli rasti u tlu koje je blago kiselo, bogato organskom tvari i ima fantastičnu drenažu.

Ovaj posljednji zahtjev jedan je od razloga zašto su vrećice za uzgoj tako dobre za uzgoj lukovica. Prirodno propusni materijali vrećice za uzgoj osiguravaju da tlo unutar nje nikada ne postane pretjerano zasićeno.

Kada saditi luk

Kada krenete saditi lukovicu, radite ili sa sjemenom, presađenom sadnicom ili setom lukovica. Svaka od ovih opcija predstavlja različitu fazu dvogodišnjeg životnog ciklusa luka. Bez obzira koju koristite, kad posadite svoje lukovice je isto.

Najbolje je saditi lukovice kada je tlo tek postalo obradivo u rano proljeće. Luk se dobro prilagođava hladnim temperaturama tla koje prevladavaju u ovo doba godine. Rana sadnja u proljeće često osigurava jesensku žetvu iste godine.

Razmak i dubina za lukovice

Razmak je još jedna važna točka koju treba uzeti u obzir prilikom sadnje lukovica. Opet, nije važno sadite li lukovice koje su sjemenke, sadnice ili reznice. Opće smjernice za udaljenost ostaju iste.

Pokušajte posaditi svoje lukovice na udaljenosti od četiri do pet inča. Ako imate više redova luka, između redova treba ostaviti nešto više od 30 cm.

Što se tiče dubine, pokušajte posaditi svoje lukovice oko centimetar ispod površine tla. Preduboko ili preplitko sađenje može uzrokovati kvar vaše lukovice.

1682624271 866 Kako uzgojiti luk u vreći za uzgoj

Njega luka u vrećama za uzgoj

Sada kada znate kako posaditi lukovicu u vreću za uzgoj, podijelimo s vama nekoliko savjeta za stalnu njegu lukovica. Čitajte dalje kako biste vidjeli kako svoj luk možete održati što je moguće zdravijim.

Održavajte tlo vlažnim

Potreba luka za vodom je umjerena. Međutim, njihovo korijenje nije uvijek u stanju učinkovito apsorbirati vodu iz tla. Iz tog razloga, dobra je ideja pratiti vlažnost tla u vašoj vreći za uzgoj.

Pokušajte održavati tlo relativno vlažnim cijelo vrijeme kako bi vaše lukovice imale najbolje šanse da upiju potrebnu vodu. Ako ste zabrinuti zbog pretjeranog zalijevanja, upotreba vrećice za uzgoj trebala bi vam olakšati živce. Opet, tkanina vrećice za uzgoj ispušta vodu kako se tlo ne bi namočilo.

Sunčeva svjetlost je neophodna

Luk treba uzgajati na sunčanom području. Obično će najmanje šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti dati najbolji rast.

I ovdje vreće za uzgoj imaju prednost. Budući da su vrećice za uzgoj prenosive, svoje žarulje možete lako premjestiti na novo mjesto ako nemaju dovoljno dnevnog svjetla.

Ne zaboravite gnojiti

Redovita primjena gnojiva učinkovit je način da osigurate dobar urod luka iz svog vrta. Luk najbolje uspijeva kada se hrani gnojivom s produljenim otpuštanjem koje je bogato dušikom.

Za najbolje rezultate, pognojite svoje lukovice nekoliko tjedana nakon sadnje. Tada možete uspostaviti solidan raspored primjene gnojiva svaka dva tjedna.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: