Kako uzgajati Lima grah (Vodič za početnike)

1682627419 Wie man Limabohnen anbaut Leitfaden fur Anfanger

Možda ih poznajete kao lima grah ili mahunarke, ali bez obzira na naziv koji koristite, ove mahunarke vrijedi uzgajati u vašem vrtu. Dobra vijest je da uzgoj biljaka lima graha ne zahtijeva stručne vrtlarske vještine. Umjesto toga, ako pročitate informacije u članku u nastavku, dobit ćete sve što trebate znati o sadnji, njezi i berbi biljaka Phaseoluslunatus Prilog.

Shvatite dvije glavne vrste lima graha

Prvo što trebate znati prije uzgoja lima graha jest da postoje dvije glavne vrste biljaka lima graha na koje ćete vjerojatno naići. Ovi popularni sojevi poznati su kao:

  • Štapić lima graha
  • Bush lima grah

Općenito, sorte graha i graha obično imaju nevjerojatno slične zahtjeve za rastom. Međutim, ovdje postoje neke značajne razlike.

Najočitija razlika je u tome što grmolike vrste rastu u obliku grma. Biljke su često manje u zrelosti i daju manje sjemenke. Bush grah također nudi ranije žetve od Lima pole graha u većini slučajeva.

Nasuprot tome, grah raste na način da se penje i može doseći visinu od 12 stopa ili više. Budući da se ove biljke moraju penjati, trebate im osigurati strukturno jaku potporu u obliku čvrstog stupa ili rešetke.

Osim ovih razlika, pole lima grah i bush lima grah više su slični nego različiti. Kao što ćete uskoro vidjeti, ovi sojevi općenito zahtijevaju slične uvjete uzgoja i njegu vrta.

Sorte graha Lima

Postoji niz lima graha, svaki sa svojim jedinstvenim okusom i teksturom. Sieva grah je mali i nježan, slatkog okusa koji se često opisuje kao orašast. Madagaskarski grah je veći i izdašniji, bogatog okusa koji je savršen za variva i juhe. Mahune su velike i plosnate, kremaste teksture što ih čini idealnim za namaze i umake. Burmanski grah je malen i okrugao, zemljanog okusa koji je savršen za curry i druga jela. Krumpir limas je najveća sorta lima graha i ima čvrstu teksturu koja dobro podnosi kuhanje. Bez obzira koju sortu odaberete, lima grah je ukusan i svestran dodatak svakom obroku.

Idealni uvjeti za uzgoj lima graha

Sada kada ste naučili o dvije glavne vrste biljaka lima graha, vrijeme je da razmotrite neke od zahtjeva rasta koje ove biljke imaju. U sljedećim odjeljcima pokrivamo idealnu izloženost suncu i uvjete tla za lima grah kako biste mogli odabrati savršeno mjesto za uzgoj vaše biljke.

izlaganje suncu

Puno sunce, što znači šest sati izravne sunčeve svjetlosti ili više dnevno, idealno je za razvoj lima graha. Dovoljno sunčeve svjetlosti osigurat će da vaša biljka lima graha proizvede velike i zdrave mahune do berbe. Ponekad djelomična sunčeva svjetlost omogućuje biljkama lima graha da prežive. Međutim, manje od punog sunca može rezultirati nižim prinosom graha za vašu biljku lima graha.

zemljišni uvjeti

Kako biste pronašli povoljne uvjete tla za svoju biljku lima graha, morate uzeti u obzir nekoliko karakteristika tla. Biljke lima graha imaju specifičnu temperaturu, sadržaj organskih tvari, kiselost i drenažu za tlo na kojem rastu.

temperatura tla

Temperatura tla jedno je od najvažnijih svojstava. Budući da lima grah dolazi iz tople klime, morate ponovno stvoriti tu toplinu gdje god odlučite uzgajati svoj. Obično bi temperatura tla trebala biti iznad 60 stupnjeva Fahrenheita, a idealan raspon topline je između 70 i 90 stupnjeva Fahrenheita.

Biljke lima graha ne podnose mraz ili blage temperature, pa je toplo tlo neophodno. Bez dovoljno toplog tla, ne možete očekivati ​​da vaša biljka lima graha proizvede zdrav urod ili čak dosegne fazu klijanja da započne svoj životni ciklus.

Božićni lima grah

kiselina tla

Kiselina također igra ulogu u zdravlju vaših biljaka lima graha. Lima grah voli tla koja variraju od kiselih do blago kiselih. Idealan pH raspon za ove biljke je između 6 i malo ispod 7. Ispitajte tlo na mjestu uzgoja prije sadnje lima graha i prilagodite ga po potrebi kako biste održali niži pH tla.

hranjiva u tlu

Najbolje je uzgajati lima grah na ilovastom, plodnom tlu koje je bogato organskom tvari. Organska tvar daje vašem lima grahu optimalno gorivo potrebno za snažan rast. Lima grah također zahtijeva pristup tri najvažnija biljna hranjiva, dušik, fosfor i kalij, kao i nekoliko važnih mikronutrijenata, uključujući kalcij i magnezij.

Drenaža tla

Tlo u kojem se uzgaja lima grah mora biti dovoljno rahlo da omogući izvrsnu drenažu. Istodobno, tlo mora zadržati dovoljno vode kako bi se osigurala stalna vlažnost korijena. Opet, ilovasta tla često su najbolja ovdje jer imaju fantastična drenažna svojstva.

Najbolji način za sadnju sjemena lima graha

Kada znate rastuće potrebe biljke lima graha, spremni ste poduzeti početne korake potrebne za njezin uspješan uzgoj. Srećom, sadnja sjemena lima graha nije težak zadatak. Sve što trebate znati je kada posaditi to sjeme, ovisno o tome gdje živite, i nekoliko savjeta o tome kako svoje sjeme staviti u zemlju.

Jackson Wonder Bush Lima Bean

Kada saditi lima grah

Lima grah treba toplo tlo, tako da ćete morati odrediti vrijeme sadnje ovisno o tome gdje živite. Ako živite u toplim klimama gdje su temperature tla konstantno iznad 65 stupnjeva Fahrenheita, svoje sjeme lima graha možete posaditi gotovo u bilo koje doba godine.

Ako živite u hladnijoj regiji, kao što to čini većina vrtlara u Sjedinjenim Državama, morate razmisliti o tome kada saditi svoje sjeme lima graha. Na primjer, ako planirate uzgajati svoje biljke lima graha potpuno na otvorenom, morat ćete pričekati otprilike mjesec dana nakon datuma zadnjeg mraza prije nego što možete sigurno posijati svoje sjeme.

Alternativno, također imate mogućnost posijati svoje sjeme u zatvorenom prostoru prije nego što vanjske temperature postanu dovoljno visoke za vaše biljke lima graha. S ovim pristupom, trebali biste posaditi svoje sjeme u posudu nekoliko tjedana prije konačnog datuma mraza. Kad vrijeme zatopli i vaše sjeme proklija u malu biljku, možete je presaditi na otvorenom.

Kada sadite, također biste trebali razmišljati o tome kako će biljka lima graha donijeti svoju žetvu. Biljke Lima graha imaju tendenciju da proizvedu sve svoje bobe odjednom. Iz tog razloga, može biti mudra ideja posaditi više setova sjemena u razmaku od nekoliko tjedana. Ova udaljenost može vam omogućiti produljenu sezonu berbe za vaš lima grah.

Kako posaditi sjeme lima graha

Da biste posadili sjeme lima graha, zabodite ga oko 1 do 2 inča duboko u toplo tlo. Prije sadnje provjerite je li tlo toplo i ima li dobru drenažu.

Ako posadite puno sjemenki lima graha, pažljivo ih rasporedite kako biste svakoj dali dovoljno prostora za širenje dok sazrijeva. Posadite svoje sjeme u više redova udaljenih oko tri do šest inča. Između svakog reda i redaka do njega trebalo bi biti oko metar ili dva.

Ako sadite lima grah na otvorenom, morate rasporediti svoje redove tako da svaka biljka ima strukturu na koju se može oslanjati dok sazrijeva. Ako grah pole lima uzgajate u zatvorenom prostoru, možete mu osigurati potporu kasnije kada ga presadite na otvoreno. S druge strane, kod boba se uopće ne morate brinuti za potporanj.

Nakon što posadite svoje sjeme, morate dodati vodu kako bi tlo bilo stalno vlažno. Bez te vlage u tlu, vaše sjeme vjerojatno neće proklijati i izrasti u zdrave biljke lima graha.

Njega i održavanje biljaka lima graha

Pretpostavimo da ste slijedili savjet iz prethodnog odjeljka i proklijali svoje sjemenke lima graha. Sada kada male biljke limskog graha rastu iz zemlje, trebali biste biti spremni nastaviti brinuti o svojim biljkama kako biste ih održali zdravima.

Fordhook Lima Bean

Dajte svojim biljkama lima graha dosta malča

Lima grah voli toplo vrijeme, ali voli i stalno mokro tlo. Ponekad su ove dvije želje u suprotnosti jedna s drugom jer vruće vrijeme može uzrokovati vrlo brzo sušenje tla. Međutim, postoje neka brza rješenja koja možete poduzeti kako biste spriječili ovaj problem.

Naravno, trebate znati kako zalijevati svoj lima grah, o čemu ćemo govoriti u sljedećem odjeljku, ali također biste trebali svojim biljkama dati dosta malča. Zdrav sloj malča sprječava isparavanje vlage iz tla. Također pomaže regulirati temperaturu vašeg poda kako biste izbjegli nagle promjene temperature.

navodnjavanje i gnojidba

Redovito zalijevanje je vitalno za biljke lima graha. Bez dovoljno vode, vaše će se biljke teško razvijati pupoljci, što će u konačnici rezultirati niskom proizvodnjom mahuna. Nakon što vaše sjeme proklija u male biljke, dajte im oko jedan inč vode tjedno. Istodobno, osigurajte da tlo ima odgovarajuću drenažu, jer stajaća voda može uzrokovati truljenje korijena.

Potreba za gnojivom za biljku lima graha je mala i previše gnojiva može u nekim slučajevima zaustaviti njen rast. Međutim, jednokratna primjena komposta tijekom vegetacije može biti korisna za razvoj vaše biljke. Međutim, to nije potrebno i vaša bi biljka trebala moći dobiti sve hranjive tvari koje su joj potrebne iz tla bez dodatne pomoći.

Kako se bere lima grah?

Ako se pridržavate pravog rasporeda njege, vaše sjemenke lima graha izrast će u zrelu biljku spremnu za žetvu. Kada dođe vrijeme berbe, vaša će biljka dati nekoliko fizičkih znakova.

Prvi znak da su vaše mahune lima graha spremne za žetvu je njihova duljina. Ove mahune sjemena bit će dugačke više od četiri inča kada budu spremne za branje. Mahune bi također trebale biti donekle čvrste i relativno debele.

Uklanjanje mahune iz biljke također je jednostavno. Sve što trebate učiniti je prstima lagano povući mahunu s grane. Budite oprezni pri uklanjanju ovih mahuna jer može biti prilično lako oštetiti biljku ako niste pažljivi.

Kako sušiti lima grah

Lima grah je vrsta mahunarki koje se mogu sušiti i potom rehidrirati za kuhanje. Proces sušenja lima graha je relativno jednostavan i traje samo nekoliko sati. Prvo, grah treba sortirati i isprati kako bi se uklonila sva prljavština ili ostaci. Zatim ih treba rasporediti u jednom sloju na lim za pečenje ili drugu suhu površinu. Možete ih staviti i u dehidrator ako ga imate. Ako nemate dehidrator hrane, možete ih staviti u pećnicu na najniži stupanj s malo odškrinutim vratima. Ostavite ih da se osuše dok ne postanu hrskavi.

Nakon što se osuši, grah se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu do šest mjeseci. Kako biste rehidrirali sušeni grah, jednostavno ga potopite u vodu nekoliko sati ili preko noći prije kuhanja. Ako se pravilno skladišti, sušeni lima grah može biti vrijedan dodatak vašoj smočnici.

Pjegavi grah s maslacem

Često postavljana pitanja

Mnogi vrtlari početnici imaju nekoliko pitanja o uzgoju lima graha. Stoga bismo željeli riješiti neke od ovih zahtjeva prije nego što zaključimo. U nastavku se nalaze odgovori na neka od najčešće postavljanih pitanja o lima grahu. Koliko je vremena potrebno prije nego što možete brati lima grah?

Vrijeme potrebno za uzgoj biljke lima graha spremne za berbu ovisi o vrsti koju imate. Bush lima grah je nešto brži i može biti spreman za žetvu za samo 60 dana. Pole lima grahu treba malo duže i može potrajati do 90 dana da sazrije. U oba slučaja, međutim, ove procjene mogu varirati ovisno o pojedinačnoj biljci koju posjedujete io tome koliko se dobro o njoj brinete.Koje su nutritivne prednosti lima graha?

Lima grah nije samo jednostavan za uzgoj, već je i vrlo koristan za zdravlje. Lima grah sadrži vlakna, proteine ​​i nekoliko mikronutrijenata. Željezo, kalij, kalcij i nekoliko važnih vitamina nalaze se u lima grahu. Grah također ima malo masnoće i daje obilje ugljikohidrata koji daju energiju. Odakle dolazi biljka lima grah?

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

7 problema Kentia palmi (i rješenja)

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako i gdje čuvati sjeme za iduću godinu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Evo koliko je sobnih biljaka previše (što sam ja pronašao!)

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice