10 načina za održavanje svježe rezanih ruža u vodi

10 Moglichkeiten geschnittene Rosen im Wasser frisch zu halten

Malo je kućnih dodataka tako spektakularnih kao vaza puna rezanih ruža. Međutim, ako ovaj buket izblijedi, mogu izgubiti svoju ljepotu brže nego što biste željeli. U ovom ćemo članku pomoći riješiti ovaj problem tako što ćemo podijeliti s vama deset načina za održavanje svježih rezanih ruža u vodi.

1) Odrežite stabljiku pod kutom

Odrežite stabljike pod kutom kako bi ruže ostale svježe u vodi

Bez obzira na to kupujete li ruže od cvjećara ili ih uzimate iz svog vrta, dobro je odrezati stabljike prije nego ih stavite u vodu. Prilikom rezanja stabljika koristite oštar, sterilni nož kako ne biste oštetili stabljike. Škare će zgnječiti stabljiku dok se zatvaraju, što otežava stabljici usisavanje vode.

Također, rez koji napravite ne smije biti ravan. Umjesto toga, trebali biste rezati stabljiku vaše ruže pod kutom od 45 stupnjeva. Odrežite stabljiku pod kutom kako biste stvorili više površine za vašu ružu da upije vodu i svu hranu za cvijeće koju joj date.

2) Uklonite lišće sa stabljike

Osim rezanja stabljike ruže prije nego što je stavite u vodu, također biste trebali ukloniti većinu ili sve listove na stabljici. Osobito je važno ukloniti lišće koje je niže niz stabljiku, jer je vjerojatnije da će sjediti ispod vodene linije vaše vaze, što može uzrokovati njihovo truljenje i uzrokovati infekciju vaših ruža.

Uklanjanje lišća s vaše ruže također pomaže ruži da usmjeri svoju energiju na održavanje atraktivnih cvjetova. Umjesto da lišću šalje vodu i hranu za cvijeće, ruža se trudi zadržati svoj cvijet netaknutim dugo vremena.

Ako se sjetite ukloniti lišće, uvelike ćete doprinijeti održavanju vaših rezanih ruža svježima u vodi.

3) Očistite vazu prije upotrebe

Svaka prljavština ili klice koje dođu u dodir s vašom ružom mogu ugroziti njenu dugovječnost. Stoga morate osigurati da svi aspekti stavljanja vaših rezanih ruža u vodu budu što čišći. Ovaj proces počinje korištenjem čiste vaze.

Kada je vaša vaza pohranjena, može skupiti prašinu, bakterije i druge tvari koje bi mogle utjecati na svježinu vaše ruže. Očistite svoju vazu sapunom i vodom kako biste je dezinficirali. Zatim obrišite vazu od sapuna ili ostataka prije nego što je upotrijebite za svoje ruže.

NASTAVI ČITATI

4) Napunite svoju vazu svježom vodom

Ne samo da vaša vaza treba biti što je moguće čistija, već i voda koju stavljate u svoju vazu treba biti nevjerojatno čista. Opet, svaka bakterija koja živi na vašoj vazi ili u vodi iz vaše vaze može se lako proširiti na vašu ružu.

Uvijek koristite filter za pročišćavanje vode prije nego što je ulijete u vazu. Iako se voda iz slavine može činiti bezopasnom, ona može sadržavati štetne kemikalije i još mnogo toga što će samo skratiti životni vijek vaših rezanih ruža.

5) Zamijenite vodu u vazi kako bi ostala čista

Čak i ako svoju vazu napunite najčišćom vodom koju možete dati, ta voda će se na kraju zaprljati dok stoji u vazi. Nakon nekoliko dana prljavština i prašina iz zraka mogu dospjeti u vodu i utjecati na svježinu vaših ruža.

Još jedan jednostavan način da rezane ruže održite svježima u vodi je da odvojite vrijeme svakih nekoliko dana i ispraznite vazu od njihovog cvijeća i vode u njima. Nakon što se vaša vaza isprazni, možete je obrisati i napuniti čistom vodom da vaše ruže mogu upijati u slobodno vrijeme.

6) Ostavite svoje ruže u toploj vodi

Temperatura vode koju stavite u vazu također utječe na to koliko će dugo vaše rezane ruže ostati lijepe. Općenito, toplija voda je bolja za ruže, pri čemu je 90 i 110 stupnjeva Fahrenheita gotovo savršen raspon.

Možda se čini čudnim da temperatura vode koju vaša ruža pije igra ulogu u dugovječnosti. Međutim, mnoga rezana cvijeća bolje uspijevaju u hladnoj ili toploj vodi. Za ruže, više temperature omogućuju stabljici lakši unos molekula vode kako bi procvjetale.

7) Stavite svoje ruže na hladno mjesto

Pokušajte držati rezane ruže na hladnom mjestu kako bi duže trajale

Iako smo upravo spomenuli da je mlaka voda korisna za rezane ruže, za temperaturu zraka vrijedi suprotno. Ruže i većina ostalog rezanog cvijeća znatno dulje traju ako se drže u hladnijim prostorijama.

Ako ste proveli vrijeme u cvjećarnici, sigurno ste primijetili da se cvijeće drži prilično hladno. Zapravo, temperatura na kojoj će vaše ruže trajati najdulje je između 35 i 40 stupnjeva Fahrenheita. Očito je da nećete držati sobe u svojoj kući tako hladnima. Međutim, svoje izrezane ruže možete staviti u hladnjak preko noći kako bi duže ostale svježije.

8) U vodu dodajte hranu za cvijeće

Dodavanje cvjetne hrane u vodu za vaše ruže još je jedan izvrstan način da cvjetovi ostanu svijetli i primamljivi. Hrana za cvijeće u biti djeluje kao gnojivo, dodajući hranjive tvari u vodu u kojoj žive vaše rezane ruže. Ove hranjive tvari potiču ružu da dulje zadrži svoju strukturu.

Dostupne su mnoge komercijalne opcije hrane za cvijeće. Također biste trebali znati da postoji nekoliko načina na koje možete pripremiti cvjetnu hranu kod kuće. Takve mješavine često sadrže šećer i oblik limunske kiseline za poboljšanje pH vode. Bez obzira koje mogućnosti odabrali, obogaćivanje vode gnojivom za cvijeće pouzdan je način da svoje ruže održite svježima.

9) Uklonite uvele cvjetove

Kada uzgajate biljke, bilo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, uobičajena je praksa ukloniti cvijeće nakon što procvjetaju i pojedu se. Ista praksa može pomoći i vašim rezanim ružama. Ako imate nekoliko izrezanih ruža u tegli, svakako uklonite one koje vise ispred ostalih.

Ako izvadite istrošeno cvijeće, preostalo cvijeće u vašoj vazi ima veće šanse da dulje traje. Umjesto dijeljenja vode i hrane za cvijeće s ružom koja već uvene, vaše zdravije ruže mogu apsorbirati veći udio vlage i hranjivih tvari koje će im trajati duže.

10) Odrežite svoje ruže prije nego što se latice otvore

Naš posljednji savjet za duže održavanje svježine rezanih ruža odnosi se samo na rezanje vlastitih ruža, a ne na kupnju ruža koje su već uklonjene iz biljke. Ako imate pristup grmu ruže, možete produljiti vijek trajanja njegovog rezanog cvijeća uklanjanjem u idealno vrijeme.

Idealno je da ruže odrežete s grma kada će otvoriti cvjetne pupove, ali se još nisu otvorile.

Često postavljana pitanja o održavanju svježih rezanih ruža

Ovi gore navedeni savjeti pomoći će vam da svoje rezane ruže održite svježima dulje nego što možete zamisliti, ali postoji još nekoliko pitanja koja si morate postaviti prije nego što svoj dom ukrasite vazama punim rezanih ruža. Koliko dugo traju rezane ruže?

Čak i uz pravilnu njegu i pažnju, odrezana ruža neće dugo stajati u vazi punoj vode u vašem domu. U većini situacija rezane ruže ne traju dulje od cijelog tjedna. Često traju samo nekoliko dana prije nego što počnu venuti Kako rezano cvijeće duže traje?

Ako želite da vaše rezane ruže traju dulje, razmislite o drugim metodama skladištenja osim korištenja vaze. Jedan od najboljih načina da rezano cvijeće traje znatno dulje jest da ga objesite naopako i ostavite da se osuši na zraku. Osušeno cvijeće ponekad može stajati i do godinu dana Treba li rezanim ružama izravna sunčeva svjetlost?

Za razliku od drugih biljaka u vašem domu, rezane ruže ne trebaju sunčevu svjetlost da bi produljile svoj životni vijek. Rezane ruže više nisu u fazi aktivnog rasta, što znači da im je gorivo koje bi inače davalo sunce beskorisno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

14 savršenih biljaka koje mogu biti okrenute prema istoku: slike i savjeti za njegu

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Je li Pothos otrovan? (I kako ih sigurno uzgajati)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Zašto biljke u mojem vrtu ne rastu?

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati biljku niz bisera

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka