Blue Mouse Ears Hosta: Minijaturna sivo-plava sorta

Blue Mouse Ears Hosta Minijaturna sivo plava sorta87575847910

Blue Mouse Ears Hosta je najslađa mala hosta koju možete dodati svom vrtu!

Blue Mouse Ears Hosta je minijaturna sorta hosta iz Marylanda poznata po tamnoplavom lišću i maloj punoj veličini. Ove biljke narastu do maksimalne širine od 30cm, a često ne više od 15cm u visinu. Debeli listovi su dugi samo oko 5-8cm. Blue Mouse Ears hoste čine prekrasne biljke za obrubljivanje i vrlo su svestrane u uređenju zemljišta koje nije potrebno za održavanje.

U nastavku ćemo pogledati kako biljka izgleda i kako se brinuti za nju. Može biti izvrstan dodatak vašem vrtu ili služiti kao lijep ukras za dom.

Blue Mouse Ears Hosta: Osnove

Biljka kao cjelina može biti visoka oko 20-30cm. U većini slučajeva, sama biljka će biti visoka 20cm i približava se 30cm s cvijetom na vrhu. Obično je također širok od 25-30cm. Iako je biljka mala, prilikom sadnje sjemena treba ih razmaknuti oko 30cm. Ova biljka se jako dobro uklapa u manje vrtove ili posude srednje veličine.

Hoste Blue Mouse Ears imaju gumene listove koji cvjetaju u obliku srca ili okruglog oblika. U nekim slučajevima mogu se uvijati prema unutra na rubovima poput mišjeg uha. Boja ovih listova može varirati od sive do zelene do plave. U većini slučajeva ipak su mješavina sivih i plavih nijansi. Sami listovi su relativno mali, a čak i zdrave biljke ne narastu tako velike.

Cvijet koji cvate iz ove hoste je zvonastog oblika, kao i većina cvjetova hosta. Obično je svijetloljubičasta i cvate u grozdovima duž stabljike. Ovi cvjetovi obično dodaju biljci najviše 10cm visine.

Sadnja Blue Mouse Ears Hosta

Kad je sunce u pitanju, ova ga hosta baš i nije obožavatelj. Hosta Blue Mouse Ears uspijeva u sjeni. Rade provode cijeli dan u hladu ili pretežno sjenovitom području. Ako su ostavljeni na suncu, ne dopustite im da ostanu vani dulje od 4 do 6 sati. Ove hoste će brzo početi smežurati svoje lišće ako se predugo ostave na suncu.

Budući da hosta Blue Mouse Ears voli hlad, prljavština će moći ostati prilično vlažna i neće se prebrzo sušiti. Kada se brinete o hosti, trebali biste paziti da je tlo vlažno. U toplijim danima ili danima kada sunce obasjava hostu, trebali biste stalno provjeravati biljku kako biste bili sigurni da je tlo vlažno. Nemojte udaviti hostu i ostavite je za jedan dan. Samo mu dajte normalnu količinu vode.

Obično ćete u proljeće davati gnojivo za Blue Mouse Ears Hostu. To je točno kad ih posadite i kada počnu oživljavati nakon zime. Gnojivo im nije potrebno cijelo vrijeme, samo tijekom proljeća kako bi stekli tu snagu da procvjetaju ljeti. Također se predlaže korištenje tekućeg gnojiva ili gnojiva sporog otpuštanja kako bi im se dalo vremena da dobiju hranu koja im je potrebna tijekom vegetacije.

Samo tlo također treba biti kiselo s pH od 6 do 6,5. Većina hosta se kreće od te razine od 6,5 do 7 ph, tako da ako imate druge hoste, dobro ćete ih posaditi jednu blizu druge.

Blue Mouse Ears Hosta Minijaturna sivo plava sorta87575847911

Njega Blue Mouse Ears Hosta

Krenimo od proljeća. Ovo je doba godine da posadite svoju hostu i podijelite je ako to želite. U rano proljeće trebate posaditi svoju hostu i dati joj gnojivo. Ako odlučite podijeliti svoju hostu, također se trebate pobrinuti da je potpuno zrela (barem 3 godine) prije nego što je podijelite i objema polovicama biljke date dosta gnojiva.

Biljka će početi pupati i rasti prema svojoj punoj veličini tijekom proljeća. Također biste trebali staviti svježi malč oko biljke kako biste spriječili da prljavština prska na hostu dok je zalijevate.

Kada dođe ljeto, vaša hosta Blue Mouse Ears će prestati rasti i cvijet bi trebao cvjetati na vrhu. Možete ih podrezati u ovom trenutku ako više volite samo plavo lišće biljke. Pobrinite se da uklonite i sve mrtve listove kako bi biljka bila zdrava i lijepa.

Puževi će pokušati izaći otprilike ovog puta i pojesti vašu hostu. Početkom ljeta pokušajte postaviti nekoliko zamki za puževe kako biste spriječili da pojedu vašu slatku biljku. Nemojte zaboraviti održavati tlo hoste vlažnim u ekstra vrućim ljetnim danima.

Dolaze jesen i zima i ne želite da vam hosta umre. Ovo je vrijeme za obrezivanje biljke samo na stabljike, visoke oko 5-8cm. To će spriječiti da se biljka previše ošteti od snijega. Ova biljka je višegodišnja i trebala bi trajati puno duže od jedne sezone. Dok se vrati u proljeće, samo će malo gnojiva vratiti vašu biljku u život i ponovno procvjetati.

Dijeljenje Blue Mouse Ears Hoste

Dijeljenje je kada podijelite svoje pupoljke hosta kako biste stvorili više biljaka. Mnogi ljudi to rade s hostama kako bi spriječili prenatrpanost i dodali više hosta u svoje vrtove. Za Blue Mouse Ears Hostu, nećete to učiniti dok biljka ne bude imala vremena sazrijeti.

Trebat će oko 3 godine da hosta sazrije. Zatim kada biljka tek počne pupati i bude visoka oko 5cm, možete rezati hostu točno po sredini nožem i odvojiti jednu polovicu od zemlje. Zatim ga možete presaditi. Pobrinite se da mu date dosta gnojiva kako biste mu pomogli da dobije snagu za rast. Ovu hostu možete podijeliti samo svake 3 godine jer biste je mogli oslabiti ako se dijeli prečesto.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više