Planiranje cvjetnog vrta: vodič za početnike

1682637465 Planen eines Blumengartens fur Anfanger

Jeste li spremni stvoriti cvijetnjak kao početnik? Sada je savršen trenutak da ostvarite svoje ambicije posjedovanja prekrasnog cvjetnjaka. Stvaranje cvjetnjaka je i ugodno i zadovoljavajuće. Kao početnik morate razmisliti o mnogim temeljnim elementima koji mogu utjecati na ishod vašeg projekta. Da biste došli do rezultata, morate proći kroz mnogo pokušaja i pogrešaka.

Ako slijedite ove savjete za početnike, vaš će cvjetnjak započeti sjajno.

Kako započeti jednostavan cvjetnjak?

Stvaranje cvjetnjaka lak je zadatak, bez obzira koliko velik ili mali vaš prostor, ako razmišljate maštovito. U ove tri faze naučit ćete kako izgraditi cvjetnjak koji pršti bojama i entuzijazmom.

1. Upoznajte svoj vrt

 • Upoznajte se s mjestom na kojem ćete saditi.
 • Izvršite provjeru poda.
 • Saznajte koje biljke uspijevaju u vašem tlu. Tada možete odlučiti što ćete učiniti u smislu dizajna.
 • Da biste zasadili vrste koje će uspijevati tijekom cijele jeseni, morate znati tipične datume zadnjeg i prvog mraza na vašoj lokaciji.

2. Napravite svoju shemu boja

 • Odaberite paletu boja koja će pomoći u spajanju krajolika.
 • Iako pridržavanje nekoliko odgovarajućih nijansi može stvoriti osjećaj harmonije, komplementarne boje stvaraju kontrast. Na primjer, plava i žuta su svježa, energična i sunčana kombinacija.
 • Previše raznolikosti može biti iscrpljujuće, stoga odvojite dijelove s bogatim bojama ili puno drame s neutralnim tonovima.

3. Prilagodite kao profesionalac

 • Trajnice dolaze u raznim oblicima i veličinama, uključujući kišobrane, gumbe, tratinčice, kišobrane, kugle, šiljke i pera. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama kako biste vidjeli hoće li se međusobno zapaliti.
 • Biljke koje ponavljate trebale bi imati dugu sezonu, ne izgledati neuredno nakon cvatnje i uspijevati u vrtnim uvjetima.
 • Dopustite mirisu cvijeća da uđe u vaš dom ili terasu koristeći prirodne uzorke zraka.

Koji je cvijet najlakši za uzgoj?

Suncokreti i cinije su jednogodišnje biljke koje se lako uzgajaju iz sjemena, trajnice zahtijevaju minimalnu njegu i vraćaju se iz godine u godinu, a lukovice su gotovo nepogrešive kada su pravilno posađene. Dok budete čitali, saznat ćete više o najboljem cvijeću koje se lako uzgaja za prekrasan vrt.

1682637463 925 Planiranje cvjetnjaka za početnike

Kako napraviti cvjetnjak?

Možete napraviti cvjetnu gredicu bilo kojeg oblika ili veličine, veliku ili malu, zakrivljenu ili ravnu, uzdignutu ili ravnu. Cvjetne gredice također se mogu mijenjati tijekom vremena ili prema zahtjevima prostora. Pogledajmo kako sastaviti cvjetnjak.

 1. Budite svjesni količine sjene ili dnevne svjetlosti koja je prisutna tijekom dana. Označite mjesto cijevima, uzicom ili koncem kako biste označili mjesto. Stvorite konačni oblik s linijom organskog materijala koji je lako uočiti poput soli ili brašna.
 2. Trava i korov moraju se ukloniti. Područje možete očistiti lopatom ili rezačem busena, pokositi ga na otprilike 1cm ili ga pošpricati sredstvom protiv korova u skladu sa smjernicama na pakiranju.
 3. Raširite 30 cm dubok sloj zemlje na barijeru od korova unutar područja.
 4. Kako biste spriječili eroziju tla i korov, iskopajte jarak oko gredice koji je dubok 20cm i širok nekoliko centimetara.
 5. Odaberite biljke koje uspijevaju na odabranom mjestu. Prije sadnje svakoj biljci iskopajte rupe preporučene dubine i širine te prorahlite korijenje.
 6. Kako biste ograničili razvoj korova i održali vlažnost tla, posipajte drvnu sječku, borovu slamu ili neki drugi ekološki prihvatljiv malč na dubinu od 5-7cm.
 7. Dobro zalijte gredicu i nastavite tako po potrebi.

Kada bih trebao započeti cvjetnjak?

Vaše će biljke imati prednost ako počnete sijati sjeme 4 do 6 tjedana prije prosječnog zadnjeg datuma mraza. Tada se korov smanjuje na minimum i biljke se brže pune.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: