Tradescantia Fluminensis: Vodič za uzgoj

Tradescantia Fluminensis Vodic za uzgoj zelene inch biljke3521352110

Unatoč smjeni godišnjih doba i približavanju hladnijeg vremena, želja za novim biljnim dodacima u dvorištu ili kući se ne mijenja. Jedna promjena može biti potrebna, a to je odabir sobnih biljaka umjesto novih biljaka za vanjski vrt. Tradescantia Fluminensis je vrlo posebna vrsta biljke koja može uspijevati i u zatvorenom i na otvorenom (u određenim klimatskim uvjetima).

Tradescantia Fluminensis je niskorastuća zeljasta višegodišnja biljka koja se uzgaja i kao pokrivač na otvorenom i kao sobna biljka koja se ne treba održavati. Ove biljke se lako uzgajaju, lako se razmnožavaju i predstavljaju prekrasan dodatak vrtu.

Nastavite čitati kako biste saznali više o biljci Tradescantia Fluminensis i kako se brinuti za nju.

Tradescantia Fluminensis: Osnove

Biljka je izbjegla uzgoj u drugim područjima svijeta i smatra se invazivnom biljkom u nekim jurisdikcijama. Tradescantia Fluminensis je poznata po svom iznimno brzom rastu, a zasigurno se čini da može narasti i jedan centimetar dnevno.

Biljka Tradescantia Fluminensis je zimzelena, tako da će ostati lijepo obojena tijekom cijele godine kada to uvjeti dopuštaju. To je višegodišnja biljka, što znači da će svake godine rasti sve jača i veća. Biljka raste zdrave, zelene listove koji su oblikovani slično kao srca, u smislu da su zaobljeni na vrhu gdje je širi i padaju do šiljastog vrha na dnu svakog lista.

Tradescantia Fluminensis Vodic za uzgoj zelene inch biljke3521352114

Uzgoj Tradescantia Fluminensis

Ova lisnata biljka često se uzgaja zbog nježnih bijelih cvjetova koji se pojavljuju vrlo rijetko. Ovo cvijeće ostaje samo kratko vrijeme! Dok biljka Tradescantia Fluminensis tijekom vremena proizvodi mnogo cvjetova, svaki će trajati samo jedan dan.

Biljke Tradescantia Fluminensis obično se viđaju kako rastu ili kao pokrivač tla u dvorištu ili u loncu ili košari u zatvorenom prostoru. Zbog toga koliko brzo rastu biljke Tradescantia Fluminensis, vrlo su popularne u unutarnjim visećim košarama, jer će duge stabljike ispunjene lišćem graciozno ispasti iz košare i brzo rasti.

Kada raste prirodno na otvorenom, Tradescantia Fluminensis neće prelaziti visinu od 1-1,2m. Iako ove biljke ne rastu jako visoko, njihova je priroda invazivna i njihov je rast brz. Tradescantia fluminensis može se lako proširiti za 30-60cm u širinu svake godine.

Tradescantia Fluminensis Vodic za uzgoj zelene inch biljke3521352113

Kako se brinuti za Tradescantiu Fluminensis

Srećom, za one koji planiraju uzgajati ovu specifičnu vrstu biljke, vrlo je lako brinuti se za nju, kao i za većinu invazivnih biljaka. Zapravo, kada uzgajate Tradescantia Fluminensis u dvorištu, teži dio nije briga za pomoć biljci da raste, već rad na uklanjanju ili zaustavljanju rasta biljke.

Zalijevanje Tradescantie Fluminensis

Redovno zalijevajte svoju Tradescantiu Fluminensis. Općenito, ovu biljku možete zalijevati svaki put kada se gornji centimetar smjese za posude osuši. Ovu biljku možete zalijevati odozdo (tako da je stavite u sudoper s malo vode) ili malom posudom za zalijevanje. Ako je moguće, izbjegavajte da lišće bude previše vlažno kako biste izbjegli gljivične bolesti. 

Zalijevanje se može smanjiti zimi dok se biljka odmara.

Tlo za Tradescantiu Fluminensis

Iako biljka mora primati puno vode, također mora imati dobro drenirano tlo. Bez dobre drenaže u tlu, voda bi mogla uzrokovati trulež bilo na korijenu ili na drugim dijelovima tla. Kada se pitate kada zalijevati svoju biljku, ako je gornji sloj tla suh, vrijeme je za zalijevanje. Što je biljka veća, to će joj trebati više vode.

Zahtjevi za rasvjetu za Tradescantiu Fluminensis

Tradescantia Fluminensis uzgojena u zatvorenom prostoru može se držati u područjima s umjerenim osvjetljenjem, iako možete prilagoditi izloženost svoje biljke suncu ako vam se čini da izgleda potpuno opušteno ili na neki drugi način nemarno. Tradescantia Fluminensis uzgojena u zatvorenom prostoru vjerojatno će imati koristi od dodatne rasvjete iz jednostavne LED žarulje za biljke ili grupirane s drugim sobnim biljkama pod LED diodnim svjetlom za rast .

Imajte na umu, međutim, da ga ne biste trebali držati na pravom suncu ako ga imate izloženu na trijemu jer takva oštra izravna sunčeva svjetlost može spaliti lišće i potencijalno uzrokovati ozbiljna oštećenja biljke.

Gnojidba Tradescantie Fluminensis

Biljke Tradescantia Fluminensis koje se uzgajaju u kontejnerima zahtijevaju hranjenje biljnim gnojivom jer su izolirane od svog prirodnog ekosustava.

Temperatura i vlažnost okoline za Tradescantia Fluminensis

Tradescantia Fluminensis može izdržati temperature i do 5°C, ali pazite da je uvijek držite na toplom od 20-28 stupnjeva što je češće moguće. Može podnijeti umjereno niske temperature, ali bi ga jedan dobar mraz mogao itekako izbrisati. Neka soba u vašoj kući bude lijepa i topla za vašu Tradescantia Fluminensis i ona će vam trajati prilično dugo.

Iako Tradescantia Fluminensis voli umjereno vlažno okruženje, bolje će podnijeti suhi zrak od nekih drugih tropskih područja. Najučinkovitiji način za podizanje razine vlage je ovlaživač zraka. Možete koristiti obični ultrazvučni ovlaživač zraka ili se odlučiti za specijalizirani ovlaživač zraka iz trgovine biljaka.

Tradescantia Fluminensis Vodic za uzgoj zelene inch biljke3521352112

Razmnožavanje Tradescantie Fluminensis

Biljka Tradescantia Fluminensis raste vrlo brzo i lako se razmnožava. Jedna od velikih prednosti ove karakteristike je sposobnost biljke da se lako razmnožava iz nadzemnih stabljika. To olakšava biljku za razmnožavanje iz reznica.

Za razmnožavanje Tradescantia fluminensis , čistim škarama ili škarama za rezidbu odrežite zdravu stabljiku s najmanje 3-5 listova. Stavite svježu reznicu u staklenku s čistom vodom da se ukorijeni ili je jednostavno stavite u vlažnu smjesu za posude. Novi korijeni trebali bi biti vidljivi na biljci u roku od tjedan dana.

Lako razmnožavanje ove biljke omogućuje vlasnicima biljaka stvaranje više različitih biljki iz iste glavne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah