Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj

Tradescantia Zebrina Vodic za uzgoj prugaste incne biljke5421542110

Postoje deseci ovakvih biljaka koje možete izabrati, ali što treba znati o Tradescantia Zebrina? Jeste li se ikada zapitali što je potrebno za njegu ove biljke?

Tradescantia Zebrina je tropska biljka niskog rasta koja se obično uzgaja kao sobna biljka ili prizemnica s toplom klimom. Tradescantia Zebrina, cijenjena je zbog svojih ljubičasto-zelenih prugastih listova i lakoće uzgoja u vrtu. 

Ali koliko je sunca dovoljno za ovu ljupku biljku? Kakvo je tlo najbolje? Čitajte dalje da biste saznali sve o Tradescantia Zebrina.

Tradescantia Zebrina: Osnove

Tradescantia Zebrina je zeljasta višegodišnja sočna biljka koja raste u gustim prostirkama na vlažnim površinama tla. 

Tradescantia zebrina ranije je bila poznata kao Zebrina Pendula. Ova biljka je poznata po prugastim zeleno-ljubičastim listovima sa svojim poznatim srebrnim, sjajnim prugama. I, baš kao i većina drugih sobnih biljaka, ključ za uzgoj ove biljke je puno vode, sunca i visokokvalitetne zemlje.

Ova biljka prvenstveno se sastoji od lišća, s nekoliko malih cvjetova. Sami listovi variraju u nijansama zelene, zeleno-plave, ljubičaste i magenta. Svi ti listovi imaju srebrne pruge (obično dvije od ovih pruga na svakom listu), s bojama koje djeluju kao obrub za srebrne trake.

Tradescantia Zebrina Vodic za uzgoj prugaste incne biljke5421542113

Kako se brinuti za Tradescantiu Zebrinu

Zbog svoje osjetljivosti na svjetlost i potrebe za toplijim temperaturama, Tradescantia Zebrina je savršena za uzgoj u zatvorenom! Bilo da visi s košare ili sjedi u loncu na tlu, Tradescantia Zebrina je sretan kamper.

savjeti za biljke3 pereglin.com 4647483303

Zalijevanje Tradescantie Zebrine

Tradescantia Zebrina treba puno vode. Ova biljka ne voli da bude dehidrirana. Pazite da svoju biljku zalijevate duboko, osiguravajući da biljka ima dovoljno vode za cijeli dan, a da pritom izbjegavate utapanje u previše vode. Ravnoteža je ključna za ovu biljku. Također budite sigurni da svoju Tradescantia Zebrina manje zalijevajte tijekom zimskih mjeseci, jer im ne treba toliko tekućine tijekom hladnijeg, opuštajućeg razdoblja.

Zahtjevi za svjetlom za Tradescantiu Zebrinu

Iako ova biljka, kao i mnoge druge biljke s lišćem, voli svoje vrijeme na suncu, Tradescantia Zebrina ne voli da je isuši previše vruće. Stavljanje biljke u blizinu neizravnog sunca (gdje će povremeno dobivati ​​hladovinu), može pomoći da vaša biljka bude zdrava.

Temperaturni zahtjevi za Tradescantiu Zebrinu

Također, imajte na umu da su idealne temperature za ovu biljku između 10-25 stupnjeva Celzijusa. Dakle, ako postane toplije ili hladnije nego u mjestu gdje živite, možda biste trebali prilagoditi AC ili posebno paziti na znakove nevolje biljaka. Međutim, ove biljke su prilično otporne i tolerantne na temperaturne fluktuacije.

Tlo za Tradescantiu Zebrinu

Držeći se ravnoteže, Tradescantia Zebrina voli neutralno tlo. Budući da ne žele ništa previše kiselo ili previše bazično, ove biljke najbolje rastu na neutralnom tlu.

Upotrijebite svježu zemlju kada presađujete svoju Tradescantiu Zebrinu kako biste smanjili prijenos bolesti koje se prenose iz tla.

Tradescantia Zebrina Vodic za uzgoj prugaste incne biljke5421542112

Razmnožavanje Tradescantia Zebrina

Tradescantia Zebrina najčešće se razmnožava reznicama.

Roditeljskoj biljci (izvornoj biljci s kojom započnete) uklanja se komad vegetacije ili se „odsječe“ s matične stabljike. Ovaj odsječeni dio biljke (oko 7-10cm dugačak) se zatim prenosi u vodu kako bi obnovio vlastito korijenje. To može potrajati do sedam dana. Tjedan dana nakon što se ovi korijeni pojave, ova nova biljka se stavlja u lonac da dalje raste. Sada imate potpuno novu biljku!

Prilikom rezanja svakako koristite oštru oštricu, jer to najmanje ošteti matičnu biljku.

Nakon što se upoznate s ukorjenjivanjem svojih reznica Tradescantie Zebrine u vodi, možete pokušati jednostavno ubaciti svježu reznicu u vlažno tlo za lonce. Ove biljke se vrlo lako razmnožavaju i često se “uzimaju” u roku od tjedan ili dva jednostavnim guranjem svježih reznica u vlažnu smjesu za posude.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako pripremiti vrt za zimu (Kratki vodič)

Vrtni alati i oprema

Kako obnoviti bateriju kosilice

Sobne biljke Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje pilee