Uzgoj rajčice u stakleniku

1682635892 Anbau von Tomaten in einem Gewachshaus

Najbolja žetva za vrtlara je rajčica. Ne može se poreći da se rajčice kupljene u trgovini ne mogu natjecati s rajčicama iz vrta ako ste ih ikada jeli. Ako želite eksperimentirati sa staklenikom, evo nekoliko savjeta za vas.

Međutim, možda se pitate kako uzgajati rajčice u stakleniku ako uživate u njima koliko i mi.

Evo kako to možete učiniti!

Uzgoj rajčice u stakleniku odličan je način za produljenje sezone, bilo da imate kratku vegetacijsku sezonu u vašem području ili želite drugu berbu.

Koje su rajčice najbolje za uzgoj u stakleniku?

U stakleniku možete uzgajati bilo koju vrstu rajčice, ali grmolike sorte (odnosno determinirane rajčice) zauzimaju puno dragocjenog prostora na podu. Nasuprot tome, kordonske (poznate i kao pol ili indeterminantne) sorte najbolje iskorištavaju okomiti prostor i stoga su daleko produktivnije u smislu ukupnog prinosa te su najbolje rajčice za uzgoj u stakleniku.

Kada treba saditi rajčicu u stakleniku?

Za kasnu ili ranu proizvodnju plasteničke rajčice sadite u jesen ili rano proljeće. Kako biste bili sigurni da je sjeme zrelo i očvrsnulo, stavite ga u zatvorenom prostoru četiri do šest tjedana prije presađivanja u staklenik.

Uzgoj rajčice u stakleniku

Kako postaviti staklenik za svoje rajčice?

 • Prvi korak je procjena temperature, odabir odgovarajuće sorte rajčice, uzgoj kulture u odgovarajućem mediju i postavljanje sustava za navodnjavanje.
 • Kada su dnevne temperature između 22 i 25 °C, a noćne između 20 i 25 °C, biljke rajčice daju više plodova. Možete uzgajati rajčice u stakleniku s većim prinosima ako imate pravu temperaturu unutra.
 • Odaberite sjeme s oznakom “staklenički sojevi” jer su tolerantniji na uvjete unutar staklenika. Trebali biste razgovarati s lokalnim poljoprivrednicima ako niste sigurni koje sjeme kupiti.
 • Podloge bez tla, ploče kamene vune ili vrećice od perlita, vermikulit i tresetna mahovina sphagnum pomiješani u omjeru 1:1 dobri su za uzgoj rajčica.
 • Preporučuju se sustavi navodnjavanja kap po kap jer osiguravaju stalan protok vode izravno do korijenskog sustava, a mogu se koristiti i za automatizaciju primjene gnojiva.
 • Kako biste izbjegli pojavu plijesni, održavajte razinu vlage ispod 90%. Kada je vani ledeno hladno, redovito provjetravanje osigurava svjež i suh zrak.

Savjeti za uzgoj rajčice u stakleniku

 1. Zalijevajte – kada prvi put sadite rajčice, dajte im veliki gutljaj vode i nastavite ih redovito zalijevati. Međutim, vrijedi preskočiti nekoliko dana tijekom prvih nekoliko tjedana kako biste bili pomalo okrutni prema njima. To sprječava njihovo korijenje da lijeno usisava vlagu u obližnjem području, potičući ih da odlutaju u potrazi za još. To čini biljke jačima.
 2. Hrana – Hranu možete kupiti ili je sami pripremiti. Dobro će doći i razrijeđeni stajnjak, kao i kopriva narezana na kockice i namočena u vodi. Preporučuju se i malčevi od gaveza i algi.
 3. Zrak – Kukci oprašivači imaju lakši pristup ako mogu dobiti malo zraka kroz otvoren prozor ili vrata umjesto da stiskaju prsni koš kroz otvore u stakleniku. Također će stvoriti stabilnije okruženje za rast i spriječiti širenje strašnih bolesti povezanih s vlagom. Kada temperature dosegnu opasno visoke tijekom dana, noću često dramatično padnu, što nije idealno za biljku.
 4. Potpora – pomozite im tako da ih nježno pričvrstite za stupove ili stvorite rešetku na koju se mogu nasloniti kako bi ih držali okomitima.
 5. Orezivanje – osim ako ne uzgajate grmolike vrste, redovito ih orežite jednim prstom. Nakon što ste zasadili dobru količinu plodova, preporučuje se još jedan rez na vrhu biljke kako biste energiju usmjerili na berbu, a ne na ostatak biljke. Listovi na dnu biljke također se mogu ukloniti; Oni samo ometaju odabir i sprječavaju protok zraka između biljaka.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah