Pojava plijesni na gnojivima: uzroci i rješenja

Proširite vijest!

Gnojiva su odličan način za uzgoj biljaka. Međutim, hranjive tvari u gnojivima mogu dovesti do neželjenog rasta plijesni.

Pojava plijesni na gnojivima čest je problem, osobito pri korištenju organskih gnojiva.

Previše vlage u organskom gnojivu može dovesti do rasta plijesni. To se može dogoditi ako odjednom upotrijebite previše gnojiva ili previše zalijevate biljke nakon dodavanja gnojiva. Vlaga potiče rast i širenje bakterija plijesni u gnojivu.

Nedostatak sunčeve svjetlosti i zraka također može uzrokovati rast plijesni na gnojivima. Ovaj članak objašnjava sve što trebate znati o razvoju plijesni na gnojivima.

Što uzrokuje plijesan na gnojivima?

Plijesan se može stvoriti na gnojivima iz više razloga, a uglavnom ovisi o vrsti gnojiva koje koristite. Organsko gnojivo sadrži mikroorganizme, uključujući spore gljivica, koji mogu rasti u vlažnim uvjetima.

Iako nije vrlo čest u anorganskim gnojivima, ako se ostavi otvoren, može promijeniti stanje ili boju zbog raspadanja minerala kada je izložen zraku.

Čimbenici koji utječu na razvoj plijesni na gnojivima:

 • Prvo, vrsta je glavni uzrok rasta plijesni na vašem gnojivu. Kao što je prethodno spomenuto, organska gnojiva i ona s organskom tvari imaju tendenciju pljesnivi tijekom vremena zbog rasta spora.
 • Drugo, višak bilo čega nije dobar. Nepotrebna količina gnojiva također je dobra za privlačenje plijesni, a također pretvara tlo u kiselo tlo. Dakle, ovo stanje tla dovodi do rasta plijesni jer ono postaje rezervoar dušika i fosfora. Stoga dodajte gnojivo prema potrebama vaših biljaka.
 • Korištena zemlja iz vašeg dvorišta ili vrta za sadnju također može uzrokovati razvoj plijesni u vašim posudama jer sadrži glinu.Najezda plijesni nedvojbeno je posljedica visoke koncentracije gline u tlu. Sklon je zadržati prekomjerne količine vode, što dovodi do rasta plijesni. Stoga je za sadnju bolje koristiti novo tlo.
 • Opet, tamo gdje stavite biljku ne mora biti sunčeve svjetlosti. To otežava unos hranjivih tvari od strane biljaka. Osim toga, stvara vlažno i tamno okruženje koje plijesan preferira. Stoga pokušajte uzgajati biljke u području s dovoljno sunčeve svjetlosti.

Je li gnojivo s plijesni još uvijek korisno?

Uzroci i rješenja rasta plijesni na gnojivima

Da, gnojivo s plijesni još uvijek se može koristiti za sadnju. Gnojiva s plijesni mogu biti korisnija za biljke od običnih gnojiva.

Rast plijesni ukazuje na postupno raspadanje nežive tvari u tlu. Također kaže da u zemlji ima komposta.

Osim toga, plijesan je korisna za rast biljaka jer izjeda kemijske komponente u tlu.

Neke plijesni sprječavaju rast bakterija u gnojivu i tlu. Oni čak potiču rast biljaka.

Korištenje gnojiva s plijesni mnogima se može činiti neugodnim i beskorisnim. Ali nije tako loše kao što mislite. Može pospješiti rast nekih biljaka i ojačati ih.

Dakle, nema potrebe bacati zemlju ili gnojivo na kojem raste plijesan.

Kako prepoznati vrstu plijesni na gnojivu i površinskom sloju tla?

Plijesan općenito raste na vlažnom gornjem sloju tla ili stajskom gnoju. Saprofitna gljiva je vrsta plijesni koja raste na gnoju i površinskom sloju tla. Pomaže u razgradnji organske tvari u tlu.

Budući da je bijele boje, naziva se bijela plijesan. Ova vrsta plijesni ima pahuljastu i krznenu teksturu. Čini se da je poput pamuka. Živi u koloniji u zemlji.

Za razliku od drugih plijesni, malo utječe na biljke. Ali ponekad određeni znakovi ukazuju na njegove štetne učinke. Ako vidite ove simptome, možete brzo shvatiti da je bijela plijesan možda zarazila vaše biljke.

 • Venuće lišća biljaka i opadanje lišća
 • venuće stabljike
 • Izrasline poput pamuka na cvjetovima i listovima
 • promjena boje stabljike

Iako ne šteti biljkama, na ljude i životinje djeluje alergijsko. Uzrokuje bolest mukormikozu. Stoga je važno prepoznati ga i riješiti ga se što je prije moguće.

Kako spriječiti pojavu plijesni na gnojivu?

Nisu sve plijesni štetne, ali neke plijesni mogu imati štetne učinke na biljke i druge organizme koji konzumiraju zaražene biljke.

Budući da je bolje spriječiti nego liječiti, mudro je izbjeći rast plijesni na vašem gnojivu. Evo nekoliko načina na koje možete spriječiti pojavu plijesni na gnoju:

1682589228 669 Rast plijesni na gnojivima Uzroci i rješenja

vodno planiranje

Uspostavite odgovarajući raspored zalijevanja vaših biljaka. Ne zalijevajte ih prečesto. Prije zalijevanja provjerite jesu li prva dva sloja tla suha.

Zalijevajte tlo tek kada se osuši. Također, izbjegavajte svakodnevno prskanje jer to može dovesti do rasta plijesni.

sustav odvodnje

Napravite rupe na dnu lonaca ako ih nema. To omogućuje da višak vode iscuri kroz rupe. Smanjit će mogućnost prekomjernog zalijevanja.

Možete čak koristiti šljunak ili kamen na dnu zemlje za posude. Ovo također osigurava dobru drenažu.

Dobro drenirano tlo

Koristite tlo koje sadrži tresetnu mahovinu, perlit i pijesak. Veće razine čestica gline u tlu mogu zadržati više vode nego što je potrebno. Stoga doprinose rastu plijesni.

uklanjanje krhotina

U tlu mogu ostati ostaci starog lišća i drugih dijelova biljke. Bolje ih je ukloniti prije sadnje nove biljke.

Inače bi krhotine mogle istrunuti i hraniti plijesan kako bi stvorile povoljno okruženje za njih.

Izostavite zaražene dijelove biljke

Ako su zahvaćeni dijelovi vaše biljke, preporučujemo da ih odrežete. Ovaj korak može spriječiti širenje plijesni na druge listove biljke.

Ostavite biljke na suncu

Biljke ne uspijevaju u mračnim kutovima. Pustite ih da sjede na suncu koliko žele. To će pomoći u borbi protiv vlage u gnojivu.

Također pomaže isušiti vodu u tlu prije nego što se vratite unutra sa svojom čašom.

Koristite novo tlo

Prethodno korištena zemlja može sadržavati mikroorganizme i razne druge kontaminante. Spore plijesni često dugo ostaju u tlu, uzrokujući daljnju kontaminaciju.

Upotrijebljenu zemlju prije upotrebe sterilizirajte na suncu ili u mikrovalnoj pećnici. Pokušajte presaditi biljku u svježu zemlju. Prethodni lonac možete koristiti samo ako ga sterilizirate.

Ako je plijesan već narasla i proširila se na mnoge dijelove, prvo je obrišite krpom namočenom u mješavinu vode i izbjeljivača.

Možete rezati neke biljke kako biste poboljšali cirkulaciju zraka. Ne zaboravite poprskati fungicide na zahvaćene dijelove. U tom pogledu može pomoći i cimet.

Koliko dugo gnojivo traje?

Pa, postoje određene varijacije o tome koliko dugo gnojivo traje. Ne postoji jedinstveno određeno razdoblje trajanja svih vrsta gnojiva. Ovisi o tome koliko dobro skladištite gnojivo kako bi ono dulje trajalo.

Evo najidealnijih uvjeta za skladištenje gnojiva:

 • Stavite na hladno, suho i sjenovito mjesto
 • Čuvajte u spremniku ili plastičnoj vrećici tako da dobro zatvorite otvoreni kraj
 • Čuvati podalje od vlage

Svi ovi koraci omogućit će vam da izvučete najviše iz gnojiva. S druge strane, vrsta gnojiva također može igrati ulogu u vijeku trajanja.

Granulirana i kristalizirana gnojiva u većini slučajeva imaju neograničeni rok trajanja. Treba im više vremena da se razgrade.

Osim toga, organska gnojiva mogu trajati i do 10 godina. Treba im vremena da se pretvore u hranjive tvari koje korijenje lako dobiva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Vrtlarenje

Tajna vrta bez štetočina: posadite ih sa svojim rajčicama!

Kompostiranje Organizacija i planiranje vrta Permakultura Vrtlarenje

17 najkorisnijih upotreba kore citrusa u vrtu

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati celer

Fikus (Ficus) Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje fikusa benjamina

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Lišće anthuriuma postaje žuto (uzroci i rješenja)