Njega dragulj orhideje (macodes petola)

wop Dragulj orhideja78620

Macodes petola ili dragulj orhideja ima zadivljujuće lišće koje izgleda kao da doslovno svijetli. Iako nije najjednostavnija sobna biljka za zadovoljiti, uz pravilnu njegu može napredovati i natjerati ljude da pričaju. U ovom ćemo članku objasniti sve što trebate znati o njezi macodes petole kako bi ovaj jedinstveni dragulj uspio.

Svijetlo ili umjereno, neizravno svjetlo i tople temperature od 18-29ºC tijekom cijele godine neophodni su za pružanje dobre njege macodes petole . Tlo treba biti rahlo i dobro prozračeno s dobrim zadržavanjem vode; nikada ne smije postati previše suha ili mokra. Redovito lagano gnojite i osigurajte umjerenu do visoku vlažnost.

Orhideja pereglin.com 565748485756474

Pregled macodes petole

Macodes petola ili dragulj orhideja raste u tlu ispod krošnje šume, a ne kao epifit. Uzgajana zbog svog fenomenalnog lišća umjesto cvijeća, biljka zahtijeva drugačiji tretman od ostalih članova svoje poznate obitelji.

Njihovi zaobljeni, široki listovi imaju baršunastu teksturu i imaju tanke, isprepletene “munje” svjetlije boje na tamnozelenoj pozadini. Izvanredan mrežasti uzorak svjetluca na suncu i stvara električni efekt.

Macodes petola ima puzeći rizom i širi se po zemlji. Njegovo zimzeleno lišće izbija u labave kolutove i formira rozete duge do 15cm.

Ova jedinstvena orhideja je autohtona u prašumama jugoistočne Azije, uključujući Maleziju i brojne pacifičke otoke. Živi u šumskoj hladovini na nižim nadmorskim visinama gdje se kupa u toplom, vlažnom okruženju.

Teško je povjerovati da su klasovi stabljike sa sitnim cvjetovima koji se pojavljuju u kasnu jesen rođaci ekstravagantnog cvjetanja drugih orhideja.

Iako je podložna truljenju, biljka nije pretjerano izbirljiva ako ispunite njezine osnovne zahtjeve – ona je, na kraju krajeva, korov u svojoj rodnoj zemlji. Izvrstan kandidat za terarij, Macodes petola također može cvjetati kao obična sobna biljka ako se održava optimalna vlaga.

Sažetak njege macodes petole

Znanstveno imeMacodes petola
PodrijetloJugoistočna Azija
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo je neophodno za dobru njegu Macodes petole . Lišće će izblijedjeti i izgorjeti na izravnoj sunčevoj svjetlosti.
ZalijevanjeNeophodno je da tlo bude stalno vlažno, ali ne i vlažno. Pokušajte ne navlažiti lišće prilikom zalijevanja.
TloJednaka mješavina treseta ili kokosovog vlakna i perlita dobro funkcionira. Dobro djeluje i mahovina sphagnum sama ili u kombinaciji s tresetom i perlitom. Lagana, iznimno dobro prozračna mješavina koja zadržava vlagu je neophodna, bez obzira na sastav tla. 
Temperatura18ºC do 29ºC, iako najbolje radi u gornjoj polovici ovog temperaturnog raspona. 16ºC je siguran minimum
GnojivoPrikladno je kvalitetno gnojivo topivo u vodi s uravnoteženim omjerom. Nanesite u 1/4 jačine svaka četiri tjedna ili primijenite vrlo nisku koncentraciju koristeći režim “tjedno, slabo”.
VlažnostVisoka vlažnost je poželjna, ali nije neophodna. Vlažnost zraka od 50-70% je izvrsna, ali puno je važnije održavati vlažan medij za uzgoj i korijenje od održavanja visoke vlažnosti.
CvjetanjeCvjetovi macodes petole su bijeli s čokoladnim ili blijedozelenim središtima i formiraju se duž stabljike koja doseže do 30cm visine. Cvjetovi su neimpresivni i neki uzgajivači odrežu cvjetne klasove prije cvatnje.
ObrezivanjeOrezujte kako biste uklonili staro ili mrtvo lišće i zadržali veličinu biljke.
RazmnožavanjeMože se razmnožavati odmakom, reznicama stabljike, podjelom rizoma ili raslojavanjem zraka. Za razmnožavanje Macodes petole potrebno je vrijeme i strpljenje.
Ponovno zalijevanjeNastavit će napredovati kada je vezan za root sve dok su zadovoljene njegove potrebe za njegom. Presađivanje će spriječiti ograničavanje rasta.
Bolesti i štetočineProsječna osjetljivost na štetočine. Sklon truleži korijena te bakterijskim i gljivičnim bolestima lišća. Sporo se oporavlja zbog spore stope rasta.
ToksičnostMacodes petola nije otrovna za ljude i životinje.
wop Orhideja7893452592092626

Držanje macodes petole u terariju

Osim što pomaže osigurati konstantno vlažno tlo, život u terariju dobro je prilagođen potrebama biljke za visokom vlagom i temperaturom. Njegov mali rast i zahtjevi za slabom svjetlošću drugi su razlozi zašto se macodes petola dobro snalazi u terarijima.

Terarij znatno olakšava održavanje tla optimalno vlažnim. Također je lakše zalijevati neizravno i održavati lišće suhim: primjerci u terariju često imaju svjetlije i šarenije lišće.

Glavno upozorenje je da nedostatak cirkulacije zraka može dovesti do gljivica ili truljenja u vlažnom sustavu.

Macodes petola kao sobna biljka

Možete pružiti izvrsnu njegu macodes petole i u uvjetima većine normalnih domova. Ovo ima neke prednosti.

Toplu temperaturu koju biljka voli lako je osigurati u zatvorenom prostoru (čuvajte se hladnih prozorskih daska!), a njezini zahtjevi za slabim svjetlom olakšavaju pronalaženje prikladnog mjesta.

Lakše je njegovati i oploditi sobnu biljku, a mjesta za razmnožavanje uvijek ima. Konačno, ako u svojoj kolekciji pronađete probleme s štetočinama ili bolestima, spremnik je lako izolirati i/ili tretirati.

Vlažnost je je bitna, ali, osim ako vaš prostor nije izrazito suh, održavanje tla pravilno vlažnim je još važnije. Biljka može napredovati sve dok se tlo ne nakvasi ili previše osuši.

Svjetlosni zahtjevi macodes petole

Ovo je rijetka biljka koja cijeni slabo svjetlo. U stvari, njihovo lišće blijede ako je svjetlo previše jako. Izravno sunce ih brzo prži.

Zaklonjeni prozor okrenut prema sjeveru dobra je opcija, ali ih dobro čuvajte od sunčane prozorske daske.

Ako je vaša biljka dugonoga i pruža se prema svjetlu, traži više osvjetljenja. Macodes petola radi dobro s umjetnim LED rasti svjetla ako je potrebno dopuniti svoju okolinu.

Zalijevanje

Preporuke za macodes petolu često se usredotočuju na visoku vlažnost, ali je važno naglasiti da je pravilna hidratacija tla još važnija. Ipak, to je balansiranje.

Njihovo se korijenje nikada ne smije sušiti – ali ne smije biti ni pretjerano mokro. Trulež korijena može se lako umetnuti. Tlo mora biti dobro oksigenirano.

S obzirom da je medij prikladan, trik je pronaći pravi tempo za zalijevanje. Učenje težine posude kada mu je potrebna voda jedan je brz način za praćenje njihovog statusa; provjeravanje prstom još je jedna dobra metoda.

Više savjeta:

 • Čak i nakon što ste otkrili odgovarajući interval zalijevanja, nemojte se oslanjati na raspored … svaki put provjeravajte tlo!
 • Vlaga utječe na to koliko često ćete morati zalijevati, kao i materijal posude: glinene posude potiču brže isparavanje.
 • Zalijte manje u hladnije vrijeme ili kada biljka ne raste aktivno.
 • Ako koristite mahovinu, neka bude vlažna, ali ne mokra. Neki uzgajivači zamagljuju supstrat kako bi održali malu vlagu, što također može biti korisno u terariju.
 • Najbolje je koristiti pročišćenu vodu, osobito ako je vaša voda iz slavine jako mineralizirana. Uvijek koristite dekloriranu vodu.
 • Macodes petola ne voli mokre listove! Zalijevajte u podnožju biljke kako bi lišće ostalo suho. Donje zalijevanje je još jedna opcija.
 • Neki uzgajivači imaju uspjeha s poluhidroponskim sustavom. Ovaj sustav koristi rezervoar za vodu ispod posude za tlo i materijal koji propušta vodu kako bi tlo ostalo vlažno. Može pomoći u održavanju ravnomjerno vlažnog tla bez stalne pažnje – ali mora se pravilno postaviti i nadzirati.
wop pijokhhnpnio6comkl73378

Zahtjevi tla macodes petole

Vaša zemlja za macodes petolu trebala bi zadržati vlagu uz očuvanje kisika za korijenje. pH bi trebao biti neutralan ili blago kisel. Tlo također treba malo plodnosti.

Mješavine bez zemlje mogu funkcionirati ako dodate hranjive tvari, ali tradicionalna zemlja za orhideje na bazi kore možda neće zadržati dovoljno vode. Dobivanje odgovarajuće zemlje učinit će sve ostale aspekte njege macodes petole mnogo lakšim.

Evo nekoliko opcija tla:

Sfagnum mahovina– Možda najpopularnije rješenje. Nemojte prečvrsto zapakirati mahovinu. Održavajte ga ravnomjerno vlažnim jer je suhi sfagnum teško rehidrirati. Također može postati previše zasićen redovitim zalijevanjem: neki uzgajivači samo zamagljuju sfagnum kad god se njegova površina osuši. Imajte na umu da sfagnum zadržava više vode dok se razgrađuje.

Tresetna mahovina/perlit – Ova mješavina bez zemlje osigurava adekvatnu strukturu, prozračivanje i zadržavanje vode, ali imajte na umu da se treset s vremenom raspada i zbija. Jednaka mješavina treseta/kokos kokosovog vlakna i perlita dobro funkcionira. Voda bi trebala brzo teći kroz posudu.

Slojeviti supstrat – Korištenje slojeva različitih materijala popularna je metoda sadnje terarija. Mješavina kore i perlita na pješčanoj ili šljunčanoj podlozi s gornjim slojem sfagnuma pomaže u očuvanju kisika u vlažnom okruženju.

Bazna mješavina za afričke ljubičice – Neki uzgajivači dodaju treset u kvalitetnom tlu za afričke ljubičice radi dodatnog zadržavanja vode.

Kompost – Možda ćete biti u iskušenju da krenete prirodnim putem i ponovite organsko tlo šume bogato humusom, ali organski elementi se brzo razgrađuju kada se održavaju vlažni; brzo se zakiseljaju i gube sposobnost prijenosa kisika. Organskom materijalu su potrebne izmjene kao što je perlit ili krupni pijesak za prozračivanje.

Zahtjevi za vlagu

Njega macodes petole definitivno je lakša s visokom vlagom od 50% do 70%… međutim, vlažnost od preko 80% može izazvati patogene koji vole vlagu poput plijesni i gljivica. Visoke razine smanjuju transpiraciju listova (gubitak vode) i smanjuju potrebu za zalijevanjem

Zapamtite da je hidratacija korijena najveći problem. Visoka vlažnost je poželjna – to je jedan od razloga zašto se dobro snalaze u terarijima – ali održavanje vlage u korijenu je od vitalnog značaja.

Reci ne zamagljivanju

Jednostavna rješenja poput grupiranja biljaka ili dodavanja ladica za vlagu mogu lagano povećati vlažnost, ali zamagljivanje nije dobra ideja . Može izazvati gljivične i druge probleme povezane s vlagom, a zamagljivanje ne podiže vlagu dovoljno dugo da bi pružilo veliku korist.

Temperatura

Macodes petola zahtijeva čudan spoj: ona voli vlagu, sjenovitih prostora zajedno sa visokim temperaturama. To je kao recept za kalup.

Biljka najbolje raste u toplom rasponu od 24ºC do 29ºC, pa ako ne dobivate rast koji biste željeli vidjeti, provjerite temperaturu.

Ne smeta im da se malo rashlade navečer na oko 18ºC, ali smatraju da je 16ºC siguran minimum. Nisu tolerantni na mraz.

Gnojidba macodes petole

Macodes petola nije super-brza za uzgajanje i ne treba puno gnojiva, ali to ne treba neki stalnu podršku tijekom tople sezone.

Prikladno je kvalitetno gnojivo topivo u vodi s prilično uravnoteženim omjerom od oko 7-5-6. Ovo je poželjnije od gnojiva specifičnih za orhideje, koje često imaju visoke razine fosfora za promicanje cvatnje.

Organski su općenito najsigurniji izbor, ali obratite pozornost na omjer NPK kako biste održali pravu ravnotežu hranjivih tvari. Koristite tekuću formulu za precizno mjerenje i ravnomjernu primjenu.

Macodes petola se hrani kroz svoje lišće. Mlade biljke mogu čak apsorbirati više hranjivih tvari kroz lišće nego iz svog korijena.

Napomena: Za koji god raspored se odlučite, nemojte im davati velike doze. Gnojite malom količinom češće kako biste izbjegli kemijske opekline.

Postoje dvije uobičajene metode koje se koriste za hranjenje Macodes petole . Zapamtite, ovi režimi su samo za toplu sezonu rasta. Ako vaša biljka ne raste, nemojte je hraniti!

Mjesečno – razrijedite gnojivo na četvrtinu predložene količine. Razmislite o dodatnom folijarnom prihranjivanju kako biste izbjegli predoziranje tla.

Tjedno – Jewel orhideje su podložne “tjednom, slabo” rasporedu. Možete podijeliti dozu između folijarne gnojidbe i gnojidbe tla… ali idite lagano.

Drugi način da se osigura temelj hranjivih tvari je dodavanje organskog amandmana poput krvavog brašna u tlo. Opet, ne puno! Neki vlasnici dodaju ljuske jaja kako bi osigurali dovoljno kalcija u tlu.

Cvjetanje

wop hu6j3o75kkehn6uijen5p

Možda mislite da biljka s lišćem poput macodes petole ne mora imati zapanjujuće cvjetove – što je sreća, jer ne mora. Za razliku od cvjetnih ukrasa koje druge orhideje postavljaju, cvjetanje ove biljke samo je naknadna misao.

Rijetki cvjetovi su sićušni, široki oko 1cm. Bijele su s čokoladnim ili blijedozelenim središtima i formiraju se duž stabljike koja doseže do 30cm visine.

Macodes petola cvjeta u kasnu jesen … cvijeće trajati nekoliko tjedana, ako su temperature su blage.

Mnogi uzgajivači odrežu cvjetni klas prije nego što se formiraju cvjetovi jer biljka ima tendenciju da raste labav i dugonoga nakon cvatnje. Smanjenje vode može pomoći u smanjenju ove sklonosti.

Jednostavno obrezivanje

Malo je vjerojatno da ćete htjeti obrezati nevjerojatne listove, ali postoji nekoliko razloga zašto bi to moglo biti potrebno:

 • Njegovati biljku uklanjanjem mrtvog ili oštećenog lišća važno je održavanje.
 • Macodes petola mogu prerasti svoj prostor, posebno u terariju.
 • Stabljike su sklone lomljenju ako postanu dugačke ili dugonoge. Možda želite kontrolirati proces.

Možete podrezati listove u podnožju njihove stabljike sterilnom oštricom… ali njihovo lomljenje može djelovati bolje na poticanje (manjeg) grananja u preostaloj stabljici.

Profesionalni savjet: Često možete razmnožiti slomljeni komad tako da ga zabijete natrag u tlo posude.

Presađivanje Macodes Petola

Macodes petola nije pretjerano osjetljivi na bitak (nježno) repotted, ali nemojte to učiniti često. Nakon što je donesete kući, pustite biljku da se aklimatizira prije presađivanja kako biste izbjegli daljnji šok.

Evo nekoliko savjeta:

 • Nježno izvadite biljku i pregledajte korijenje. Provjerite ima li truleži korijena i uklonite sve zaražene dijelove.
 • Upotrijebite široku, plitku posudu kako biste puzavom rizomu dali prostor za širenje i smanjili prazan prostor u tlu.
 • Ako presađujete u veću posudu , povećajte samo jednu veličinu (promjer oko 3cm).
 • Pažljivo uklonite do 50% starog medija iz korijenskog sustava.
 • Nemojte zapakirati tlo; ostavite slobodno.
 • Promjena volumena tla mijenja potrebu za vodom, stoga pažljivo pratite medij nakon presađivanja.
 • Pružanje optimalne njege macodes petole nakon presađivanja osigurat će da vaša biljka nastavi normalan rast brzo i bez incidenata.

Razmnožavanje

Aseksualno razmnožavanje uobičajena je metoda razmnožavanja macodes petola . Nove biljke će biti genetski identične svom roditelju.

Uvijek koristite sterilne alate. Biljka je osjetljiva na infekciju zbog posjekotina. Brisanje oštrice izopropilnim (trljajućim) alkoholom radi trik.

Odmaknuta podjela – Najjednostavniji način je podijeliti grudve ili pomake i uzgajati ih kao pojedinačne biljke. Pažljivo odvojite pomak; možda ćete morati izvaditi biljku za najčišće odvajanje. Pokušajte osigurati da offset ima razvojne korijene kako biste im dali dobar početak.

Reznice stabljike – Započnite nove primjerke sadnjom reznice stabljike u svježu mješavinu. Dajte im isto vlažno tlo kao i matična biljka.

Ako je vlažnost niska, može biti korisno staviti posudu u prozirnu plastiku. Često uklanjajte pokrov kako biste prozračili biljku i spriječili probleme s gljivicama.

Napomena: stabljike obično nisu dovoljno brzo ukorijenjene za početak u vodi. Najvjerojatnije će se prvo pojaviti trulež.

Podjela rizoma – Ovo može biti nezgodno jer morate održavati tlo dovoljno vlažnim da biljka raste i sretna, ali ne toliko vlažna da potiče truljenje.

Napravite rezove tako da svaki segment ima barem jedan čvor rasta. Puzavi rizomi rastu blizu površine, stoga nemojte presađivati ​​duboko: pritisnite ga u tlo i lagano ga pokrijte.

Zračno nanošenje slojeva – ova metoda je više posla, ali je korisna ako imate problema s ukorjenjivanjem reznica. Uključuje ranjavanje stabljike, primjenu hormona korijena i omotavanje područja u vlažnu mahovinu sphagnum. Omotavanje je zatvoreno dok se ne formiraju korijeni. Ova tehnika je korisna na dugim stabljikama.

Imajte strpljenja – svaka od ovih metoda razmnožavanja zahtijeva vrijeme. Presađivanje je obično najbrže, ali bebe mogu čamiti bez vidljivog rasta nekoliko tjedana. Ne pokušavajte ih stimulirati gnojivom, dodatnim zalijevanjem ili jakim svjetlom.

wop ho35lj5cn8l4nj348

Savjeti za njegu macodes petole

 • Budite oprezni s lišćem. Krhko je i lako se lomi ako ih savijete.
 • Macodes petola treba vremena da se uspostavi nakon preseljenja ili transplantaciju. Za očekivati ​​je određeno uvenuće ili gubitak lišća.
 • Biljka najbolje uspijeva s dobrim protokom zraka; ovo je jedan nedostatak zatvorenog terarija. Mali, jeftin ventilator može biti nenametljivo rješenje.
 • Nemojte se uzrujati ako vrh vaše sfagnum mahovine postane zelen: to su samo alge. Sve dok ne izmakne kontroli, malo je vjerojatno da će povrijediti biljku. Prskanje razrijeđenom otopinom vodikovog peroksida može smanjiti njegovu prisutnost.
 • Isperite zemlju prilikom zalijevanja tako što ćete je ostaviti da slobodno iscuri kroz drenažne rupe.
 • Ako naiđete na trulež korijena, biljka se može oporaviti ako s njom postupate kao s reznicom. Odrežite trulo korijenje i umočite u hormon za ukorjenjivanje prije ponovne sadnje u svježu mješavinu – bacite zaraženo tlo!
 • Ako je vaša biljka postala dugonoga i izgubila donje listove, možda ćete je moći obnoviti tako što ćete odrezati lisnati dio i ponovno ga uzgajati kao reznicu.

Toksičnost

Dragulj orhideje nisu otrovne za ljude i životinje, uključujući pse, mačke i konje. Macodes petola se obično uzgaja s gmazova i ostalim životinjama, bez izvještaja trovanja.

Štetočine i bolesti

Njega macodes petole podložna je normalnim problemima sa štetočinama svake sobne biljke, ali postoje dvije komplikacije:

 • Dosljedna vlaga koju biljka zahtijeva može lako izazvati gljivične probleme i truljenje.
 • Njegova skromna stopa rasta znači da se biljka ne vraća brzo od ozbiljne zaraze.

Rano otkrivanje problema je važno: prevencija je najbolja politika. Kada zalijevate, odvojite trenutak da pregledate biljku. Pogledajte ispod lišća i istražite sve mrlje ili obojena područja.

Ako imate neželjene posjetitelje, koristite nježne tretmane kako biste izbjegli šokiranje biljke. Tapkanje pojedinih štetnika alkoholom je jednostavno rješenje. Laka hortikulturna ulja i insekticidni sapuni su opsežniji i općenito sigurniji za biljke.

Testirajte tretman na malom dijelu lista prije prskanja cijele biljke. Ponavljajte primjene dok se štetnici ne iskorijene.

Evo osnovnih mjera opreza protiv gljivičnih problema:

 • Nemojte smočiti lišće.
 • Osigurajte dobar protok zraka oko biljke.
 • Nikada nemojte dopustiti da tlo ostane vlažno.
 • Zalijevajte manje na nižim temperaturama ili kada biljka ne raste aktivno.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: