Što biljke trebaju za rast?

Sto biljke trebaju za rast543754453810

Pitate se koje biljke trebaju za rast? Pogledajmo sve različite inpute koje biljke trebaju za zdrav rast.

Sve biljke trebaju sedam glavnih stvari: sunčevu svjetlost, vodu, zrak, hranjive tvari, prikladnu temperaturu, prostor za rast i vrijeme za rast. Ostali čimbenici koji mogu utjecati na rast biljaka uključuju vlažnost okoline, vrstu tla i unose koje je čovjek dodao kao gnojivo.

Čitajte dalje kako biste naučili kako pravilno njegovati sve biljke o kojima brinete, bilo da se radi o povrću, začinskom bilju, voću ili cvijeću.

Sunčeva svjetlost za fotosintezu biljaka

Biljke i fotosinteza idu zajedno kao PB i žele, ali ovaj proces nije moguć ako nemaju dosljedan izvor sunčeve svjetlosti. Sjeme će početi klijati u tlu bez svjetla, ali neće rasti niti dugo preživjeti ako dospiju na površinu i još uvijek nemaju pristup sunčevoj svjetlosti.

Neke biljke trebaju više svjetla od drugih. Ovaj zahtjev se naziva puno sunce i opisuje otprilike 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti. Neven, petunije i (ne iznenađujuće) suncokreti uspijevaju pod punim suncem. Biljke rajčice, druge plodonosne biljke (kao što su paprike, jagode, kukuruz i grašak) i biljke dinje (lubenica, medljika i dinja) zahtijevaju puno sunca da bi rasle do svog punog potencijala.

S obzirom na to, neke biljke će se spržiti pod punim suncem, kao što su lisnate biljke (poput zelene salate, špinata i cvjetova nezaboravnih). Druge biljke zahtijevaju sretan medij sunca i sjene, stoga je važno temeljito istražiti svaku biljku koju želite uzgajati.

Za biljke koje će izgorjeti na punom suncu, najbolje rješenje za to je staviti ih na mjesto koje ima najviše sjene. Ako nema zasjenjenih mjesta, pokušajte posaditi nekoliko stabala oko svog vrta kako biste upijali sunce.

Voda

Biljke su izbirljive, baš kao i ljudi, i ako im date previše ili premalo vode, imat će problema s najboljim životom. Voda je izuzetno važna za biljke; ne samo da je neophodan za fotosintezu, nego ga i biljke koriste za reguliranje vlastite unutarnje temperature. Također ih drži uspravno, a također im pomaže da dobiju hranjive tvari.

Većini prizemnih biljaka potrebno je dovoljno vode da dosegnu do 30cm (da dođu do dna svog korijena). Naravno, plitko zalijevanje svakih nekoliko dana bit će vam lakše, ali ako ih ne zalijevate dovoljno svaki dan, voda neće sezati mnogo dolje, a njihovo će korijenje rasti samo po površini. Površinski korijen je podložniji ukorjenjivanju, spaljivanju i smrti zbog pothranjenosti.

Zrak (posebno ugljični dioksid i kisik)

Biljke trebaju zrak i za fotosintezu i za disanje. Ugljični dioksid je jedan od glavnih sastojaka u kemijskoj reakciji fotosinteze. Biljke koriste ugljični dioksid za proizvodnju ugljikohidratnih šećera koje pohranjuju kao energiju. Biljke također trebaju kisik iz zraka za aerobno disanje, u kojem stanice pretvaraju te pohranjene šećere iz fotosinteze u ATP (energiju).

Nadmorska visina na kojoj živite drastično će utjecati na lokalni rast biljaka. Veće nadmorske visine imaju manje ugljičnog dioksida u zraku. Biljke će imati manje listove i manji prinos jer ne mogu ni “disati”. 

Sto biljke trebaju za rast543754453812

Hranjive tvari

Biljke trebaju hranjive tvari, baš kao i ljudi. Biljke dobivaju esencijalne hranjive tvari iz tla u kojem rastu (ili iz dodanog gnojiva, u slučaju kultiviranih biljaka). Ovdje su mineralne hranjive tvari koje biljke trebaju za rast:

Makronutrijenti:

 • dušik (N)
 • fosfor (P)
 • kalij (K)
 • kalcij (Ca)
 • sumpor (S)
 • magnezij (Mg)
 • ugljik (C)
 • kisik (O)
 • vodik (H)

Mikronutrijenti (minerali u tragovima):

 • željezo (Fe)
 • bor (B)
 • klor (Cl)
 • mangan (Mn)
 • cink (Zn)
 • bakar (Cu)
 • molibden (Mo)
 • nikal (Ni)

Svi ovi minerali zajedno rade na stvaranju sretne, zdrave biljke.

Kalcij razvija stanične stijenke i štiti biljke od bolesti. Dušik pomaže rastu listova. Kalij pomaže apsorbirati i zadržati vodu. Magnezij i dušik pomažu u proizvodnji klorofila, koji ih održava lijepima i zelenima. Sumpor pomaže u proizvodnji proteina i formiranju sjemenki. Fosfor doprinosi korijenju i cvjetovima.

Ako nedostaje samo jedan hranjivi sastojak, zdravlje biljke će krenuti nizbrdo. Potrebna je osjetljiva ravnoteža da bi biljka ostala živa; uostalom, nije lako biti zelen. No, srećom, postoji mnogo načina za dodavanje dušika i drugih biljnih hranjivih tvari u tlo .

Temperatura

Različite klime omogućuju rast određenim biljkama. Biljni svijet u Brazilu izgleda vrlo različito od divljeg biljnog svijeta na Aljasci, a biljke ne bi preživjele da su stavljene u okolinu jedne druge. Biljke koje vole vrućinu mogu propasti ako temperatura padne ispod 0 stupnjeva Celzija. Ako vam biljke rastu vani kada temperatura padne, možda ćete ih morati presaditi u lonce unutra kako biste ih održali na životu ili imali staklenik.

Vjetar također utječe na temperaturu. Vjetar ne snižava temperaturu, ali će biljkama biti hladnije, a biljke kojima je potrebna toplina možda neće dobiti ono što im je potrebno jer ih vjetar stalno hladi. Vjetar također može osušiti lišće biljaka.

Uzgoj proizvoda u pravim godišnjim dobima može vam pomoći da izbjegnete probleme s temperaturom. Na primjer, jagode najviše rastu u proljeće i ljeto. Određeni usjevi mogu se uzgajati i zimi . Većina cvijeća može preživjeti na proljetnim, ljetnim i jesenskim temperaturama, ali neke je potrebno podignuti i pohraniti u zatvorenom prostoru kako bi preživjeli zimu.

Sto biljke trebaju za rast543754453811

Prostor za rast

Svima nam je potreban prostor za rast!

Ako uzgajate povrće, dobra je ideja držati svaki red na udaljenosti od 30-50cm, ali razmak jako varira ovisno o biljci. Mrkve moraju biti udaljene samo 8cm, dok rajčice trebaju radijus od 30cm od svih ostalih biljaka.

Kada je u pitanju proljetno cvijeće, nagnite se na opreznu stranu i stavite ih dalje jedan od drugog, oko 50-70cm. Bit će primamljivo gurnuti ih jedno do drugog, ali oduprite se tom porivu. Neće odmah izgledati prekrasno, ali će urasti u prostor. Imat ćete veličanstven cvjetni vrt za kratko vrijeme. Jesensko cvijeće možete posaditi bliže jedno drugom, 20cm jedno od drugog, jer ima manje vremena za rast.

Vrijeme za rast

Ah, vrijeme. Naravno, biljkama treba vremena za rast. Ali nemojte ovo olako odbacivati ​​– pravilno određivanje vremena iznimno je važno za biljke koje proizvode voće ili povrće. Voću je potrebno vrijeme da sazrije, drveću da raste prema gore, a travi na travnjaku potrebno je vrijeme da se napuni. Sadnja klica u pravo doba godine također je važna jer im želite pružiti najdužu moguću sezonu rasta.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: