Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Peperomia obtusifolia socna sobna biljka s niskim zahtjevima za odrzavanjem1313131317

Pronaći dobru sobnu biljku koja izgleda lijepo i za koju se lako brine može biti malo komplicirano. Uz sve cvijeće, dodavanje Peperomije Obtusifolie u vaš red sobnih biljaka bila bi fantastična ideja.

Ova biljka će vašem domu dodati zabavnu raznolikost i iznenađujuće je jednostavna za njegu. Čitajte dalje kako biste saznali sve o Peperomiji obtusifoliji!

Peperomia obtusifolia: Osnove

Peperomia obtusifolia je nisko rascvjetana zimzelena višegodišnja biljka. Podrijetlom s područja Floride, Meksika i Kariba, ova je biljka epifit koji ima tendenciju rasti uzduž i uzduž starih stabala u podzemlju vlažnih prašuma. Peperomia obtusifolia je najpopularnija vrsta Peperomia u uzgoju.

Peperomia obtusifolia socna sobna biljka s niskim zahtjevima za odrzavanjem1313131320

Njega Peperomije obtusifolie

Sada kada znate osnove Peperomije Obtusifolie , razgovarajmo o tome kako se brinuti za ovu prekrasnu sobnu biljku. Zahtjevi za sunčevu svjetlost za Peperomiju Obtusifoliju

Jedna od stvari koje ove biljke trebaju je sunčeva svjetlost. Ono što ne želite učiniti za svoju Peperomia Obtusifolia je staviti je na vruću, izravnu sunčevu svjetlost. Umjesto toga, ove biljke treba staviti na srednje do jako neizravno sunčevo svjetlo. Previše izravne sunčeve svjetlosti prouzročit će osušiti lišće biljke i eventualno izgorjeti. Potražite mjesto koje je svijetlo, ali ne izravno na suncu.

Zalijevanje Peperomije obtusifolie

Još jedna osnovna potreba Peperomia obtusifolia je voda. Trebali biste zalijevati Peperomia Obtusifolia 1-2 puta tjedno. Želite osigurati da se tlo osuši između zalijevanja. Ako prečesto zalijevate ovu biljku, može se razviti trulež korijena (što može biti kobno za ovu biljku).

Glavna stvar koja može poći po zlu s Peperomijom Obtusifoliom je prekomjerno zalijevanje. Lokalna vlažnost i koliko sunca vaša biljka dobiva važni su čimbenici koje biste trebali uzeti u obzir kada odredite koliko vode treba vašoj biljci. Još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir je godišnje doba. Zimi biste trebali zalijevati Peperomiju Obtusifoliu rjeđe nego ljeti, svaka 2 tjedna ili tako.

Općenito, prilično je lako održavati ovu sobnu biljku zdravom i sretnom.

Peperomia obtusifolia socna sobna biljka s niskim zahtjevima za odrzavanjem1313131319

Presađivanje Peperomije obtusifolie

Biljke Peperomia Obtusifolia obično se presađuju svake godine ili dvije dok prerastu svoje sadilice. Najbolje vrijeme za presađivanje je proljeće (ako je moguće). Ove male biljke općenito se sade u sadilicu koja je oko 2 inča šira od prethodne sadilice. Birajte sadilicu s drenažnom rupom, jer ova biljka ne voli sjediti u stajaćoj vodi.

Odaberite visokokvalitetnu mješavinu za zalivanje koja zadržava malo vode, a istovremeno dopušta da višak vode iscuri. 

Započnite uklanjanjem Peperomije Obtusifolie iz postojeće posude. Pogledajte korijenje i nježno olabavite sve debelo korijenje koje kruži oko vanjske strane korijenove kugle. Odrežite korijenje koje izgleda mrtvo ili bolesno. Zatim stavite korijensku grudu u novu sadilicu.

Pogledajte razinu biljke gdje se stabljike susreću s tlom u usporedbi s razinom vanjskog ruba nove sadilice. Baza stabljika biljke trebala bi biti oko pola inča do jednog inča ispod ruba posude. Ako biljka sjedi prenisko, poduprite je stavljanjem svježe mješavine za saksije ispod korijenske kugle. Nakon što je baza stabljika na odgovarajućoj razini, napunite ostatak sadnice mješavinom za lončanice. Nakon ponovnog sađenja temeljito zalijte.

Razmnožavanje peperomije obtusifolie

Peperomia obtusifolia se lako razmnožava reznicama na vrhu stabljike, reznicama na lisnim peteljkama ili dijeljenjem. Ova biljka je jedna od najboljih probnih biljaka za nove vrtlare koji uče o razmnožavanju biljaka.

Razmnožavanje lišćem

Prvi način razmnožavanja vaše Peperomije Obtusifolie je proces koji se naziva razmnožavanje lišća ili rezanje listova. Jednostavno odrežite list na mjestu gdje se susreće sa stabljikom biljke. Umočite stabljiku u prah za ukorjenjivanje i zabijte taj kraj u zemlju, ostavljajući list iznad zemlje.

Rezanje stabljike

Sljedeća metoda razmnožavanja o kojoj ćemo govoriti je rezanje stabljike. Da biste to učinili, počinjete s rezanjem stabljike na spoju. Zatim odvojite sve osim nekoliko gornjih listova. Zatim stavite stabljiku u zemlju za lonce (po želji možete koristiti hormon za ukorjenjivanje). Novu biljku dosljedno zalijevajte.

Peperomia obtusifolia socna sobna biljka s niskim zahtjevima za odrzavanjem1313131318

Bolesti koje mogu utjecati na Peperomiju obtusifoliu

Sljedeće su bolesti koje pogađaju Peperomiju obtusifoliu. Glavne stvari koje utječu na ovu zabavnu sobnu biljku su gljivične bolesti, poput truleži korijena. Glavni uzrok tome bilo bi prekomjerno zalijevanje. Ako je tlo prezasićeno, voda sjedi i često se razvijaju gljivične bolesti

Započnite liječenje presađivanjem biljke u svježu, gotovo suhu mješavinu zemlje. Smanjite redovito zalijevanje. Ako se sumnja na drugu bolest, tretirajte biljku organskim fungicidom .

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kada presaditi jagode

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati monsteru (5 osnovnih savjeta)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje