Peperomia Hope: sobna biljka koja se lako uzgaja

Peperomia Hope- sočna sobna biljka koja se lako vuče1414141410

Peperomije čine neke od najboljih sobnih biljaka. Iako postoji bezbroj sorti koje možete izabrati, jedna od najboljih za uzgoj je Peperomia Hope.

Peperomia Hope je hibridna sorta Peperomia s okruglim, mesnatim tamnozelenim listovima. Peperomia ‘Hope’ je mala vinova sukulentna biljka koja obično naraste do maksimalne visine od 15-30cm. Peperomiu Hope je lako uzgajati i odlična je sobna biljka za početnike.

Čitajte dalje da biste saznali sve o Peperomiji Hope!

Peperomia Hope: Osnove

Peperomia ‘Hope’ je jedna od mnogih različitih vrsta biljaka Peperomia . Peperomia su male sočne biljke koje imaju tendenciju rasta. Ovaj raznoliki rod biljaka porijeklom je iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike. Ove biljke vole toplo, vlažno vrijeme i tolerantne su na uvjete slabog osvjetljenja u svom izvornom tropskom okruženju.

Peperomia Hope socna sobna biljka koja se lako vuce1414141411

Peperomia Hope: njega

Prva stvar koju treba znati o Peperomia Hopeu je kako se pravilno brinuti o njoj. Počnite tako što ćete provjeriti je li okoliš dobro prilagođen biljci. Temperature bi trebale biti iznad 15 stupnja Celzijusa, zrak bi trebao biti relativno vlažan, svjetlost bi trebala biti filtrirana, ali ne pretjerano niska, a tlo bi trebalo biti prozračno i relativno labavo.

Raspon temperature za Peperomiju Hope

Peperomia ‘Hope’ dobro raste na sobnoj temperaturi. U idealnom slučaju, vaša Peperomia će imati stalne temperature između 18° -24°C. Ova biljka ima sposobnost izdržati neke ekstremne temperature, ali konzistentnost je najbolja za ovu sobnu biljku. Pokušajte ne dopustiti da se previše ohladi (osobito ako ga prevozite tijekom zime u hladnim klimatskim uvjetima).

Razine vlažnosti za Peperomiju Hope

Ova biljka je navikla na vlažno okruženje, ali zbog otpornosti na sušu može preživjeti i u sušnijim uvjetima. Peperomia Hope uspijeva u rasponu od 40% do 50% vlažnosti. Najbolji način za postizanje ovog raspona vlažnosti je ovlaživač zraka, jer posude sa šljunkom obično nisu učinkovite na duge staze.

Zahtjevi za svjetlom za Peperomiju Hope

Kada je riječ o dobivanju sunčeve svjetlosti, biljci peperomije nade uopće nije potrebno puno. Ova sobna biljka je dobra biljka pri slabom osvjetljenju, ali joj s vremena na vrijeme treba malo sunca. Pokušajte ga postaviti na mjesto koje dobiva neizravnu sunčevu svjetlost umjesto oštrih izravnih zraka. Možete ga staviti i iza nekih prozirnih zavjesa tako da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti bez brige da će izravna sunčeva svjetlost štetiti lišću.

Zalijevanje Peperomije Hope

Zalijevajte Peperomiju ‘Hope’ svaki put kada je gornji sloj tla suh i mrvičast. To je otprilike svaka 3 dana po toplom vremenu i do 10-14 dana tijekom hladnih sezona. Lonac bi trebao biti dobro dreniran kako bi se spriječilo da biljka sjedi u stajaćoj vodi. Korijeni zahtijevaju pristup i vodi i zraku da bi uspjeli.

Tlo za Peperomiju Hope

Biljka Peperomia Hope može biti izbirljiva u pogledu kvalitete tla. Tlo mora biti vrlo prozračno, što se može postići dodavanjem pijeska, šljunka ili perlita. Međutim, tlo bi također trebalo imati svojstva zadržavanja vode. Većina visokokvalitetnih mješavina tla za lončanice sadrži tresetnu mahovinu ili kokos kokos za tu svrhu.

Peperomia Hope socna sobna biljka koja se lako vuce1414141412

Presađivanje Peperomie Hope

Da biste presadili Peperomiu Hope, odaberite lonac koji je oko 5cm širi od lonca koji je biljka prerasla. Peperomije su obično male i obično se ne postavljaju u posude veće od 20cm. Pazite da nova sadilica ima prikladne drenažne rupe na dnu (plus tanjurić ispod ako će biljka biti na osjetljivoj površini).

Izvadite korijen peperomije iz prve posude. Pregledajte korijenje i nježno povucite sve debele mesnate korijene koje okružuju kuglu korijena. Stavite korijensku kuglu u novi lonac. Provjerite razinu baze stabljike. Dodajte malo zemlje ispod korijenske kugle dok baza stabljike ne bude između 1 do 2cm ispod ruba. Napunite posude s više zemlje. Zalijte biljku duboko nakon presađivanja.

Razmnožavanje Peperomije Hope

Peperomia ‘Hope’ može se razmnožavati korištenjem nekoliko različitih tehnika, uključujući rezanje vrhova stabljike, rezanje listova i peteljki, rezanje s podijeljenim žilama i podjelu. Razmnožavanje je najuspješnije kada je matična biljka mlada i zdrava (ali nije pretjerano pognojena biljnom hranom). Reznice također imaju veću vjerojatnost da će se ukorijeniti kada se uzimaju iz matične biljke u proljeće-ljeto-jesen dok biljka aktivno raste. Izbjegavajte uzimanje reznica stabljike u kasnu jesen ili zimi.

Uobičajeno je razmnožavanje ove biljke iz reznica s jednim listom i određenom dužinom stabljike, međutim, sigurniji način razmnožavanja je korištenje stabljike. Dovoljno je odrezati zdrav komad stabljike s matične biljke, pustiti da se kalus (osuši) jedan dan, a zatim posaditi u vlažnu zemlju ili vodu. Trebalo bi proći samo 6 do 8 tjedana da se biljka ukorijeni kada se smjesti u toplo područje s djelomičnom sjenom. Redovito ga zalijevajte vodom sobne temperature.

Biljke peperomije koje se razmnožavaju dijeljenjem obično rastu u biljke veće veličine mnogo brže od ukorijenjenih reznica. Međutim, potrebna je veća matična biljka za razmnožavanje putem diobe. Prilikom dijeljenja Peperomia Hope, izvucite biljku iz njezine žardinjere. Pregledajte stabljike u podnožju biljke i potražite dobro mjesto za razdvajanje biljke na 2-3 različite biljke. Koristeći nož za biljke (ili čak samo ruke), nježno razdvojite korijenski sustav. Obično postoji nekoliko korijena koje treba odsjeći čistim, oštrim škarama. Svaki odjeljak ponovno sadite u vlastitu sadilicu.

Uobičajene štetočine i bolesti koje utječu na Peperomiju Hope

Konačno, važno je znati koje vrste štetnika i bolesti najčešće pogađaju ovu sobnu biljku. Peperomije kao opća vrsta podložne su raznim gljivičnim, virusnim i infekcijama insekata. Prstenaste pjege i gljivične mrlje na lišću vrlo su česte, ali ih se lako riješiti. Trebali biste orezati sve listove ili stabljike na kojima se vide mrlje, prstenovi ili truleži. Smanjenje količine vode koja se daje biljci dobar je način i za kontrolu gljivičnih infekcija. Još jedna učinkovita mjera kontrole bolesti je korištenje organskog fungicida .

Kada je riječ o bubama, ova biljka može biti zaražena gusjenicama, gljivičnim gljivicama i nekoliko vrsta grinja. Neka brza rješenja za ove probleme s bubama su smanjenje količine vode koja se daje biljci ili korištenje organskog insekticida . Gljivične komarce posebno privlače voda i sve alge koje rastu na biljci, pa bi smanjenje količine vode trebalo brzo riješiti problem.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više