Kako uzgajati mrkvu u vreći za uzgoj (Vodič za početnike)

1682616417 Wie man Karotten in einer Zuchttasche anbaut Anfangerleitfaden

Ništa nije ukusnije od svježe, hrskave mrkve. Ako volite ovo živopisno povrće i želite ga sami uzgajati, ne morate imati veliki vrt da biste to učinili. Samo nabavite vrećicu za uzgoj, malo zemlje, sjeme mrkve i gotovi ste!

Uzgoj vlastitog povrća općenito je super zabavan i koristan, a to je osobito istinito kada su u pitanju ove narančaste poslastice. Pogledajte ovaj članak za potpuni vodič o tome kako započeti s uzgojem mrkve u vreći za uzgoj. Započnimo!

Zašto uzgajati vreće su izvrsne za uzgoj mrkve

Budući da je mrkva korjenasto povrće, ne može pravilno rasti na kamenitom ili glinastom tlu. Da bi mrkva izgledala živahno i slatkastog okusa, mora se uzgajati na tlu koje ima umjerenu razinu dušika, srednji do visoki pH, te je dobro drenirano i rastresito.

Korištenje vreća za uzgoj za uzgoj mrkve je sjajno jer to možete činiti tijekom cijele godine. Mrkva je prirodno otporna na mraz, što joj omogućuje da preživi hladne dane. Samo nemojte zaboraviti da im je potrebno najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Kako odabrati pravu vrećicu za uzgoj mrkve

Na tržištu je dostupno mnogo vrećica za uzgoj, neke su izrađene od tkanine, a neke od najlona.

Za uzgoj mrkve bolje su platnene vrećice jer dišu i kontroliraju temperaturu. Također možete koristiti vrećice sjemena krumpira za uzgoj mrkve jer možete jednostavno pratiti stanje tla u svojoj vrećici sjemena i isprazniti vrećicu sjemena kada sezona završi. Vaš džep bi trebao biti dubok najmanje 12 inča kako bi korijenje vaše mrkve moglo slobodno rasti.

pripreme terena

Budući da je mrkva korjenasto povrće, potrebno je pravilno pripremiti tlo za njezin uzgoj. Nepoštivanje bilo kojeg od ovih koraka može naškoditi rastu vaše mrkve.

Kao što je gore spomenuto, vaše tlo ne smije sadržavati teško kamenje ili glinu. Sve bi trebalo biti lijepo i pahuljasto, jer bi mrkve trebale moći doseći duboko u tlo dok rastu. Dodajte kompost kako biste stvorili dobro tlo s pahuljastom teksturom. Novokupljeni kompost odlično je tlo za vaše mrkve (ako je dostupno).

Napunite vreću zemljom, ostavljajući 10 inča otvorenog prostora na vrhu. Uklonite sve ostatke (poput kamenja) dok punite torbu jer djeluju kao prepreke i mogu deformirati rast.

sijanje sjemena

Ranu berbu mrkve najbolje je sijati tijekom proljetnih dana. To je zato što sjeme mrkve ne može proklijati kada je tlo hladno. Dakle, pričekajte dok mraz nestane, a zatim posijajte sjeme. Za kontinuiranu žetvu, posijte sjeme prvo u jednu vrećicu, a zatim u drugu nakon dva tjedna.

U tim razmacima možete sijati mrkvu za ranu berbu do kraja ljeta. Kod glavne kulture, mrkve, treba je sijati samo do sredine ljeta.

Počnite zalijevati svoju vrećicu dan prije sjetve sjemena. Sjeme mrkve želite sijati u male redove što je ravnomjernije moguće. To bi vas trebalo spriječiti da ne trošite mrkvu tijekom postupka prorjeđivanja. Zatim pokrijte sjeme zemljom i pritisnite rukama. Na kraju poprskajte tlo s malo vode i samo pričekajte!

Kako uzgojiti mrkvu u vreći za uzgoj, vodič za početnike

Kako prorijediti mrkvu

Prorjeđivanje mrkve neophodno je za zdrav rast. Mrkve neće narasti do svoje pune veličine bez odgovarajućeg prostora. Prorjeđivanje uključuje uklanjanje malih biljaka u jednom redu mrkve kako bi se drugim mrkvama dalo prostora za rast. Prorjeđivanje treba obaviti navečer kako bi se spriječila moguća najezda mrkvine muhe.

Ako uklonjene biljke mrkve nećete koristiti za kompost, nakon prorjeđivanja ih sakupite, bacite u kantu za smeće i pokrijte. Miris koji izlazi iz lišća privlači mrkvinu muhu. Također provjerite je li tlo oko mrkve čvrsto. Klice u vrećici nećete vidjeti do 2-3 tjedna nakon sjetve. Međutim, pri niskim temperaturama može potrajati nekoliko dana dulje. Počnite prorjeđivati ​​mladice kada postanu dugačke 1-2 inča.

Dođite do područja gdje se nalaze grozdovi izdanaka, pažljivo ih izvadite, a zatim ravnomjerno vratite u vrećicu. Uklonite manje mladice ako su preblizu jedna drugoj. Preporučujemo da biljke mrkve držite najmanje 2 inča jedna od druge nakon prorjeđivanja. Ne zaboravite pokriti mrkvu s više zemlje kako ne bi izgubila boju od sunčeve svjetlosti.

Briga

Mrkva se uglavnom sastoji od vode, stoga je važno održavati tlo što je moguće vlažnijim (bez pretjeranog zalijevanja). Obratite posebnu pozornost na zalijevanje kada uzgajate mrkvu u vrećama za uzgoj jer se zbog prozračnog materijala brže suše. Možete pomoći tako da svoje mrkve prekrijete slojem slame koji može zadržati vlagu u vrećici.

žetva

Mrkve su obično spremne za berbu 60-80 dana nakon sjetve sjemena, ovisno o sorti koju uzgajate (provjerite vrijeme sazrijevanja na pakiranju sjemena). Vrhovi korijena trebali bi biti 3/4-1 inča u promjeru i najvjerojatnije će početi iskakati iz prljavštine, ali to nije uvijek slučaj. Vaša bi boja također trebala izgledati živahno.

Ako niste sigurni je li vaša mrkva gotova ili ne, možete iščupati korijen i provjeriti njegovu veličinu. Ne morate čak ni čekati da sazriju; Možete uzgajati većinu sojeva ako su korijeni dovoljno veliki.

Za berbu slatke mrkve, lopaticom ili lopaticom olabavite prljavštinu oko mrkve, a zatim izvadite zelje. Ovo smanjuje lomljenje zelenila. Iako će većina mrkvi u potpunosti narasti u isto vrijeme, možete ostaviti one koje nisu zrele i ubrati samo one koje već jesu.

skladištenje

Odrežite zelje s mrkve i čuvajte ga u hladnjaku. Ne bacajte zelje, uvijek ga možete kompostirati!

Mrkvu stavite u posudu, napunite vodom i ostavite u hladnjaku. Ako primijetite da se voda zamutila, jednostavno je promijenite kako bi vaša mrkva ostala svježa dva tjedna.

Najbolje sorte mrkve za uzgoj

Mrkve postoje u svim oblicima i okusima! Slijede neke od najboljih sorti mrkve za uzgoj u vreći za uzgoj:

Atlas

Ovom soju obično treba 70 dana da sazrije. Korijenje berete nakon što dostigne 1 do 2 inča u promjeru, a ne morate mu čak ni guliti kožu; Brzo pranje će biti u redu.

David's Garden Seeds Carrot Atlas
 • Berba za oko 70 dana
 • Sjeme nije GMO, lako se uzgaja i ručno pakira Davids Garden Seeds u Sjedinjenim Državama
 • Dobra izvedba na mnogim vrstama tla
 • Jača snaga cijepanja od drugih ove vrste
 • Klijavost cca 80% i bolja

Yaya

Kultivaru Yaya potrebno je gotovo 56 dana da izraste, a korijenje doseže duljinu do 6 inča. Ova je sorta savršena ako želite saditi u proljeće i žetvu ljeti.

bolero

Bolero mrkvi, sorti iz Nantesa, potrebno je 75 dana da bude spremna za žetvu. Njegovo korijenje naraste do 8 inča dugo i ima sladak okus. Također se mogu oduprijeti mnogim bolestima koje ugrožavaju biljke mrkve.

David's Garden Seeds Carrot Bolero 1166 (Orange) 500 hibridnih sjemenki bez GMO-a

Adelaide

Ako ste ljubitelj male mrkve, ova sorta je za vas. Sa samo 50 dana za rast, Adelaide mrkva ima korijenje dugo samo 3 inča i sazrijeva za manje od dva mjeseca.

David's Garden Seeds Mrkva Adelaide 1111 (narančasta) 200 hibridnih sjemenki bez GMO-a

volovsko srce

Klasična sorta mrkve, Oxheart su niske, zdepaste mrkve s dugim korijenjem u obliku stožaca. Obično im treba oko 90 dana da narastu do 3 do 4 inča u promjeru i 4 do 5 inča u duljinu. Njihov oblik olakšava uzgoj u vreći za uzgoj.

Mrkva volovsko srce 200 sjemenki
 • 80-90 dana. Ovo vrlo staro nasljeđe koje je teško pronaći može težiti 1 funtu ili više. Snažna Chantenay mrkva izvrsne kvalitete naraste u obliku srca od 5-6 inča.
 • Zbog svoje lukovičaste prirode, podnose teška tla bolje od većine, ali također dobro rastu na pjeskovitim tipovima tla. 200 sjemenki
 • Dobar izbor i za vrtove s kontejnerima koji nude obilje hranjivih vrijednosti kada dubina tla može biti ograničavajuća činjenica
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: