Koliko je vremena potrebno za uzgoj ananasa?

1682659498 Wie lange dauert es 1 Ananas anzubauen

Iako je uveden u inozemstvo, ananas je porijeklom iz tropske i suptropske Amerike. Voće je postalo prepoznatljiv sastojak jela od riže, ribe, povrća i mesa. Ananas je tropsko voće koje mnogi vole. Slatki i sočni, jedinstvenog su okusa koji mnogi vole.

Iako uzgoj ananasa nije težak, zahtijeva strpljenje; Ovisno o metodi, može proći mnogo godina dok biljka ne procvjeta i donese plod. Za uzgoj ananasa potrebno je oko 16 do 24 mjeseca. Biljka cvjeta, a plod raste i sazrijeva na stabljici. Potrebno je oko dva do tri mjeseca da plod sazri i bude spreman za berbu. Ananas se obično beru ručno, a za žetvu uroda može biti potrebno do šest ljudi.

Kako uzgajate ananas?

Postoje dva načina da počnete uzgajati ananas ako to želite. Počnite sa zelenim vrhom svježeg ananasa iz supermarketa za prvi i najjeftiniji pristup. Drugi način je uzgoj ananasa iz sjemena.

Uzgoj kupljenih ananasa:

 1. Skinite krunu ananasa. Da biste uklonili krunu ili stabljiku ananasa, uhvatite gornje listove i uvrnite ih. Budući da lišće ananasa može biti oštro, može biti korisno nositi vrtlarske rukavice.
 2. Uklonite višak pulpe. Nakon uklanjanja krošnje, oštrim nožem za guljenje uklonite višak pulpe, donje lišće i izdanke – male izrasline između lišća.
 3. Odrežite donji dio stabljike. Zatim napravite nekoliko sitnih proreza na dnu stabljike kako biste je podrezali. Korijenov sustav se može pronaći kao prsten malih smeđih mrlja. Ovdje su korijeni biljke ananasa.
 4. Osušite stabljiku. Ovisno o vlažnosti, može proći nekoliko dana dok se stabljika ne osuši. Stavite stabljiku na toplo, dobro prozračeno mjesto koje je sunčano i toplo. To omogućuje otjecanje viška vlage i sprječava truljenje.
 5. Stavite krunu u staklenu posudu. Stavite krunu ananasa u čašu tople vode na dno potopljene stabljike. Ne smije pasti u teglu zbog listova. Neki farmeri preskaču ovaj korak i jednostavno sade krošnju ananasa u zemlju; Međutim, to nije obavezno za razvoj korijena.
 6. Povremeno mijenjajte vodu. Trebali biste vidjeti male izdanke korijenja kako izviru iz baze stabljike nakon otprilike tjedan dana. Vrijeme je za saksiju ananasa nakon što ti korijeni postanu dugački oko 7cm, što može potrajati nekoliko mjeseci. Sve dok su neki od listova još zeleni, vaš ananas je zdrav, čak i ako donji listovi počinju poprimati smeđu boju.
 7. Stavite ananas u pripremljeni lonac. Nakon što dodate malo zemlje na dno posude, stavite ananas u nju. Tako da kruna ananasa strši na vrhu, zakopajte okolnu prljavštinu biljke. Pružite biljci neizravnu svjetlost prvih nekoliko tjedana i zalijevajte kad se čini da je tlo suho. Na kraju ćete primijetiti svježe lišće kako izvire iz središta biljke.

Uzgoj ananasa iz sjemena

Koliko vremena je potrebno za uzgoj 1 ananasa
 1. Kupite sjemenke ananasa. Komercijalno voće, poput onog koje kupujete u trgovini, napravljeno je tako da ne sadrži sjemenke. Stoga se u njemu rijetko viđaju sjemenke ananasa. Možda ćete morati kupiti sjemenke ananasa, koje su male crne ili smeđe mrlje koje podsjećaju na sjemenke lana.
 2. Uklonite sjemenke iz biljke ananasa. Prilikom vađenja sjemenki iz ploda ananasa, preporučljivo je isprati sjemenke ananasa vodom kako biste uklonili sve ljepljive ostatke koji ostanu. Nakon toga sjeme možete proklijati tako da ga zamotate u vlažni papirnati ručnik. Više o tome kako klijati sjemenke ananasa možete pročitati ovdje.
 3. Sačuvajte sjemenke. Možete ih pohraniti u plastičnu vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu jer taj proces može trajati oko šest mjeseci. Nakon što sjeme proklija, imat ćete potpuno nove sadnice ananasa u svom posjedu.
 4. Posadite sadnicu. Jednostavno stavite biljke u posudu napunjenu zemljom kako biste započeli proces rasta i držite ovu posudu na toplom mjestu s minimalnom temperaturom od 50 stupnjeva Fahrenheita. Dajte svojoj biljci puno vode i sunčeve svjetlosti. Ne dopustite da vaš mladi ananas stoji u mirnoj vodi.

Zašto su potrebne 2 godine da ananas naraste?

Ananasu treba toliko vremena da sazrije jer je potrebno 200 cvjetova da proizvede jedan plod. To znači da je svaki dio kore ananasa nekada bio cvijet. Ananas koji vidite na kraju je nastao kada se spojio s drugim bobicama s cvjetova na istoj stabljici. Prvo se pretvorio u bobicu.

Na rast vašeg ananasa također može utjecati lokalna klima. Budući da su tropske biljke, ananas ne uspijeva dobro u hladnim klimatskim uvjetima. Tijekom zime trebat će ih unijeti unutra na hladnija mjesta. Ananas se može pokvariti na temperaturama ispod nule. Biljke ananasa možete staviti vani tijekom cijele godine ako živite u toploj, vlažnoj klimi.

1682659497 305 Koliko je potrebno da izraste 1 ananas

Kako mogu ubrzati rast svog ananasa?

Ananas je tropsko voće koje se uzgaja u toplim klimatskim područjima. Ako živite u hladnoj klimi, još uvijek možete uzgajati ananas držeći ga u kući. Evo nekoliko savjeta za brži rast vašeg ananasa:

 1. Držite biljku ananasa na toplom mjestu. Sunčana prozorska daska je idealna.
 2. Dajte svojoj biljci ananasa puno vode. Zalijevajte ga svaki dan ako je moguće.
 3. Jednom mjesečno dajte svojoj biljci ananasa kvalitetno gnojivo. To će mu pomoći da brže raste i daje više plodova. Što se tiče gnojidbe, imate dvije mogućnosti: gnojivo za citruse ili ono s omjerom NPK od 6-6-6 do 10-10-10 i udjelom magnezija od 5 do 6 posto.
 4. Redovito orežite biljku ananasa kako biste potaknuli novi rast. Odrežite mrtve ili umiruće listove ili stabljike.
 5. Redovito provjeravajte svoje biljke zbog insekata i brašnastih stjenica. Pripazite i na mrave jer oni povremeno natjeraju brašnaste stjenice na biljke kako bi ih požnjeli. Sve što je potrebno da biste se riješili ovog štetnika je brzi mlaz vode iz vrtnog crijeva.
 6. Stavite nekoliko zrelih jabuka pored njih i nježno ih zamotajte u prozirnu plastičnu vrećicu na tjedan dana, možete prisiliti zrelu biljku ananasa da procvjeta. Držite vrećicu dalje od izravne sunčeve svjetlosti kada je na biljci. Uklonite vrećicu i voće na kraju tjedna. Cvat bi se trebao pojaviti za otprilike šest tjedana.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

25 izdržljivih sobnih biljaka koje je koje će uspjeti u vašem domu

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme krastavca

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Moss Pole Monstera: Vodič za uzgoj i njegu

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati božićni kaktus

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako napraviti DIY vreće za sadnju (i uštedjeti novac!)