Presađivanje sansevijerije u novu posudu

Room left in container to add water to plant8535438100

Presađivanje sansevijerije jednostavan je projekt za početnike u kontejnerskom vrtu. Odabir pravog lonca i mješavine zemlje može poboljšati ili narušiti zdravlje ove sobne biljke koja se inače lako održava.

Presađivanje sansevijerija počinje pronalaženjem lagane organske mješavine zemlje, kao što je visokokvalitetna mješavina tla za sočne i kaktuse. Također će vam trebati sadilica koja je nešto šira od postojeće posude, koja također ima barem jednu drenažnu rupu na dnu. Povucite stari lonac i stavite biljku u novi lonac s malo više zemlje. Izbjegavajte zalijevati tek presađenu sansevijeriju nekoliko dana nakon zalijevanja (osim ako je biljka izrazito suha). Kada dođe vrijeme za zalijevanje, provjerite je li voda dobro cijedila iz lonca.

Presađivanje sansevijerije: osnove

Sansevijerija raste na otvorenom u svojoj rodnoj Africi i također je vrlo popularna sobna biljka širom svijeta. Sansevijerije su prirodno tolerantne na sušu i mogu izdržati dulje razdoblje suhe zemlje u posudama (za razliku od većine izbirljivih sobnih biljaka).

Snake biljke zahtijevaju ponovno sađenje svake godine ili dvije jer prerastu svoje postojeće žardinjere. Ovi visoki sukulenti imaju tendenciju širenja bočno i stoga zahtijevaju šire područje dok se šire prema van. Iako sansevijerije dobro rastu kada su prepune, na kraju će prerasti mali lonac. Novi rast se može smjestiti presađivanjem cijele sansevijerije u širi lonac, ili dijeljenjem sansevijerije kako bi ostala mala.

Presađivanje sansevijerije najbolje funkcionira kada se koristi mješavina za sađenje visoke poroznosti i dobro drenirajuća posuda. Sansevijerije vole prozračno, suho tlo koje ne zadržava vodu dugo. Oni uspijevaju u mješavinama zemlje napravljene za sukulente i kaktuse, koje često sadrže lagane sastojke poput kokosovog kokosovog vlakna i perlita kako bi dodali masu bez prevelike težine.

Kako presaditi sansevijeriju

Evo potrebnih zaliha za presađivanje sansevijerije:

Pribor za presađivanje:

  • Sansevijerija
  • Lagana organska mješavina zemlje
  • Lonac za sadnju s drenažnim otvorom(ima)
  • Vrtna lopatica

Korak 1: Prikupite zalihe za presađivanje

Počnite tako što ćete prikupiti sve zalihe potrebne za presađivanje sansevijerije. Još jednom provjerite ima li vaša posuda za sadnju drenažnu rupu (ili rupe) na dnu. Nova sadilica bi trebala biti 2-5cm šira od postojećeg lonca (osim ako ne namjeravate podijeliti biljku). Također iskoristite ovu priliku da pročitate sastojke na vrećici mješavine za posuđe ako još niste imali priliku.

Korak 2: Pregledajte korijene sansevijerije

Pogledajte masu tla/korijenovu kuglu nakon što izađe iz stare sadilice. Ako je vrlo malo korijena vidljivo na vanjskoj strani tla, biljka se može posaditi kakva jest. Međutim, ako postoji mnogo korijena koji kruži oko vanjske strane kugle tla (što ukazuje da je biljka vezana za korijen), razmislite o otpuštanju nekoliko velikih korijena dalje od korijenske kugle. To će stvoriti prostor za širenje korijena u novu širinu dostupnu u budućoj sadilici.

Room left in container to add water to plant8535438102

Korak 3: Posadite sansevijeriju u novi lonac

Sada je vrijeme da posadite sansevijeriju u njenu novu sadilicu. Ako je posuda dublja od stare, dodajte malo mješavine zemlje na dno. U suprotnom, samo ubacite korijensku kuglu u praznu sadilicu. U svakom slučaju, vrh zemlje oko podnožja biljke trebao bi biti oko 1cm do 2cm ispod gornjeg ruba sadnice (kako bi se omogućio prostor za zalijevanje i malč. Nježno napunite strane lonca s više mješavine zemlje kako bi se popunio prostor između korijenske kugle i stranica sadilice.

Room left in container to add water to plant8535438101

Trebam li zalijevati sansevijeriju nakon presađivanja?

Većinu sansevijerija ne treba zalijevati odmah nakon presađivanja. Biljke zmije najbolje rastu u suhim uvjetima i ne uspijevaju u vlažnom, hladnom tlu. Osim ako je biljka zmija bila izrazito suha i lomljiva tijekom presađivanja, općenito je najbolje pričekati nekoliko dana (ili čak do tjedan dana) prije zalijevanja.

Ako je vaša sansevijerija izrazito suha, zalijte je prije presađivanja (umjesto poslije). Dajte biljci nekoliko sati ili preko noći da upije malo vode, a zatim presadite biljku nakon što je imala priliku hidratizirati svoje stanice.

Tlo za sansevijerije

Tlo za sansevijerije treba biti lagano i prozračno. Tlo mora imati puno zračnih džepova kako bi moglo brzo odvoditi vodu, umjesto da zadržava puno vode i ostaje vlažno dulje vrijeme. Potražite mješavine za sukulentne/kaktuse ili druge lagane vrste. Uobičajeni sastojci u mješavini za saksije za sansevijeriju koji pomažu u dodavanju lagane mase (niske gustoće) uključuju kokosov kokos, treset, perlit i ekspandirani škriljac. Mnoge mješavine također uključuju pijesak, koji unatoč tome što je težak, vrlo brzo se cijedi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: