Uzgoj kupusa u posudama i savjeti za sadnju

1682635166 Kohlanbau in Behaltern und Pflanztipps

Danas ćemo naučiti o uzgoju kupusa u posudama. Kelj je vrlo hranjiv i od njega možemo kuhati mnoga jela. Mogu se pržiti, peći, peći na žaru, blanširati za omotače, salate, kiseliti, mogu se jesti sirove.

Osim toga, lako ih je uzgajati. Za njihov uzgoj nisu vam potrebne velike parcele ili uzdignute gredice. Zapravo, mogu se bez problema uzgajati u posudama. Sigurno ćete i vi uživati ​​gledati ih kako rastu.

Uzgoj kupusa u kontejnerima

Jeste li odabrali koji kupus želite uzgajati? Možete početi razmnožavati iz sjemena ili iz sadnica.

Provjerite odgovara li sorta kupusa koju uzgajate trenutnoj sezoni i klimi u vašem području. Kada kupite paket sjemena, na njemu su napisane upute.

Ako više volite uzgajati kupus iz presadnica, upute su također priložene uz njih ili možete razgovarati s prodavačem. Provjerite vrtiće u vašem području ili na internetu.

Ako živite u području bez mraza, sadnice se mogu saditi kad god je temperatura u rasponu od 10-30°C. Kada počnu dozrijevati, idealna temperatura je oko 15-20°C. To osigurava najbolji okus i rast!

Možda bi vam se svidio ovaj post:

Alati za uzgoj kupusa

Trebat će vam nekoliko alata za uzgoj kupusa od sjemena do premještanja u posude. Evo što vam treba:

Ili upotrijebite nešto iz svoje kuhinje kao što su ljuske od jaja, jednokratne posude, pladnjevi, kutije za mlijeko ili čak ljuske od jaja.

Mješavina za početak sjemena – ne mora nužno sadržavati zemlju. Obično domaća početna mješavina sjemena sadrži tresetnu mahovinu ili kokosov treset i perlit ili vermikulit. Neke od karakteristika dobre mješavine su:

 • Težina je lakša od tla za saksije.
 • Sastoji se od finijih čestica koje olakšavaju rast i razmnožavanje korijena.
 • Bez gnojiva.

Tlo za posude ili vrtno tlo – nakon što sjeme proklija, sadnice se mogu prenijeti u posudu s dobrim medijem gdje mogu rasti i primati hranjive tvari do vremena berbe. Možete ih jednostavno kupiti u najbližoj trgovini s vrtnim potrepštinama ili putem interneta ili možete napraviti DIY zemlju za vrt. Ovo je puno bolje jer znate što je u njemu i svježi su.

Spremnici – To mogu biti lonci, kante, lavori, velike zdjele ili stari spremnici za recikliranje koje imate kod kuće. Jedan kupus može dobro rasti u posudi širine 10-12 inča i dubokoj s odgovarajućom drenažom. Sadnja više od jednog kupusa ove veličine rezultirat će manjim glavicama. Koristite šire posude ako želite uzgajati više kupusa u jednoj posudi. Pobrinite se da sve ponovno korištene posude ili lonce treba očistiti i dezinficirati prije nego što ih ponovno upotrijebite za drugu biljku.

Ručna lopatica – neophodan vrtlarski alat za presađivanje i sađenje biljaka.

Kanta za zalijevanje – radije koristim kantu za zalijevanje srednje veličine za sadnice kako bih lako kontrolirala vodu. Boca s raspršivačem dobra je za prskanje sjemena za klijanje. Jednom kada se moja stara boca s raspršivačem pokvarila (neće prskati), upotrijebio sam plastičnu bocu za vodu, probušio nekoliko malih rupa u čepu i upotrijebio je za sjemenke.

sjemenke kupusa

Kada počnete klijati iz sjemena:

Sijte sjeme u zatvorenom prostoru i prema uputama o tome kada početi. Obično je to 6-4 tjedna prije zadnjeg mraza u proljeće ili 12-10 tjedana prije prvog mraza u jesen za jesensku ili zimsku žetvu.

Druga mogućnost je da ladicu postavite na mjesto gdje ima 2-3 sata sunca dnevno. Potrebna temperatura za klijanje je 20-25°C (68-77°F). Traje 5-15 dana.

 • Napunite svoju omiljenu ladicu za sadnice starter mješavinom za sjeme i poprskajte je da navlažite
 • Sjeme posijte na dubinu 6-8 mm. Sjeme se može sijati pojedinačno (graduirana posuda ili male DIY vrtlarske posude) ili posipati po početnoj mješavini sjemena. Lagano prekrijte sjemenke smjesom.
 • Održavajte smjesu vlažnom, ali ne mokrom. Pokrijte ih poput kupole ili ih stavite u plastičnu vrećicu s malim rupama kako biste stvorili efekt staklenika.
 • Sjeme bi trebalo proklijati za 5 do 8 dana na optimalnoj temperaturi od oko 25°C (68-77°F).
 • Kad su sadnice visoke oko 10-15 cm i imaju 2-4 lista, mogu se presaditi u posude napunjene mješavinom vrtne zemlje. Napominjemo da je dnevna temperatura dosegla 10°C. Završite tako da čvrsto upijete tlo rukom.
 • Zatim slijedite upute za uzgoj kupusa iz presadnica.

Kada počnete uzgajati kupus iz presadnica:

 • Napunite posude ili posude mješavinom vrtnog tla.
 • Napravite rupu od oko 2 inča u sredini posude i zatim pažljivo posadite sadnicu. Dodirni okolnu zemlju.
 • Održavajte vlažnost tla redovitim zalijevanjem.
 • 2 do 3 tjedna nakon sadnje sadnice zaštitite od hladnoće prekrivanjem zvonom, izgradnjom šatora ili izgradnjom/kupnjom hladnog okvira.
 • Dajte sadnicama 4-6 sati sunčeve svjetlosti. Iako podnose sjenu, usporavaju rast.
 • Kupus je teška hranilica. Gnojite organskim gnojivom kao što je riblja emulzija polovične jačine ili uravnoteženim gnojivom 10-10-10.
 • Ako su neke kupusnjače napadnute crvima, uništite ih i prestanite gnojiti ili kompostirati.
 • Obično je potrebno 60 do 105 dana da kupus sazrije. To se može promijeniti ovisno o soju koji uzgajate.
1682635165 505 Uzgoj kupusa u posudama i savjeti za sadnju

berba kupusa

Berba kupusa ovisi o posađenoj sorti i zrelosti kupusa.

Pravo vrijeme za berbu kupusa ovisi o vrsti kupusa koja se sadi i kada su kupusnjače zrele.

Za branje kupusa zrele glavice ne moraju biti određene veličine. Kupus je spreman za berbu kada su glavice čvrsto stisnute.

Veličina kupusa za branje varira ovisno o sorti i vremenskim uvjetima u kojima je kupus rastao, tako da glavica može biti velika ili mala kada je gotova.

Većina sorti kelja sazrijeva za oko 70 dana i obično daju glavice od 1 do 3 kilograma.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: