Ajvar – potpuni vodič + 5 recepata i svi savjeti

wop opg pereglin ajvar 3

O Ajvaru – ono što još niste znali, ili možda jeste?

Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, na kruhu i uz razna jela. Svatko ima svoj recept za ajvar i svatko kaže da je baš njegov recept i ajvar – najbolji!
Ajvar je gusti umak od pečenih, pa dinstanih paprika i patlidžana sa uljem i začinima.
Količina paprike i patlidžana u receptu za ajvar odnosi se na masu nakon pečenja i guljenja. Također na nju se odnose i svi ostali postotci. Od ove mase se, s obzoriom na kvalitetu sastojaka, dobije oko 4 kg pečenog ajvara.
Kod drugih količina, omjer paprike i patlidžana neka bude 70-80% u korist paprike, bijelog luka po volji, odprilike 1-2 režanja na kg paprike ili točno procentualno kao u mojem receptu za ajvar.
Ljute paprike, to stvarno samo isprobajte, ovisi o željenoj ljutini gotovog ajvara i ljutini same feferone.
Na kraju obično ispadne ajvara u količini od trećine kupljenih paprike i patlidžana.
 
pereglin ajvar1
 
Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Svatko ima svoj recept za ajvar, a mi donosimo mnoge recepte za najbolji, domaći bakin ajvar.
 
Možete se opredijeliti za voće ili čokoladu, slatko ili slano, ali kad na red dođe pitanje ajvara, svi će potvrdno kimnuti glavom u znak obožavanja tog kremastog čuda.
 
Pravljenje ajvara se već stoljećima smatra društvenim događajem koji se ne propušta, s tim da je pomoć ukućana, rodbine i susjeda uvijek dobrodošla, a nagrada su tegle pune primamljivog namaza od povrća.
 
Pred kraj ljeta, dok vrtovi i tržnice još uvijek pršte bojama paprike i patlidžana, počinje pečenje i kuhanje ajvara, koji se dobro pripremi može jesti i žlicom. Gusti namaz koristi se tijekom cijele godine kao ukusan začin jelima i može se dodati raznim varivima gdje daje specifičan papreni okus, a odličan je i u sendvičima.
 
ghjhg6758
 
Poznata narančasto-crvena boja ajvara dolazi od dugih, crvenih i mesnatih paprika koje se uz patlidžane peku u pećnici ili na otvorenoj vatri. Nakon pečenja povrće se pažljivo oguli i odstrani sjemenke, ocijedi višak vode, a zatim melje kako bi se dobio kremasti namaz. U lonac u kojem će se kuhati ajvar dodaje se ulje, a zatim povrće koje treba dugo kuhati na srednjoj vatri uz miješanje da smjesa ne zagori. Tijekom kuhanja dodaju se male količine ulja, a nakon prvih sat vremena dodaje se i nasjeckani češnjak koji poboljšava okus ajvara. Nakon otprilike dva i pol sata dodaju se sol, ocat i čili papričice, a po potrebi i malo šećera.
 
 
Ajvar je gotov kada se dovoljno zgusne da se prilikom miješanja vidi dno lonca. Ovaj popularni namaz zatim se stavlja u sterilizirane staklene posude i zatvara. O kvaliteti samih sastojaka ovisi okus konačnog proizvoda, pa je domaći ajvar uvijek znatno ukusniji od komercijalnog. Ponekad je toliko ukusan da ne izdrži zimu, što znači da njegovi obožavatelji moraju čekati sljedeće ljeto na novu dozu ukusnog ajvara.
 
 
sdf43df
 

Koliko je ajvar kaloričan

U 100 grama ajvara se u prosjeku nalazi oko 100 kalorija, ovisno o sastojcima. Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a ponajprije ovisi o osobnom ukusu.

Porijeklo ajvara

Mnogi se otimaju za podrijetlo ajvara, ali nitko još nije uspio dokazati prvenstvo. Postoji već dugi niz godina, a pretpostavlja se da je turskog podrijetla. Na Balkan je dospio tijekom turskih osvajanja.
Ajvar se priprema u svim balkanskim zemljama, a recepture se tek neznatno razlikuju po udjelu povrća i začina koji se koriste pri izradi ove esencijalne zimnice.

Koliko dugo se kuha ajvar?

U prosjeku za kuhanje ajvara je potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme lako ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama.
 
Za pripremu ajvara je ključno strpljenje jer se mora dugo miješati i lagano krčkati više sati.
S ajvarom nema žurbe. Ako želite da bude zbilja dobar, pripremite se na nekoliko sati biranja najmesnatijih crvenih rog paprika, zatim pečenja, guljenja, micanja sjemenki i za kraj višesatno miješanje dok ne dobijete odličnu, mirisnu kremu.
 
dfhc2
 

Da li se ajvar kvari i kako napraviti da ostane što duže svjež bez konzervansa

Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa bi se mogao početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ne preporučujemo konzervans jer ga ni sami ne koristimo nego vam donosimo nekoliko rješenja.
Ako želite da ostane svjež i jestiv dulje vremena, možete:
 • Sterilizirati staklenke u koje ćete pohraniti ajvar
 • Protresti napunjene staklenke kako bi izašao višak zraka
 • Nakon punjenja staklenke vratiti u pećnicu na 60 stupnjeva Celzijevih kako bi došlo do pasterizacije.

Namirnice za ajvar

Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu ključne su domaće, organske i lokalne namirnice. Kad je riječ o omjerima za ajvar, na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.
Prilikom kupnje zamolite trgovca da vam prereže papriku kako biste vidjeli koliko je debela. O njezinoj debljini ovisi kvaliteta. Dobra paprika je fina, zrela i debela.
Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako u prvim danima rujna nekako sve miriši na pečenu papriku obojeno je u crveno. 
Čini nam se kako ne postoji gurman koji ne voli ajvar.

Kako odabrati najbolje sastojke za ajvar

Prvo će vam biti potrebna crvena rog paprika. Birajte one koje su mesnate, što ravnije, bez vidljivih oštećenja i koje nemaju puno vode u sebi, također obratite pozornost da su iz lokalnog organskog uzgoja i idealno od proizvođača koji ima vlastito sjemenje paprike, samo tako ćete znati što točno jedete. To je prva klasa. Izbjegavajte zelenkaste jer su takve često manje slatke, a utjecat će i na boju i okus gotovog proizvoda.
 
pereglin sjeme paprika10
 
Puno prodavača na tržnicama neće dati da birate paprike, pogotovo ako uzimate veliku količinu pa bi vas kad dođete kući moglo dočekati neugodno iznenađenje. Nastojte pronaći prodavača kojem vjerujete i koji će vam dati da sami izaberete paprike – najbolje lokalni OPG.
Što se tiče patlidžana, uvijek birajte one velike, mesnate ljubičaste i uvijek s njima dobijemo odličan ajvar.
Svaki pravi ajvar po meni bi trebao imati određenu dozu ljutine, a stupanj ljutine i vrstu ljutih papričica koje ćeš staviti odredi po vlastitoj volji.

Koliko ljudi treba za pripremu ajvara?

Priprema ajvara nikako nije posao za jednu osobu.
To je posao u kojem najčešće sudjeluje cijela obitelj i potrebna su minimalno 1-2 dana za njegovu pripremu. Osim toga, pečeni delikatesni ajvar ne dopušta lijenost, šlampavost i brzopletost. Traži da mu se u potpunosti posvetimo, ali zato ćemo dobiti vrhunski rezultat. To je zbilja jedna od najtežih vrsta zimnice za pripremu, no isto tako i jedna od naj ukusnijih.
 

Ukoliko se ne želite zamarati sa pravljenjem ajvara, uvijek ga možete naručiti u našem web shopu!

6 Savjeta za najbolji domaći ajvar

Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi okus vašeg ajvara bio nenadmašan, morate paziti kakve sastojke koristite. Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje. Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči štednjaka na drva, ali dobro pripazite da vam ne izgore. Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će vam olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite ju.

Dok čistite paprike i patlidžane, u blizini imajte posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će vam se lijepiti za prste. Znam da ćete doći u napast, ali nikako nemojte pečeno povrće ispirati u vodi! U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očistite. Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih na mašini za mljevenje. Time ćete skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.

Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti ako ste nepažljivi, a kada se to dogodi, okus ničime više nećete moći poboljšati. Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 min, a većinu začina dodajte u zadnjih 30-45 min kuhanja. Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između 2 i 3 sata, zato budite strpljivi.

aseclzc12

1. Ljutnina ajvara

Što se tiče ljutine, igrajte se ljutim papričicama pa za one koji vole šarf nemojte štedjeti. Konzervans također izbjegnite, već sterilizirajte teglice toplinom.

2. Pecite paprike

Znalci se uglavnom slažu da je pečenje paprika superiorno bilo kakvom pirjanju ili kuhanju. Okus koji se dobiva pečenjem je vrlo teško zamijeniti ičim drugim!

3. Ne požurujte miješanje

Kremoznost je konačna odlika majstorskog ajvara. Postiže se dugotrajnim ravnomjernim pažljivim miješanjem mljevenih ocijeđenih sastojaka na umjerenoj vatri. Vrhunski ajvar nikada ne prašta površnost i šlampavost.

4. Ne preskačite guljenje

Pečene paprike i pečeni patlidžani se gule. Obavezno.

Nemojte prepeći paprike i patlidžane.

Kora odnosno kožica povrća smije pocrnjeti.

5. Odstranite sve koštice

Koštice se također pažljivo odstranjuju, nikada uz pomoć vode, jer bi dugotrajan postupak cijeđenja bio besmislen. U stroj za mljevenje stavlja se sitno sito kroz koju se melju patlidžan, paprike, očišćeni češnjak i ljute paprike.

6. Odabirete prave sorte patlidžana

Najveća enigma jest patlidžan koji mnogi stavljaju, dok se drugi zgražaju. Ako volite patlidžan, izaberite sjajne primjerke sa zategnutom kožom, a na, primjerice, 10 kilograma paprika trebat će vam tri kilograma patlidžana. Nemojte biti neskloni novim lijepim duguljastim sortama. Lijepo se ispeku, nisu gorkasti i ne sadrže sjemenke.

Ukoliko se ne želite zamarati sa pravljenjem ajvara, uvijek ga možete naručiti u našem web shopu!

fdhfg67988

Postupak pravljenja ajvara – na što pripaziti

Postoje dvije vrste ajvara: kuhani i pečeni. U kuhanom ajvaru nikada ne uživam kao u pečenom. Mogu ga pojesti, ali meni jednostavno to nije to. Zato mi paprike i patlidžane uvijek prije kuhanja ispečemo. To se može napraviti na nekoliko načina:

Pečenje paprika na štednjaku na drva. Ovo je dobra tehnika za one koji vole blagu aromu dima. Paprike morate često okretati kako bi se jednako ispekle sa svih strana. Patlidžane u ovom slučaju pečemo u pećnici. Ono što je minus je to da je fizički zahtjevnije, morate dobro paziti da paprike ne izgore, a onaj koga će poslije dopasti ribanje ploče štednjaka neće se baš najbolje provesti.

Pečenje paprika i patlidžana u krušnoj peći. Jedino ih sve treba ispeći u istoj turi jer krušna peć s protokom vremena smanjuje temperaturu pečenja.

Pečenje paprika i patlidžana u pećnici – najprihvatljivija metoda za sve koji imaju klasičnu pećnicu na plin. Preporučam da u tepsije stavite masni papir kako biste ih poslije lakše očistili.

Neki ljudi paprike i patlidžane peku i na roštilju. Ovu metodu do sada nismo isprobavali tako da ne znam reći je li dobra ili ne. Vjerujem da bi odgovarala ljudima koji vole aromu dima i da trebate pripaziti da uzmete kvalitetne brikete ili drva za potpalu jer to itekako može utjecati na aromu pečenog povrća.

Paprike i patlidžane pecite cijele. Istina, to otežava čišćenje povrća poslije, ali smo primijetili da tako bolje zadrže svoju aromu, osobito paprika.

hjkhj4

Dodatni savjeti za vrhunski, domaći pečeni ajvar:

Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite je.

Dok čistite paprike, u blizini imajte posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će se lijepiti za prste. Znam da ćete doći u napast, ali nikako nemoj pečeno povrće ispirati u vodi!

Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a samelji ih na mašini za mljevenje.

Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagoriti, a kada se to dogodi, okus ničime više nećete moći poboljšati.

Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 min, a većinu začina dodajte u zadnjih 30-45 min kuhanja.

Za vrlo kremasti pečeni ajvar u ovoj količini iz recepta potrebno je 2,5 do 3 sata kuhanja, zato budite strpljivi.

Ukoliko se ne želite zamarati sa pravljenjem ajvara, uvijek ga možete naručiti u našem web shopu!

Sterilizacija staklenki

Staklenke s pripadajućim metalnim poklopcima dobro operite vrućom vodom i deterdžentom i pustite da se kratko ocijede. Dok su još malo mokre, stavite ih u vruću pećnicu na minimalno 100°C da se osuše do kraja i steriliziraju. Vrući ajvar stavljajte u tople staklenke, odmah ih čvrsto zatvorite, okrenite naopako i ostavite da se ohlade do kraja. Ako slučajno zaprljate rubove staklenke dok ih budete punili, obavezno ih obrišite kuhinjskim papirom jer bi se inače ajvar tu mogao početi kvariti.

234dsgjh8

10 pogreški koje možete izbjeći kod pravljenja ajvara

O ajvaru, kao i o svim narodnim receptima, može se od jutra do sutra raspravljati koje je sastojke bolje izostaviti, a koje pak valja dodati. Tako se susjedi “svađaju” ide li suncokretovo ili maslinovo ulje, tko dodaje češnjak, a tko ocat ili šećer. No bez obzira na sastojke koji će se naći u loncu, okus ovisi i o tome hoćete li napraviti neku od najčešćih pogreški.

1. Omjer paprike i patlidžana

Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre i lokalne namirnice, ali i njihovi omjeri. Kad je riječ o povrću, ako ga ne radite samo od paprika – na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.

2. Slabe paprike

Prilikom kupnje zamolite trgovca da vam prereže papriku kako biste vidjeli koliko je debela, a dobro ju je i probati. O njezinoj debljini ovisi kvaliteta. Dobra je paprika fina, zrela i debela.

3. Pečenje ili kuhanje ajvara?

Najslasniji ajvar ima finu aromu koja se ne može dobiti kuhanjem paprika. Pečenje na prirodnom drvu najbolja je varijanta.

asdf325

4. Prekratko pečenje

Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj uz povremeno okretanje. Kad se naočigled kožica počne odvajati, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali pazite i da povrće ne zagori.

5. Nedovoljno cijeđenje

Oguljene paprike stavite u cjedilo neka se cijede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan se guli i cijedi. Ajvar će imati bolji okus, a vrijeme kuhanja upola će se smanjiti.

6. Nestrpljivo miješanje

Strpljivim miješanjem ajvar postaje kremast, a kako bi se još bolje mazao na kruh, evo odličnog savjeta. Smjesu oguljenog, ocijeđenog i samljevenog povrća najprije treba staviti u lonac dok tekućina ne ispari, a zatim dodati sol koja dodatno izvlači tekućinu.

Ulje se ulijeva na samom kraju, i to malo-pomalo. Dodaje se polako kako bi se smjesa dobro povezala, kao da radite majonezu.

dfghdf56711

7. Ne ostavljajte sjemenke

Mnoge domaćice dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih je očistiti od sjemenki kako vas ne bi iznenadio svojom pikantnošću. Od sjemenki valja očistiti i paprike i patlidžane.

Ukoliko se ne želite zamarati sa pravljenjem ajvara, uvijek ga možete naručiti u našem web shopu!

8. Ne stavljajte previše soli

Sol se dodaje postupno, a prije svakog kušanja smjese potrebno je malo ajvara ohladiti na tanjuriću. Proba li se vruć, činit će se bezokusnim.

9. Ne ostavljajte prljave rubove

Kako bi vaša zimnica trajala duže, staklenke obvezno moraju biti sterilizirane. No još uz ovaj trik bit ćete bez brige – prije zatvaranja poklopcem ne zaboravite obrisati rubove teglice alkoholnim octom.

10. Postupno hlađenje

Staklenke zatvorite steriliziranim originalnim poklopcima pa prebacite na pasterizaciju u pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva na sat do sat i pol. Isključite pećnicu i ostavite da se staklenke u njoj ohlade. Spremite ih u smočnicu, odnosno na mračno i hladno mjesto.

5 Recepata za najbolji domaći ajvar

Svatko ima svoj recept za ajvar i svatko kaže da je baš njegov recept i ajvar – najbolji! Stoga vam donosimo 5 sličnih a opet različitih recepata te sigurno među njima možete odabrati koji bi vama najviše odgovarao.

Najbolji recepti za ajvar su domaći , a često su nam najdraži oni tradicionalni. Najpoznatiji recepti za ajvar dolaze iz područja Balkana.

213fhjgvc

Recept 1: Brzi Kuhani ajvar 

Ovo je recept kojim ćete dobiti oko 5 kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izbjegnite.

Za recept za ajvar od paprika i patlidžana trebat ćete:

 • 5 kilograma crvene rog paprike
 • 2.5 kilograma patlidžana
 • 2 glavice češnjaka
 • 5 litara vode
 • 200 mL octa
 • 800 mL biljnog ulja
 • 1 velika žlica soli
 • par ljutih feferona po želji

Brzi domaći ajvar bez pečenja paprike pripremite slijedeći ove upute:

Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Češnjak ogulite i očistite.

U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.

Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.

Patlidžane, paprike, češnjak i feferone sameljite u mašini za mljevenje na koju ste namjestili ploče s najmanjim otvorima.

800 mL ulja zagrijte u dubokom loncu te stavite pržiti dobivenu smjesu od češnjaka, paprika, patlidžana i feferona.

Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte oko dva sata.

Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću.

Kuhani ajvar pohranite u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavite preko noći da se ohladi. Staklenke možete sterilizirati tako da ih ostavite u pećnici zagrijanoj na 80 stupnjeva desetak minuta.

cvhg5686

Recept 2: “Makedonski” ajvar

Priprema pravog makedonskog ajvara uključuje strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Rezultat je izvrstan ajvar koji se slaže s bilo kojim jelom. Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kilograma ajvara.

Za ajvar od napečene paprike trebat ćete:

 • 50 kilograma crvene rog paprike
 • 10 kilograma patlidžana
 • 5 litara biljnog ulja
 • sol po želji

Ovo je recept u kojem se paprike i patlidžani peku. Možete ih peći u pećnici ili na roštilju, ako ga imate. Tako ćete dobiti poseban dimni okus. Makedonski ajvar pripremite tako da:

Čitave paprike i patlidžane pecite u pećnici na 220 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća. Pečeno povrće stavljate u najlonske posude kako bi voda isparila.

Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.

Paprike i patlidžani se moraju dobro ocijediti, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.

Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.

U lonac svako 15 minuta ulijevajte po pola litre ulja i kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite. Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u sterilizirane staklenke.

Za ovu količinu ajvara će Vam trebati oko 30 staklenki srednje veličine. Sterilizirajte ih u pećnici koju ste zagrijali na 100 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorile i ostavite da se polako hlade.

fhfg547567

Recept 3: Ajvar za zimnicu

Starinski recept za ajvar zahtijeva sljedeće sastojke:

 • 100 kilograma crvene rog paprike
 • 2 kilograma ljutih papričica
 • 1 litra suncokretovog ulja
 • 3 vrećice konzervansa

Kuhani ajvar napravite po ovoj recepturi:

Crvene rog paprike i ljute papričice pecite na roštilju ili u pećnici sa svih strana. Stavite ih u vrećice te ogulite i očistite od sjemenki.

Povrće ostavite u cjedilima preko noći kako bi se sva voda ocijedila.

Paprike i papričice sutradan sameljite na sitnom otvoru na mašini za mljevenje. Smjesu stavite kuhati u duboki lonac u kojem ste zagrijali pola litre ulja.

Smjesu u loncu stalno miješajte i kuhajte oko sat vremena, a zatim sa strane zagrijte još pola litre ulja i dodajte u lonac s ajvarom.

Nastavite miješati i kuhati dok ajvar ne dostigne željenu gustoću. Tada ajvar lagano sklonite s vatre, dodajte mu esenciju i konzervans te ga još jednom izmiješajte.

Gotovi ajvar stavljajte u sterilizirane staklenke koje trebate dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.

Staklenke sterilizirajte zagrijavanjem u vrućoj pećnici. Kad ih budete punili gotovim ajvarom, malo ih protresite kako u tegli ne bi ostalo puno zraka.

Ukoliko se ne želite zamarati sa pravljenjem ajvara, uvijek ga možete naručiti u našem web shopu!

dfgdfrez65787895

Recept 4: Ajvar od 10 kg paprika

Nekada ne želite napraviti velike količine ajvara, od 50 ili 100 kilograma paprika. Za osobne potrebe Vam može biti dovoljno i 10 kilograma crvenih rog paprika.

Trebat ćete:

 • 10 kilograma crvene rog paprike
 • 5 kilograma patlidžana
 • 6 režanja češnjaka
 • 2 litre suncokretovog ulja
 • 3 litre vode
 • malo papra i soli po želji

Ajvar kuhani, bez pečenja paprike, pripremite na sljedeći način:

Patlidžan ogulite te pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga ga narežite i očistite od peteljki. Patlidžan ostavite da se cijedi.

Crveni luk i češnjak ogulite i očistite te stavite u lonac s vodom, octom, litrom ulja i paprom. U tom loncu kuhajte paprike koje ste narezali i očistili od sjemenki. Paprike kuhajte desetak minuta i zatim stavite da se ocijede.

Paprike i patlidžane sameljite na mašini za mljevenje te smjesu stavite pržiti u lonac s litrom ulja.

Ajvar kuhajte dva do tri sata uz dobro miješanje te negdje na pola puta dodajte sol.

Priprema ajvara traje dugo jer je teško odjednom ispeći i skuhati kompletnu količinu povrća. Budite strpljivi i odjednom kuhajte oko kilogram do dva paprika. Nakon kuhanja, ajvar pohranite u sterilizirane staklenke.

Napunjene staklenke možete vratiti u pećnicu na 60 stupnjeva Celzijevih na pasterizaciju.

13456387jhk

Recept 5: Domaći ajvar

Sastojci za ajvar:

 • 30 kg paprike
 • 10 kg patlidžana
 • 1-2 feferona
 • manja glavica češnjaka
 • sol
 • oko 2 litre dobrog maslinovog ulja

Priprema:

 1. Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj (najbolji je onaj na prirodno drvo ili ugljen) uz povremeno okretanje. Kad se naočigled kožica počne odvajati, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni.
 1. Stavite paprike u čiste plastične vrećice te istisnite zrak. Dobro ih zavežite. Kad se ohlade, ogulite ih i prebacite u cjedilo neka se cijede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan se guli i cijedi, a tako se upola smanjuje kuhanje ajvara.
 1. Količina češnjaka i feferona ovisi o ukusu. Važno je koristiti domaći češnjak. Vesna koristi onaj iz zaleđa Trogira ili s Paga koji ima specifičan miris i okus. Ako ne volite ljuti ajvar, očistite feferone od sjemenki.
 1. Sameljite ocijeđenu papriku, patlidžan uz dodatak češnjaka i feferona.
 1. Smjesu prebacite u suhi lonac debela dna i kuhajte na umjerenoj vatri dok tekućina potpuno ne ispari, a zatim dodajte sol koja će dodatno izvući tekućinu. Sol se dodaje postupno, a prije svakog kušanja smjesu je potrebno malo ohladiti na tanjuriću.
 1. Na samom kraju malo-pomalo dodaje se ulje. Vesna dodaje hladno prešano istarsko ulje s kojim ne štedi i polako ga miješa. Ulje ulijevajte polako kako bi se smjesa dobro povezala, kao da radite majonezu. Zahvaljujući tome ajvar postaje kremast poput paštete.
 1. Smjesu prebacite u vruće i oprane staklenke koje sterilizirate na 100 Celzijevih stupnjeva. Dodavanjem smjese kuhačom istiskujte zrak u staklenci kako bi se spriječilo kvarenje.
 1. Rubove staklenke dobro očistite gazom natopljenom u alkoholni ocat. Zatvorite steriliziranim originalnim poklopcima pa prebacite na pasterizaciju u pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva na sat do sat i pol.
 1. Isključite pećnicu i ostavite da se staklenke u njoj ohlade. Spremite ih u smočnicu, odnosno na mračno i hladno mjesto.

fgvh780A9

Zaključak

Nakon čitanja ovog članka, nadamo se da ste naučili nešto novo o ajvaru i zašto je toliko popularan u zemljama Balkana. Jedinstven je i samo ako ga probate, znat ćete zašto je tako poseban.

Pripremanje domaćeg ajvara zna biti zahtjevno i morate imati dovoljno sudionika a ako želite začiniti nedjeljni ručak, preporučujemo da zasučete rukave i bacite se na posao već u petak.

 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za kalateju orbifoliu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije baginde (potpuni vodič)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprat

Uzgoj cvijeća

Kada saditi cvijeće

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima