Recept za hranu za kolibrije: Kako napraviti domaći nektar za kolibriće

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845310

Pitate se kako napraviti hranu za kolibrije za svoju hranilicu? Ovaj recept za hranu za kolibrije se brzo pravi (i vašim će se ptičicama svidjeti!).

Osnovni recept za hranu kolibrića je obična šećerna voda pripremljena u omjeru 1 dio šećera na 4 dijela vode , a zatim prokuhana na štednjaku kako bi se uništili štetni patogeni. Domaći nektar se ohladi i zatim se može koristiti u hranilicama za kolibrije, a dodatni nektar se čuva u hladnjaku za kasnije.

Čitajte dalje kako biste naučili kako napraviti svoj vlastiti nektar za hranu za kolibrije!

Pitate se kako napraviti hranu za kolibrije za svoju hranilicu? Ovaj recept za hranu za kolibrije se brzo pravi (i vašim će se ptičicama svidjeti!).

Osnovni recept za hranu kolibrića je obična šećerna voda pripremljena u omjeru 1 dio šećera na 4 dijela vode , a zatim prokuhana na štednjaku kako bi se uništili štetni patogeni. Domaći nektar se ohladi i zatim se može koristiti u hranilicama za kolibrije, a dodatni nektar se čuva u hladnjaku za kasnije.

Čitajte dalje kako biste naučili kako napraviti svoj vlastiti nektar za hranu za kolibrije!

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845317

Recept za hranu za kolibrije

Evo klasičnog recepta za hranu za kolibrije za izradu vlastitog nektara za kolibrije:

Sastojci za domaći nektar kolibrića

  • 1 šalica običnog rafiniranog granuliranog šećera
  • 4 šalice filtrirane vode iz slavine

NAPOMENA: Dodavanje crvene prehrambene boje potpuno je nepotrebno i vjerojatno štetno za kolibriće

Koraci za pripremu hrane za kolibrije

KORAK 1. U lonac stavite obični šećer i vodu iz slavine i zagrijte na štednjaku, lagano miješajući šećer u otopinu. Zakuhajte, smanjite vatru, poklopite lonac i ostavite da ključa 2 minute .

“Ako koristite jednu šalicu šećera, koristite četiri šalice vode. Ako koristite dvije šalice šećera, koristite osam šalica vode. Istraživanja su pokazala da je ovaj omjer najbliže koncentraciji šećera koja se nalazi u mnogim cvjetovima kolibrića.”

KORAK 2. Nakon vrenja, ostavite otopinu da se ohladi na sobnu temperaturu . Ohlađena otopina se zatim može staviti u čistu hranilicu za kolibrije . Dodatna šećerno-vodena hrana za kolibrije iz ovog recepta može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

„Svaku seriju otopine za hranjenje treba kuhati na štednjaku dvije minute kako bi se usporila fermentacija. Upotrijebite poklopac kako biste spriječili da ispare koji izlaze koncentriraju otopinu.”

Još brzih savjeta za hranjenje kolibrića

  1. Saznajte više o značajkama i najboljim praksama postavljanja hranilica za kolibrije .
  2. Posadite cvijeće koje vole kolibrići .
  3. Dodajte kadu za ptice kolibrija koja je posebno dimenzionirana za ove male ptice.
  4. Dajte im neke dražesne male ljuljačke Da postoji takva stvar kao što su ljuljačke kolibrića!

Zašto je pravljenje domaće hrane za kolibrije bolje nego kupovati nektar ili mješavinu iz trgovine

Stručnjaci za hummingbird razvili su klasični 4:1 recept za hranu za kolibrije šećer-vodu kako bi u potpunosti oponašali nektar od cvijeća kolibri koji prirodno vole labaviti. Obična, svježe napravljena otopina šećera i vode najbolja je umjetna hrana za ptice. I… nektar u prirodi nije obojen crveno!

“Nektar, koji sadrži vodu, visoko kalorične prirodne šećere i ništa drugo, ptice prerađuju u roku od 15 do 20 minuta, a otpadni proizvodi nastaju tek nešto više od nekoliko kristalno čistih kapljica.”

Smisao umjetnog hranjenja je osigurati nekoliko jednostavnih, brzih kalorija koje će im dati energiju za lov na bube bogate proteinima. Ne hranite ih formulom za bebe…ne stvarate ponovno njihovu cjelokupnu prehranu…oni samo dobivaju neki lažni cvjetni nektar da im daju poticaj dok love.

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845316

Preskočite konzervanse. Preskočite crvenu boju. Preskočite priliku za štetne patogene. Preskočite nošenje stvari kući iz trgovine. Samo koristite obični stari rafinirani bijeli šećer i prokuhajte ga s vodom iz slavine. Bolje je za ptice, a jeftinije za vas! Ako ipak kupujete mješavinu nektara, odlučite se za marku koja ne sadrži crvenu boju.

“Komercijalno miješani pripravci od kolibrića često sadrže konzervanse koji mogu biti štetni za ptice. Vrijeme otpreme i skladištenja na policama daje bakterijama i gljivicama povećane mogućnosti za razmnožavanje u ovim pripravcima.”

Zašto ne zamijeniti zaslađivače u receptima za hranu kolibrića

Sirovi, nerafinirani granulirani šećeri i tamne slatke tekućine (poput melase) sadrže željezo i druge minerale koji mogu biti štetni za ptice u koncentracijama višim od onih koje se prirodno nalaze u cvjetovima. Melasa i drugi koncentrirani šećeri umjetni su proizvodi s kojima se kolibri ne bi susreli u svom prirodnom staništu. Podsjetimo da melasa sadrži toliko željeza da se ponekad reklamira kao dodatak prehrani bogat željezom. Sačuvajte ih za svoje pečenje!

Mnogi drugi šećeri ne navode sadržaj željeza u šarži. Čak i ako je označavanje minerala na proizvodu bilo super-precizno, još uvijek ne postoji konačan konsenzus o “sigurnoj granici” različitih minerala za kolibrije. Nitko ne želi nesvjesno konzumirati nepoznate doze promjenjive, mineralne koncentrirane tvari. Jednostavno nije naš rizik uzimati njihovu hranu.

Neprerađeni šećeri poput meda također mogu uvesti patogene u hranu s kojima ptice nisu spremne podnijeti:

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845314

“Nije pametno zamijeniti ili dodavati med ili umjetna zaslađivača mješavinama kolibrića. Mi i kolibri dugujemo dr. Augustu Ruschiju, brazilskom prirodoslovcu i stručnjaku za ptice, što je otkrio da mješavina meda i vode stvara gljivicu koja napada jezike kolibrija, što na kraju uzrokuje smrt ptice. Što se tiče umjetnih zaslađivača, oni nemaju značajnu prehrambenu vrijednost.”

Ovo je jedan slučaj u kojem je prerađena hrana zapravo plus! Držite se rafiniranog bijelog granuliranog šećera za ovaj recept za hranu za kolibrije. Upotrijebite šećer koji je obrađen za uklanjanje melase. Šećer koji je organski uzgojen je izvrstan, samo odaberite onaj kojemu je uklonjena melasa. Ne mora biti izbijeljena svijetlo bijelo (ni to nije super prirodno), ali očito ne bi trebala sadržavati melasu/koncentrirane minerale.

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845313 1

Ako ne možete podnijeti pomisao da divlje ptice hranite prerađenim šećerom , razmislite o sadnji opsežnog cvjetnjaka kolibrića kako bi one imale pristup pravom cvjetnom nektaru. Omogućiti pticama pravu hranu umjesto hrane koju je napravio čovjek je najprirodnija metoda hranjenja. Umjesto umjetnih hranilica , kolibri se hrane nektarom iz ovog cvijeća , kao i malim bubama (komarice, voćne mušice, pauci), pa čak i sokom drveća.

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845312 1

Domaća hrana za kolibrije vs. Hrana za divlje ptice

Kao što je gore spomenuto, ovaj recept za hranu za kolibrije oponaša slatki cvjetni nektar koji kolibri traže u divljini. Kolibri piju nektar i/ili domaću hranu za kolibrije kako bi dobili vodu i šećer za energiju. Za prehranu, kolibri jedu male insekte, uključujući komarce, voćne mušice, komarce, a ponekad čak i pauke. Oni također jedu sok od drveća (vidjet ćete ih kako se hrane u rupama sa sapsima!).

“Iako energiju ovise o cvijeću, svi kolibri također trebaju proteine, masnoće i druge hranjive tvari koje dobivaju jedući male kukce i druge antropoda. Ptice posvećuju veliki dio svog vremena svaki dan hvatanju plijena, što čine na dva glavna načina: “jastrebom” u potrazi za kukcima u letu, često visoko iznad krošnji drveća ili iznad vode; ili sakupljanjem s lišća, posebno s donje strane lišća.”

Kolibri piju svojim dugim jezicima , koji su specijalizirani za ispijanje nektara iz cvjetova cvjetova. Hranilice za kolibrije pružaju rezervni izvor energije, posebno kada cvjeta manje cvijeća. Možda biste željeli smanjiti količinu domaće hrane za kolibrije kada u blizini cvjeta puno cvijeća kako vaša hranilica ne bi smanjila prirodno oprašivanje koje ptice pružaju dok piju nektar.

Zašto moram tako često praviti ovaj recept za hranu za kolibrije!?

Kolibri ne “jedu kao ptica”. Zapravo, lako mogu svaki dan pojesti svoju tjelesnu težinu u nektaru . To je puno nektara kolibrića za pomiješati!

“Da bi održali visoku brzinu metabolizma, kolibri moraju jesti ogromne količine, ponekad konzumirajući nektar nekoliko puta više od svoje tjelesne težine dnevno. Pouzdana opskrba nektarom, koji se unosi svakih nekoliko minuta, ključna je i mora se brzo probaviti kako bi se napravilo mjesta za više.

Kolibri skupljaju nektar s cvijeća dok im jezici škljocaju i izlaze iz cvijeta desetak puta u sekundi. Najuspješnija dvorišta kolibrića sadrže crveno/ružičasto/ljubičasto cvijeće i hranilice za kolibrije sa šećernom vodom.

Sretno spravljanje domaćeg nektara! 

Recept za hranu za kolibrije Kako napraviti domaci nektar za kolibrije894538354845311

Sretno ptićenje u dvorištu 🙂

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: