Kako posaditi ljiljane u svom vrtu

Ljiljani su cvjetne višegodišnje biljke koje ne zahtijevaju održavanje, poznate po obilju veselih cvjetova. Evo kako posaditi ljiljane u svom vrtu.

Odabir ljiljana

Postoji mnogo različitih vrsta ljiljana koje treba uzeti u obzir za sadnju u vašem krajoliku. Ove ljepotice dostupne su u mnogim bojama, od žute i narančaste do ružičaste, ljubičaste i crvene. Postoje ljiljani s naboranim laticama i ljiljani s ravnim laticama ljiljana tipa trube. Neke biljke uzgajaju svoje cvjetove na kratkim stabljikama ispod 30cm visine. Neke vrste također cvjetaju mnogo ranije u sezoni od drugih.

Mnoge od ovih modernih sorti su ljiljani koji ponovno cvjetaju, što znači da će, iako imaju glavno razdoblje cvatnje, nastaviti cvjetati povremeno tijekom vegetacije.

Lilijani se najčešće prodaju u proljeće u vrtnim centrima i rasadnicima biljaka. Ove biljke su općenito dovoljno čvrste da se mogu saditi tijekom cijele godine (sve dok tlo nije smrznuto). Ljiljane posađene u ranu jesen imaju tendenciju da se vrlo brzo slegnu, dok zasađene u proljeće može potrajati nešto dulje. Ljiljane zahtijevaju vrlo često zalijevanje ako su posađene u ljetnoj vrućini, a može potrajati i dulje za uspostavljanje, ali ponekad je ovo najbolja opcija (pogotovo ako ima puno ljiljana na rasprodaji i vaš vanjski prostor je na prvom mjestu!).

Savjeti za mjesto sadnje višegodišnjeg ljiljana

Ljiljani nisu mučni oko toga gdje su posađeni. Ove biljke će proizvesti najviše cvijeća na mjestu punom sunca koje prima najmanje 6 sati sunca dnevno, pod uvjetom da biljke dobivaju dovoljno vode. Biljke na djelomičnom suncu i polusjeni možda neće proizvesti toliko cvjetova, ali ih također neće trebati zalijevati tako često. Vruće poslijepodnevno sunce može izblijedjeti boju na laticama cvijeta ljiljana, pa neki vrtlari biraju mjesto s jutarnjim suncem i popodnevnom hladovinom.

Što se tiče tla, ljiljani također poprilično opraštaju u usporedbi s drugim cvjetnim trajnicama. Kao i mnoge biljke, najbolje rastu na vlažnom tlu, ali lako odvodi višak vode. Ove karakteristike tla često se nalaze u pješčanim ilovastim tlima gdje veliki prazni prostori između čestica tla mogu ugostiti i zrak i vodu za pristup korijenu ljiljana. Međutim, ljiljani se također mogu uspješno uzgajati na rubnom tlu kao što je teška glina u nekim situacijama.

Ako se na jednom području sadi više od jednog ljiljana, njihov je razmak češće određen estetskim dizajnom nego zdravljem pojedinih biljaka. Malo područje koje treba gusto zasaditi malim sortama ljiljana može imati biljku razmaknutu svakih 30cm. Veći komad zemlje s većim ljiljanima mogao bi ih razmaknuti 3 metra (ili više ako je dostupno malo biljaka). Ljiljani rastu prilično brzo i stoga je općenito najbolje predvidjeti da će u budućnosti morati podijeliti svoje korijenje.

Kako posaditi ljiljane

Evo osnovnih koraka za sadnju ljiljana :

 1. Zalijte biljku ljiljana u loncu ako je tlo suho.
 2. Iskopajte rupu u tlu koja je otprilike dvostruko šira od lonca biljke, ali samo onoliko duboka koliko je zemlja u loncu za biljke.
 3. Nježno izvadite biljku iz lonca klizanjem posude s korijenske zone.
 4. Pogledajte korijenje ljiljana ako je vidljivo sa strane tla. Volim nježno popustiti sve veće korijenje koje raste u krugu oko lonca.
 5. Stavite korijensku kuglu u središte rupe.
 6. Provjerite razinu tla kako biste bili sigurni da je razina tla na vrhu korijenske kugle ujednačena s razinom tla koja okružuje rupu.
 7. Napunite rupu istom zemljom koja je izašla iz rupe, nježno je tapšajući oko biljke.
 8. Posađeni ljiljan zalijevajte kako biste navlažili okolno tlo i pomogli da se tlo slegne oko korijena biljke.

Njega ljiljana nakon sadnje

Nakon što se ljiljan posadi, površina oko biljke može se malčirati visokokvalitetnim organskim malčem kao što je domaći kompost. Ovaj malč pomoći će zadržati vlagu u tlu, smanjujući potrebe za zalijevanjem. Također može pomoći u suzbijanju korova oko biljke bebe i također će joj dati blagi poticaj mineralnim hranjivim tvarima. Biljke se mogu hraniti i prirodnim gnojivom za ljiljan .

Iako su ljiljani poznati po tome što su čvrsti kao nokti u vrtu, ipak im je potrebno malo maženja tijekom svoje prve godine u tlu. Nove biljke dobro zalijevajte tijekom prve godine. Nježno izvadite korov koji raste u neposrednoj blizini biljke kako biste smanjili konkurenciju za mineralne hranjive tvari, vodu i sunčevu svjetlost. Često provjeravajte biljku kako biste vidjeli kako radi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje

Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Napuknut list sobne biljke? Evo što možete učiniti

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Tikvice žute i trule? (Evo zašto!)

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Što možete učiniti s vrećama za uzgoj na kraju sezone?

Presađivanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Presađivanje sansevijerije u novu posudu