Kako posaditi ljiljan u svom cvjetnjaku

Kako posaditi lukovice ljiljana u svom cvjetnjaku85435438910

Ljiljani su među najljepšim višegodišnjim cvjetovima u vrtu. Srećom za nas vrtlare početnike, također ih je vrlo lako saditi i brinuti se! Ovdje su svi detalji o sadnji lukovica ljiljana u vašem cvjetnjaku.

1. Odaberite svoje lukovice ljiljana

Lukovice ljiljana ili “klupine” dolaze u mnogo različitih varijanti. Biljke dolaze u različitim visinama, s različitim vrstama lišća i različitim bojama cvijeća. Dolaze u nježno ružičastoj, bijeloj, jarko žutoj, narančastoj, crvenoj, pa čak i žarko ružičastoj. Postoji svijet ljiljana na koji možete birati!

2. Pripremite lukovice za sadnju

Namočite lukovice sat ili dva prije sadnje ako su uopće suhe ili mekane. Iako je ovaj korak neobavezan, može pomoći da se vaše lukovice ljiljana ukorijene u zemlju. Lukovice ljiljana su kukolji i nemaju pravi zaštitni premaz za lukovice. To im omogućuje da se lakše osuše od drugih lukovica poput tulipana i narcisa.

Kako posaditi lukovice ljiljana u svom cvjetnjaku85435438915

3. Odaberite mjesto za sadnju ljiljana

Ljiljani najbolje cvjetaju kada se uzgajaju na punom suncu , ali su također tolerantni na djelomično sunce/djelimičnu sjenu (osobito u vrućim klimama). Vole dobro drenirano ilovasto-pješčano tlo koje dobro drenira. Izbjegavajte ih saditi u tešku glinu gdje se voda lako nakuplja. Sadnja ljiljana među drugim trajnicama omogućuje da korijenje i lukovica ostanu hladni, dok se lišće može sunčati na energičnom suncu. Ljiljani i drugo visoko višegodišnje cvijeće također najbolje rastu na području zaštićenom od jakih vjetrova.

Kako posaditi lukovice ljiljana u svom cvjetnjaku85435438914

4. Sadnja lukovica ljiljana u vrtu

Evo osnovnih koraka za sadnju lukovica ljiljana :

  • Iskopajte rupu koja je 3 puta dublja od visine lukovice ljiljana.
  • Stavite žarulju ljiljana u rupu sa šiljatom stranom prema gore. Vrh bi trebao biti oko 10-15cm ispod površine tla oko rupe.
  • Nježno napunite zemljom koja je izašla iz rupe. Pokušajte ne ostavljati mnogo zračnih džepova (ali budite nježni!).
  • Zasađenu lukovicu ljiljana zalijte
  • Druge lukovice ljiljana mogu se posaditi na tom području, na udaljenosti od 20-25cm jedna od druge ili koliko je potrebno da se popuni prostor. Ljiljani rastu prilično brzo i na kraju mogu naletjeti na drugi kada su usko posađeni.
  • Nanesite malč oko biljke kako bi korijenje bilo hladno i vlažno.

5. Njega nakon sadnje

Nakon što je područje zalijevano i malčirano kvalitetnim organskim malčem poput domaćeg komposta, ljiljani su prilično spremni za rast! Prvu godinu ili dvije dobro ih zalijevajte kako biste im pomogli da se učvrste. Zalijevanje se može dramatično smanjiti nakon što korijenje biljaka duboko naraste.

Ljiljani se mogu hraniti organskom hranom za cvijeće ili gnojivom za lukovice dok počnu nicati iz zemlje. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: