Kako pokrenuti cvjetnjak (za vrtlare početnike)

Kako pokrenuti cvjetnjak za vrtlare pocetnike34854854810

Svaki put kada dođe proljeće, teško je ne osjećati se kao da tom travnatom dvorištu nešto nedostaje kada je stil u pitanju. Ako želite dodati boju i raznolikost, zašto ne biste stvorili cvjetnjak ? Izgradnja cvjetnjaka učinit će vaš vanjski prostor mnogo ljepšim, ali može biti užasno zastrašujuće ako ste novi vrtlar.

1. Odaberite lokaciju

Odabir pravog mjesta za vrt je apsolutno kritičan, kako za početnike tako i za iskusnije vrtlare. Mjesto na kojem ćete postaviti cvjetnjak odredit će koliko sunca biljke dobivaju, njihov pristup vodi i njihovu vidljivost vama i vašoj obitelji.

Sunčeva svjetlost je vjerojatno najvažnija stvar koju trebate imati na umu tijekom ovog koraka. Većina cvijeća i povrća zahtijeva najmanje šest sati sunčeve svjetlosti svaki dan. Ako vaš vrt provodi previše vremena u sjeni vašeg doma ili velikog stabla, vaše biljke neće imati dovoljno svjetla da ostanu zdrave.

Pazite na svoje dvorište nekoliko tjedana kako biste utvrdili gdje sjene padaju većinu vremena i pokušajte izbjeći ta mjesta ako možete. To će vam pomoći da dobijete ideju o tome gdje će biljke najvjerojatnije uspjeti.

Sljedeća najvažnija stvar koju trebate imati na umu dok birate mjesto je voda. Velike su šanse da imate crijevo koje može doseći gotovo bilo gdje u vašem dvorištu. Međutim, ako na kraju stavite svoj vrt u krajnji kut, možda neće biti zgodno posegnuti za zalijevanjem.

Ako računate da će kiša pomoći zalijevati vaše biljke, također morate uzeti u obzir mjesta na kojima kiša možda neće stići sve do tla . To može biti teško testirati, ali općenito, područja pod krovom ili lišće velikih stabala obično ostaju najsušnije. Ova područja se nazivaju “kišne sjene”. To znači da čak i ako ova područja imaju tendenciju da dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti svaki dan, ona i dalje možda neće biti dobra za uzgoj novih biljaka (osim ako niste stvarno dosljedni zalijevanje, barem u početku).

Postoje i drugi razlozi zbog kojih vjerojatno ne želite svoju novu cvjetnu gredicu staviti u blizinu ustaljenog stabla. Kao prvo, obogatit ćete tlo na kojem je zasađeno cvijeće, a ako stablo to osjeti, moglo bi poslati korijenje da pokuša uzeti nešto.

Korijenje je teško ukloniti bez oštećenja stabla, ali također može vrlo lako oštetiti cvijeće , dovodeći vas u situaciju koju čak i iskusni vrtlari žele izbjeći.

Evo popisa stvari koje trebate znati o mjestu koje planirate koristiti tijekom prethodnog planiranja:

 • Koje je veličine?
 • Ima li tamo već biljaka?
 • Ima li dovoljno sunca?
 • Možete li ga lako zalijevati?
 • Ima li drveća u blizini?
 • Je li lako vidljivo?
 • Je li tlo dovoljno mekano da se može lako kopati?

Nakon što odaberete svoje mjesto, trebali biste ga označiti na način koji vam se čini najlakšim. To će biti od pomoći za sljedećih nekoliko koraka.

2. Očistite prostor za cvjetnjak

Iako možete (i trebali biste) izbjegavati postavljanje cvjetnjaka u blizini drveća, malo je vjerojatno da ćete moći u potpunosti izbjeći svoj travnjak dok birate svoje mjesto. Međutim, ako trava raste u vašem cvjetnjaku, može zadaviti cvijeće koje pokušavate uzgajati.

Kako biste to spriječili, htjet ćete ukloniti sav busen iz prostora za koji ste se odlučili . Iako ste možda u iskušenju da ovdje koristite herbicide, morate imati na umu da su herbicidi otrovni za vas i ostatak života u vašem dvorištu. Iako će ubiti travu, to se jednostavno ne isplati.

Umjesto toga možete učiniti nekoliko različitih stvari. Travu možete ugušiti prekrivanjem nečim poput starih novina na par mjeseci, možete je probati skuhati pomoću plastične folije i snage sunca ili jednostavno iskopati lopatom. Posljednja opcija je najbrža, ali je i najzahtjevnija (osim ako, naravno, ne angažirate tvrtku za zemljane radove da izvrši kopanje za vas s teškim strojevima, što može biti super).

Što god odlučite učiniti, kada to bude gotovo, morat ćete poduzeti mjere kako biste bili sigurni da se trava ne uvuče natrag u krevet. Što nas dovodi do…

3. Obrub vrtnih gredica

Rubovi su najbolji način da spriječite da se trava širi u vaš cvjetnjak. Obrub se sastoji od materijala poput drveta, opeke, kamena ili metala koji stvara obrub oko oblika gredice koja ide 10-20cm ispod zemlje.

Obrub ima dva korisna svojstva. Prvi je da sprječava da korijenje trave uđe u vaš vrt, drugi je da pomaže spriječiti da tlo bogato hranjivim tvarima iz vašeg vrta izađe na travnjak. Fizičke barijere rubove za održavanje ruba rova ​​možete postaviti mehaničkim alatom.

Ivice se mogu izraditi od svih vrsta materijala. Ovdje su neki od najboljih izbora materijala za rubove cvjetnjaka. Što god da odaberete upotrijebiti , htjet ćete iskopati rov koji ide otprilike do dubine na kojoj želite vaš rub, (ali ne toliko duboko da biste zakopali materijal koji god koristite) prije nego što ga počnete instalirati.

Samo kratko upozorenje: Izbjegavajte korištenje svježe izlivenog betona kao ivice. Vrlo je teško pomaknuti ako želite promijeniti obod svog kreveta, a često puca. Cement je kaustičan i može smanjiti PH vašeg tla. To potencijalno može otežati rast biljaka.

4. Prilagodite tlo

Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398710

Ovaj će postupak pomoći da zakrpa koju ste odabrali da bolje podupire cvijeće koje želite uzgajati. Postoje razne vrste amandmana koje možete dodati svom tlu kako biste poboljšali njegovu kvalitetu, malo je onih koji su posebno neophodni.

Prije bilo kakvih promjena na tlu, trebat ćete napraviti test tla . To možete učiniti dok radite na jednom od ranijih testova jer bi to moglo potrajati. To će vam pomoći da saznate koje hranjive sastojke staviti u njega, kao i trebate li povećati ili smanjiti PH.

Vapno je kaustično, a sumpor je kisel. Ovo su najbolji načini da kontrolirate PH vašeg tla i spriječite ga da postane negostoljubivo za biljke. Trebat će vam samo jedan od ta dva , a nema šanse da će vam trebati više od pet funti na sto četvornih metara da sve ispravite.

Ciljani PH je šest do sedam , tako da je stvarno lako slučajno pretjerati. Dodavanje vapna snizit će PH, a dodavanje sumpora će ga povećati.

Trebate samo dodati više svakih nekoliko godina. Samo nastavite s testiranjem tla s vremena na vrijeme i trebali biste moći shvatiti kada vam je potrebno više.

Stajski gnoj i kompost pomažu da tekstura tla bude dovoljno dobra da se biljke mogu lako ukorijeniti. Oboje su prirodni spojevi, što znači da nije vjerojatno da će naštetiti zdravlju vašeg vrtnog okoliša . To ih čini fantastičnim izborom za izmjene i dopune.

Postoji prilično dobra šansa da vaše tlo uopće ne treba ni gnojiti. Međutim, ako se test tla vrati i kaže da imate male količine dušika, fosfora ili kalija, dobro bi organsko gnojivo trebalo biti u stanju riješiti taj problem. Iako je nedostatak dušika prilično čest, postoji mnogo načina za prirodno dodavanje dušika u tlo .

I organska i sintetička gnojiva su sasvim u redu, ali je vjerojatnije da će organska gnojiva dobro igrati s tlom jer sintetička često sadrže veliku količinu soli zajedno s hranjivim tvarima koje nose. Prirodna gnojiva često sporo oslobađaju hranjive tvari i stoga traju dugo. Ova karakteristika sporog otpuštanja također može dovesti do niže razine onečišćenja okoliša jer se hranjive tvari ispiraju u podzemne i površinske vode.

5. Saznajte sve o svojoj klimi

Dvije su stvari koje trebate znati kada je u pitanju vaša lokalna klima: prva je njezina otpornost, koja će odrediti koje vrste biljaka mogu preživjeti prosječnu godinu na vašem mjestu.

Kada saznate u kojoj se klimatskoj zoni nalazite , možete početi istraživati ​​koje će vrste biljaka rasti u toj regiji. To će vam dati prilično dobru ideju o tome koji su vaši izbori kada dođe vrijeme da odaberete ono što želite rasti.

Datumi mraza važni su iz sasvim drugih razloga. Mraz će izbrisati mnoge cvjetove koji još rastu. Kraj sezone mraza u proljeće je optimalno vrijeme za početak sadnje većine cvijeća. Kada se mraz ponovno počne pojavljivati ​​u jesen, mnoge će biljke umrijeti natrag u zemlju (ili će barem početi mirovati tijekom zime).

6. Odaberite svoje biljke

Kako pokrenuti cvjetnjak za vrtlare pocetnike34854854812

Ovo je zabavni dio! Uglavnom, stvari koje ćete željeti imati na umu su boja i oblik, iako postoji nekoliko biljnih kvaliteta na koje ćete htjeti pripaziti jer bi se mogle ometati jedna drugoj.

Većina vrtlarskih biljaka (osobito cvijeća) ne šteti aktivno drugim biljkama. Međutim, visoke guste biljke ne bi se trebale saditi ispred niskorastućih višegodišnjih biljaka jer one mogu blokirati sunce, a žedne biljke ne bi trebale ići tik uz biljke koje vole sušnu klimu jer sva ta dodatna vlaga može na kraju smetati.

Inače, raspored vašeg cvijeća je stvarno na vama! U povrtnjaku je postavljanje puno kompliciranije, cvjetnjacima se može upravljati malo slobodnije (osobito u graničnim gredicama).

Pazite na korov koji bi mogao zatrpati tlo i blokirati sunce. Pogledajte što je dostupno u vašem području i posjetite lokalne rasadnike biljaka i vrtne trgovine.

7. Posadite neke biljke u zatvorenom prostoru

Neke mlade biljke treba zaštititi malo više nego inače dok tek niču. Možete osigurati da imaju svoje optimalno okruženje tako da ih držite u zatvorenom prostoru blizu prozora/ispod biljnog svjetla i dosljedno ih zalijevate.

Početnici bi trebali početi s najjednostavnijim vrstama cvijeća za uzgoj iz sjemenki , uključujući suncokret, nasturcij, kozmos i slatki grašak. Neke druge vrste cvijeća teže klijaju i treba ih kupiti kao lončanice iz rasadnika.

8. Vodite računa o svom vrtu

Sada ćete imati radost brinuti se o svom prekrasnom vrtu svaki dan! Neke biljke trebaju više pažnje od drugih, a koje su to biljke shvatit ćete nakon nekoliko tjedana rada.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ovaj proces uvelike olakšali i vama i biljkama. Prva stvar je da na svoj vrt nanesete sloj malča . To će pomoći zadržati vrijednu vlagu u tlu, dajući im bolje okruženje za rastezanje korijena.

Također ćete htjeti dobiti ideju kada biljke trebaju zalijevanje. Obično ih je potrebno zalijevati samo kada je tlo posebno suho. Međutim, neke biljke vole zalijevati češće od drugih.

Dokle god promatrate svoje biljke zbog znakova dehidracije i zalijevate ih kad god izgledaju suhe, uskoro ćete ih sve upoznati.

Kako pokrenuti cvjetnjak za vrtlare pocetnike34854854811

Znakovi dehidracije uključivali su opadanje stabljike i lišća. Smeđe, mlohavost i drugi simptomi mogu uslijediti. Na sreću, ako je problem dehidracija, lako se može riješiti samo zalijevanjem biljke.

U slučaju da se pitate, zapravo može biti loše zalijevati biljke u isto vrijeme svaki dan. To ima smisla, budući da u prirodi biljke uglavnom dobivaju većinu vode kroz kišu, a većina biljaka nije navikla na okruženja u kojima kiša pada svaki dan.

Konačno, poželjet ćete paziti na svoj vrt zbog korova i štetnika. Držeći cvjetnjak, neminovno ćete u nekom trenutku imati iskustva s barem jednim od njih dvoje. Briga o ovim problemima ključna je za održavanje zdravlja vašeg vrta, jer će se korov namnožiti ako ostavite čak i samo jedan korijen u tlu, a štetnik može sve pojesti u rasponu od samo nekoliko tjedana. Korov se možete pobrinuti za sebe, ali možda biste trebali pozvati stručnjaka koji će se nositi s određenim vrstama štetnika.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Korištenje šljunka kao malča (objašnjene prednosti i mane)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Kako razmnožiti Zamiju

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

10 savjeta za malčiranje koji će preobraziti vaš vrt