Najbolje vrste podova za staklenik

1682608533 Beste DIY Bodenbelagsoptionen fur Gewachshauser Organic Pereglin

Odabir materijala za pod možda nije prvi zadatak koji vam pada na pamet kada svom vrtu dodajete staklenik. Međutim, pod za ove popularne vrtne strukture mnogo je važniji nego što mislite. U ovom članku ćemo vas provesti kroz neke od najboljih podova za staklenike. Također ćemo pokriti osnove zašto su podovi toliko ključni u izgradnji i korištenju staklenika koji dobro funkcionira.

Najbolje vrste poda za staklenike

Mnogo je materijala koje možete koristiti za pod u stakleniku. Ali neki su materijali mnogo prikladniji za tu ulogu od drugih. Ispod su četiri najbolje DIY ideje za podove staklenika. Također ćete naučiti neke ključne detalje o tome što je potrebno za implementaciju.

Beton

Naša prva opcija podova za staklenik je i najizdržljivija i vjerojatno najteža za postavljanje. Betonski podovi pružaju stabilnu površinu koja će ostati postojana tijekom vremena i izvrstan su temelj za staklenike. Također pruža izvrsnu površinu po kojoj možete s lakoćom hodati i gurati kolica.

Za DIY entuzijaste postavljanje betonskog poda može biti zastrašujući zadatak. Potencijalna mana korištenja betona je da nije baš popustljiv. Ako pogriješite tijekom instalacije, to može biti teško popraviti.

Za većinu vikend vrtlara, ovo je projekt najbolje prepustiti profesionalcima. Ako niste zadovoljni projektom ove veličine, možda bi bilo najbolje angažirati izvođača koji će za vas izliti betonsku ploču.

Staklenik s cementnim podom

Cigla

Ako želite poboljšati estetiku poda vašeg staklenika, podovi od opeke su popularan izbor i opcija koju treba razmotriti. Opeka i druge vrste suhopoloženih opločnika mogu se postavljati u raznim bojama i uzorcima po želji.

Vinil

Podovi staklenika od opeke možda nemaju istu razinu izdržljivosti kao beton, ali nije daleko. Nakon što shvatite kako pravilno stvoriti ravnu podlogu sa slojem pijeska, vaše bi cigle trebale ostati na mjestu iz sezone u sezonu.

Budući da su staklenici popularni kao i uvijek, proizvođači su odgovorili razvojem raznih izdržljivih podova za staklenike. Jedna od najboljih opcija je vinilni pod. Prednost vinilnih podova je što su lagani i relativno čvrsti. Također, lako ga može svatko sam instalirati.

Neki vinilni podovi za staklenike dolaze u kompletu zasebnih dijelova, dok drugi dolaze u roli. U svakom slučaju, vinil je brz i jednostavan izbor za podove koji može biti iznenađujuće jak i često nudi izvrsnu drenažu.

Da biste se pripremili za ugradnju, prvo morate postaviti drvenu podlogu preko golog poda. Koristite šperploču debljine najmanje 1cm. To će vam pomoći stvoriti ravnu površinu za vaš vinilni pod. Osim toga, ovo također štiti vinil od oštrog kamenja ili drugih predmeta koji bi ga mogli probušiti.

Nakon postavljanja šperploče, možete odmotati vinil ili položiti pojedinačne dijelove.

Vinil je izvrstan izbor za pod staklenika. Jeftin je, jednostavan za instalaciju i može izdržati određena zlostavljanja. Međutim, to nije najtrajnija opcija i možda ju je potrebno zamijeniti nakon nekoliko godina korištenja.

Šljunak

Naša sljedeća opcija za podove staklenika je korištenje šljunka. Korištenje šljunka kao poda u stakleniku jedan je od najisplativijih pristupa. Nažalost, to nije najčišći krajnji proizvod. Za razliku od betona, cigle ili vinila, šljunčani podovi nikada nisu tako glatki i mogu biti malo neuredniji. Međutim, oni su dobra opcija ako imate ograničen proračun.

Prije postavljanja šljunčanog poda za vaš staklenik, trebali biste početi s uklanjanjem postojeće vegetacije s tog područja. Zatim iskopajte nekoliko centimetara duboko i prekrijte izloženo tlo zaštitom od korova. Također možete koristiti prostirku za korov kao što je geotekstil kako biste spriječili nicanje korova u budućnosti. Nakon što je ova tkanina postavljena, završna obrada vašeg poda je jednostavna poput nasipanja šljunka, pritiskanja i zaglađivanja površine.

Koji god materijal tla odabrali za svoj staklenik, uvijek uzmite u obzir klimu i vremenske uvjete u vašem području. Na primjer, u vrućim, suhim klimama beton ili cigla mogu biti bolji izbor jer je manja vjerojatnost da će patiti od pucanja ili mrvljenja. Nasuprot tome, u hladnijim klimatskim uvjetima, šljunak ili vinil mogu biti bolja opcija jer nude veću izolaciju. Razmatrajući sve svoje mogućnosti, možete biti sigurni da ćete pronaći najbolju podnu oblogu za svoj staklenik.

Koje su prednosti podova staklenika?

Pod staklenika s klinker popločavanjem

Osim što znate koje su najbolje opcije podova za staklenike, trebali biste točno razumjeti zašto su podovi toliko važni. Glavne prednosti prikladnog poda staklenika su:

  • Konzistentna površina za hodanje: Tvrdi materijali, kao što je betonski temelj, pružaju udobnu površinu za hodanje. Također su dosljedni i predvidljivi. Ova konzistencija olakšava hodanje po podu vašeg staklenika, čak i kada premještate vrtne materijale i alate. Općenito, ova kvaliteta omogućuje lakši tijek rada dok se brine o biljkama u stakleniku.
  • Čisto i jednostavno za čišćenje: glatkoća poda staklenika olakšava pometanje i čišćenje. U nedostatku odgovarajućeg tla, prljavština i drugi ostaci često se nakupljaju u vašem stakleniku. Provedite manje vremena pospremajući svoj radni prostor s podom staklenika koji se lako čisti. To znači više vremena za njegu vaših biljaka.
  • Minimalna količina korova i biljnih ostataka: Jedan od najneugodnijih aspekata staklenika bez dna je da ćete u njemu svake godine vjerojatno pronaći mnogo dosadnog korova. Prisutnost ovih korova otežava održavanje vašeg staklenika čistim i u dobrom radnom stanju. Pod staklenika djeluje kao pouzdana barijera i sprječava korov da uđe u vaš staklenik.
  • Učinkovita drenaža: Kao i kod svega što gradite na zemlji, staklenicima je potrebna dobra drenaža. A podovi koje postavljate uvelike utječu na to kako višak vode otječe iz vašeg staklenika. Neke podne obloge, poput šljunka ili suhozida, dovoljno su porozne da omoguće brzo otjecanje vode. Ali čak i neporozna tla poput betona trebaju dobro drenirati. Sustav odvodnje za neporozna tla može biti jednostavan poput suptilnog, ali specifičnog nagiba koji vodu usmjerava u određenom smjeru. Ako vaš staklenik nema pod, nemate nikakvu kontrolu nad lokvama koje se stvaraju unutra.
  • Bolji ukupni izgled: konačno, podovi vašem stakleniku daju dovršeniji izgled. Ponekad podovi koje odaberete mogu čak poboljšati opći estetski cilj. Iako izgled možda nije glavni prioritet pri izgradnji staklenika, trebate koristiti neke atraktivne podove ako želite da vaš staklenik izgleda najbolje.

Kao što sada možete vidjeti, postoji najmanje pet uvjerljivih razloga zašto se isplati investirati u pod staklenika. Međutim, mnogi vrtlari ostaju u iskušenju da uopće sagrade staklenik bez poda. U sljedećem odjeljku istražit ćemo koliko je ova opcija stvarno održiva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe? (I 7 rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Uzgajanje rajčica na otvorenom

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada visi? (uzroci i rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

2 razloga zašto biljke lavande opadaju

Rezidba i orezivanje Travnjaci i ukrasno bilje

Trava raste na betonu: Evo što trebate znati