Listovi alokazije postaju žuti (uzroci i rješenja)

wop Alokazija786950

Alokazije su veličanstvene biljke, ali mogu biti temperamentne. Nije rijetkost da im listovi požute unatoč našim naporima. Ovaj članak će objasniti zašto lišće vaše alokazije požuti i pomoći će vam da popravite svoju biljku.

Najčešći uzrok žućenja lišća alokazije je prekomjerno zalijevanje. Problemu može doprinijeti teško tlo koje se drži. Nedovoljna svjetlost, niska vlažnost i nedostatak topline, nedostaci u hrani, napad štetnika ili bolesti su druge mogućnosti.

Pregled: Zašto alokazije dobivaju žuto lišće?

Alokazije potječu iz tropskih šuma Azije i istočne Australije. Imaju krute, uspravne stabljike (peteljke) i veličanstvene listove – listove koji su skloni požutjeti od stresa. Budući da biljka može biti izbirljiva za držanje u umjerenoj zoni, žuti listovi su čest problem.

Alokazija općenito voli svijetle, vruće uvjete. Neke sorte žele više svjetla ili vode od drugih vrsta. Važno je istražiti svoju specifičnu vrstu biljke.

Da biste točno dijagnosticirali vjerojatni uzrok žutog lišća i riješili problem, prvi je korak isključiti prekomjerno zalijevanje. Ako ovo nije krivac, pogledajte druge mogućnosti dok ne pronađete problem.

Kakvu vrstu alokazije imate?

Podskupina poznata kao draguljna alokazija popularna je zbog svoje male veličine i lijepog lišća, ali imaju drugačije potrebe od većine drugih vrsta alokazija.

Draguljne alokazije vole zemlju koja se vrlo brzo ocijedi i ostaje malo suša nego što se preporučuje za druge alokazije. Više vole da budu malo pothranjeni i inzistirajući su na višim temperaturama.

wop Alokazija738954646

11 uzroka žutog lišća kod alokazije (i rješenja)

Normalno starenje

Kada tražite uzrok žutog lišća vaše alokazije, nemojte zanemariti jednostavno starenje. Njihovo lišće stari i žuti dok umire. To je prirodan proces.

Čak i ako vaša alokazija dobiva pravo svjetlo i pravilno zalijevate, povremeno žuto lišće je neizbježno. To je faza u životnom ciklusu njihovog lišća: staro lišće se zatvara i iscrpljuje resurse, što ih postaje žuto. To se često događa upravo u trenutku kada se pojavljuje novi list.

Zaustavljanje temeljeno na dobi uglavnom se događa starijim, vanjskim listovima. Ako vaša biljka ima odgovarajuću svjetlost i vodu, povremeno žuto lišće nije razlog za brigu. Sve dok vaša alokazija daje novo, zdravo lišće, na pravom ste putu.

Pretjerano zalijevanje najčešći je uzrok žute lišće alokazije

Žuto lišće klasični je simptom prekomjernog zalijevanja. Odmah provjerite tlo i pregledajte svoj nedavni režim zalijevanja. Alokazije preferiraju vlažno tlo, ali se lako mogu zalijevati.

Ako mislite da je biljka previše zalijevana, provjerite ima li truleži korijenje. Nježno izvadite biljku i pregledajte korijenje: ono bi trebalo biti čvrsto, bijelo i zemljanog mirisa. Istrunulo korijenje smrdi, mekano i smeđe. Odrežite sve zaražene dijelove i presadite u brzo drenirajuću, suhu zemlju.

Ne zaboravite da neke alokazije vole biti suše između zalijevanja, dok druge vole ravnomjerno vlažno tlo. Pratite biljku i zalijevajte prema njenim specifikacijama.

Napomena: Provjerite ima li posuda vaše biljke odgovarajuće rupe za drenažu. Šljunak na dnu zatvorene posude neće obaviti posao.

wop bnghzo3w3iou3h3hu443t

Kvaliteta vode

Alokazije su osjetljive na jako mineraliziranu ili kontaminiranu vodu, a svoju nesreću pokazuju u lišću. Glavni simptomi biljke slabo reagiraju na pjegavost lišća iz izvora vode i smeđe vrhove, ali i lišće može požutjeti.

Ako koristite vodu iz slavine, provjerite je li kemijski neutralizirana s nekoliko kapi deklorinatora. Ako lišće i dalje gubi boju, razmislite o prelasku na pročišćenu vodu ili kišnicu. 

Tlo

Tlo vaše alokazije igra neprimjetnu, ali ključnu ulogu u zalijevanju. Lagana, otvorena mješavina koja zadržava malo vode omogućuje da vaša alokazija bude pravilno hidratizirana i sigurna od strašne truleži korijena i opće slabosti.

Savjeti koje treba imati na umu:

 • Draguljne alokazije najbolje uspijevaju na tlu koje podsjeća na mješavinu za orhideje. Njihovo idealno tlo sadrži količinu dodataka poput kore i perlita za super brzo drenirajući medij.
 • Tipične alokazije kao što je tlo napravljeno mješavinom s dodanim aeracijskim amandmanima kako bi medij dao uzvišenu, otvorenu strukturu.
 • Treset je dobar dodatak mješavini ako želite povećati sposobnost tla da zadrži vodu. Međutim, ovisno o vašoj specifičnoj alokaziji, treset može zadržati previše vlage ako se radi o velikom postotku medija.

Požutje li vam lišće alokazije zbog problema sa rasvjetom?

Problemi s rasvjetom prilično su česti uzroci žućenja lišća alokazije. Alokazije se ponekad opisuju kao biljke slabog osvjetljenja jer prirodno rastu u tropskoj sjeni, ali sjena šuma je prilično svijetla u usporedbi s većinom unutarnjih uvjeta.

U zatvorenom prostoru, alokazije općenito vole biti blizu svijetlog prozora dok su zaštićene od intenzivnog izravnog sunca.

Sezonske promjene se mogu prišuljati. Biljka koja uspijeva u blizini sunčanog prozora može se polako početi boriti dok jesensko svjetlo blijedi. Ako vidite blijed ili slab rast, a biljka je na umjerenom svjetlu, razmislite o tome da je premjestite na svjetlije mjesto ili dodate svjetlo za uzgoj.

Svjetlo također može biti prejako. Požutjelo ili smeđe lišće i spaljeno ili izbijeljeno lišće znakovi su prekomjernog izlaganja.

Problemi s temperaturom koji uzrokuju žuto lišće na alokazijama

Žutilo i opadanje listova mogući su simptomi da vaša biljka želi toplije mjesto. Alokazije su biljke koje vole toplinu koje dobro uspijevaju u rasponu između 18ºC i 29ºC. Biljka nije otporna na mraz i pati kada temperature padnu ispod 13ºC.

Ako unutarnje temperature održavate hladnim, vaša alokazija možda neće dobiti toplinu na kojoj uspijeva. Stroga preferencija toplog kraja ljestvice razlog je zašto je nekim sortama teško upravljati u zatvorenom prostoru.

Također je važno spriječiti prebrzo ili velike fluktuacije temperature. Neki uzgajivači koriste jastučić za grijanje kako bi korijen svoje biljke održao toplijim od sobne temperature.

wop h4og87h54g8ogw544ji45

Vlažnost

Alokazija voli vlagu. Mogu se prilagoditi nižim razinama, ali će najbolje rasti na razinama iznad 60% ili čak 70%.

Žuto, blijedo lišće sa smeđim rubovima ili vrhovima simptomi su niske vlažnosti. Promjena boje se postupno događa na listovima po cijeloj biljci. Siguran minimum vlažnosti je oko 50% , iako neki uzgajivači navode uspjeh s još nižim razinama.

Ako imate barem prosječnu vlažnost, možete je malo povisiti tako da svoju alokaziju grupirate s drugim biljkama, po mogućnosti tropskim, i postavite posude napunjene vodom u blizini. Ako se vaša alokazija nosi s manje od idealne vlage, možete je podržati budnim, pažljivim zalijevanjem.

Osim ako ne živite u tropskom području, ovlaživač zraka je odgovor za podizanje vlažnosti na idealnu razinu. 

Nedostatak gnojiva može uzrokovati žuto lišće na alokazijama

Iako to nije najčešći uzrok, nedostatak prehrane može dovesti do toga da lišće alokazije požuti. Alokazije brzo rastu tijekom tople sezone rasta i imaju koristi od redovitog hranjenja svaka dva do četiri tjedna. Ako im ponestane hranjivih tvari, mogu ubrzati povlačenje starijeg lišća kako bi spasili resurse.

Ako sumnjate na nedostatak prehrane, nemojte žuriti s više hrane. Nastavite postupno kako biste izbjegli šok: ako niste gnojili, uspostavite redoviti plan hranjenja; ako već gnojite, držite se rasporeda ali malo povećajte količinu.

Pažljivo promatrajte lišće tjednima nakon primjene. Ako ne primijetite pozitivnu promjenu, vratite se izvornom režimu hranjenja biljke i provjerite druge čimbenike.

Ako primijetite poboljšanje u boji i/ili snazi ​​biljke, nastavite s hranjenjem korigiranom dozom da vidite hoće li se problem riješiti … nemojte nastaviti povećavati ako nema poboljšanja. Uz gnojidbu, više može biti manje!

Savjeti:

 • Najbolji način za gnojidbu je tekuća otopina koja prožima tlo i grudu korijena. Dodajte vodu do suhe doze i nanesite kao tekućinu.
 • Ako koristite sintetičku formulu, razrijedite na polovicu preporuke na etiketi.
 • Organska gnojiva su manje sklona “spaljivanju” osjetljivog korijena i ne trebaju razrjeđivanje.
 • Trgovci na malo, lokalni rasadnici ili vaš poljoprivredni ured prodaju komplete za ispitivanje tla za definitivno očitanje.

Prekomjerna gnojidba

Alokaziju je lako prehraniti. Simptomi su opečeni vrhovi i rubovi listova. Lišće može požutjeti i umrijeti ako im korijenje spali gnojivo ili otrovno tlo.

Polagano mijenjajte ustaljeni režim hranjenja i promatrajte kako biljka reagira. Hrani se samo u proljeće i ljeto; zaustaviti gnojidbu u hladnijim mjesecima.

Prekomjerna gnojidba može otrovati tlo zaostalim solima. Dobra je praksa isprati smjesu u vrijeme zalijevanja ili barem svakih mjesec ili dva. Temeljito navlažite tlo i pustite da višak vode ispere otvore za odvod.

wop hn8w340h0gw8ughw33

Štetočine mogu dovesti do toga da lišće alokazije požuti

Alokazije su podložne uobičajenim štetočinama sobnih biljaka poput lisnih uši, tripsa, ljuskica i paukova grinja. Ti veliki, mekani, sočni listovi velika su atrakcija, stoga često provjeravajte svoju biljku.

Biljka s infestacijom može dobiti požutjele i/ili prošarane listove jer se iz njih isisava život. Sitne bijele mrlje na lišću znakovi su štetnika; paukove grinje ostavljaju male mreže i skupljaju se u blizini glavnih žila lista.

Ako vidite samo nekoliko kukaca, možete ih uočiti eliminirati s malo izopropilnog (trljajućeg) alkohola… ali ako postane zaraza, vašoj će biljci trebati tretman.

Insekticidni sapun je nježan i općenito učinkovit. Evo kako se prijaviti:

 • Izolirajte biljku kako biste izbjegli daljnju kontaminaciju.
 • Operite što više štetnika. Učinite to vani ili u kupaonici i zaštitite tlo od pretjeranog natopljenja.
 • Sve listove i stabljike temeljito obrišite sapunastom insekticidnom otopinom ili samo mješavinom vode i tekućeg sapuna za suđe. Otopina mora kontaktirati štetnike kako bi ih ubila.
 • Provjerite biljku i ponovite tretman svakih četiri do šest dana dok se zaraza ne iskorijeni. Vjerojatno će biti potrebno nekoliko ponavljanja.

Napomena: Problem sa štetočinama često ukazuje na to da je biljka pod stresom od nekog drugog čimbenika. Pregledajte njegu biljke i napravite potrebne promjene.

Aklimatizacija i mirovanje

Ponekad alokaziji treba vremena da se privikne na novo okruženje, bilo da se radi o novoj kupnji ili samo dolasku iz ljetne sezone. Dramatična promjena u rasvjeti također može izazvati mirovanje. Listovi mogu požutjeti i umrijeti kako se biljka prilagodi.

Prestanite ih pomicati. Pomicanje biljke okolo kako bi se pronašlo najbolje mjesto uobičajena je reakcija na žuto lišće, ali to može pogoršati problem. Provjerite je li nova lokacija korisna promjena.

Napomena: ako je biljka u stanju mirovanja, držite je malo sušim – vrlo je lako pretjerati s vodom alokazije koja spava. Uspavana alokazija će normalno proizvesti novi rast nakon nekoliko mjeseci.

Trebate li odrezati žute listove alokazije?

Često je najbolje pričekati prije nego što odsiječete žuto lišće s alokazije dok listovi potpuno ne požute i odumru. Čak i list koji je djelomično žut još uvijek može osigurati energiju za biljku, a prerano uklanjanje može učiniti više štete nego koristi.

Iznimka je kada su žuti listovi alokazije uzrokovani bolešću. U tom je slučaju ključno ukloniti zahvaćeno lišće što je prije moguće kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Može li lišće alokazije ponovno postati zeleno?

Nakon što list alokazije počne žutjeti, više se neće vratiti u zelenu boju. Vaš bi fokus trebao biti na pokušaju identificiranja uzroka požute lišća alokazije kako biste spriječili daljnje žuto lišće. Dobri uvjeti njege dovest će do stvaranja novih, zdravih listova, koji će s vremenom nadoknaditi žutilo pojedinih listova.

Iznimka je kada je list izblijedio zbog umjereno pretjeranog osvjetljenja. U tom slučaju, žutilo lišća može se poboljšati nakon što je biljka premještena na prikladniju rasvjetu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Kako orezati ružmarin: Vodič za vrtlare

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Rubni vrt: Sadnja savršenog zeljastog višegodišnjeg cvijeća

Sobne biljke Rezidba i orezivanje Sukulenti

Kako orezati biljku žada (Crassula Ovata)