Zašto moja Aloe vera postaje crvena?

wop Crvena aloe vera72357 3

Aloja je jedna od najpopularnijih biljaka na svijetu, cijenjena zbog svog jedinstvenog izgleda, lakoće njege i jedinstvenih ljekovitih svojstava. Uobičajeno je da lišće dobije crvenu boju, ali to nije uvijek problem. Pogledajmo zašto vaša Aloe vera postaje crvena i je li to znak problema… i, ako jest, kako to popraviti.

Zašto vaša Aloe vera postaje crvena? Listovi mnogih Aloe vera prirodno se prilagođavaju intenzivnoj svjetlosti tako što postaju crveni. Lišće može na sličan način promjeniti boju zbog stresa niskih temperatura, prekomjernog zalijevanja, opeklina od sunca, udara gnojiva ili čak nedavnog presađivanja. Ispravljanje njege biljke obično brzo rješava problem.

Pregled zašto Aloe vere postaju crvene

Stotine vrsta roda Aloe vere dolaze u mnogim oblicima i veličinama. Naziva se i čudesnom biljkom zbog ljekovitih i kozmetičkih svojstava koja se pripisuju gelastom soku nekih sorti – osobito Aloe Vere – sukulent je poznat po tome što uspijeva u sunčanim, suhim uvjetima.

Mnoge Aloe vere prirodno pocrvene kao prilagodba jakom svjetlu. Iako neki vlasnici smatraju ovaj zdravi proces opeklinama, takvo crvenilo je zapravo više preplanulost koja štiti lišće od intenzivne sunčeve svjetlosti.

S druge strane, listovi aloe mogu biti “pričljivi” kada nisu sretni. Promjena boje ne znači nužno ozbiljnu opasnost za biljku, ali vam može dati informacije o njenom statusu.

Biljka često dobiva nijanse crvene ili smeđe od stresa ili promjene u okruženju. Ako vaša biljka nije zelene boje, važno je utvrditi razlog i ispraviti bilo koji problem.

Napomena: Oštećene ili osušene listove možete podrezati ili otkinuti bez ometanja biljke.

Kako bismo vam pomogli u dijagnosticiranju situacije, prvo ćemo pogledati normalno crvenilo uzrokovano reakcijom na jako svjetlo, a zatim ćemo ispitati moguće probleme koje je potrebno ispraviti. Biljka pod stresom obično brzo vraća svoju zdravu boju nakon što se problem riješi.

wop Aloe vera7368455 1

Zdrava boja od sunca

Aloe vere se općenito najbolje snalaze uz nekoliko sati izravnog sunca dnevno. Neke manje sorte dobro uspijevaju na sjenovitijim mjestima, ali većina Aloe vera voli svijetlo mjesto.

Međutim, to ne znači da se žele peći na blještavom, vrućem suncu. Sorte aloe vere razlikuju se po tome koliko izravnog sunčevog svjetla žele, ali najviše cijene zaštitu od intenzivnog podnevnog sunca.

Kao prirodno rođena obožavateljica sunca, biljka reagira na jaku svjetlost pretvarajući boju iz crvene u duboku brončanu kao štit od suvišnih zraka. Ovaj pigment je ista zaštitna kemikalija, antocijanin , koju mnoga stabla proizvode svake jeseni i koja im pocrveni.

U mnogim slučajevima, Aloe vera koja postaje crvena dobrodošao je znak sretnog primjerka. Morat ćete istražiti vlastitu sortu kako biste točno odredili njezine potrebe, ali nijansa crvene boje na robusnoj biljci obično znači da dobiva dovoljno osvjetljenja. Nema razloga za brigu.

Možete smanjiti svjetlo ako želite potpuno zeleni primjerak, ali premalo svjetla je više problem nego previše. Evo kako prepoznati razliku:

Previše svjetla: vanjske aloje često postaju crvene u smeđe tijekom ljeta i ponovno zelene svake jeseni bez incidenata – ali to je drugačije od nezdravih promjena boje uzrokovanih oštećenjem od sunca. Štetne opekline od sunca mogu uzrokovati suhe smeđe ožiljke, smežurano lišće, tanko lišće i opečene vrhove.

Nedovoljno svjetla: Aloe vere u uvjetima slabog osvjetljenja će, zauzvrat, izgubiti svoje crvene nijanse i postati svjetlije zelene jer žudi za sunčevom svjetlošću. Središte će biti bljeđe od ostatka biljke. Na kraju, Aloe vera koja ne dobiva dovoljno svjetla će postati dugonoga, raširiti se i/ili rastegnuti prema izvoru svjetlosti.

wop kjgupllcaajmnnha

Aklimatizacija je važna za vašu Aloe veru

Iako su Aloe vere sretne na punom suncu, potrebno im je vrijeme da se prilagode promjeni povećanja svjetlosti. Prirodno vanjsko svjetlo puno je svjetlije od unutrašnjeg osvjetljenja, a prozori filtriraju ultraljubičaste zrake koje crvena pigmentacija Aloe vere treba blokirati.

Ne uzimajte svoju Aloe veru s unutarnjeg prozora i odmah je stavite na sunce. Stavite biljku na jako, neizravno svjetlo kada je prvi put premjestite van. Postupno ih izložite jačoj svjetlosti.

Ovo funkcionira i na drugi način. Prije nego unesete biljku koja je navikla na puno sunce, ostavite je nekoliko tjedana u svijetloj sjeni kako biste izgladili prijelaz.

Nezdravi uzroci crvenjenja Aloe vere

Loše zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje je prava opasnost za Aloe vere. Lišće može postati smeđe i kašasto od truleži: to je mnogo gore od promjene boje uzrokovane sunčevom svjetlošću. Aloe vere se lako mogu oporaviti od prejake svjetlosti, ali im je teško oporaviti se od vodenaste truleži.

Daleko najbolje rješenje je izbjeći problem. Evo nekoliko savjeta:

 • Budite razboriti u zalijevanju. Nemojte koristiti unaprijed postavljeni raspored; pratite tlo i zalijevajte samo kada je posuda tri četvrtine suha.
 • Uobičajeni interval između zalijevanja je oko dva do četiri tjedna tijekom vegetacije, ovisno o okolišu.
 • Još jedan pokazatelj pravog vremena za zalijevanje je kada se listovi počnu lagano naborati. Nemojte dodavati vodu ako su listovi čvrsti i debeli.
 • Smanjite zalijevanje tijekom zime: kombinacija hladnih i vlažnih uvjeta vrlo je opasna za Aloe vere!
 • Alou veru nije lako nedovoljno zaliti, ali veća je vjerojatnost da će biljka postati crvena ili smeđa na oštrom svjetlu ako joj nedostaje vlage. Ako se to dogodi, temeljito zalijte – ali nemojte pretjerivati ​​da to nadoknadite. Samo nastavite normalno zalijevanje.

Teška tla

Aloe vere trebaju lagano, pH neutralno ili blago alkalno tlo koje iznimno dobro drenira. Korijenje Aloe vere brzo upija vodu u svoje mesnate listove: porozno tlo njihovog prirodnog staništa brzo se osuši. Teška mješavina koja zadržava vlagu otežava sigurno održavanje korijena suhim.

Natopljeno tlo je smrtonosno za Aloe vere!

Maloprodajna mješavina kaktusa je idealna baza. Dodajte običnu zemlju, humus ili organske materijale kako biste zemlji dali sposobnost upijanja i neku hranjivost… ali nemojte žrtvovati njegovu kvalitetu brzog dreniranja.

Mješavina 50-50 zemlje kaktusa i bogatije zemlje je otprilike prava. Ako se smjesa presporo cijedi ili zadržava višak vlage, dodajte krupni pijesak, perlit ili druge dodatke za prozračivanje.

wop hpiuahgcah 1

Previše gnojiva

Aloe veri treba samo lagano, rijetko hranjenje. Budući da je njihov korijenski sustav dizajniran tako da brzo apsorbira vlagu, aloe vere mogu se predozirati velikom primjenom gnojiva. Aloe vera koja postaje crvena može biti posljedica šoka od prekomjernog hranjenja, uzrokujući promjenu boje lišća i hrskanje vrhova.

Organska gnojiva su nježnija od sintetičkih mješavina, ali čak i organska treba lagano primjenjivati. Tekućina je sigurnija i lakša za korištenje od suhog, zrnastog oblika. Preporuča se mješavina bogata fosforom.

Gnojivo razrijedite za polovicu do jednu četvrtinu. Jedna preporuka je prihranjivanje na početku vegetacijske sezone i svakih šest tjedana nakon toga do kasnog ljeta, a zatim gnojiti tek sljedećeg proljeća.

Profesionalni savjet: kako biste zaštitili osjetljivo korijenje vaše Aloe vere od udara gnojiva, temeljito natopite (i ocijedite) tlo oko 12 sati prije hranjenja. Korijenje će zadržati tanak sloj vlage koji ih djelomično štiti od izravnog, brzog unosa.

Višak soli gnojiva

Drugi problem s prekomjernom gnojidbom je što može opteretiti tlo kemijskim solima. Nakupljanje može spaliti osjetljivo korijenje, što može dovesti do promjene boje i smeđe boje na rubovima i vrhovima listova.

Isperite tlo svaki put kada zalijevate tako da slobodno provlačite mlaz kroz tlo. To pomaže u ispiranju soli i drugih toksina. Pustite da se tlo dobro ocijedi.

Reakcija presađivanja

Presađivanje je veliki događaj za biljku. Vaša Aloe vera koja postaje crvena može biti reakcija na stres presađivanja, ali bi se trebala oporaviti kako se biljka smjesti u svoj novi dom.

Evo nekoliko savjeta za lakši prelazak:

 • Podignite se samo za jednu veličinu posude, ili otprilike 3cm u promjeru. Dodatni prostor u tlu može postati vlažan i ustajati bez korijenja da apsorbira vlagu.
 • Neglazirana glinena posuda pomaže da se tlo brže osuši.
 • Koristite istu brzo drenirajuću mješavinu tla u koju je posađena biljka ili neku sličnog sastava.
 • Nemojte odmah stavljati Aloe veru u posudi na jakom suncu, čak i ako je prije bila na suncu. Dajte joj otprilike tjedan dana zaštite od intenzivnih zraka dok se ponovno okupi.
 • Odgodite gnojidbu mjesec-dva. Zapravo, možda ćete čekati dulje, budući da biljka vjerojatno može dobiti skromnu hranu koja joj je potrebna iz tek nadopunjenog tla.

Pocrveni li vaša Aloe vera zbog temperaturnog stresa?

Niske temperature mogu dovesti do toga da Aloe vera postane crvena ili ljubičasta. Smatra se da antocijani koji uzrokuju zamračenje štite biljku od ekstremnih temperatura. Možda ćete vidjeti promjenu boje čak i ako se vaša biljka nakratko ohladi.

Većina Aloe veri preferira temperature između 13°C i 27°C. Neke su sorte otpornije na hladnoću od drugih, ali ako uvjeti padnu ispod 10ºC možete očekivati ​​reakciju boje. Ako vaša biljka počne crvenjeti na hladnom jesenskom vremenu, to je znak da biljku treba unijeti unutra.

Ako vidite crvenu nijansu na lišću blizu prozora tijekom hladne sezone, to bi mjesto moglo biti previše hladno za njih. Čak i u toploj prostoriji, temperature mogu biti iznenađujuće niske pored zaleđenog prozora. Promaji – vrući ili hladni – također mogu izazvati promjenu boje. Cirkulacija zraka pomaže isparavanju viška vlage, ali stalna struja puhanja je nezdrava.

Aloe vere koje su prirodno crvene

wop piuganjhcanm hp 1

Postoji niz vrsta Aloe vere koje imaju prirodno crveno lišće, kao što je prekrasna Aloe cameronii . Podrijetlom iz Zimbabvea i Malavija, ova upečatljiva vrsta Aloe vere ima prirodno crveno lišće, iako boja varira ovisno o godišnjem dobu i osvjetljenju.

Zimi će listovi biti uglavnom zeleni, s crvenim rubovima i vrhovima, ali ljeti, pri dobrom osvjetljenju, gotovo cijela biljka dobiva prekrasnu nijansu crvene. Aloe cameronii zapravo preferira intenzivniju sunčevu svjetlost od drugih vrsta Aloe, stoga joj dajte dovoljno izravne sunčeve svjetlosti kako biste dobili najbolji prikaz crvenog lišća.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja Aloe Vera postaje smeđa? (9 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Posude za sobne biljke Tlo i gnojenje

Korištenje kamenja na dnu lonaca za cvijeće: objašnjenje drenaže