Nevjerojatne sobne biljke koje mogu rasti u vazama s vodom (nije im potrebno tlo)

1682630639 21 erstaunliche Zimmerpflanzen die in Wasservasen wachsen keine Erde erforderlich

1. Filodendron

Sve što vam treba je zdravo deblo s hrpom lišća na sebi. Spremite u veću staklenku ili kuglastu bocu. Korijeni filodendrona zahtijevaju malo prostora ili se vaša biljka može vezati za korijenje.

Stavite vazu na svijetlo mjesto, ali dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Kako bi vaš filodendron uzgojen u vodi bio zdrav, mijenjajte vodu dva puta tjedno i jednom mjesečno ga prihranite tekućim gnojivom za kućne biljke.

Glavni savjet: filodendroni ne vole klor. Ako koristite vodu iz slavine, napunite posebnu posudu vodom i ostavite je preko noći kako bi klor ispario prije nego promijenite vodu svom filodendronu.

2. Hoya

1682630636 884 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Hoya je jedna od najnepretencioznijih biljaka koje možete uzgajati u vazi s vodom. U prirodi ova oportunistička biljka raste u kutovima i pukotinama debla drveća.

Zbog toga je možete uzgajati u okrugloj ili cilindričnoj boci bez straha da će se vezati za korijen. Zapravo, zadržavanje korijena može potaknuti cvjetanje.

Cvjetovi hoye izgledaju poput malih porculanskih zvijezda grupiranih u grozdove. Ružičasto-ljubičasta sredina cvijeća u kontrastu je s bijelom bojom cvjetova i svijetlozelenom bojom lišća, dodajući interijeru elegantnu sofisticiranost.

Poput filodendrona, biljka voska zahtijeva nehloriranu vodu. Držite ga na svijetlom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Samo pazite da temperatura bude stalna, između 20°C i 25°C.

Glavni savjet: Hoya može uspijevati u vazi s vodom bez gnojiva, sve dok vodu održavate čistom. No, ako je prihranite tekućim gnojivom, možete povećati šanse da će procvjetati.

3. Orhideja

1682630636 707 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Orhideje su savršen izbor za elegantne interijere, a od svih vrsta, orhideje moljca savršene su za uzgoj u vazama s vodom.

Poput voštane biljke, orhideje moljci su epifitske biljke i prilagođavaju se hidroponskom rastu. Međutim, nemojte prenositi orhideju moljca u vazu s vodom ako se već prilagodila podlozi za sađenje. Započnite s tek kupljenom biljkom i stavite je izravno u vodu.

Za razliku od drugih hidroponskih biljaka, orhideje moljca ne bi trebale uvijek imati korijenje u vodi. Trebali biste ili stvoriti ciklus zalijevanja ili dodati sloj kamenčića između vode i korijena orhideje.

Vrhunski savjet: Orhideje su nejasne biljke i svaka orhideja moljac ima svoju preferenciju za zalijevanje i medij (ciklus zalijevanja ili šljunak/vodeni medij). Eksperimentirajte kako biste saznali što čini vašu orhideju uspješnom.

4. Monstera

1682630636 628 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Monstera, također poznata kao švicarska biljka sira ili filodendron s razdvojenim listovima, jedna je od najljepših lisnatih biljaka na Instagramu koje možete imati u svom domu.

Zahvaljujući svojoj tropskoj privlačnosti, često se pojavljuje u ljetnim ilustracijama i dizajnu – često uz voćne koktele, ananase i flaminge.

Osim svog suvremenog šarma, Monstera je ležerna biljka koja može neograničeno dugo uspijevati u vodi. Možete započeti s reznicom ili prenijeti izraslu Monsteru iz podloge za lonce (temeljito očistite korijenje prije premještanja u vazu).

Najbolji savjet: Ako žudite za jedinstvenim aranžmanom, držite svoju hidroponsku Monsteru u slatkovodnom akvariju. Riblji otpad u ovom slučaju djeluje kao gnojivo.

5. Pothos

1682630636 848 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Ponekad ga nazivaju i vražjim bršljanom, pothos je jedna od najatraktivnijih sobnih biljaka. Njegovo zeleno lišće s vapnenožutim mrljama može unijeti radost u okoliš unatoč nedostatku cvjetova jarkih boja.

Nove biljke također ga vole zbog njegove prilagodljive prirode. Ova biljka može uspijevati i u vodi i u tlu za posude.

Još jedna prednost je što korijenje ne treba intenzivno svjetlo kada raste u vodi. Stoga ga možete pohraniti u prozirne ili obojene posude.

Najbolji savjet: Pothos vinove loze dobro uspijevaju pri relativno slabom svjetlu. To ih čini savršenom sobnom biljkom za osvjetljavanje tamnije sobe.

6. Koleus

1682630637 974 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Koleus je još jedna sobna biljka s ukrasnim lišćem koja raste u tlu za posude, ali se može prilagoditi hidroponskom uzgoju.

Započnite svoj koleus uzgojen u vodi reznicom. Držite ga u prozirnoj vazi na osunčanom prozoru, ali dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Inače, sunčeve zrake koje dolaze kroz staklo mogu opeći korijenje.

Često mijenjajte vodu i dodajte tekuće gnojivo jednom mjesečno. Pazite i na cvijeće. Za Coleus, cvjetanje označava početak propadanja biljke, stoga biste trebali odmah ukloniti cvjetove kako biste održali svoju biljku na životu.

Najbolji savjet: Odaberite svoju omiljenu boju među različitim sortama Coleusa. Opcije uključuju jarko ljubičastu, crvenu, zelenu, žutu i više kombinacija boja.

7. Afričke ljubičice

1682630637 451 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Ako ste već imali afričku ljubičicu, možda znate da stručnjaci za biljke i vrtlari preporučuju izbjegavanje pretjeranog zalijevanja ili ostavljanja u vodi dulje vrijeme. Ono što možda niste znali je da se afričke ljubičice lako razmnožavaju uzimanjem reznica u vodi.

Naravno, novu biljku trebate presaditi u prikladno tlo nakon ukorjenjivanja. Ali u međuvremenu, reznicama možete ukrasiti svoj dom.

Reznicu stavite u ukrasnu posudu tako da samo stabljika uđe u vodu, a list ostane suh. Reznicu držite na svijetlom mjestu i gledajte kako se korijenje stvara tijekom sljedeća tri do četiri tjedna.

Najbolji savjet: možete razmnožiti više reznica u istoj posudi i upotrijebiti lišće za stvaranje aranžmana poput latica cvijeća. Ne zaboravite presaditi afričke ljubičice u lonce čim razviju korijenje.

8. Engleski bršljan

1682630637 194 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Engleski bršljan jedna je od onih biljaka koje su obavijene misterijom, povezane s vještičarenjem i starim dvorcima. Unatoč tome, izgleda fantastično i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, dajući dojam seoskog stila prostoru koji oplemenjuje.

Na otvorenom, penjačica se koristi u krajolicima i vrtovima za pokrivanje zidova ili stvaranje gustog pokrivača tla. U zatvorenom prostoru često ih možete vidjeti u cvjetnim aranžmanima, ali i u posudama.

Rijetko raste u vazama za vodu. Međutim, možete ga razmnožiti u vodi i držati u vazi na neodređeno vrijeme nakon što se ukorijeni. To engleski bršljan čini savršenim izborom za jedinstven vodeni vrt.

Najbolji savjet: engleski bršljan je sobna biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja, ali isto su i druge vrste bršljana. Ako želite malo boje, engleski bršljan i bostonski bršljan možete uzgajati zajedno, u istoj posudi s vodom ili u odvojenim.

9. Kroton

1682630638 643 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Koristi se kao krajobrazna biljka u tropskim klimama, ovaj mali grm također je jedan od najpoželjnijih sobnih biljaka. Rijetko cvjeta u zatvorenom prostoru, ali njezino je lišće dovoljno dekorativno da je učini impresivnom biljkom u svakoj prostoriji.

Da biste podigli ukrašavanje sobnih biljaka na sljedeću razinu, možete čak odbaciti lonac i držati reznice krotona u vazama s vodom.

Ovom metodom ne možete samo razmnožavati biljku; Kroton također može neograničeno rasti u vodi, u vazi s vodom ili u slatkovodnom akvariju.

Vrhunski savjet: Kroton je jedna od rijetkih sobnih biljaka koje mogu podnijeti izravnu sunčevu svjetlost, ali staklenku uvijek držite u sjeni. Na primjer, staklenku možete staviti na stolić za kavu tako da samo listovi budu na suncu.

10. Begonija

1682630638 816 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Poput većine sukulenata, begonije su prilagodljive biljke koje mogu uspijevati u vazama s vodom. Hidroponija općenito počinje reznicama, pri čemu je dovoljan jedan list za početak nove biljke.

Uzgoj begonija u vodenom vrtu vrlo je jednostavan. Reznice trebaju novu vodu svaka tri do pet dana i tekuće gnojivo jednom mjesečno.

Nakon što puste korijenje, begonije trebaju čistu vodu svakih sedam do deset dana ili češće ako se voda zamuti.

Najbolji savjet: Možete povećati šanse da vaša begonija procvjeta ako je ujutro ili navečer držite na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, begonije ne vole izravno podnevno sunce. Najbolje mjesto je na prozoru okrenutom prema istoku ili zapadu.

11. Sretni bambus

1682630638 391 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Sretni bambus porijeklom iz središnje Afrike nema ništa zajedničko s pravim bambusom. Ipak, poznato je da ova sobna biljka jača feng shui.

Bez obzira na to želite li ga učiniti središnjim dijelom svog unutarnjeg zen vrta ili ga želite zadržati na svom stoliću za kavu, sretni bambus lako je uzgajati u vazama s vodom.

Odaberite visoku, cilindričnu staklenu vazu. Napunite ga kamenčićima ili vodenim kristal gelom, dodajte vodu i posložite jednu ili više sretnih stabljika bambusa. Održavajte vodu čistom i dugo ćete uživati ​​u svojoj prekrasnoj biljci.

Najbolji savjet: Vodeni kristali izvrstan su izbor ako planirate ostaviti svoju biljku bez nadzora dulje vrijeme (npr. na odmoru).

12. Alokazija

1682630638 196 21 nevjerojatna sobna biljka koja raste u vazama s vodom nije potrebno tlo

Kao cvjetnica, Alokazija je najpoznatija po svom ukrasnom lišću. Postoji nekoliko sojeva, ali svi uspijevaju u vazama s vodom.

Uzgoj alokazije u vodi počinje stabljikom i listom ili nizom listova – baš kao što biste započeli razmnožavanje vodom. Alternativno, možete premjestiti staru biljku iz lonca u vazu s vodom ako uspijete ukloniti svu zemlju s njenog korijenja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako uzgajati biljku zmajevo voće

Vrtlarenje Voćnjak i uzgoj voća

Evo na kojoj udaljenosti posaditi jagode

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

10 problema s uzgojem rajčice i kako ih riješiti

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Presađivanje sobnih biljaka

Kako presaditi kalateju– vodič korak po korak

Organizacija i planiranje vrta Zaštita biljaka

Najbolje vrste podova za staklenik