Kako natjerati afričke ljubičice da cvjetaju tijekom cijele godine

Kako natjerati africke ljubicice da cvjetaju tijekom cijele godine8975645984 wop

Afričke ljubičice ( Saintpaulia ionantha ) jedna su od najpopularnijih cvjetnica sobnih biljaka na svijetu, pa očekujemo da će… znate, cvjetati . Stručnjaci inzistiraju da lako podnose beskrajno proljetno vrijeme cvjetanja, na što mnogi njihovi vlasnici tužno odmahuju glavom. Obje strane su u pravu: afričke ljubičice cvjetaju lako tijekom cijele godine, ali su i malo čudne.

Kako natjerati afričke ljubičice da procvjetaju. Afričke ljubičice trebaju jarko neizravno svjetlo, vlagu, dosljednu gnojidbu i zalijevanje, ali nikad pretjerano zalijevanje. Također im je potrebno često presađivanje u plitke i manje posude od uobičajenih.

Ovaj članak će vam pomoći da steknete to znanje, pa ćemo proći kroz osnovne zahtjeve i nekoliko posebnih savjeta. Jedino u čemu vam ne možemo pomoći je da se zaljubite u njih—sve što možemo reći je da nećete biti sami.

Afričke ljubičice

Ova posebna biljka bila je omiljena generacijama s dobrim razlogom. Oni uspijevaju u našim preferiranim kućnim temperaturama. Kao “ dnevno neutralne ” biljke, ne mare za duljinu dnevnog svjetla i mogu cvjetati tijekom cijele godine. Žive desetljećima i obično se prenose kao naslijeđe.

Otkrivene 1892. godine, afričke ljubičice brzo su postale međunarodni favoriti. Ime su dobile po izvornoj boji, a ne po tome što su bile prave ljubičice, a brzo su hibridizirane u tisuće sorti.

Razvrstavaju se u neslužbene veličine promjera lista. Posljednjih godina trend je držanje manjih primjeraka koji zauzimaju malo prostora.

• Divovski: preko 40cm
• Standardni/Veliki: 20-40cm
• Mini: 10-15cm do 20-25cm
• Super-mini: 8-10cm
• Mikro: ispod 8cm

wop nuigh43uh3guzhzuhzugehhrj

Afričkim ljubičicama potrebno je jako svjetlo da bi dosljedno cvjetale

Nedovoljno osvjetljenje najčešći je razlog zašto afričke ljubičice ne cvjetaju—srećom, nije teško ispraviti se. Afričke ljubičice savršene su biljke za prozorske daske.

Za dobar učinak potrebno im je umjereno do jako neizravno svjetlo. Istočna ekspozicija dobro funkcionira većinu godine, ali sjeverno i zapadno svjetlo su u redu ako ne postanu previše topli. Južna ekspozicija je najbolja u zimskim mjesecima.

Afričke ljubičice također se dobro snalaze pod fluorescentnom rasvjetom. Obične cijevi su u redu; nema potrebe za fensi postavom.

Biljka može preživjeti i na slabijem svjetlu, ali nećete uživati ​​u puno cvjetova, a možda ćete čak početi vidjeti žuto lišće. Mogu podnijeti neke izravne zrake ujutro ili kasno poslijepodne, ali vruće izravno sunce prži im lišće i uzrokuje smeđe mrlje.

Jedan jednostavan način za određivanje odgovarajućeg osvjetljenja je da držite ruku preko ljubičice kada dobiva najsjajnije svjetlo. Trebali biste moći vidjeti blijedu sjenu.

Ljepota sna je važna za afričke ljubičice, stoga im svake noći dajte barem osam sati tame. Njihovi hormoni cvjetanja neće se aktivirati sve dok ne padne mrak u odgovarajućem razdoblju.

Pravilno zalijevanje je neophodno za cvjetanje afričkih ljubičica

Zalijevanje je još jedan važan čimbenik u cvatnji i veliki razlog zašto afričke ljubičice imaju reputaciju izbirljivih. Ako samo zalijevate male drage zajedno s ostatkom svojih zelenih beba, umjesto raskošnog cvijeća vjerojatno ćete dobiti samo kašaste mrtve biljke.

Potrebna im je vlažna zemlja koja nije mokra oko njihovog korijena, pa pustite da se tlo malo osuši prije ponovnog zalijevanja. Tu ide po zlu za većinu novopridošlica: malo biljaka uživa u mokrim nogama, ali afričke ljubičice odmah bacaju ručnik. Ne podnose ni sušu.

SAVJET ZA PROFESIONALCE: Obratite pažnju na to koliko je njihova posuda teška nakon zalijevanja. To vam pomaže procijeniti kada je vrijeme za ponovno zalijevanje.

Recimo još jednom: Nikada nemojte dopustiti da se tlo navlaži ili osuši. Već ste na pola puta do obilja afričke ljubičice.

wop mniujg344hguih34uz4h3gzbkgg

Kvalitetno zalijevajte svoje afričke ljubičice

• Nemojte koristiti omekšanu vodu . Dodaje sol i uzrokuje nepotrebnu patnju korijena. Ako imate omekšivač, pronađite drugi izvor—možda to ne utječe na vaše vanjske slavine. Destilirana voda ili kišnica je u redu, ili pitajte susjeda koji ne koristi omekšivač. Ne treba ti puno.

Koristite samo vodu sobne temperature koja je odležala ili deklorirana akvarijskim kapima. Proces uklanjanja klora koji sagorijeva korijenje iz vode zove se kondicioniranje, što zvuči složenije nego što jest… samo ga ostavite preko noći.

• Možete zalijevati s vrha ako pazite da izbjegnete lišće koje se lako uočava. Obično se pjegavost na listovima događa samo s hladnom vodom, ali uvijek pazim da lišće ionako ne pokvasim prilikom zalijevanja. Donje zalijevanje je lakše ako je posuda ispunjena lišćem. Da biste to učinili, stavite posudu u zdjelu s kondicioniranom vodom i pustite da je upije 30 minuta prije nego što je podignete i ocijedite.

Posude za samozalijevanje

Budući da većina ljudi ne može stalno biti u blizini svojih biljaka, postoje posebne posude za samozalijevanje kako bi tlo bilo ravnomjerno vlažno, ali ne i natopljeno. Postoje keramičke i plastične opcije za posude za samozalijevanje, koje rade na malo drugačije načine.

Keramičke posude imaju dvostruke stijenke, s glaziranom vanjskom posudom za zadržavanje vode i unutarnjom neglaziranom posudom kroz koju voda upija. Za početak procesa samozalijevanja pomaže natopiti unutarnji zid vrućom vodom prije stavljanja zemlje unutra. Zalijevajte s vrha kako bi tlo bilo ravnomjerno vlažno. Nakon što se napuni, napunjeni vanjski spremnik trebao bi odatle podnijeti stvari.

Plastične posude obično imaju rezervoar za vodu u podnožju i fitilje koji polako kapilarnim djelovanjem dovode vodu iz rezervoara, u tlo. 

Ponekad posude koje se samozalijevaju mogu biti malo temperamentne, stoga pripazite na tlo. Za ponijeti: morate ostati oprezni bez obzira na način zalijevanja.

wop ghnv34hbuz34hgzuhbbrhjdsglhg

Temperature za promicanje cvjetanja afričke ljubičice

Ovo je jednostavno, jer afričke ljubičice vole naše temperature. Njihov optimalni raspon udobnosti je od 15°C do 28°C. 25°C smatra se savršenom.

Treba izbjegavati brze i/ili ekstremne fluktuacije, stoga ih ne ostavljajte na prozorskoj dasci tijekom hladnih noći… i ne zaboravite ih vratiti kad ujutro zagrije!

Duga razdoblja na višim temperaturama uzrokuju dugotrajnost, gubitak cvjetanja i promjenu potreba za vodom. Stvarno niske temperature ubijaju, naravno, ali čak i pretjerana hladnoća brzo će prestati cvjetati. Budite oprezni pri postavljanju afričkih ljubičica na trijem ili neko drugo nezaštićeno područje.

Povećajte vlažnost!

Drugi razlog zbog kojeg možda nećete vidjeti cvjetove na svojoj ljubičici je niska vlažnost zraka. Ovi afrički domoroci vole oko 50%. Zapravo, vole više od toga, ali će procvjetati ako ih sretnete na pola puta.

Naše sušne domove bore se da dođu iznad 10-20% vlažnosti, osobito u grijanim, suhim zimskim mjesecima. Morat ćete napraviti prilagodbe.

Najjednostavnije je grupirati svoje biljke, pazeći da im se listovi ne dodiruju. Također je korisno koristiti posude punjene vodom koje isparavaju vlagu u zrak oko sebe. Stavljanje kamenčića u pladanj ili tanjurić omogućuje vam da posude postavite točno iznad vode bez vlaženja njihovog korijena.

PRO SAVJET: Glinene posude su još jedan pomoćnik vlage. One upijaju vodu i postupno je oslobađaju kako bi se povećala lokalna vlažnost.

Ovi koraci su obično dovoljni – ako nisu, možete uložiti u ovlaživač zraka kako biste u potpunosti riješili problem. Imajte na umu da njihovo redovito punjenje i održavanje zahtijevaju više truda. 

Kvaliteta zraka može utjecati na cvjetanje

Jedan nevidljivi element koji može utjecati na cvjetanje afričke ljubičice je kvaliteta zraka i cirkulacija. Vlažnost koju preferiraju bogat je medij za patogene, stoga se pobrinite da svaka biljka ima dobar protok zraka oko sebe i da ne dodiruje druge.

Drugi problem s kvalitetom zraka je prisutnost kemijskih para poput plina, boja i sredstava za čišćenje u kućanstvu. Prozračite prostor za uzgoj kad god postoji sumnja na isparenja. Znakovi onečišćenja zraka uključuju blijedo, zakržljalo lišće ili smeđe pupoljke i cvjetove.

wop bvughi3g78tzg347768ggtztzgh

Lagano, pahuljasto tlo

Afričke ljubičice trebaju porozno tlo koje se lako drenira, ali zadržava vlagu. Sphagnum tresetna mahovina ili lagane mješavine perlita i sličnih materijala dobre su za održavanje tla otvorenim i laganim.

Tlo bi trebalo imati pH između 5,8 i 6,2, što je vrlo slabo kiselo. Treset je previše kiseo osim ako nije puferiran vapnom ili drugim amandmanom. Ovo zvuči kompliciranije nego što je obično u praksi: mnoga komercijalna tla za posude odgovaraju ovim zahtjevima.

Mala veličina afričke ljubičice čini ih osjetljivima na patogene u svom tlu. Renomirani maloprodajni brend predstavlja malu prijetnju; ali, ako sumnjate, možete ga pasterizirati tako da se zemljom rasporedi na pleh i zagrijava na 180 stupnjeva 30 minuta.

U svakom slučaju, pohranite zemlju u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici kako biste spriječili kontaminaciju.

Izbor posude važan je za održavanje cvjetanja afričkih ljubičica

Ovo je jedna od onih neobičnosti afričke ljubičice koje smo spomenuli. Svakako se trebate pobrinuti da posuda ima odgovarajuću drenažu … ali to nije neobičan dio.

U divljini ove biljke žive u pukotinama stijena. Vole uske četvrtine. Pravilo je da ih stavite u posudu promjera 1/3 promjera njihova lisnog raspona – znatno manju nego što većina biljaka preferira.

Na primjer, biljci širine 25cm potrebna je posuda od 8cm. Ako im date veću posudu, afričke ljubičice obično se izgube i venu bez stvaranja mnogo cvjetova. Ovo je uobičajena pogreška, stoga je nemojte činiti!

Afričke ljubičice također vole plitke posude, koje se često nazivaju posudama za azaleje. Duboke posude mogu ostaviti mokro i slabo prozračeno tlo ispod svog plitkog korijena i uzrokovati zdravstvene probleme.

Savjeti za gnojidbu

Mogli bismo napraviti ovaj kompleks, ali ćemo preskočiti sat kemije. Dobro djeluje uravnoteženo gnojivo. Ipak, ne želite visok sadržaj dušika – na kraju ćete imati lijepo zeleno lišće, ali manje cvjetanja.

Također, izbjegavajte gnojivo koje sadrži ureu, koje može spaliti njihovo korijenje. U dijelu naljepnice zajamčena analiza obično se navodi urea ako je prisutna.

Jednostavan prečac je kupiti renomiranu hranu afričke ljubičice. Provjerite NPK brojeve kako biste bili sigurni da pruža uravnoteženu mješavinu.

Možete ići s organskim gnojivima, ali proizvodi na bazi stajnjaka obično sadrže dušik. Najbolji su odljevci od glista i “čaj od crva”.

Dva su uobičajena načina gnojidbe:

• Svaka dva tjedna do mjesec dana. Primjenjujte rjeđe ako vaša biljka dobiva manje svjetla zimi.

• Gnojiti zalijevanjem. Otopite ¼ do ½ žličice topive biljne hrane u litri vode.

Gnojiva koja se brzo oslobađaju općenito su najbolja. Najbolje je znati koliko vaša ljubičica dobiva — i kada. Koristite smjese koje se potpuno otapaju koje ne ostavljaju talog.

Presađivanje je važno za cvjetanje afričke ljubičice

Presađivanje – ili bolje rečeno, ne presađivanje – još je jedan razlog zašto novopridošlice imaju problema s cvjetanjem. Tlo u njihovim malim posudama treba redovito osvježavati. Također, afričke ljubičice vole da su malo vezane za korijen… ali ne previše .

Većina stručnjaka preporučuje presađivanje dva puta godišnje. Osim ako biljka nije narasla, presađuju se u posudu iste veličine.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kovrčanje korijena aloe vere. Uzroci i jednostavno liječenje

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Zašto moja pilea visi? (7 rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja šeflera visi?

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Anthurium ne cvjeta? 7 načina da procvjeta