Što je akvaponika: sve što trebate znati

1682595862 Was ist Aquaponik Alles was Sie wissen mussen

Proširite vijest!

Akvaponika je porasla na važnosti tijekom prošlog desetljeća jer sve više i više ljudi traži održive načine organskog uzgoja biljaka.

Akvaponika je kombinacija akvakulture (uzgoj ribe u akvarijima) i hidroponike (uzgoj biljaka u vodi bogatoj hranjivim tvarima) u kojoj mikrobi pretvaraju otpad iz riba u hranjive tvari ili gnojivo kako bi biljke mogle rasti u sustavu zatvorene petlje.

Nekima se ova tema može činiti tabu kad vide biljke koje rastu bez zemlje. Ali u suštini to su samo znanost i priroda na djelu. Još privlačnije je to što su biljke uzgojene u akvaponskim sustavima potpuno organske.

Biljke za koje sam otkrio da uspijevaju u akvaponskim sustavima uključuju: salatu, krastavac, rajčicu, bok choy i začine.

Što znači akvaponika?

Riječ akvaponika je u biti kombinacija dviju riječi

Aqua – dolazi iz latinskog i znači voda, tekućina ili otopina ili nešto što se događa u vodi.
Ponik – dio riječi ponik također ima grčki korijen, ponein, “raditi ili mučiti se”.

Kako djeluje akvaponika?

Jeste li se ikada zapitali zašto i ljubitelji i zaljubljenici u ribice imaju biljke u svom akvariju? Biljke ne samo da akvariju daju lijep izgled. Ima vrlo važnu svrhu.

Ribe proizvode otpad kada jedu hranu i obavljaju svoju normalnu dnevnu rutinu. Ovaj otpad sadrži amonijak, vrlo otrovnu kemikaliju koja se nakuplja u akvariju i na kraju može ubiti ribe.

Dodavanje biljaka u sustav smanjuje količinu amonijaka proizvedenog iz ribljeg izmeta i stvara vrlo ugodno okruženje za razvoj riba.

Ovo je akvaponika na djelu!

Tri su glavne komponente u akvaponskim sustavima – ribe, biljke i mikrobi.

Riba daje hranjive tvari u obliku svojih izlučevina. Možda se pitate. Kako zaboga kakica može biti dobra? Zapravo može!

Riblji otpad sadrži dušik u obliku amonijaka (NH3). Biljke vole dušik i koriste ga za rast i proizvodnju zelenih lisnatih grana.

Znamo da je amonijak otrovan za ribe i srećom u akvaponici postoje prijateljske bakterije koje pretvaraju amonijak u hranjivu tvar koju biljke vole.

Za pretvorbu u dva koraka odgovorne su dvije vrlo važne vrste bakterija.

U srednjem koraku, nitrifikacijske bakterije prvo pretvaraju amonijak u nitrite, a zatim u nitrate, koje biljke koriste kao hranjive tvari za rast.

nitrifikacijske bakterije, Nitrosomonas I Nitrobacter su važni mikroorganizmi koji pomažu u održavanju ravnoteže akvaponičkog sustava. Nitrosomonas pretvara amonijak u nitrite i Nitrobacter sp. pretvara nitrite u nitrate.

To čini kontinuirani zatvoreni sustav petlje u kojem biljke i ribe žive i napreduju u simbiozi. To je u osnovi ekosustav u kojem biljke, ribe i bakterije žive u harmoniji.

Koja je svrha akvaponike?

Svrha akvaponike je osigurati održivi izvor hrane.

Onaj koji osigurava zdravu hranu za zadovoljenje trenutnih potreba za hranom uz održavanje zdravih ekosustava koji također mogu osigurati hranu za generacije koje dolaze, uz minimalan negativan utjecaj na okoliš.

Sustav akvaponike čini upravo to, uzgaja ribu i biljke dok minimalizira utjecaj na okoliš. Voda neprestano cirkulira i ponovno se koristi, a za rast biljaka nije potrebno dodavati gnojivo Što je akvaponika?

Vrste akvaponičkih sustava

Recirkulacijski sustavi akvakulture (RAS) samostalna su okruženja za rast za proizvodnju vodenih organizama.

Postoje tri vrste akvaponičkih sustava, a svi slijede RAS arhitekturu.

 1. Kultura duboke vode (DWC)
 2. Tehnika hranjivog filma (NFT)
 3. Media bed ili Grow beds

1. Kultura duboke vode (DWC)

U ovoj metodi, korijenje biljke se suspendira u otopini vode bogate hranjivim tvarima. To se može postići postavljanjem biljaka u splavi koje plutaju na površini vode.

2. Tehnika hranjivog filma (NFT)

Ovdje korijenje biljaka samo dodiruje površinu vode koja teče. Možda se ne čini puno, ali ova metoda ima mnoge prednosti u odnosu na druge tehnike. (prikazano na gornjim slikama)

Zelena salata, bok choy, brokula, cvjetača i određeno bilje najbolje funkcioniraju u NFT akvaponskom sustavu. To je zato što su te biljke svijetle, lisnato zelene biljke s kratkim sustavom korijena koje uspijevaju u hranjivim tvarima bogatim dušikom.

Pogledajte naš detaljan post o najboljim biljkama za uzgoj u NFT sustavu.

3. Medijski krevet ili kreveti za rast

Gredice za uzgoj sadrže medije za uzgoj kao što su šljunak, hidroponske kuglice ili druge podloge za koje se korijenje biljaka drži.

Medij za uzgoj biljkama pruža samo potporu, a ne hranjive tvari kao što bi to činilo obično tlo.

Glavne komponente Aquapointc sustava

Komponente koje čine akvaponski sustav su.

 1. Akvarij za ribe
 2. mehanički filter
 3. biofilter
 4. medij za rast
 5. Močvara
 6. riba

Na primjer, jedan od najpopularnijih tipova akvaponičkih sustava je NFT, što je kratica za Nutrient Film Technique.

1. Akvarij

Pokrijte akvarij

Ovdje su smještene ribe i ventilacijski mehanizmi. Veličina akvarija može varirati ovisno o broju biljaka u akvaponskom sustavu, što određuje broj riba potrebnih za proizvodnju potrebnih hranjivih tvari.

Određivanje veličine spremnika za potreban broj riba važan je čimbenik u akvaponici za postizanje optimalne učinkovitosti sustava.

Prozračivanje je također važno jer osigurava kisik i ribama i biljkama, a također uvelike ovisi o količini vode u akvariju.

Postoji mnogo različitih vrsta riba i vodenih životinja koje se mogu koristiti u akvaponici, a sve su smještene u spremnicima.

Ovisno o lokaciji akvaponičkog sustava, možda ćete trebati pokriti spremnik kako biste bili sigurni da sunčeva svjetlost ne uzrokuje neželjeno cvjetanje algi, kao ni fluktuacije u temperaturi vode koje mogu osiromašiti oksigenaciju i ubiti ribe.

Ovdje pogledajte važnost pokrivanja akvarija i što može poći po zlu u akvaponici.

2. Mehanički filter

Akvaponski mehanički filteri

Ovo je prva faza filtracije u akvaponskom sustavu i tu završava većina teške fekalne mase. Ovaj filter olakšava uklanjanje teških tvari kroz odvode i mehanizme za čišćenje.

Ako se dopusti da se otpad nakuplja u sustavu, koncentracija amonijaka će se također povećati. Bakterije pogodne za stanovnike možda se neće moći nositi s preopterećenjem i kao rezultat toga riba će uginuti.

Postoje mnoge vrste mehaničkih filtara, a svi imaju istu važnu funkciju.

Naš post o mehaničkim filtrima omogućit će vam bolje razumijevanje kako funkcioniraju i kako ih postaviti za uspjeh.

3. Biofilter

Biofilter

Biofilter je sekundarni dio filtracijskog sustava i tu se odvija akcija čišćenja, gdje bakterije pretvaraju amonijak u korisne nitrate za biljke.

Biofilter je sastavni dio akvaponičkog sustava koji sadrži biomedij koji povećava površinu za razvoj korisnih bakterija. Bakterije vezane za biomedij pretvaraju amonijak u nitrate ili hranjive tvari za rast biljaka.

Biofilter igra veliku ulogu u dizajnu, izgledu i radu uspješnog akvaponičkog sustava i obično se postavlja nakon mehaničkog filtera.

Biofilteri se u osnovi izrađuju punjenjem spremnika biomedijom namijenjenim povećanju površine za život bakterija.

Biofilteri su jednostavni i lako se konstruiraju i pomažu u obavljanju najvažnijeg posla u akvaponskom sustavu.

Biofilteri mogu biti statični ili mobilni:

Statički

Sa statičnim biofilterom, filtarski medij ostaje na mjestu, krećući se ili kroz djelovanje zračnog kamena ili kroz vodu.

Bakterije u ovom sustavu se vežu za medij i neprestano se nakupljaju tijekom vremena.

Nedostatak statičkog biofiltera je ta što se bakterije skupljaju i padaju na dno, što dugoročno može biti neuredno za čišćenje.

Ovdje ćete bolje razumjeti kako postaviti biofilter.

Pokretni biofilter ili bioreaktor s pokretnim slojem (MBBR)

Filter pokretnog kreveta

Akvaponički MBBR smanjuje koncentracije amonijaka i nitrita u akvaponici dopuštajući nitrificirajućim bakterijama da koloniziraju medij koji se neprestano uzburkava mjehurićima zraka koje stvara zračna pumpa.

Vrste medija koji se koriste u bioreaktoru s pokretnim slojem (MBBR) obično su male i imaju veliku površinu koja se može okretati strujama uzrokovanim mjehurićima zračne pumpe.

Mediji K1 i K3 jedan su od najčešće korištenih tipova, a odlikuje se laganim dizajnom s velikom površinom.

Medij K1 ima veću površinu od medija K3 i obično se koristi u DIY MBBR aplikacijama i akvaponici. K1 medij se lako fluidizira, što znači da se može vrtjeti s malim mjehurićima zraka.

Ovdje pogledajte naš detaljan post o biofilteru s pomičnim krevetom.

4. Medij rasta

Medij za uzgoj je mjesto gdje se biljke uzgajaju. Medij za uzgoj može biti šljunak, hidrotonske kugle, PVC cijevi ili plutajuće splavi.

Glavna svrha je zadržati biljke na mjestu kako bi mogle apsorbirati hranjive tvari iz vode.

5. Močvara

Aquaponic sump tank

Močvara je mali dio sustava. Obično je na najnižoj točki u akvaponskom sustavu, gdje sva voda završi nakon što je prošla kroz biljke.

U koritu se nalazi pumpa za vodu koja cirkulira vodu bogatu hranjivim tvarima kroz sustav.

Ovo se može činiti kao jednostavan zadatak, ali kada crpka otkaže, otkazuje i cijeli sustav. Iz tog razloga mnogi uzgajivači akvaponike instaliraju kritične rezervne sustave kako stvari ne bi izmakle kontroli. Doslovce!

Osim korita, preljevni spremnik može se postaviti ispred bazena kako bi se uhvatila ili zadržala vitalna voda bogata hranjivim tvarima koja bi se mogla preliti u slučaju nestanka pumpe ili struje.

Pogledajte važnost preljevnog spremnika i kako on zapravo radi na uštedi akvaponičke vode kada se pumpa za vodu isključi.

6. Ribe

Gotovo sve vodene životinje mogu se koristiti za akvaponiku. Ipak, najpopularnija je riba.

Popis riba koje se koriste u akvaponici:

 • tilapija
 • Blue Gill/Brim/Sunfish/Crappie.
 • Som.
 • Šaran.
 • koi
 • Otmjena zlatna ribica.
 • Pacu.
 • Ukrasne ribice kao što su anđeo, gupi, tetra, sabljarka, mollies.

Najpopularnija riba koja se koristi u akvaponici je tilapija. Tilapije su otporne i mogu se nositi s pH, hranjivim tvarima i temperaturnim fluktuacijama, što ih čini idealnim za održavanje funkcioniranja akvaponičkog sustava.

Ostali bitni periferni uređaji za akvaponiku

vodena pumpa

Najbolja pumpa za vodu

Najbolja pumpa za vodu za akvaponiku može se odabrati na temelju brzine protoka (GPH), visine, potrošnje energije i položaja pumpe. Ovi čimbenici određuju koliko dobro pumpa radi dok cirkulira vodu kroz sustav.

Pumpa za vodu srce je cijelog akvaponičkog sustava.

On prenosi i hranjive tvari i kisik do mjesta gdje su potrebni u sustavu.

Akvaponski sustavi pokreću se protokom vode kroz sustav. Protok te vode mjeri se u galonima na sat ili GPH.

GPH je jedinica koju vidite kada tražite pumpe i također je odlučujući čimbenik u odabiru prave pumpe za vaš sustav.

U pravilu, crpka može cirkulirati svu vodu u sustavu za dva sata. To znači da ako imate IBC spremnik od 250 galona, ​​pumpa bi trebala imati protok od najmanje 125 GPH.

Naučite kako odabrati najbolju pumpu za vodu za vaš akvaponski sustav.

Zračna pumpa

Najbolja pumpa za zrak

Izbor zračne pumpe za akvaponski sustav ovisi o čimbenicima kao što su riblji fond, gustoća biljaka, volumen vode, turbulencija i dubina vode u akvariju.

Ovi čimbenici određuju potrebnu količinu otopljenog kisika i veličinu zračne pumpe koja je potrebna za zadovoljavanje potreba sustava za kisikom.

Zračna pumpa oksigenira vodu pumpanjem zraka iz atmosfere u vodu u obliku mjehurića. Zračna pumpa dobro radi sa zračnim kamenčićima, koji pomažu u daljnjem razbijanju mjehurića na manje za maksimalno oslobađanje kisika u vodi.

Ribe i biljke koriste ovaj vitalni kisik za obavljanje svojih svakodnevnih zadataka.

Pročitajte naš detaljan post o tome što trebate znati pri odabiru najbolje zračne pumpe za vaš sustav.

zračno kamenje

Najbolje zračno kamenje

Zračna pumpa nije dovoljna. Oni moraju razbiti zrak u manje mjehuriće kako bi se kisik iz atmosfere mogao učinkovito dostaviti vodi gdje je potreban.

Povećanjem površine zraka (stvaranjem sićušnih, sitnih mjehurića), više kisika se otapa iz zraka u vodu.

Bez zračnog kamena, razina kisika u vodi brzo će se smanjiti, čak i ako pokrenete zračnu pumpu koja ima samo crijevo umetnuto u vodu.

Venturi aerator

Uradi sam PVC Venturi aerator

Drugi način za učinkovito povećanje razine kisika u vodi je korištenje venturijeve cijevi koja dolazi od aeracije vode.

Venturijeva cijev je cijev sa suženjem koja uvlači zrak u mlaz vode, koji se zatim izbacuje u akvarij.

Kada se voda uvuče u vodeni mlaz, stvaraju se sitni mjehurići koji nalikuju zračnom kamenu. To pomaže stvoriti veću površinu za otapanje kisika u vodi.

Venturijeva cijev spojena je na izlazni kraj pumpe za vodu gdje je tlak vode najveći.

Pogledajte našu detaljnu objavu o tome kako venturijeva cijevi radi i kako izraditi vlastitu od jednostavnih materijala.

Biofilter medij

Većina nitrificirajućih bakterija u akvaponskom sustavu živi u mediju biofiltera.

Učinkoviti medij priprema se na takav način da stvara veliku otvorenu površinu za utočište bakterija, dok omogućuje protok vode bogate kisikom.

Postoje mnoge mogućnosti kada su u pitanju mediji za biofiltere. Vrlo jeftin medij koji koristim u svom sustavu su stare ribarske mreže koje se mogu naći u blizini svakog ribarskog mjesta.

Osim toga, biosfere i mediji K2, K3 jednako su učinkoviti u smještaju korisnih bakterija i stvarno dugo traju.

Komplet za ispitivanje kvalitete vode

API Freshwater Master Test KIT 800 test

Kvaliteta vode također je vrlo važna za održavanje zdravih biljaka i riba. Biljke koje se uzgajaju u akvaponskom sustavu oslanjaju se na stalnu opskrbu vodom bogatom hranjivim tvarima.

Međutim, dostupnost hranjivih tvari za biljke ovisi o pH vrijednosti vode. Biljke uspijevaju u okolišu gdje je pH između 6,5 i 7,0.

I razine hranjivih tvari i pH mogu povremeno varirati, izravno utječući na zdravlje sustava.

S kompletom za testiranje kvalitete vode možete pratiti i pažljivo pratiti razine hranjivih tvari, pH i razine amonijaka kako bi i biljke i ribe mogle napredovati.

Postoji mnogo dobrih načina za testiranje kvalitete vode, ali smo otkrili da je Amazonov API set za testiranje vode jednostavan i da obavlja posao. Možete ga pronaći klikom ovdje.

mrežasta šalica

GROWNEER 25 pakiranja vrtnih mrežastih košara od 4 inča

To su odmorišta za rast biljaka. Mrežaste čašice su jednostavne čašice perforirane s dovoljno velikim rupama kako bi biljci omogućile rast korijena bez ograničenja.

Čašice pomažu u držanju biljaka na određenim mjestima unutar tračnice za biljke ili dubokovodnog sustava kulture.

biljne udlage

Plant Rail drži i biljku i mrežastu čašicu na mjestu u NFT akvaponskom sustavu.

Udlaga je u osnovi ravna cijev kroz koju teče voda i dolazi u dodir s korijenjem biljke.

Cijevi mogu biti okrugle ili kvadratne i često su vrlo čvrste i izdržljive.

NFT tračnice

Izgradio sam svoj sustav pomoću ovih pristupačnih Amazonovih uređaja.

Kliknite veze da biste ih pogledali na Amazon The Aquaponic Equipment Essentials I Use

Koliko je lako pokrenuti akvaponski sustav?

Aquaponic sustavi se lako postavljaju. Na ljestvici težine od 1 do 10 rekao bih da je malo DIY dvorište u dvorištu 5.

Sa samo spremnikom i nekoliko riba, svatko može pokrenuti akvaponski sustav. Čak i ako imate ribe u akvariju, možete početi od tamo.

Ako svojoj obitelji želite osigurati održivi izvor hrane, ovo je za vas. Ova vrsta sustava također je prikladna za one koji su zainteresirani za projekte izvan mreže.

Jednom kada počnete uočavati prednosti i prinose usjeva koje proizvodite u kratkom vremenskom razdoblju, možda ćete poželjeti proširiti svoj projekt do točke u kojoj može čak generirati određeni prihod.

Primjeri DIY akvaponičkih sustava:

IBC akvaponika.

IBC Aquaponic postav

Akvaponski sustav lako je postaviti s IBC spremnikom. Za mnoge početnike u akvaponici korištenje IBC spremnika je jeftin način za početak novog akvaponičkog hobija.

Cijeli akvaponski sustav može se izraditi iz jednog IBC spremnika koji, kada se pravilno instalira, može ponuditi prednosti kao što su vrlo mali otisak i lakoća upravljanja.

Barrel Aquaponics ili Barrelponics

Barrealna akvaponika

Bačvasti akvaponski sustav koristi rez bubnja od 55 galona tako da se jedna polovica pretvara u akvarij, a druga polovica se koristi za uzgoj biljaka u mediju za uzgoj. Kruženje i prozračivanje vode osiguravaju pumpe za vodu i zrak.

Pretvaranje plave bačve od 55 galona u akvaponski sustav jednostavan je postupak i može se izvesti metodom usitnjavanja i prevrtanja, slično IBC akvaponskom sustavu.

To se može učiniti u malom dvorištu, na trijemu ili čak u zatvorenom prostoru s potrebnim svjetlima za uzgoj.

S ovom vrstom sustava nema potrebe za biofilterom jer ležišta za rast osiguravaju dovoljno površine za život bakterija.

Ima li novca u akvaponici?

Da tamo je! Kad svoj sustav pokrenete, dobit ćete osjećaj za troškove koji su potrebni za proizvodnju usjeva.

To vam omogućuje skaliranje vašeg sustava kako biste ne samo opskrbili svoju obitelj, već i ostvarili profit od prodaje.

Upamtite da vaš sustav pokreću i ribe i biljke. Osim biljaka koje rastu i proizvode hranu, postoje ribe koje se razmnožavaju i proizvode više ribe. Dakle, to je situacija u kojoj svi dobivaju.

Pogledajte naš post o tome koliko košta pokretanje vašeg akvaponičkog sustava.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtni alati i oprema

Da li uređenje spada u radove? Što biste trebali znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega ming aralije – kako ju uzgajati

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Voli li Monstera imati veliki korijen?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija: jednostavna sobna biljka sa sjajnim zelenim lišćem