Odabir najbolje pumpe za vodu za akvaponiku

Proširite vijest!

Akvaponski sustavi funkcioniraju tako da biljkama opskrbljuju hranjive tvari dobivene iz ribljeg otpada u zatvorenom sustavu. Ribe, biljke i bakterije rade zajedno kako bi stvorili ekosustav u kojem svi mogu napredovati.

Najbolja pumpa za vodu za akvaponiku i hidroponiku odabire se na temelju brzine protoka (GPH), visine, potrošnje energije i položaja pumpe. Ovi čimbenici određuju koliko dobro pumpa radi dok cirkulira vodu kroz sustav.

Pumpa za vodu igra ključnu ulogu u radu akvaponičkog sustava, zbog čega je odabir prave pumpe važan.

Postoje karakteristike crpke koje će odrediti koliko dobro radi, a njihovo razumijevanje može vam pomoći da donesete stručnu odluku o pravoj pumpi za vodu za vaš sustav. Stoga čitajte! Pronađimo pravu pumpu za vaš akvaponski ili hidroponski sustav.

Izgradite pobjednički sustav s ovim pristupačnim uređajima iz Amazona koje sam isprobao i testirao na svojim postavama.

Kliknite na poveznice da biste vidjeli Osnove akvaponičke opreme koju koristim

Koja je svrha pumpe za vodu u akvaponskom sustavu?

Kruženje vode u akvaponici i hidroponici iznimno je važno. Crpke transportiraju vodu iz ribnjaka ili spremnika s hranjivim tvarima do biljaka, gdje koriste hranjive tvari.

Voda zatim teče natrag u spremnik gdje se voda ponovno obogaćuje i ciklus se nastavlja.

Funkcija pumpe je poput ljudskog srca. Osoba udiše kisik, pluća ga apsorbiraju u krvotok, oksigenirana krv zatim putuje do srca odakle se pumpa u ostatak tijela.

Slična je situacija i s akvaponskim sustavima. Iako prestanak pumpe nije iznenadna smrt, o čemu ćemo više govoriti kasnije u ovom članku, sustav će sigurno prestati raditi ako se ne provjeri.

Biljke u akvaponskom sustavu ovise o tome da je voda obogaćena hranjivim tvarima. Vodu obogaćenu hranjivim tvarima koriste biljke. Ove hranjive tvari, ako im se dopusti da se nakupe, mogu stvoriti štetno okruženje za ribu, a to je važan dio ciklusa.

Pogledajte naš detaljni vodič za akvaponiku i saznajte što trebate znati da biste pokrenuli uspješan sustav.

NFT Aquaponic sustav

Nakon što su hranjive tvari uklonjene iz vode. Teče u korito u kojem se nalazi pumpa. Pumpa sada povećava pritisak vode i šalje je u akvarij.

Voda zatim teče do akvarija gdje uklanja otpad koji proizvode ribe. Brzina kojom se otpad uklanja iz spremnika određena je protokom vode iz pumpe.

Otpad se zatim prenosi u mehanički filtar gdje promjena brzine protoka ‘izbacuje’ teži materijal koji se taloži na dnu filtra. Otpad se može jednostavno ukloniti otvaranjem odvodnog ventila koji je postavljen na dnu mehaničkog filtera gdje se otpad taloži.

Akvaponski biofilter

Voda s malo otpada zatim teče u biofilter. Biofilter sadrži većinu bakterija u sustavu jer stvara pravo okruženje za njihov život.

Detaljan članak o tome kako radi biofilter možete pronaći ovdje.

U biofilteru se prvo pretvara amonijak iz ribljeg otpada nitriti a zatim da nitrati zove se u procesu u dva koraka nitrifikacija.

The nitrati u vodi ili voda obogaćena hranjivim tvarima zatim teče do biljaka, gdje se potom koristi za rast biljaka.

Ciklus se zatim ponavlja

Kako protok utječe na učinkovitost crpke?

Brzina protoka je brzina kojom pumpa izbacuje i cirkulira vodu u cijelom sustavu.

Akvaponski i hidroponski sustavi pokreću se protokom vode kroz sustav. Protok te vode mjeri se u galonima na sat ili GPH.

Ovo su jedinice koje vidite kada kupujete pumpe i one su također ključni čimbenik u odabiru prave pumpe za vaš sustav.

U pravilu, crpka može cirkulirati svu vodu u sustavu za dva sata. To znači da ako imate IBC spremnik od 250 galona, ​​pumpa bi trebala imati protok od najmanje 125 GPH.

Što može utjecati na protok crpke?

Na protok pumpe mogu utjecati dva čimbenika

 1. Visina – Visina na kojoj pumpa mora pokretati vodu
 2. Ograničenje u tlačnom vodu crpke

visina glave –
Visina je udaljenost između površine vode na kojoj je pumpa postavljena i najviše točke koju će voda proći prije nego što stigne na odredište.

osnovno pravilo – Što je niža visina glave, to je veći protok

To je zbog gravitacije. Zamislite vodu u okomitoj cijevi koja stoji na vagi. Što više vode ulijete u cijev, to je viša razina vode u cijevi i to je vodeni stupac teži.

To otežava istiskivanje vode iz crijeva što je vodeni stupac viši.

Primjena ovoga na pumpu otežala bi ispumpavanje vode i stoga bi manje vode dospjelo do izlaza cijevi što je vodeni stupac viši.

Ograničenje –
Ograničenja mogu uzrokovati da crpka postane neučinkovita i ne proizvodi željeni protok, kao ni visinu, čak i ako je visina niske.

Ograničenja mogu biti u obliku veličina cijevi. Ako je izlazna cijev iz crpke mala, može ograničiti protok vode, baš kao da je na cijev spojen djelomično zatvoren ventil.

Preporuča se spojiti vodove za vodu iste veličine kao i spojni dijelovi s kojima se crpka isporučuje. To bi spriječilo ograničenje i crpka bi isporučila brzinu protoka za koju je projektirana.

Drugi čimbenici, kao što je začepljeni usisni otvor, također mogu uzrokovati ograničenja protoka, tako da korito ili spremnik u kojem se nalazi crpka trebaju biti čisti od krhotina.

NFT tračnice

Protok za različite sustave postrojenja

Različite vrste sustava zahtijevale bi različite brzine protoka do opreme. Preporučenu brzinu protoka treba primijeniti na akvarij i filtre kako bi se osiguralo da se otpad ne nakuplja i kontaminira akvarij.

Pronašao sam modificirani sustav koji dobro funkcionira za održavanje brzine protoka u akvarijima, dok također mijenja protok prema biljkama po želji. Za mene je ovaj sustav radio prilično dobro, proizvodeći mnogo usjeva, a ne samo cirkulirajući puni protok vode kroz cijeli sustav.

Ovaj sustav vam omogućuje da mijenjate hranjivu vodu koja se daje biljkama ovisno o vrsti ili veličini vašeg sustava, dajući veću svestranost vašim poljoprivrednim potrebama.

Teško je stvarno cijeniti brzinu kojom zalijevate same biljke. Na primjer.

Sa NFT (Nutrient Film Technique) sustavom, brzina protoka bi trebala biti mnogo niža nego sa DWC (Deep Water Culture System) sustavom jer su tračnice blago nagnute tako da voda curi samo preko korijena biljke.

Za DWC i gredice za rast, brzina protoka može biti manja ili jednaka kapacitetu pumpe i neće utjecati na rast biljaka.

Akvarij

Brzina protoka za akvarije

Brža brzina protoka omogućila bi da se više otpada koje proizvode ribe ukloni iz akvarija i u mehanički filtar. To rezultira čistim i prozirnim akvarijem i proizvodi sretne ribice.

S druge strane, spor protok ne bi dovoljno brzo uklonio ostatke u akvariju. To bi brzo zaprljalo spremnik. Otpad bi se nakupljao u samom akvariju, što bi uzrokovalo nakupljanje više štetnog amonijaka u sustavu, što bi dovelo do smrti riba i biljaka.

Brzi protok = manje nakupljanja otpada
Spor protok = više nakupljanja otpada.

Zbog toga je brzina protoka i uklanjanje teže tvari u sustavu u mehaničkom filtru vrlo važno.

Potrošnja električne energije akvaponičkih pumpi

Potrošnja energije igra veliku ulogu u postavkama akvaponike i hidroponike. Ako je sustav na solarni pogon, on igra još veću ulogu u odabiru pumpe za sustav.

Iz očitih razloga, želite da potrošnja energije bude što niža. Trošak proizvodnje utjecao bi na izvedivost cijele jedinice i stoga je odabir prave pumpe za primjenu važan.

Različite marke pokazivale bi različitu potrošnju energije. Za usporedbu, napravio sam tablicu Amazonovih vrhunskih marki pumpi Pump Comparison Chart

Postaviti akvaponičke crpke inline ili potopne?

Pumpe za vodu mogu se postaviti u inline i potopne konfiguracije. Obje postavke proizvode isti željeni učinak neko vrijeme.

Nakon nekog vremena rada, inline konfiguracija može dovesti do naslaga na usisnom vodu.

Osim toga, ako je crpka izvan korita, usis mora biti spojen na korito pomoću pregrade ili bez brtve. Ove veze imaju tendenciju curenja tijekom vremena.

Usisna cijev također ima svoja ograničenja jer veličina može utjecati na performanse pumpe.

S druge strane, postavljanje crpke u korito u potopnoj konfiguraciji ima više prednosti od postavljanja u liniji.

Nema dodatnih cjevovoda koji uzrokuju problematično spajanje izvana.

Naša preporuka je da pumpu postavite uronjenu u korito bez filtarskog jastuka na usisnoj strani. To je zato što se filterska podloga brzo zaprlja, smanjujući učinkovitost crpke.

Najbolja akvaponička pumpa za vodu

Hydrofarm Active Aqua je najbolja pumpa za akvaponski sustav jer smo je isprobali i testirali. Kupili smo pumpu od 550 GPH za akvarij od 200 galona. Pumpa radi 3 godine bez prekida i održavanja.

Značajke pumpe –

 • Snažan dizajn magnetskog pogona
 • Unutarnja i vanjska uporaba
 • Bez ulja i ekološki prihvatljiv
 • Sigurno za akvaponiku bez BPA
 • 6′ strujni kabel
 • Na popisu UL

Napomena: Iako proizvod preporučuje ovu pumpu za sustav od 55 galona. Iz našeg iskustva zaključili smo da je protok prevelik za tako mali sustav.

1682593086 93 Odabir najbolje vodene pumpe za akvaponiku

Što može uzrokovati zaustavljanje Aquaponic pumpe za vodu?

Dva su glavna razloga zbog kojih akvaponička pumpa za vodu može prestati pumpati.

 1. Blokada u cjevovodu
 2. Nestanak struje

Blokada u cjevovodu može uzrokovati prestanak pumpanja pumpe, posebno u akvaponskom sustavu. Komadići korijena i lišća biljke glavni su krivci.

To se obično može spriječiti preventivnim održavanjem. Ne morate stalno nadzirati pumpu, ali tjedni pregled korita obično djeluje i spriječit će nakupljanje u usisnom vodu.

nestašice struje –

Nestanak struje bi očito zaustavio pumpu. Ali uvijek je dobra praksa da pumpa radi tijekom nestanka struje.

Rezervna baterija sa sustavom automatskog prebacivanja može spriječiti prekid rada i održati rad sustava.

Što se događa kada pumpa za akvaponsku vodu prestane?

Recimo da imate CHOP sustav, najučinkovitiji i najrašireniji sustav.

Kada se pumpa za vodu zaustavi, korito će se preliti jer je to najniža točka u sustavu.

Ostatak sustava održavao bi svoju razinu u odnosu na položaj izlaznih cijevi instaliranih na svakoj komponenti.

Napisali smo cijeli članak u kojem pokazujemo kako održavati razinu u akvaponskom sustavu, posebno kada se pumpa za vodu zaustavi. Pogledajte članak ovdje!

Trebate li popraviti vodenu pumpu ili kupiti drugu?

Preporučamo popravak pumpe za vodu jer jedina stvar koja se stvarno pokvari je osovina impelera.

S vremenom se istroši ili pokvari. To je jednostavna čvrsta keramička cijev koja se umeće u impeler i drži ga na mjestu.

Imati jedan od ovih dijelova pri ruci može vam uštedjeti mnogo vremena.
Osim toga, budući da su relativno jeftini, možete imati još jedan u stanju pripravnosti u slučaju da neki zakaže.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: