Kako uzgajati kikiriki

Wie werden Erdnusse angebaut Organic Pereglin

Uzgoj kikirikija zahtijeva puno rada i znanja kako bi se osigurao dobar urod. Ovaj članak objašnjava kako se uzgaja kikiriki i što je potrebno za uspješnu berbu. Od sadnje do žetve i više od toga, ima mnogo toga za naučiti o uzgoju kikirikija.

Kada saditi kikiriki

Kikiriki ima dugu sezonu rasta, koja traje 100 do 130 dana bez mraza; Sade se nekoliko tjedana nakon tipičnog zadnjeg datuma mraza u proljeće i često se sade nakon 1. rujna.

Gdje posaditi kikiriki

Važno je odabrati mjesto koje ima puno sunca. Kako biste izvukli maksimum iz usjeva kikirikija, pobrinite se da odaberete područje s dobro dreniranim tlom i dovoljno prostora za širenje biljaka.

Idealan pH za tlo za kikiriki je između 6,0 i 7,5, stoga svakako provjerite kiselost tla prije sadnje.

Kako posaditi kikiriki

Slijedite ove korake kako biste postigli najbolje rezultate prilikom sadnje kikirikija.

 1. Prvo pripremite područje dobro dreniranog tla bogatog organskom tvari. Iskopajte rupu duboku oko 2cm i široku 2cm za svako sjeme koje planirate posaditi.
 2. Zatim u svaku rupu stavite kikiriki i prekrijte ga zemljom tako da sjeme bude potpuno uronjeno ispod površine.
 3. Temeljito zalijte područje i održavajte ga vlažnim dok vaše sjeme ne nikne; to obično traje oko 10 dana.

Briga za kikiriki

Kikiriki je lako uzgajati, ali morate poduzeti određene korake kako biste mu pomogli da napreduje. Evo kako se možete brinuti za svoj zasađeni kikiriki da biste uživali u njegovoj slasti u vrijeme berbe.

 • Kad biljke budu visoke 15cm, obradite oko njih kako biste omekšali tlo i omogućili da igle lako prodru u njega.
 • Nakon toga ih pobiberite i malčirajte s dva centimetra slame ili pokošene trave.
 • Mali žuti cvjetovi nalik grašku pojavljuju se blizu baze stabljike. Kako cvjetovi blijede, jajnici se povećavaju, počinju se razvijati prema tlu i na kraju guraju u tlo.
 • Kikiriki se bere prije prvog mraza, kada biljka požuti.
 • Iskopajte cijelu biljku vilicom, nježno očetkajte većinu zemlje i ostavite da se suši u zatvorenom oko mjesec dana.

Ovdje saznajte više o tome kako raste kikiriki.

1682661026 99 Kako se uzgaja kikiriki Organski pereglin

Raste li kikiriki na drvetu ili na lozi?

Kikiriki se uopće ne uzgaja na drvetu – on zapravo raste ispod zemlje! Kikiriki je mahunarka koja daje plodove u mahunama i sjemenke koje se razvijaju ispod zemlje u podnožju biljke. Kad je mahuna zrela, iskopava se, suši, a potom prerađuje u jestivi kikiriki.

Oni nastavljaju rasti pod zemljom u trsovima koji mogu doseći duljinu do 1,3m. Iako se ove loze zbog njihove veličine često pogrešno smatraju drvećem, one daju nježne žute cvjetove koji se na kraju razviju u mahune kikirikija.

Iznenađujuće, kikiriki zapravo ima više zajedničkog s graškom nego orašastim plodovima poput oraha i lješnjaka. To je zato što sve vrste mahunarki – uključujući grah, grašak i leću – dijele slične karakteristike kada je u pitanju njihov proces rasta. Na primjer, sve one vežu dušik u tlu, što pomaže drugim biljkama da bolje apsorbiraju hranjive tvari iz tla.

Možete li uzgojiti kikiriki iz kikirikija iz trgovine?

Uzgoj kikirikija iz običnog kikirikija iz trgovine iznenađujuće je jednostavan i može se učiniti uz malo truda i predanosti. Kikiriki je zapravo vrsta mahunarki koje rastu pod zemljom, što ih čini posebno dobrim za DIY vrtlarstvo.

Sve što vam je potrebno za uzgoj kikirikija iz jednog oraha je zemlja, kompost ili gnojivo i puno sunčeve svjetlosti. Nakon što se posadi u zemlju, sjeme će početi klijati za 2-3 tjedna uz pravilnu njegu. Nakon što se uspostave, biljke će proizvesti pupoljke praćene grozdovima malih zelenih mahuna ispunjenih kikirikijem, koji se mogu brati do tri mjeseca nakon sadnje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: