Uzgoj jagoda za početnike

Uzgoj jagoda odličan je način da uživate u svježem, slatkom i sočnom voću izravno iz vrta. Uzgoj jagoda je relativno jednostavan; Uz malo truda, svatko može uspješno uzgojiti ove ukusne plodove kod kuće. Evo nekoliko jednostavnih savjeta o uzgoju jagoda u vašem vrtu:

  • Osigurajte odgovarajuću sunčevu svjetlost: Odaberite mjesto na punom suncu s dobro dreniranim tlom i odgovarajućim protokom zraka. Obavezno uklonite korov ili travu prije sadnje jer se natječu za hranjive tvari, vodu i prostor.
  • Održavajte tlo vlažnim: ovo je važno i može se postići redovitim zalijevanjem – to će potaknuti zdrav rast i velike prinose.
  • Dodajte hranjive tvari: Prilikom sadnje osigurajte dosta organske tvari kao što je kompost kako bi biljke jagoda dobile potrebne hranjive tvari koje su im potrebne za optimalan rast i proizvodnju.

Koji je najbolji način uzgoja jagoda?

Najvažniji faktor u rastu jagoda je pH tla. Jagode vole blago kiselo tlo s pH od 5,8 do 6,2 i treba im dati puno gnojiva bogatog dušikom tijekom cijele sezone.

Sadnja u uzdignute gredice također je korisna jer pomaže u držanju korova i štetnika dalje od biljaka, što omogućuje veće prinose po biljci. Osim toga, pokrivači redova mogu se koristiti u vrijeme sadnje kako bi se zaštitili od insekata kao što su puževi puževi i lisne uši koje bi inače mogle oštetiti usjeve prije žetve.

Koji je mjesec najbolji za sadnju jagoda?

Za one koji žele uzgajati jagode u svom vrtu, proljeće je savršeno vrijeme za početak sadnje. Travanj je obično odličan mjesec jer su temperature više, a puno kiše pomaže da tlo bude vlažno i biljke napreduju. To im također daje dovoljno vremena prije dolaska ljeta, dajući bobicama priliku da u potpunosti sazriju do sredine ljeta.

Oni koji žive u hladnijim klimama trebali bi pričekati do svibnja ili lipnja, kada se tlo otopi i kada tlo ima priliku dovoljno se zagrijati.

Je li jagode lako uzgajati?

Uzgoj jagoda za početnike Organski Pereglin

Jagode su jedna od najlakših vrsta voća kada je u pitanju uzgajanje. Sa svojim slatkim okusom i svestranošću, također su izvrsna opcija za vrtlare početnike koji žele dodati raznolikost i boju svojim vrtovima. Bilo da ih uzgajate u zatvorenom ili na otvorenom, u posudama ili u redovima, jagode je relativno lako uzgajati i brinuti se za njih.

Prvi korak je pronaći pravo mjesto za vašu gredicu s jagodama. Jagode preferiraju punu izloženost suncu, ali mogu podnijeti i djelomičnu sjenu. Nakon što ste odabrali savršeno mjesto, provjerite je li vaše tlo čisto od korova i štetočina. Zatim dolazi zabavni dio: posadite svoje sadnice jagoda!

Kada sadite jagode, svakako odaberite područje s dobrom drenažom i puno sunčeve svjetlosti. Ako pravilno postavite svoje biljke i osigurate im dovoljno vode tijekom vegetacije, uskoro ćete imati ukusne domaće jagode u kojima će uživati ​​vaša obitelj!

Koliko treba jagodama da narastu?

1682660357 416 Uzgoj jagoda za početnike Organski Pereglin

Općenito, za većinu sorti potrebno je šest mjeseci od sadnje do trenutka kada su bobice spremne za berbu. Prvi plodovi pojavljuju se oko mjesec dana nakon sadnje, ali nastavljaju sazrijevati nekoliko tjedana. Temperatura tla također igra važnu ulogu u određivanju rasta vaših jagoda. Niske temperature usporavaju rast dok ga toplo vrijeme ubrzava.

Koliko jagoda proizvede 1 biljka?

Svaka biljka jagoda obično daje oko pola kile jagoda godišnje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme tikvice

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Uzdignuti vrt za početnike

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Koje je biljke najgore i najbolje saditi uz rajčice

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljena stabljika biljke: uzroci i jednostavna rješenja

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako posaditi drveće u vreće za uzgoj

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Žuta jajašca na lišću (Krivci i što možete učiniti)