Kako oživjeti biljku koja vene

wop growth hand little 107ghj2824

Postoje dvije vrste ljudi na ovoj planeti: oni koji imaju zeleni palac i oni koji nemaju. Kada prvi put počnete raditi u vrtu, lako je pogriješiti zbog koje vaša biljka vene i vene. Znači li to da morate odustati? Apsolutno ne !

Kako oživjeti biljku? Nakon što utvrdite uzrok lošeg zdravlja vaše biljke, postoji niz različitih koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali izglede vaše biljke za preživljavanje, uključujući

 • Zalijevanje vaše biljke
 • Promijenite okoliš svoje biljke
 • Borite se protiv truleži korijena
 • Dajte više hranjivih tvari vašoj biljci

Očito je da se sve biljke ne mogu spasiti kad počnu venuti. Srećom, svom malom zelenom prijatelju uvijek možete dati priliku da vrati svoj život na pravi put. Ovaj vodič će vam pomoći dijagnosticirati i riješiti problem vaše biljke.

Kako oživjeti biljku?

Ponovno rođenje biljke počinje najvažnijim korakom: otkrivanjem što je uzrokovalo zdravstvene probleme vaše biljke. Bez pravilne dijagnoze, ne možete znati što učiniti da poboljšate zdravlje vaše biljke. Ovaj kratki vodič će vam pokazati kako započeti dijagnozu i napraviti plan:

 • Pomirišite zemlju. Čini li se tlo suho i mrvičasto? Ako je tako, možda ste svoju biljku ostavili pod vodom. Zalijevanje će ga oživjeti. S druge strane, previše vlažno tlo može biti znak prekomjernog zalijevanja i/ili truleži korijena, što će zahtijevati njegu korijena i novu saksiju.
 • Ako ste zabrinuti zbog truleži korijena , izvadite biljku iz lonca i pregledajte korijenje. Gniloba korijena pojavit će se kao pljesniva izraslina na korijenu biljke. Ako vaša biljka ima mekano korijenje, morat ćete se nositi s truležom prije nego što se pogorša.
 • Pogledajte lišće biljke . Biljka s malo sunčeve svjetlosti imat će blijedo lišće. Spaljene biljke, s druge strane, imaju tamne, izbijeljene, lomljive listove koji se lome pod pritiskom.
 • Testirajte pH tla i razinu hranjivih tvari. Biljke koje nisu jako otporne mogu uvenuti zbog loših uvjeta tla, osobito ako je pH prenizak ili previsok za njihovu vrstu. Komplet za testiranje može otkriti koliko dobro kvaliteta tla vaše biljke odgovara njenom idealnom okruženju.

Spriječite daljnja oštećenja biljke

Nakon što riješite glavne probleme vaše biljke, postoji jedan posljednji korak u ponovnom rođenju: odsijecanje oboljelih dijelova vaše biljke prije nego što je možete pustiti da zacijeli. Ovaj korak je dio postupka, bez obzira na početni uzrok lošeg zdravlja vaše biljke.

Vaša biljka ne može dobro zacijeliti bez uklanjanja mrtvih dijelova tijela. Stoga ćete morati posjeći svoju biljku prije nego što se stvari vrate u normalu ili prije nego što je možete presaditi.

Prilično je jednostavno. Škarama ili škarama odrežite sve mrtve listove i mrtve dijelove korijena vaše biljke. Ako listovi počnu žutjeti, najbolje je biti oprezan i ipak ih rezati.

wop Paradajz768367806389

Učvršćivanje razine vlage u tlu

Većina početnika na kraju zalije ili potopi biljke u svom vrtu. Srećom, ovo je relativno brzo rješenje u većini situacija. Dodirivanje tla vaše biljke dat će vam dobru ideju što učiniti. Vlažno tlo može ukazivati ​​na prekomjerno zalijevanje, dok suho tlo zahtijeva više vlage.

Što učiniti ako ste previše zalijevali biljku

U većini slučajeva opasnije je biti potopljen nego pod vodom. Ako znate da ste prezalijevali svoju biljku, ali ste to učinili samo jednom, tada jednostavno preskočite zalijevanje i prozračite tlo. S druge strane, redovito prekomjerno zalijevanje može biti podmuklije, jer može uzrokovati trulež korijena.

Evo kako liječiti biljku koja je prekomjerno zalijevana i potencijalno ima trulež korijena:

 1. Izvadite biljku iz žardinjere i uklonite zemlju iz lonca. Ako staklenku želite ponovno upotrijebiti, svakako je očistite izbjeljivačem. Na ovaj način, ako se plijesan naselila u loncu, ona će se ukloniti.
 2. Pregledajte korijenje vaše biljke. U područjima s visokom vlagom dolazi do truleži korijena. Ako je korijenje vaše biljke tamno i blatnjavo, zaraženo je truležom korijena.
 3. Ako vaša biljka ima trulež korijena , uklonite zemlju sa biljke i natopite korijenje u fungicidu. Time ćete se riješiti plijesni.
 4. Premjestite svoju biljku u novu posudu (ili ponovno korištenu posudu) s čistom zemljom. Nadamo se da će to vašoj biljci dati mjesto za izlječenje.

Što učiniti s nedovoljno zalivenom biljkom

Nedovoljno zalijevanje biljke također može uzrokovati ozbiljne probleme, ali ih je lako popraviti. Vi samo trebate više zalijevati svoju biljku i eventualno dodati kristale vode u svoje tlo.

Riješite probleme kvalitete tla

Ako se bavite pitanjem kvalitete tla, stvari postaju malo kiselije. Komplet za ispitivanje tla će vam reći imate li posla s tlom s malo hranjivih tvari, tlom s visokim pH ili tlom s niskim pH. Općenito govoreći, kiselo tlo s malo hranjivih tvari predstavlja veću prijetnju od osnovnog tla.

Evo kako obraditi svako očitanje, ovisno o potrebama vaše biljke:

 • Tla s niskim sadržajem hranjivih tvari trebat će gnojivo ili biljnu hranu. Malo prskanja Miracle-Groa bit će dovoljno da većinu biljaka navedete na pravi put. Ako vaša biljka ima jedinstvene potrebe za hranjivim tvarima, moguće je udvostručiti količinu gnojiva i biljne hrane dizajnirane za vašu specifičnu biljku.
 • Visoke razine dušika sugeriraju da biste trebali pokušati prenijeti svoju biljku u novi lonac tla. Mnoge biljke ne rade dobro s previše dušika, što može objasniti uvenuće vaše biljke. Prenesite svoju biljku da vidite radi li. U mnogim slučajevima to će produžiti život vaše biljke!
 • Prilagodite pH tla kako bi ono bolje funkcioniralo s vašom biljkom. Previsok ili prenizak pH otežat će biljci apsorpciju hranjivih tvari. Možete uravnotežiti stvari dodavanjem dolomitnog vapna u kiselo tlo ili dodavanjem korištenog taloga od kave i vode u bazično tlo.

Riješite probleme sa sunčevim zrakama

Dva su velika problema koja mogu naštetiti biljci u smislu svjetlosti: premalo sunčeve svjetlosti i previše sunčeve svjetlosti. Ako primijetite da je lišće vaše biljke jako blijedo, postoji velika šansa da će brzi prijenos na svjetlije mjesto oživjeti vašu biljku u tren oka. To je jednostavno rješenje.

Ali što ako svojoj biljci date previše sunca? To može rezultirati izbijeljenim lišćem, kao i pretjerano tamnim listovima. Uostalom, biljkama je možda potrebna sunčeva svjetlost da prežive, ali to je ipak predobra stvar!

Trajnice koje su stvorene za hlad mogu uvenuti ako se ostave na suncu. Ako mislite da je prevelika količina sunčeve svjetlosti problem za vašu biljku, premjestite je na sjenovitije mjesto u zatvorenom prostoru kako biste vidjeli hoće li izliječiti.

Spriječite da vaša biljka kasnije ugine

Nakon što ste radili na oživljavanju svoje biljke, važno je osigurati da ima priliku brzo se oporaviti i živjeti dug život. Da biste to učinili, morate naučiti što vašoj biljci treba da preživi. Većina biljaka dolazi s uputama koje detaljno objašnjavaju kako ih uzgajati.

Vaša kartica ne sadrži puno podataka? Nema problema. Da biste pronašli pojedinosti o potrebama vaše biljke, možete brzo pretražiti internet za informacije o vašoj biljci. Slijedite ove upute i trebali biste krenuti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: