Zašto moja begonija vene? (8 jednostavnih rješenja)

wop Begonija798456

Begonije su neke od najljepših i najraznovrsnijih sobnih biljaka koje možete uzgajati. Međutim, ako otkrijete da vaša begonija vene, obično postoji lako prepoznatljiv uzrok koji se može popraviti. Ovaj će vam članak pokazati kako popraviti svoju opuštenu begoniju i dati vam nekoliko savjeta da se to više ne ponovi.

Pretjerano i nedovoljno zalijevanje najčešći su uzroci venuća begonije. Begonije brzo venu nakon što im se tlo osuši, ali održavanje pretjerano vlažnog tla također može rezultirati dramatičnim venućem zbog truleži korijena. Temperaturni stres, šok transplantacije, štetnici i bolesti također mogu uzrokovati opadanje.

Nažalost, postoji nekoliko razloga zašto vaša begonija može uvenuti, pa ćete se morati malo pozabaviti detektivskim poslom kako biste otkrili što je pošlo po zlu. Srećom, savjeti u ovom članku mogu vam pomoći da jednostavno utvrdite uzrok i riješite većinu problema.

Kako popraviti venuću begoniju

Najvažnije je prvo procijeniti uvjete uzgoja vaše begonije i utvrditi postoje li veliki problemi koji bi mogli dovesti do opadanja lišća vaše begonije.

 • Provjerite koliko je tlo vlažno – begonije ne vole potpuno suho ili natopljeno tlo.
 • Provjerite posudu koju koristite – provjerite ima li dosta drenažnih rupa kako bi se višak vode ocijedio nakon zalijevanja.
 • Razmislite o tome gdje se nalazi vaša biljka – Uvjeti slabog osvjetljenja čine pretjerano zalijevanje mnogo vjerojatnijim, jer će se potrebe vaše biljke za vodom dramatično smanjiti pri slabom osvjetljenju. Stavljanje vaše biljke na intenzivnu izravnu sunčevu svjetlost također nije dobra opcija, jer to može uzrokovati opekotine i uvenuće listova zbog brzog gubitka vode iz biljke.
 • Razmislite o tlu – Begonije vole da njihova zemlja zadrži malo vlage, ali višak vode trebao bi se lako ocijediti. Ako se voda nakuplja na površini tla duže od nekoliko sekundi prilikom zalijevanja, tlo nije dovoljno drenirano.
 • Provjerite razinu vlage – Vlaga ispod 40% čini venuće mnogo vjerojatnijim.
 • Pregledajte svoju biljku na štetočine – Mnogi se štetnici vole hraniti begonijama, ubrzavajući gubitak vode iz vaše biljke, uzrokujući uvenuće u slučaju značajne zaraze.
 • Provjerite ima li infekcije – Crne ili smeđe mrlje na lišću mogu ukazivati ​​na infekciju. Patogeni kao što je pythium brzo se šire na korijenje, stabljike i lišće, što brzo rezultira umiranjem vaše biljke.
wop Begonija763840364

8 uzroka uvenuća begonije i kako ih riješiti

Pogledajmo svaki od uobičajenih uzroka opadanja lišća begonije kako bismo vam pomogli da shvatite u čemu je problem s vašom biljkom. Govorit ću vam o simptomima koje trebate potražiti, kao io tome koje korake poduzeti kako biste svoju biljku vratili u zdravlje.

Nedovoljno zalijevanje

Počnimo s prilično jednostavnim. Ako pustite da se tlo vaše begonije potpuno osuši, prije nego što primjetite begonija će uvenuti. To će se brzo dogoditi s određenim vrstama begonije kao što su Begonia rex sorte i Begonia maculata na primjer. Voštane begonije (Begonia semperflorens) mnogo su tolerantnije na sušu.

Ako vidite da vaša begonija vene, samo osjetite tlo. Zakopajte prstom nekoliko centimetara u tlo i ako se barem nekoliko gornjih centimetara osjeti prilično suho, onda je nedovoljno zalijevanje najvjerojatniji uzrok problema.

Kako spriječiti da vaša begonija klone zbog zalijevanja

Najočitija stvar je svakih nekoliko dana provjeravati svoju biljku i provjeriti treba li je zalijevati. Prije zalijevanja svakako zarite prstom u tlo da vidite koliko je suho. Također smatram da stvarno pomaže podizanje posude da testiram težinu. Suha zemlja je mnogo lakša od mokrog tla, a nakon nekog vremena moći ćete odmah reći treba li vašoj biljci zalijevati.

Nije dovoljno samo dodati mali gutljaj vode na vrh zemlje. Često se time navlaži samo mali dio tla, a vrlo malo dopire do korijena. To može dovesti do toga da mislite da biljka ima puno vode, dok je u stvarnosti isušena.

U potpunosti natopite tlo dok voda slobodno ne iscuri iz drenažnih rupa. Imajte na umu da vrlo suho tlo ponekad može odbijati vodu, pa bi bilo bolje da dodajete malo vode odjednom u razmaku od nekoliko minuta kako biste osigurali da je tlo dobro natopljeno.

Vaša venuća begonija trebala bi se oporaviti u roku od nekoliko sati i vratiti se u normalu u roku od jednog dana. Općenito je najbolje zalijevati svoju begoniju prije nego što pokaže znakove uvenuća, ali općenito sam otkrio da se većina begonija dobro oporavlja nakon povremenog uvenuća zbog nedovoljno zalijevanja.

Čini se da je zalijevanje tako jednostavno, ali to je zapravo umjetnost koja zahtijeva vježbu i vještinu da bi se ispravila. 

wop nui453opop85349ho5p34e4

Aklimatizacija

Begonije imaju tendenciju dramatičnog venuća nakon što ih prvi put dovedu kući. Iako se to može dogoditi svakoj sobnoj biljci, begonije su tome mnogo sklonije od većine.

Postoji niz razloga zašto se to događa:

 1. Iznenadna promjena uvjeta od trgovine do vašeg doma , uključujući promjene temperature, vlažnosti i osvjetljenja, može uzrokovati akutni stres za biljku, što rezultira klonulom vaše begonije.
 2. Stres uzrokovan putovanjem kući može izazvati šok za biljke – to će se najvjerojatnije dogoditi ako je vaša biljka izložena vrlo niskim ili visokim temperaturama na putu kući.
 3. Neke biljke nisu dobro zbrinute u trgovini i može im se prouzročiti šteta koja postaje vidljiva tek nakon što biljku donesete kući.

Razlog uvenuća vaše begonije u ovoj situaciji je zbog toga što korijenje privremeno prestaje funkcionirati. Bez upijanja vode, nježne stabljike brzo gube turgorski tlak, a vaša će begonija uvenuti.

Kako popraviti begoniju uvenutu zbog aklimatizacije

Doživjela sam ovu situaciju nekoliko puta, a postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali izglede da se vaša biljka dobro oporavi.

 • Kupujte svoje biljke od renomiranih prodavača. Pitajte osoblje koliko dugo su biljke u trgovini i kako su se brinuli o njima.
 • Pazite da odaberete biljke koje su u savršenom stanju. Neka vas ne dovedu u iskušenje biljke manje zdravog izgleda koje su snižene.
 • Pokušajte održavati ugodne temperature za svoju biljku dok se vraćate kući i nemojte odgađati da svoju biljku vratite kući ako je moguće.
 • Stavite svoju biljku na jako, neizravno svjetlo, osigurajte visoku vlažnost i održavajte tlo blago vlažnim. Izbjegavajte zasićenje tla ili pustite da se potpuno osuši.
 • Ako vaša begonija jako vene, pažljivo provjerite ima li korijena znakova truleži. Ako je prisutna trulež korijena, zahvaćeno korijenje morat će se orezati i biljku presaditi u svježu posudu i zemlju.
 • Inače povećavam vlagu oko svake venuće begonije što je više moguće. Također svaki dan-dva malo zalijevam, da zemlja bude malo vlažna.
 • Provjerite je li osvjetljenje optimalno. Jarko svjetlo, blizu prozora je najbolje, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost, koja može uzrokovati prekomjeran gubitak vode iz lišća.
 • Čak i uz najbolji tretman, neko lišće možda neće preživjeti. Odumrlo lišće obrezujem u podnožju i usmjeravam pažnju na zdravo lišće.

Svaka novokupljena begonija treba pažljivo promatrati barem prvih nekoliko tjedana. Stvari mogu jako brzo krenuti loše, a rano uočavanje problema čini veliku razliku.

Begonije su na glasu kao teške sobne biljke, ali otkrio sam da ako ih možete njegovati prvih nekoliko tjedana i osigurati uvjete koji im se sviđaju, da će biti sretne, kućne biljke koje se ne održavaju.

Bolest

Begonije mogu biti sklone bolestima kao što su trulež, bakterijske i gljivične pjegavosti listova. 

Potražite meke, crne stabljike, srušene peteljke, crna ili smeđa područja koja se šire na lišću ili iznenadni kolaps biljke.

Bolesti su češće kod biljke koja je već pod stresom, a osobito su vjerojatne ako je vaša biljka previše zalijevana.

Kako popraviti begoniju koja vene

Zaista je važno osigurati uvjete pogodne za zdrav rast kako bi se smanjio rizik od bolesti. Pobrinite se da tlo dobro drenira, izbjegavajte prekomjerno zalijevanje i osigurajte odgovarajuću rasvjetu i ventilaciju. To bi trebalo značiti da se nećete morati često suočavati s problemima bolesti.

Ako iznenada primijetite da je vaša biljka razvila crne stabljike ili ima širenje crnih ili smeđih područja na lišću, slijedite ove korake.

 • Izolirajte svoju biljku od drugih biljaka.
 • Odrežite sve zahvaćeno lišće sterilnim škarama za rezidbu.
 • Provjerite ima li u korijenu bilo kakvih znakova truleži korijena.
 • Ako je prisutna trulež korijena, orezati sve zahvaćeno korijenje i isprati staru zemlju sa zdravog korijena.
 • Razmislite o tretiranju korijena fungicidom ili razrijeđenom otopinom vodikovog peroksida.
 • Presadite svoju begoniju u svježu zemlju i novu posudu
 • Održavajte tlo malo vlažnim i pokušajte optimizirati uvjete kako bi se biljka oporavila.

Ako ne djelujete dovoljno brzo, vaša begonija se neće oporaviti. Ako je zahvaćena gotovo cijela biljka, najbolje bi bilo baciti biljku i početi iznova. Ponekad se događaju pogreške i često ćete naučiti mnogo više o njezi sobnih biljaka iz stvari koje pođu po zlu, nego kada sve prođe kako treba.

Imao sam nekoliko dobrih uspjeha spašavajući begonije od bolesti. Uspio sam slijediti gore navedene korake kako bih spasio prekrasnu Begonia Rex ‘Inca Flame’ koja je bila teško pogođena bolešću. Morao sam orezati sve osim 3-4 lista, ali biljka se na kraju oporavila i postala jedna od mojih omiljenih begonija u mojoj kolekciji.

Temperaturni stres

Mnoge begonije uspijevaju na temperaturama sličnim našim domovima, i općenito nećete imati problema ako možete održavati temperature između 15-24°C. Naići ćete na probleme ako svoje begonije držite vani, gdje bi mogle biti izložene temperaturama znatno izvan ovog raspona.

Temperaturni stres također može biti problem ako svoju begoniju postavite u domet prozora koji radi propuh, otvor za klimatizaciju ili grijaći uređaj, to može uzrokovati dovoljan temperaturni stres koji će dovesti do uvenuća vaše begonije.

Temperature ispod 10°C mogu uzrokovati izravnu štetu vašoj biljci, što rezultira venućem, dok vrući, sušni uvjeti dovode do brzog gubitka vode i venuća zbog neravnoteže između upijanja i gubitka vode.

Smatram da je vrlo korisno koristiti digitalni termometar u blizini mojih sobnih biljaka, koji bilježi trenutnu temperaturu, kao i maksimalnu i minimalnu zabilježenu temperaturu. Kao rezultat toga, obično sam u mogućnosti odmah identificirati problem s temperaturom i premjestiti svoju biljku na udobnije mjesto.

Prekomjerno zalijevanje

Većina begonija može preživjeti povremenu sušu, ali prekomjerno zalijevanje je obično smrtonosno. To je jedan od najozbiljnijih uzroka venuća begonije i najbolje je naučiti ga izbjegavati, umjesto da se nosite s posljedicama.

Većina vrsta begonija voli rasti u blago vlažnim uvjetima. Pretjerano vlažno tlo smanjuje količinu prozračivanja korijena, što je bitno za njihov opstanak. Može biti iznenađenje saznati da je stalna opskrba kisikom neophodna za opstanak korijenja većine biljaka. Bez prozračivanja kroz zračne prostore u tlu, korijenje nema pristup kisiku, a to čini korijenje pod stresom i osjetljivim na infekcije.

Stalno vlažno tlo uzrokuje trulež korijena, a ako ne uhvatite ovo rano, malo je vjerojatno da će vaša biljka preživjeti. Trulež korijena sprječava funkcioniranje korijena i rezultirat će dramatičnim venućem vaše begonije.

Kako izgledaju pretjerano zalivene begonije?

Potražite sljedeće simptome i stanja zbog kojih je vjerojatnije da je prekomjerno zalijevanje uzrok opadanja vaše begonije;

 • Požutjelo lišće , osobito prvo utječe na donje listove.
 • Smeđi vrhovi listova unatoč dobroj vlažnosti i vlažnosti tla.
 • Listovi padaju s biljke, često s mokrim, mlohavim peteljkama.
 • Vaša begonija vene unatoč tome što je tlo vlažno na dodir.
 • Prekomjerno zalijevanje može dovesti do toga da se stabljike begonije lako lome.

Sljedeći uvjeti čine mnogo vjerojatnijim da će vaša begonija uvenuti zbog prekomjernog zalijevanja.

 • Vaša begonija je u uvjetima slabog osvjetljenja – potrošnja vode je smanjena, a tlo će ostati vlažno dugo vremena nakon zalijevanja.
 • Vaša begonija je u velikoj posudi u odnosu na veličinu biljke.
 • Posuda nema rupe za drenažu ili redovito zaboravljate isprazniti posudu za kapanje nakon zalijevanja.
 • Tlo se slabo drenira.

Kako spasiti begonije koje venu zbog prekomjernog zalijevanja

Ovo je moj postupak za popravljanje begonije koja pokazuje znakove prezalijevanja.

 • Nježno izvadite biljku iz posude. provjerite ima li znakova truleži korijena i odrežite sve zahvaćeno korijenje.
 • Provjerite je li tlo dobro drenirano – razmislite o presađivanju u svježe tlo koje je prikladno za begonije. Zemlja mješavine 2/3 zemlje za sobne biljke i 1/3 perlita je jednostavna, učinkovita opcija.
 • Posadite u posudu koja je dovoljno velika da primi biljku. Prevelika posuda uvelike povećava količinu vode koju će tlo zadržati nakon zalijevanja i značajno povećava rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem.
 • Stavite svoju svježe presađenu begoniju na jako, neizravno svjetlo .
 • Zalijevajte svoju begoniju tek kada se gornjih 3-5 centimetara tla osjeća prilično suho.
 • Vašoj biljci može trebati nekoliko mjeseci da se oporavi i razvije zdravo novo korijenje prije nego što počne rasti novo lišće.
wop gpjh938pjh9g3jh38iigh

Begonija vene nakon presađivanja

Imajte na umu da je presađivanje begonije stresno vrijeme za vašu biljku. Dok neke sobne biljke ne izostaju niti jednom prilikom presađivanja, begonije ponekad mogu uvenuti nakon presađivanja. To se obično događa unutar 24-48 sati nakon presađivanja.

Pobrinite se da optimizirate uvjete uzgoja i držite tlo blago vlažnim. Obično stvaram mini staklenik s plastičnom folijom preko svake biljke koja trpi šok kako bih povećao vlažnost zraka. To smanjuje gubitak vode i biljci kupuje vrijeme za oporavak.

Štetočine

Manje najezde štetnika obično ne uzrokuju previše problema, ali ozbiljan problem sa štetočinama može dovesti do toga da begonija jako uvenu, pa čak može biti i fatalna za biljku.

Redovito pregledavajte svoju biljku zbog štetočina – volim provjeravati svoje biljke svaki put kada ih zalijevam jer to znači da mogu uočiti većinu problema sa štetočinama prije nego što postanu veliki problem.

Kao i na same štetnike, potražite nepravilne žute ili smeđe mrlje na lišću, mrljasto žutilo, rupe na lišću ili oštećenja lišća.

Odmah izolirajte svoju begoniju i svakih 5-7 dana tretirajte izopropil alkoholom, neem uljem ili sprejom za hortikulturno ulje sve dok ne budete sigurni da su svi štetnici obrađeni. 

Niska vlažnost

Niska vlažnost je vjerojatnija da će uzrokovati smeđe rubove i vrhove listova, ali dugotrajni sušni uvjeti mogu povećati vjerojatnost uvenuća, osobito u kombinaciji s drugim problemima kao što su nedovoljno zalijevanje ili štetnici.

Pokušajte održavati razinu vlažnosti iznad 40% kako biste smanjili rizik da će vaša begonija klonuti zbog vlage.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje biljke žada postaje smeđe?

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojivo djeluje 

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Prirodni načini za suzbijanje vrtnih nametnika

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Bijele kugle u zemlji: vjerojatni krivci

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?