Zašto moja dracena ima smeđe vrhove (Dracaena Fragrans)

Dracaena fragrans, vrlo je popularna sobna biljka zbog svog atraktivnog izgleda i zahtjeva za jednostavnom njegom. Iako je otporniji od mnogih sobnih biljaka, ako vaša dracena ima smeđe vrhove, niste sami. Postoji niz razloga zašto se to može dogoditi, a potrebno je malo detektivskog rada kako bi se identificirao i riješio problem.

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove? Dracene najčešće dobivaju smeđe vrhove listova zbog nedovoljnog zalijevanja ili prekomjernog zalijevanja. Drugi česti uzroci uključuju vodu s visokim udjelom fluora ili klora ili izvore stresa za biljke kao što su niska vlažnost, višak gnojiva, višak topline i svjetlosti, štetnici, bolesti i stres zbog privikavanja ili presađivanja.

Ovaj članak će vam pokazati kako prepoznati zašto vaša dracena ima smeđe vrhove i objasniti kako ispraviti problem i vratiti biljku u zdravlje.

Nedovoljno zalijevanje

Dracene ( Dracaena fragrans ) jedne su od sobnih biljaka otpornijih na sušu, ali nedostatak vode na kraju će uzrokovati probleme vašoj biljci, a smeđi vrhovi listova su jedna od stvari koje možete očekivati. Smeđe vrhove listova zbog nedovoljnog zalijevanja pratit će suho tlo, a možete vidjeti uvijanje listova i smeđe, hrskavo donje lišće.

Smeđi vrhovi na draceni nastaju zbog nedovoljne količine vode koja dopire do vrhova listova da bi bile zdrave. Kada je vode oskudno, vašu je dracenu lakše opskrbiti vodom dijelove biljke koji su najbliži korijenju. Vrhovi listova, koji su najudaljeniji od izvora vode, najvjerojatnije će posmeđiti i umrijeti u uvjetima suše.

Trebali biste pokušati zalijevati svoju dracenu nakon što se gornjih 3-5cm tla osuši, osiguravajući dovoljno vode da natopi tlo svaki put kada zalijevate. Pazite da sva suvišna voda iscuri iz drenažnih rupa, jer ne želite dopustiti da biljka sjedi u vlažnom tlu. To može uzrokovati još gore probleme, poput truleži korijena . 

Nedosljedno zalijevanje

Nedovoljno zalijevana biljka će se u određenoj mjeri prilagoditi oskudnoj dostupnoj vodi. Biljka će rasti manje lišća, a listovi će obično biti manji.

Nedosljedno zalijevana biljka neće se moći prilagoditi promjenjivim uvjetima. U doba izobilja, biljka će započeti nagli rast stvarajući obilje zdravog lišća, ali ako ostane bez vode dulje vrijeme, lišće će se boriti da ostane zdravo, a listovi će razviti smeđe vrhove i mogu postati hrskavi i uvijeni .

Dosljednost zalijevanja važan je čimbenik u održavanju zdravog lišća vaše dracene i izbjegavanju smeđih vrhova. Svakako svakih nekoliko dana provjeravajte tlo svoje biljke kako biste dobili ideju kada će je trebati zalijevati.

Imajte na umu da će se potrebe za vodom mijenjati tijekom godine. U proljeće i ljeto bit će potrebno više vode, jer biljka snažno raste, a isparavanje se povećava na toplijim temperaturama.

Biljka će rasti puno sporije ili uopće neće rasti zimi, koristeći mnogo manje vode. Prilikom zalijevanja uvijek se vodite stanjem biljke i tla i izbjegavajte zalijevanje prema rasporedu kako vaša dracena ne bi dobila smeđe vrhove.

Nečistoća vode

Dok su dracene otporne sobne biljke koje toleriraju niz uvjeta, njihovo lišće neće ostati savršeno ako se ne tretira pravilno. Dracene mogu biti malo osjetljive na određene kemikalije u vodi iz slavine kao što su fluor i klor. Oni se mogu nakupiti u lišću, uzrokujući toksičnost, što dovodi do toga da vaša dracena dobije smeđe vrhove ili druge probleme s listovima.

Razina fluora u vodi iz slavine može značajno varirati, a neke lokalne vlasti čak dodaju fluor u vodu iz slavine zbog blagotvornog utjecaja na zdravlje zuba.

Možda biste željeli provjeriti svoje lokalno izvješće o kvaliteti vode, koje se obično može dobiti od svog dobavljača vode. Ako imate visoke razine fluora ili klora, možete razmisliti o korištenju filtrirane vode, kišnice ili destilirane vode za zalijevanje vaše dracene.

Kvaliteta vode može biti težak problem za identificiranje, a možda i nije prva stvar za koju mislite da može uzrokovati smeđe vrhove dracene. Prije nego promijenite vrstu vode koju koristite, preporučam da se pobrinete da zadovoljite osnovne potrebe za njegom vaše dracene.

Ako mislite da radite dobro sa zahtjevima za njegu, prijeđite na drugu vrstu vode i promatrajte. Na novom lišću ne bi trebalo biti smeđih vrhova, iako se staro lišće neće vratiti u netaknuto stanje.

Niska vlažnost

Dracene prirodno rastu u vlažnom okruženju, ali su prilično sposobne ostati zdrave u umjerenoj vlažnosti u zatvorenom prostoru. Tek kada razina vlažnosti padne ispod 40%, vlaga može biti faktor u razvoju smeđih vrhova na vašoj draceni.

Preporučio bih da nabavite digitalni higrometar za praćenje razine vlažnosti u vašem domu. Ako je vlažnost ispod 40%, pokušajte uzgajati svoje sobne biljke zajedno ili upotrijebite ladicu za vlažnost kako biste povećali razinu vlažnosti.

Prekomjerna količina gnojiva

Pretjerano gnojivo može biti otrovno za vaše sobne biljke, a ako vaša dracena ima smeđe vrhove, to je svakako razlog koji biste trebali istražiti. Iako mnoge mješavine zemlje imaju relativno nedostatak hranjivih tvari, uvijek je bolje olakšati primjenu gnojiva.

Ako ste gnojivo primjenjivali više od jednom mjesečno ili ako vidite bijele kore soli na površini tla, pretjerana gnojidba može biti razlog zašto vaša dracena ima smeđe vrhove.

Gnojiva su korisna za sprječavanje nedostatka hranjivih tvari u vašoj draceni i pomoći će vašoj biljci da raste do svog punog potencijala. Međutim, pružanje više hranjivih tvari nego što biljka može iskoristiti neće učiniti da biljka raste brže. Nakon što vaša dracena ima dovoljno hranjivih tvari, drugi čimbenici kao što su svjetlost, voda i genetika će diktirati koliko brzo i koliko će vaša biljka rasti.

Mjesečna gnojidba tijekom vegetacije gnojivom s trenutnim oslobađanjem dobra je opcija za dracene. Radije koristim uravnoteženo gnojivo topivo u vodi. Ako koristite formulaciju specifičnu za sobnu biljku, slijedite upute na naljepnici. Ako koristite opće biljno gnojivo, razrijedite ga na pola preporučene jačine svaki put kada gnojite svoju dracenu kako biste smanjili rizik od toksičnosti.

Ako ste primijenili previše gnojiva, potrebno je temeljito isprati tlo vodom. Odnesite svoju biljku u sudoper i pustite da voda slobodno teče kroz tlo i izlazi kroz drenažne rupe. Pustite vodu da teče oko 5 minuta pomoći će da se otopi višak soli gnojiva i da se ispere iz tla.

Nakon što to učinite, izbjegavajte gnojenje svoje biljke najmanje 3 mjeseca, a zatim nastavite opreznije. Također bih preporučio ispiranje tla dvaput godišnje kao dio vaše opće njege.

Pretjerano svjetlo

Dracene uzgojene u zatvorenom prostoru najbolje uspijevaju na jakoj neizravnoj sunčevoj svjetlosti , iako su prilično tolerantne na slabiju rasvjetu. Ako se vaša biljka nalazi na mjestu gdje prima više od 1-2 sata izravne sunčeve svjetlosti dnevno, osobito tijekom toplijih mjeseci u godini, tada vaša dracena može imati smeđe vrhove zbog viška svjetlosti.

Također možete vidjeti tragove opekotina na drugim mjestima na vašoj biljci, a možda ćete primijetiti da svoju biljku trebate vrlo često zalijevati zbog povećane upotrebe vode i isparavanja.

Trebali biste premjestiti svoju dracenu na mjesto gdje ima manje izravne sunčeve svjetlosti. Postavljanje strižne zavjese preko prozora također je dobra opcija ili je odmaknuti od prozora ili u drugu sobu.

Temperaturni stres

Vaša dracena će napredovati na normalnim temperaturama u zatvorenom prostoru, ali će početi pokazivati ​​znakove stresa ako je izložena temperaturama ispod 10°C ili iznad 32°C.

Neki ljudi vole iznijeti svoje dracene vani tijekom ljeta, a iako je to dobra ideja, može biti izvor temperaturnog stresa. To se može dogoditi ako su uvjeti pretopli ili ako ostavite svoju dracenu vani dok se približavaju hladne jesenske noći.

Vrući ili hladni propuh također može biti izvor temperaturnog stresa, stoga potražite sve vruće ili hladne ventilacijske otvore ili obližnje radijatore koji bi mogli biti izvor nezdravog propuha.

Ako sumnjate da vaša dracena ima smeđe vrhove zbog temperaturnog stresa, možda bi bilo vrijedno postaviti digitalni termometar pored biljke. To će vam pomoći zabilježiti lokalnu temperaturu koju vaša biljka doživljava. Oni obično bilježe maksimalnu i minimalnu temperaturu pa će vam pomoći da premjestite svoju biljku negdje gdje je sretno.

Štetočine

Štetočine koje sišu sok mogu dovesti do toga da vaša dracena dobije smeđe vrhove na lišću. Sisači soka, kao što su brašnaste bube, ljuspice, tripsi, lisne uši i paukove grinje vole sisati sok iz lišća i stabljike vaše dracene. To može dovesti do toga da manje vode i hranjivih tvari dospiju do vrhova listova, što rezultira time da vaša dracena razvije smeđe vrhove listova.

Trebali biste redovito provjeravati svoju dracenu na znakove štetočina, pazeći da pogledate i gornju i donju stranu lišća. Imajte na umu da paukove grinje mogu biti vrlo male, ali se obično otkrivaju po prisutnosti fine mreže između lišća.

Presađivanje

Presađivanje vaše dracene uzrokuje određeni stupanj stresa za biljku i zahtijevat će razdoblje prilagodbe novim uvjetima. Čak i uz pažljivo presađivanje, ponekad može doći do oštećenja korijena što može utjecati na njihovu funkciju. Apsorpcija vode može biti poremećena i sposobnost biljke da podupire svoje lišće možda neće biti tako dobra kao prije presađivanja.

Ako vaša dracena dobije neke smeđe vrhove u nekoliko tjedana nakon presađivanja, samo se usredotočite na pružanje dobre njege, a biljka bi se trebala stabilizirati i početi proizvoditi dodatno zdravo lišće.

Aklimatizacija

Kad god donesete svoju novu dracenu kući, ona će se naviknuti na uzgoj u rasadniku i morat će se prilagoditi vašem domu. Normalno je da su uvjeti u vašem domu manje optimalni nego u rasadniku, pa bi biljka u početku mogla pokazivati ​​neke znakove stresa.

To može uključivati ​​smeđe vrhove listova ili smeđe mrlje ili potpuno smeđe donje listove. Sve dok biljka prestane dobivati ​​više smeđih vrhova nakon nekoliko tjedana, to je normalno. Nastavite s normalnom njegom i vaša bi biljka trebala napredovati dugi niz godina.

Hoće li smeđi vrhovi na mojoj draceni nestati?

Nažalost, ako vaša dracena ima smeđe vrhove, oni neće nestati s vremenom. Ovi listovi će zadržati svoje smeđe vrhove za cijeli život lista. Sve dok riješite problem, tada bi novi listovi trebali biti potpuno zdravi, a s vremenom ćete manje primijetiti smeđe vrhove ili možete orezati zahvaćene vrhove ili listove.

Mogu li odrezati smeđe vrhove sa svoje dracene (Dracaena Fragrans)?

Da, ako vaša dracena ima smeđe vrhove, možete ih sigurno ukloniti. Najbolji način da to učinite je da odrežete većinu smeđeg vrha, ali ostavite tanki rub smeđe boje, bez rezanja u zdravo tkivo. Ako ipak zarežete zdravo tkivo, vjerojatno će se smeđi vrh s vremenom ponoviti.

Pobrinite se da koristite sterilne alate za obrezivanje ili škare kako biste izbjegli rizik od razvoja bolesti vaše dracene.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: