Zašto moja sansevijerija ima smeđe vrhove?

Zasto moja sansevijerija ima smede vrhove89543788459696 wop

Sansevijerije ( Sansevieria trifasciata ) imaju reputaciju vrlo izdržljivih. Vjerojatno su zato poznati prizor u mnogim domovima. Ali čak i najteže biljke imaju svoje granice, a jedan od znakova problema su smeđi vrhovi na listovima.

Zašto vaša sansevijerija ima smeđe vrhove na listovima? Smeđi vrhovi na biljci najčešće su zbog;

 1. Nedosljedno ili nepravilno zalijevanje
 2. Previše klorirana voda
 3. Pretjerana izravna sunčeva svjetlost i toplina
 4. Hladni stres
 5. Višak gnojiva
 6. Niska vlažnost zraka
 7. Zaraza štetočinama

Za ove bi se “neuništive” biljke trebale tako lako brinuti, ali neće uspijevati niti izgledati najbolje ako im ne pružite prave uvjete. Čitajte dalje i objasnit ću vam kako pomoći sansevijeriji sa smeđim vrhovima i kako spriječiti da se to dogodi.

Kako je vaša sansevijeraja dobila smeđe vrhove?

Ne bi vam trebao trebati zeleni palac da bi sansevijerija bila zdrava. Ali to je živo biće i postoje ograničenja u količini zanemarivanja koju svaka biljka može tolerirati.

Iako će se biljke nositi sa stresom nesavršenih uvjeta rasta, postoji granica. Smeđi vrhovi na sansevijeriji uobičajeni su odgovor na stres. Trik je otkriti što uzrokuje stres i popraviti ga prije nego što vaša sansevijerija pretrpi preveliku štetu.

1. Problemi s zalijevanjem koji uzrokuju smeđe vrhove na sansevijerijama

wop sansevijerija768349364436996367548853

Sansevijerije vole da ih se zalijeva tek nakon što im se zemlja u posudi potpuno osuši. Ovo je vjerojatno najvažnija stvar koju trebate učiniti kako bi vaša sansevijerija bila dobrog zdravlja.

Njihovo zdravlje može patiti i izgled biljke će se pogoršati ako se nepravilno zalijeva. Sljedeći problemi mogu uzrokovati smeđe lišće i smeđe vrhove lišća na vašoj biljci.

Nedovoljno zalijevanje

Iako su sansevijerije fantastične u očuvanju i pohranjivanju vode, postoji ograničenje. Kada biljka postane izrazito dehidrirana, prvo mjesto na kojoj ćete je vidjeti su vrhovi listova.

Ovo je normalan odgovor na nedovoljno zalijevanje i rijetko znači da će vaša biljka venuti. Nakon što se nastavi redovito zalijevanje, biljka će često izrasti niz novih listova iz rizoma jer koristi novo obilje vode.

Loše zalijevanje

Većina biljaka se do određenog stupnja aklimatizira na njihove uvjete. Nedovoljno zalivena biljka koja je iznenada podvrgnuta višku vode može brzo pokazati znakove stresa kao što su smeđi vrhovi listova. To se obično događa kad god se iznenada sjetim biljke koju sam neko vrijeme zanemario i pokušam prekomjerno nadoknaditi.

Uvijek je dobro imati rutinu za provjeru biljaka kako biste vidjeli trebaju li zalijevati ili imaju neke druge probleme u razvoju. Obično provjeravam svoje sansevijerije otprilike jednom tjedno da vidim treba li im nešto.

Prekomjerno zalijevanje

wop gnu43ih789tgqtgqz8742zhqug3oq4uj04q32hg534364

Prekomjerno zalijevanje rezultira time da zemlja ostaje vlažna većinu vremena. Time se smanjuje prozračivanje korijenja i medija za lončanje, omogućujući razvoj anaerobnih bakterija i gljivica, što može rezultirati truljenjem korijena.

U početku će prekomjerno zalijevanje rezultirati time da biljka upije previše vode, pa ćete dobiti znakove edema ili čak mjehuriće na lišću. To može rezultirati bakterijskom ili gljivičnom bolešću na lišću koja će se prikazati kao smeđe ili crne mrlje na lišću.

Nakon što korijenje bude ugroženo truležom korijena, biljka više neće moći apsorbirati vodu i hranjive tvari, pa ćete vidjeti znakove nedostatka hranjivih tvari i vode u lišću, kao što su promjena boje i smeđi hrskavi vrhovi na lišću.

Moj najbolji savjet je da prije zalijevanja dotaknete zemlju kroz drenažne rupe na dnu posude. Ako je tlo vlažno, vašu biljku nije potrebno zalijevati.

Zalijevanje je jedna od najtežih vještina za ispravnu njegu sobnih biljaka.

2. Prekomjerno klorirana voda može uzrokovati smeđe vrhove na sansevijeriji

Siguran sam da ste već svjesni, ali postoje neke sobne biljke koje mogu biti prilično osjetljive na vrstu vode koju koristite kada ih zalijevate. Većina vode iz slavine sadrži klor i kloramin, što je vrlo korisno za osiguravanje da je naša voda za piće sigurna za ljudsku potrošnju.

Međutim, neke biljke su osjetljivije na te kemikalije i mogu pokazati znakove stresa kada su prisutne. Smanjite ili uklonite klor filtriranjem vode koju koristite ili ostavite vodu kojom namjeravate zalijevati svoju biljku na suncu jedan dan prije upotrebe.

3. Pretjerana izravna sunčeva svjetlost i toplina

Količina topline i sunčeve svjetlosti koju sansevijerija može podnijeti uvelike ovisi o tome na što su naviknute. Biljka može se vrlo uspješno uzgajati u toplim uvjetima, uz dosta izravne sunčeve svjetlosti, ali samo ako je na to navikla.

Ako je vaša biljka naviknuta na niže svjetlosne uvjete, pokazat će znakove stresa ako je premjestite na izravnu sunčevu svjetlost ili toplije uvjete. Vaša sansevijerija će razviti smeđe vrhove ako ne može podnijeti intenzitet svjetla.

To ne znači da ne možete premjestiti svoju biljku nakon što se navikne na jedno mjesto. Ali pokušajte postupnije prilagođavati razinu svjetlosti i topline kako bi se biljka mogla aklimatizirati. To je otprilike na isti način kao što se aklimatiziramo na toplije uvjete tijekom razdoblja od nekoliko tjedana.

wop nfguz433z78g43z4ugqqhhqihbbg53q4zhs

4. Stres zbog hladnoće

Sansevijerije nisu otporne na hladnoću i općenito ih ne biste trebali izlagati temperaturama ispod 10°C. Sve ispod toga i biljka može postati pod stresom i uskoro ćete vidjeti kako vaša biljka razvija smeđe vrhove.

Za one koji uzgajaju sansevijerije u zatvorenom prostoru, ne bi trebalo biti previše teško izbjeći tako niske temperature, ali ako svoje biljke držite vani ljeti, samo ih unesite znatno prije nižih temperatura jeseni i zime.

5. Višak gnojiva može uzrokovati smeđe vrhove na sansevijeriji

Sansevijerije su čvrste sukulentne biljke i razvile su sposobnost preživljavanja u tlima s nedostatkom hranjivih tvari. Zbog toga su njihove potrebe za hranjivim tvarima niske.

Ako prečesto gnojite sansevijeruju ili koristite prejako gnojivo, možete oštetiti lišće ili korijenje. To često može uzrokovati smeđe vrhove listova, što značajno utječe na izgled vaše biljke.

Svoje biljke gnojim jednom mjesečno tijekom vegetacije. Sansevijerije definitivno uspijevaju s malo hrane, ali samo pazite da ne pretjerate.

Ako ste malo pretjerali s gnojenjem vaše biljke, prestanite na nekoliko mjeseci. Mješavinu zemlje isperite tako da kroz nju prolijete puno vode. To će pomoći da se višak hranjivih tvari izvuče iz tla. Kada vaša biljka ponovno izgleda sretno, možete je i trebate nastaviti hraniti. Samo griješite na strani premalo, a ne previše.

6. Niska vlažnost

Mnogi zatvoreni prostori su sušniji od sobnih biljaka. Suhi zrak uzrokuje višak vode iz lišća i vrlo je čest uzrok smeđih vrhova na sansevijeirji.

Iako biljkama nije potrebna visoka vlažnost da bi uspjele, trebali biste težiti razini vlažnosti od najmanje 40%. Koristim digitalni higrometar da povremeno provjeravam vlažnost zraka oko mojih sobnih biljaka.

7. Štetočine

Biljke pauka mogu biti sklone brašnastim kukcima, paukovim grinjama i gljivičnim gljivicama. Od ove tri, paukove grinje i brašnaste bube mogu uzrokovati smeđe vrhove na lišću vaše sansevijerije. Obje ove bube sisaju sok, što može oštetiti lišće sansevijerije i uzrokovati dehidraciju lišća.

Dehidracija uzrokovana ovim bubama dovodi do stresa u biljci, što rezultira smeđim vrhovima listova. Štetočine su također čest uzrok kovrčanja lišća sansevijerije.

Ako vaša biljka ima smeđe vrhove, uvijek je dobro pregledati lišće na bilo kakav znak zaraze štetočinama. Obratite pažnju na finu mrežu paukovih grinja i ovalna tijela ili pamučne mase brašnastih buba.

Postoji mnogo dobrih načina da se riješite ovih grešaka, a svakako biste to trebali učiniti što je prije moguće. Također je dobra ideja staviti u karantenu sve zahvaćene biljke, jer se problemi sa štetočinama mogu širiti.

Općenito volim prvo koristiti prirodne metode suzbijanja štetočina, prije nego pribjegnem kemijskoj kontroli.

wop mfg4o3h87tgg30099zz7gh3zuqiqihh3bvthhgkbqh24gqik232345ggar

Kako popraviti smeđe vrhove na sansevijeriji

Najbolje rješenje za smeđe vrhove na sansevijeriji je identificirati problem i poboljšati uvjete uzgoja kako bi ga spriječili.

Nažalost, šteta na postojećem lišću i kozmetički utjecaj koji to ima na vašu biljku je trajna. Čak i kada se biljka dobro brine, oštećenje lišća se neće riješiti.

Ipak, ne brinite, kao da svojoj biljci pružite potrebnu njegu, ona će izrasti puno više zdravih listova i tada će utjecaj smeđih vrhova biti manje vidljiv.

Alternativno, možete odabrati obrezivanje zahvaćenog lišća.

Ako je šteta minimalna, možete odrezati smeđi dio vrha. Vrh neće ponovno izrasti, stoga pazite da svoju biljku obrežete na način koji vam dobro izgleda. Ako je oštećenje ozbiljno, odsjeci cijeli list na liniji tla. Struktura korijena rizoma će uskoro poslati nove izbojke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme rajčice

Hidroponija Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako hidroponski uzgajati rajčice

Travnjaci i ukrasno bilje

S&S Hosta: divovska zelena sorta

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Presađivanje sobnih biljaka

Kako presaditi kalateju– vodič korak po korak