Korištenje vode od češnjaka na biljkama: prirodno sprječavanje štetnika

Knoblauchwasser auf Pflanzen verwenden Schadlinge auf naturliche Weise verhindern.webp.webp

Proširite vijest!

Jeste li znali da možete koristiti vodu od češnjaka na biljkama kako biste im pomogli u rastu? Češnjak je uobičajeni kuhinjski sastojak koji ima nevjerojatne prednosti kada je u pitanju stvaranje zdravog okruženja za biljke bez štetočina.

Voda od češnjaka koristi biljkama dodavanjem hranjivih tvari, stimuliranjem rasta, tjeranjem štetnika i povećanjem otpornosti na bolesti. Desetljećima se voda od češnjaka koristi kao pesticid koji odbija mnoge vrste insekata i glodavaca, a neki čak tvrde da je učinkovit prirodni lijek protiv crijevnih crva.

Voda od češnjaka ekološka je i jeftina opcija u borbi protiv štetnika usjeva kemijskim oružjem.

Jednom kada počnete koristiti ovu moćnu tekućinu, vaše biljke će vam biti zahvalne. Saznajte više o tome kako korištenje vode od češnjaka na biljkama može spriječiti gljivice i insekte da unište vaše biljke.

Je li voda s češnjakom sigurna za biljke?

Voda s češnjakom apsolutno je sigurna za biljke jer je jedna od najboljih stvari koja drži sve štetne stvari podalje od vaših prekrasnih cvjetnih ili plodnih biljaka. Priča se da vampiri i bube ne vole miris češnjaka. Smiješno, ali činjenica!

Dakle, ako želite držati kukce podalje od svog vrta ili biljaka u posudama, možete jednostavno i sigurno prskati svoje biljke vodom od češnjaka.

Voda s češnjakom neće naškoditi nijednom vašem povrću ili voću, održavajući biljku prirodnom i zdravom. Dakle, ako želite svoj vrt održati sigurnim i zdravim, morate koristiti vodu s češnjakom umjesto umjetnih sredstava za uništavanje insekata ili sprejeva.

Kako je voda od češnjaka korisna za biljke?

Voda s češnjakom vrlo je korisna za biljke jer je domaći prirodni i organski lijek. Štiti vaše biljke od kukaca i štetočina te ih štiti od štetnih kemikalija koje se nalaze u fungicidima i insekticidima.

Ne samo da češnjak djeluje kao strašilo za vaše biljke, već je i prepun hranjivih tvari koje potiču rast vaših biljaka.

Osim toga, miris alicina i sumpora iz češnjaka iritira senzorne receptore štetočina i čini nepodnošljivim boravak na biljci te zbog toga napuštaju biljku.

Koje biljne hranjive tvari su uključene?

Češnjak je bogat izvor selena, magnezija, vitamina B6, vitamina C i mangana. Može biti i kalcija, željeza, bakra i kalija. Sve te hranjive tvari korisne su za rast biljke.

Većina uzgajivača dodaje ove hranjive tvari u obliku gnojiva, ali možete svoje biljke jednostavno poprskati vodom od češnjaka i dati im sve hranjive tvari sa samo jednim gnojivom.

Koji je pesticid uključen?

Češnjak je također izvor sumpornih spojeva. Sumpor je najbolji način da sve štetočine i korov držite podalje od svojih biljaka. Kada svojim biljkama dodate vodu s češnjakom, količina sumpora koju sadrži ubija sve nametnike i drži buduće nametnike podalje od vaše biljke.

Štetočine protiv kojih je voda s češnjakom učinkovita

 • lisne uši
 • mravi
 • Buba
 • svrdlo
 • gusjenice
 • vojska crvi
 • puževi
 • termiti
 • bijele mušice

Sumpor je dobro poznati fungicid, a kada se voda od češnjaka nanese na biljke, stvara sloj ovog oštrog sumpora koji također pomaže u zaštiti od gljivičnih bolesti.

Kako napraviti vodu od češnjaka za biljke?

Upotreba vode od češnjaka na biljkama za prirodnu prevenciju štetnika

Recept za vodu s češnjakom vrlo je jednostavan i lagan. Vodu od češnjaka možete jednostavno i brzo pripremiti za svoje biljke i sigurno je koristiti za svoje biljke.

Sastojci:

 1. 2 do 3 šalice vode (ovisno o broju biljaka na koje morate nanijeti vodu s češnjakom)
 2. Žlica češnjaka u prahu od svježeg režnja češnjaka

NAPOMENA: Svježi češnjak je korisniji od češnjaka u prahu.

metoda

 1. Prvo morate sve režnjeve češnjaka staviti u blender, a zatim ih pasirati dok ne dobijete glatku konzistenciju. Dodajte šalice vode i zatim ponovno miksajte samo 2 minute.
 2. Ako koristite češnjak u prahu, ne morate ga miješati. Možete jednostavno preskočiti korak 1.
 3. Sada stavite mješavinu češnjaka i vode u posudu. Staklena posuda je puno bolja od plastičnih posuda, stoga koristite staklenu posudu.
 4. Staklenu teglu prekrijte tamnom krpom, a zatim stavite na tamno mjesto 1 do 2 dana.
 5. Nakon jednog dana, obojite smjesu i pomiješajte s galonom vode. Vaša voda s češnjakom sada je spremna.

Kako zalijevati biljke vodom od češnjaka?

Najlakši način da zalijete biljku češnjaka je korištenje boce s raspršivačem.

Najprije vam je potrebna boca s raspršivačem, a zatim je napunite vodom s češnjakom. Vodu s češnjakom možete lako poprskati u korijenje i lišće svojih biljaka kako biste zaštitili svoje biljke od svih vrsta korova, štetočina i insekata.

Učestalost prskanja može biti vaš izbor, ali nije sigurno svakodnevno prskati biljke vodom od češnjaka. Biljke možete praktično zalijevati vodom od češnjaka dva puta tjedno.

Još jedan najbolji način za primjenu vode od češnjaka je izlijevanje vode od češnjaka oko rubova vašeg vrta.

Miris češnjaka drži kukce podalje od vašeg prekrasnog vrta.

Možete ga nanijeti i na tlo u svom vrtu kako biste ga učinili plodnijim i izvrsnim mjestom za rast.

Upotreba češnjaka kao pesticida:

Ako u svom vrtu ne želite koristiti štetne kemikalije koje mogu naštetiti vašim biljkama, možete koristiti vodu s češnjakom.

Pesticidi mogu smanjiti plodnost vašeg tla i dodati kemikalije vašem povrću i voću.

Voda od češnjaka najbolje je rješenje za nametnike u vašem vrtu.

Najčešći štetnici koji mogu utjecati na vaše biljke su kupusni crvi, vrećasti crvi, lisne uši, kukuruzne uši, buhači, krastavčeve zlatice i mnogi drugi. Voda s češnjakom je korisna protiv svih i možete ostati zadovoljni nakon što na svoje biljke nanesete vodu s češnjakom.

Nanošenje vode od češnjaka oko ograde vašeg vrta također može spriječiti sve te štetočine i insekte da dođu do vaših cvjetnica. Za obitelj salate i kupusa, voda od češnjaka je izvrstan repelent za nametnike.

Upotreba češnjaka kao fungicida:

Upotreba vode od češnjaka na biljkama za prirodnu prevenciju štetnika

Spojevi sumpora vrlo su učinkoviti protiv gljivica. Spojevi sumpora koriste se ne samo u malim vrtovima, već i na poljima za zaštitu biljaka od napada gljivica. Češnjakova voda ima dovoljnu količinu sumpornih spojeva tako da može učinkovito djelovati kao fungicid.

Umjetni fungicidi su štetni za biljke zbog velike količine kemikalija, pa ih ne možete koristiti na svojim zdravim voćkama.

Možete lako koristiti vodu s češnjakom umjesto komercijalnog fungicida i sigurno će vam dati više zvučnih učinaka od fungicida.

Mjere opreza pri korištenju vode od češnjaka:

Voda od češnjaka je prirodna stvar koja se lako koristi, ali postoje neke mjere opreza koje treba poduzeti kada je koristite. Ako ih slijedite, možete postići najbolje rezultate od ove čarobne vode.

 • Pretjerana upotreba vode od češnjaka može utjecati na rast vaših biljaka, stoga uvijek koristite normalnu količinu vode prema svojim potrebama.
 • Nikada nemojte koristiti češnjakovu vodu više od dva puta tjedno jer je to dovoljno za biljke.
 • Vodu od češnjaka prskajte po tlu samo jednom tjedno
 • Voda od češnjaka najbolja je za ukrasne biljke i kućne travnjake i vrtove.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah