Uzgoj krastavaca u vrećama za uzgoj: 8 koraka do zdravog rasta

1682588888 Gurken in Grow Bags anbauen 8 Schritte fur gesundes Wachstum

Proširite vijest!

Uzgoj krastavaca u vrećama za uzgoj može biti nezgodan; Sve što trebate učiniti je stvoriti prave uvjete tako što ćete razumjeti kako vreće za uzgoj rade u odnosu na krastavce.

 1. Odaberite izdržljivu torbu za uzgoj.
 2. Koristite tlo za posude s organskim materijalom.
 3. Odaberite kvalitetno sjeme.
 4. Posadite sjeme krastavca u zemlju za posude
 5. Odaberite dobro mjesto na kojem ćete imati 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti svaki dan.
 6. Osigurajte biljci rešetku za penjanje.
 7. Zalijevajte redovito.
 8. Žetva.

Uzgoj krastavaca u vrećama za uzgoj odličan je način da izvučete maksimum iz svog prostora, a postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu za bolji urod krastavaca, a koje ćemo detaljno opisati u ovom članku.

Savjeti za uzgoj krastavaca u vrećama za uzgoj

Krastavci se mogu uzgajati u zatvorenom i na otvorenom u vrećama za uzgoj pod pravim uvjetima.

Oni su povrće za toplo vrijeme i vole temperature između 60 – 70 stupnjeva i vole puno sunce.

Pravilna mješavina tla, dobra drenaža i dovoljno vode neophodni su za dobar rast vaših krastavaca.

U nastavku je nekoliko korak-po-korak savjeta kojih se trebate pridržavati kada se brinete za biljke krastavaca. Ovi savjeti pomoći će vam da dobro uzgojite krastavce i povećate njihov prinos:

1. Odaberite izdržljivu vrećicu za uzgoj

Vreća za uzgoj treba osigurati dovoljno prostora da biljka razvije zdrav korijenski sustav i da se proširi na tlo ili okolnu rešetku.

Vreća za uzgoj također vam daje mogućnost mobilnosti, gdje se cijela biljka može premjestiti ako uvjeti na tom određenom mjestu nisu idealni za biljku.

Veličina i materijal vrećice za uzgoj pomoći će vam odrediti broj sjemenki koje treba posaditi u vrećicu za uzgoj.

Manje vreće za uzgoj će zahtijevati manje biljaka po spremniku, na primjer spremnik od 5 galona može držati 1 do 2 biljke.

Previše biljaka u istoj posudi uzrokovat će borbu biljaka za prostor i hranjive tvari.

2. Koristite mješavinu za posuđe s organskom tvari

Tlo treba biti vlažno i dobro kompostirano. Pripremite tlo dodavanjem komposta, gnojiva i druge organske tvari na gornjih 12 inča tla.

Kao posteljinu možete koristiti mješavinu tresetne mahovine i pijeska. Također možete dodati razrijeđeno tekuće gnojivo za zdrav rast biljaka.

Obično koristite oko 1⁄2 žličice po galonu. Međutim, biljku je nužno gnojiti svakih nekoliko tjedana razrijeđenim tekućim gnojivom.

3. Odabir paketa sjemena dobre kvalitete

Počnite s kvalitetnim paketom sjemena.

Stavite paket sjemena na dno svoje vrećice za uzgoj. Kada sadite sjeme, ostavite oko 2 inča između svake biljke.

To osigurava da nema natjecanja između biljaka za hranjive tvari i da one dobro rastu.

Uzgoj krastavaca u vrećama za uzgoj 8 koraka do zdravog rasta

4. Posadite sjeme krastavaca u mješavinu za posude u odabranu vrećicu za uzgoj

Posadite sjeme krastavaca u vreću za uzgoj napunjenu zemljom za posude ili zemljom s malo gnojiva ili organskih materijala. Koristite tlo za posude koje ima dobru drenažu i nije preteško.

Također, nanesite tanki sloj malča kako bi tlo zadržalo vodu i zaštitilo sjeme od topline.

Sjemenu krastavca može trebati 3 do 5 dana da proklija na 80 F do 90 F. Na nižim temperaturama klijanje može trajati 10 ili više dana.

5. Odaberite dobro mjesto

Odaberite mjesto s potpunom izloženošću suncu i dobro dreniranim tlom.

Krastavcima je potrebno najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno, pa je najbolje staviti vrećicu na mjesto koje ima puno prirodnog svjetla.

Pazite da biljku ne postavite blizu viših biljaka ili drveća jer oni imaju tendenciju da bacaju velike i dugačke sjene koje presjeku izravnu svjetlost na biljku.

Uzmite u obzir i koliko je vjetrovito područje. Krastavci u vrećama za uzgoj mogu povući puno vode iz tla, uzrokujući brzo sušenje tla i povećanje potrebe biljke za vodom.

6. Pripremite rešetku

Krastavci su vinove loze s lozama koje im omogućuju da se penju uz potpore poput rešetki ili ograda.

Bez takve potpore, biljka je sklona prevrnuti se i strčati na tlo. To može dovesti do toga da biljka zauzima značajan prostor u vrtu.

Ako imate prostora za uzgoj krastavaca na tlu, trebali biste imati površinu malča kako bi se vitica krastavca raširila bez napada štetnika i bolesti.

Rešetka može biti bilo što što podržava rast vinove loze. Može biti izrađen od drva, metala, plastike ili bambusa i trebao bi biti visok oko 4 do 6 stopa.

Rešetka se može postaviti bilo gdje oko biljke ili ugurati u zemlju i treba je postaviti prije sadnje presadnica u zemlju ili sjetve novih sjemenki krastavaca.

To ih drži daleko od tla tako da nisu lako dostupni štetočinama i bolestima, a istovremeno omogućuje dobar protok zraka oko biljke.

Ako nemate rešetku, torbu za uzgoj postavite na stabilan stol ili policu.

7. Redovito zalijevajte biljke

Krastavci vole vodu i mogu brzo izvući vodu iz tla, ostavljajući ga suhim. Growbags ne olakšavaju zadržavanje vode jer su vrlo porozne.

Količina potrebne vode ovisi o vrsti tla koje se koristi i poroznosti vrećice za uzgoj.

Zalijevanje crijevima u početku može biti zabavno, ali s vremenom može postati zamorno. Sustav navodnjavanja kap po kap može pomoći u osiguravanju stalne opskrbe vodom biljkama kako bi mogle proizvoditi zdrave plodove.

Krastavcima je tjedno potrebno oko 1 do 2 inča vode. Redovito zalijevajte biljku kako bi bila vlažna, ali ne mokra jer krastavci ne vole vlažne ili mokre uvjete jer to može uzrokovati truljenje korijena i bolesti.

Ručnim testom u svakom trenutku možete provjeriti trebaju li krastavci više vode. To se radi tako da stavite prst u tlo i osjetite sadržaj vode ili vlage.

Pogledajte naš detaljan post o zalijevanju biljaka u platnenim posudama.

8. Branje krastavaca

Berite svoje krastavce redovito kako ne bi postali preveliki ili gorki i imat ćete stalnu zalihu svježih proizvoda! Pripazite na svoju biljku krastavaca i berite ih kad god budu spremni.

U idealnom slučaju, berite kad su krastavci dugi oko 6 inča i ne predebeli.

Dakle, to su bili savjeti korak po korak za učinkovito sadnju krastavaca u vrećama za uzgoj. Slijedite ovo kako biste osigurali zdrav urod krastavaca.

Uzgajajte krastavce u zatvorenom prostoru u vrećama za uzgoj

Sipati biljke u platnene posude Kako to radi.webp

Kada uzgajate krastavce u zatvorenom prostoru u odnosu na uzgoj na otvorenom, jedina je razlika u rasvjeti. Tijekom dana i dalje morate biljkama osigurati svjetlo.

Uzgajivači u zatvorenom prostoru koriste umjetno svjetlo umjesto prirodnog sunčevog svjetla. Umjetna svjetla oponašaju sunce emitirajući svjetlost u cijelom spektru vidljive svjetlosti.

Biljke krastavca trebale bi biti postavljene 4 do 8 inča ispod fluorescentne cijevi punog spektra koja sadrži najmanje 2 cijevi, ali ne više od 6.

Uzgajivači u zatvorenom prostoru obično stavljaju biljke na posude ispunjene zemljom za posude. Zatim pokriju pladnjeve plastičnom folijom ili prozirnom folijom kako bi spriječili gubitak vlage.

Sjeme krastavca brzo klija u zatvorenom prostoru. Dakle, sa sadnjom možete započeti unutar dva tjedna od primitka sadnica.

Sjemenke možete posaditi izravno u platnene posude kada dosegnu visinu od 2 do 3 inča. Obično star oko 3 tjedna.

Svjetla za biljke trebaju biti upaljena 12 do 16 sati dnevno. Ostavite svjetla upaljena tijekom prirodnog dnevnog svjetla i ugasite svjetla kad vani padne mrak kako biste uskladili s prirodnim cirkadijalnim ritmom biljke.

Podignite ili spustite platneni lonac kako biljka raste i držite lišće 4 do 8 inča ispod svjetla.

Kretanje vode u vrećama za uzgoj u zatvorenom manje je nego u vrećama za uzgoj na otvorenom.

Zbog toga je potreba za vodom manja nego kod krastavaca uzgojenih na otvorenom zbog nedostatka vjetra i izloženosti tla izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Najbolje vreće za uzgoj krastavaca

Growbags su popularan način uzgoja povrća i voća. Oni su praktičniji od tradicionalnih vrtlarskih metoda jer se mogu brzo kretati.

Lonci od tkanine mogu se višekratno koristiti i dugo će trajati uz pravilnu njegu.

Krastavci su popularno povrće koje dobro raste u vrećama za uzgoj. Stoga je važno odabrati prave vrećice za uzgoj za svoje potrebe jer će one odrediti koliko će vaš krastavac biti velik ili mali.

Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru vreća za uzgoj krastavaca.

Odlučujući čimbenici su veličina i materijal torbe.

Veličina

Jedan od najkritičnijih čimbenika u uzgoju zdravih krastavaca je veličina vreće za uzgoj. Krastavci su grmoliko povrće koje raste u dugim, cilindričnim oblicima.

Stoga veličina spremnika utječe na to koliko će krastavci dobro rasti jer im je potreban prostor za širenje i uzgoj vinove loze.

Ako uzgajate samo nekoliko biljaka, poslužit će mala vrećica za uzgoj. Međutim, ako uzgajate puno biljaka, najbolje je nabaviti veću koja će vam dati više prostora za rast.

Idealno bi bilo da se uzgajaju u posudi dubokoj i širokoj najmanje 18 inča. Posuda bi trebala imati rupe na dnu za drenažu i sa strane za cirkulaciju zraka.

materijal

Growbag nije samo spremnik za zemlju i vodu. Njegov materijal bitan je čimbenik u uzgoju zdravih krastavaca.

Vreća za uzgoj mora biti izrađena od prozračnog materijala koji omogućuje slobodno cirkuliranje zraka. To pomaže održati tlo vlažnim i sprječava njegovo isušivanje, što može dovesti do truljenja korijena i drugih gljivičnih bolesti.

Prozračna vrećica za uzgoj također pomaže u regulaciji temperature. Neki materijali koji se koriste u vrećicama za uzgoj su polipropilen, polietilen i najlon. Međutim, ti materijali nisu biorazgradivi, pa se nakon odlaganja ne razgrađuju.

To može uzrokovati probleme kao što su emisije stakleničkih plinova i zagađenje vode. Stoga je materijal vrećice za uzgoj bitan čimbenik u uzgoju zdravih krastavaca.

Utječe na kvalitetu zraka i vode unutar vrećice i njenu izdržljivost da izdrži utjecaje iz okoliša kao što su vjetar, kiša, tuča i ultraljubičaste (UV) zrake sunca.

Dakle, to su dva glavna čimbenika koja igraju ključnu ulogu u odabiru prave vreće za uzgoj za zdrav rast krastavaca.

1682588888 413 Uzgoj krastavaca u vrećama za uzgoj 8 koraka do zdravog rasta

Mješavina zemlje za krastavce u vrećama za uzgoj

Vreća za uzgoj je plastična, platnena ili posuda od drugog materijala koja drži tlo i omogućuje biljkama rast. Mješavina tla za krastavce u vrećama za uzgoj može varirati ovisno o klimi i vrsti krastavca koji se uzgaja.

Krastavci vole toplo vrijeme i preferiraju mješavinu tla bogatu organskom tvari. Dobra mješavina tla za uzgoj krastavaca u vrećama sadrži tresetnu mahovinu, kompostirano gnojivo i perlit.

Mješavina tla se pravi miješanjem jednakih količina zemlje za saksije i pijeska. Omjer ove dvije komponente treba biti 1:1.

Ovo će osigurati da se smjesa dobro izmiješa prije upotrebe kako bi se čestice ravnomjerno rasporedile po posudi. Trebali biste dodati kompost ili gnojivo sa sporim otpuštanjem kako biste biljci osigurali dodatne hranjive tvari dok uzgajate krastavce u vrećama za uzgoj.

Vermikulit ili perlit također se mogu umiješati u mješavinu tla kako bi se održala razina vlage u tlu.

Dakle, ovako ćete pripremiti dobru mješavinu tla za zdrav rast krastavaca. Ali osim toga, trebali biste se također usredotočiti na sljedeće čimbenike pri odabiru tla za krastavce. Ovi su:

pH tla

Idealno bi bilo da pH tla za uzgoj krastavaca bude između 5,5 i 7,5.

Ili potražite vrtnu zemlju s tim specifičnim rasponom pH ili možete prilagoditi pH tla.

Obje će opcije dobro funkcionirati.

Kombinacija zemlje i gnojiva

Krastavce možete posaditi samo u tlo, ali dodavanjem gnojiva, komposta ili drugih hranjivih tvari u tlo poboljšat ćete kvalitetu mješavine tla.

To pogoduje zdravlju biljaka.

Organski sadržaj

Mješavina tla koja se koristi u uzgoju krastavaca mora se sastojati od organskih komponenti. Trebao bi biti netoksičan, organski i sadržavati sve potrebne hranjive tvari kao što su kalcij, kisik, vodik, itd. kako bi krastavci rasli zdravo i najbolje.

Stoga imajte na umu ove tri stvari kako biste osigurali najbolje tlo za uzgoj biljaka krastavaca.

Možete kupiti običnu zemlju i dodati hranjiva, gnojivo ili gotovu mješavinu zemlje.

U potonjem slučaju vjerojatno nećete trebati dodavati druge hranjive tvari najmanje tri mjeseca. U skladu s tim odlučite i odaberite/pripremite najbolju mješavinu tla.

Podupiranje vinove loze krastavaca u vrećama za uzgoj

Vreća za uzgoj je posuda s podstavom od tkanine ili plastike koja se puni zemljom i zatim koristi za uzgoj biljaka.

Vinova loza krastavaca treba potporu za pravilan rast. Jedan od najčešćih načina da biljke dobiju potporu je korištenje rešetke ili kolca.

Rešetka može biti izrađena od drva ili metala i dolazi u različitim oblicima i veličinama.

Na primjer, neki su dizajnirani za specifične biljke kao što je vinova loza, dok drugi dopuštaju više prostora između redova biljaka.

S druge strane, neki ljudi radije koriste kolce jer se oni mogu lako premjestiti kako biljka raste i njezino mjesto se mijenja zbog vjetra i promjena temperature.

Ako želite, možete koristiti rešetku, kolac ili ogradu za podupiranje vitica krastavca.

Bez obzira na to, glavna svrha podupiranja vinove loze krastavaca je smanjiti prostor koji svaka biljka krastavca zauzima u vreći.

Također možete posaditi krastavce u visećoj vreći koja omogućuje lozama da vise na tlu. Također je odlična opcija za uštedu prostora.

Koliko krastavaca možete uzgojiti u vreći?

Krastavci su popularno povrće za uzgoj u vašem vrtu. Krastavce možete uzgajati na rešetkama, u vrećama za uzgoj ili u kontejnerima.

Također, zbog male veličine krastavaca, možete ih staviti u vrećicu i uzgajati okomito.

Na ovo pitanje ne može biti fiksnog odgovora. Međutim, ako želite procijeniti koliko se krastavaca može uzgojiti u vrećama za uzgoj, idealno bi bilo da to ovisi o veličini vreća za uzgoj.

Sadnja sjemena bila bi sjajna ako imate vreću od 1 galona. Međutim, ako imate vrećicu od 5 galona, ​​možete povećati broj sjemenki. U vrećicu možete posaditi 2-3 sjemenke.

Profesionalni savjet je da uvijek morate ostaviti razmak između dvije sjemenke.

Nikada ne pokušavajte posaditi više sjemena nego što je potrebno u jednoj vrećici, jer će to dovesti do nedovoljnog rasta krastavaca. Krastavci ne mogu razviti svoj puni potencijal.

Dajte im prostora da zdravo rastu u vreći za uzgoj i dostignu svoj maksimalni potencijal što je više moguće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj Pothosa

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Rubni vrt: Sadnja savršenog zeljastog višegodišnjeg cvijeća

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Mačja trava: Vodič za uzgoj zelenila za vašu mačku

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako i gdje čuvati sjeme za iduću godinu