Njega biljaka žada: Potpuni vodič za uzgoj (Crassula Ovata)

Njega biljaka zada Potpuni vodic za uzgoj Crassula Ovata789543465 wop

Unesite malo sreće, ili barem malo ljepote, u svoj dom s prekrasnom biljkom žada Crassula Ovata . Pružanje dobre njege biljaka od žada doista je prilično jednostavno, što ih čini odličnim izborom sobne biljke za početnike i iskusne vrtlare.

Sažetak njege biljaka žada: Posadite svoju biljku žada u dobro drenirajuću sočnu mješavinu, osigurajte mješavinu izravnog i jakog neizravnog svjetla i temeljito zalijte nakon što se mješavina za posude gotovo potpuno osuši. Osigurajte temperaturu od 18-30°C i gnojite svaka 1-2 mjeseca tijekom vegetacije.

Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o njezi biljaka žada. Ovaj vodič pokriva sve aspekte njege, kao i kako spriječiti i riješiti uobičajene probleme, kako bi vaša biljka žada bila uspješna.

Pregled biljke žada

Crassula Ovata je također poznata kao biljka žada, biljka sreće, biljka prijateljstva i biljka novca. Smatra se da donosi sreću i sreću onima koji ga posjeduju. Ova biljka je iznimno popularna kao kućna biljka, ali u nekim zonama rasta ova biljka se može koristiti čak i kao prekrasna krajobrazna biljka. 

wop Biljka zada6783006389

Karakteristike biljaka žada

Biljka žada je jedinstveni sukulent koji izgleda kao malo stablo. Njegovi zaobljeni listovi su duboki, sjajno zeleni, s nijansama crvene ili plave, ovisno o sorti, a listovi granaju od drvenastih stabljika. Biljke žada mogu cvjetati bijele do ružičaste, iako rijetko cvjetaju u zatvorenom prostoru.

Ova grmolika biljka lako se razmnožava i zahtijeva vrlo malo održavanja. Potječe iz Južne Afrike, ali je također popularan u Aziji kao simbol sreće i bogatstva. Lako može narasti 1-2m visoko u zatvorenom prostoru, ali se također može lako orezati da stane u kuću bilo koje veličine.

Zahtjevi za njegu biljaka žada ( Crassula ovata )

 • Znanstveni naziv:  Crassula ovata
 • Uobičajeni naziv:  biljka žada, biljka novca, biljka sreće.
 • Porijeklo:  Južna Afrika i Mozambik
 • Zahtjevi za svjetlo:  mješavina izravnog i jakog, neizravnog svjetla. Idealno je 4-6 sati izravne sunčeve svjetlosti.
 • Zalijevanje:  Temeljito zalijte nakon što se smjesa tla osuši.
 • Tlo:   jednaki dijelovi mješavine za tla i krupnog pijeska ili perlita. Kaktus ili sukulentna mješavina je također odlična.
 • Temperatura:  Dnevne temperature od 18-30°C su savršene.
 • Gnojivo:  Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se svaka 1-2 mjeseca tijekom vegetacije.
 • Vlažnost:  Tolerantna na širok raspon vlage.
 • Rezidba:  Orezivanje radi održavanja veličine i oblika.
 • Razmnožavanje: Razmnožavanje stabljikom, listom i sjemenom prilično je jednostavno.
 • Ponovno sađenje:  Radije ste vezani za korijen.
 • Bolesti i štetnici:  Brašnaste bube i paukove grinje mogu biti problem. Mogu se pojaviti crna mekana pjegavost, pepelnica i crni prsten.
 • Toksičnost:  Općenito nije otrovan za ljude. Otrovno za mačke, pse i neke druge životinje.
wop bgzw347hgw0uzbhuzbhw0gu

Zahtjevi za svjetlošću biljke žada

Čini se da biljke od žada koje se uzgajaju na otvorenom najbolje uspijevaju uz oko četiri do šest sati izravne sunčeve svjetlosti, uz malo sjene od intenzivnih zraka poslijepodnevnog sunca. Ako svoju biljku žada uzgajate u zatvorenom prostoru kao sobnu biljku, najbolje će se snaći na južnom prozoru s četiri ili više sati izravnog sunčevog svjetla.

Biljke žada ipak mogu podnijeti nižu razinu svjetlosti. Raznolike sorte biljaka od žada mogu vrlo uspješno rasti pri puno manje svjetla, pogotovo ako vaša soba ima jako neizravno svjetlo.

Kako zalijevati biljku žada

Biljke od žada, kao i druge sukulenti, potrebno je rijetko zalijevati. Za dobru njegu biljaka žada poželjno je nedovoljno zalijevanje od prekomjernog zalijevanja. Da biste zalili svoju biljku žada, dugo je namačite. Zalijevajte dok voda ne počne istjecati iz drenažnih otvora na dnu vaše posude. Zatim pustite da sva voda iscuri.

Ako biljka predugo stoji u vodi, bit će vrlo osjetljiva na trulež korijena, što može ubiti vašu biljku. Nemojte ponovno zalijevati biljku sve dok se tlo gotovo potpuno ne osuši.

Ako svojoj biljci žada ne date dovoljno vode, počet ćete vidjeti smežurano lišće, opadanje lišća ili pjege na lišću. Ljeti, kada biljka aktivno raste, trebat će je češće zalijevati.

Zimi, kada je rast usporen i biljka odmara, biljci će trebati mnogo manje vode. Zalijevajte ga tek toliko da se lišće ne smežura tijekom zime.

Koliko često zalijevati biljku žada

Vjerojatno ćete morati zalijevati svoju biljku žada negdje između svakih sedam do četrnaest dana. Međutim, nemojte se samo držati rasporeda, pazite da držite na oku biljku i njenu posudu. Postoji mnogo načina da kažete kada vašu biljku žada treba zalijevati.

Koristim kombinaciju opipanja tla prstima, kako odozgo, tako i kroz drenažne rupe na dnu. Također gledam lišće, osjećam težinu posude i razmatram klimu i brzinu rasta prije nego što odlučim kada ću zalijevati svoje biljke od žada.

Ako je vaša biljka posađena vani u zemlju, vjerojatno će je trebati zalijevati rjeđe od biljaka žada koje su posađene u kontejneru. Spremnici će se sušiti i gubiti vlagu mnogo brže od biljaka u zemlji. Također, kada je vaša biljka žada uspostavljena s dubokim korijenskim sustavom, vjerojatno će je trebati mnogo rjeđe zalijevati.

wop buzvgh837h0whu8w4bh0bow4hppg

Zahtjevi tla za biljke žada

Biljke žada možete lako uzgajati u komercijalnom tlu za sukulente ili kaktuse. Ove mješavine su lako dostupne i zgodno pakirane u manje vrećice, baš za vaše biljke.

Ako ne želite kupiti prethodno izmiješanu zemlju, možete izraditi vlastitu. Samo pomiješajte 3 dijela krupnog pijeska s jednim dijelom tresetne mahovine i jednim dijelom zemlje za lončanice za bogatu, ali dobro drenirajuću mješavinu tla. Također možete koristiti jednake dijelove mješavine za zalivanje i perlita za slične rezultate.

Temperaturni raspon za biljke od žada

Biljke žada su tropske kućne biljke. Više vole rasti na dnevnim temperaturama između 18-30°C i noćnim temperaturama koje su između 10-13°C.

Ako vaša biljka žada postane previše hladna, mogla bi postati mlohava, osobito ako je izložena niskim temperaturama. Ako se to dogodi, pričekajte i pogledajte hoće li se to vratiti. Ako lišće ili grana pocrne ili ne oživi, ​​odrežite ih.

Kao i drugi sukulenti, vaša biljka od žada može dobiti opekline ako ima previše izravnog sunca. Ako svoju biljku žada uzgajate u zatvorenom prostoru, a zatim je premjestite vani na ljeto, pazite da svoju biljku držite podalje od izravnog poslijepodnevnog sunca.

Odvojite vrijeme da svoju biljku polagano prilagodite na otvorenom. Ako vaša biljka dobije bijele mrlje ili opekline, nećete moći poništiti štetu na izgorjelom lišću. Međutim, biljke žada su otporne i mogu izrasti novo lišće kako bi zamijenile lišće koje je izgorjelo.

Kako oploditi biljku žada

Biljke žada imat će koristi od gnojiva kada aktivno rastu. Malo je puno, pa je gnojidba svakih 1-2 mjeseca dovoljna. Lako možete pronaći komercijalno tekuće gnojivo za sukulente ili kaktuse. Razrijedite ga do pola snage i nanesite na svoje biljke žada tijekom njegove aktivne vegetacijske sezone u proljeće i ljeto.

Ako ne možete pronaći komercijalno sočno gnojivo, uravnoteženo gnojivo topivo u vodi općenito će biti u redu. Nagomilavanje soli u tlu može s vremenom uzrokovati probleme, pa obično svakih nekoliko mjeseci isperem tlo s puno vode da se to ne dogodi.

wop bg840h8hw48ghdrthdthw4gt84whjgg4wi8

Potrebe za vlažnošću biljaka žada

Zdrava vlažnost zraka u domu iznosi oko 40% do 50%, što je savršeno za biljku žada koja raste u pustinji. Biljke od žada općenito će tolerirati širok raspon razina vlažnosti, ali pokušajte izbjeći pretjerano visoke razine.

Ako je vaš dom vrlo vlažan, držite biljku žada bliže grijačima i klima uređajima gdje je zrak malo suši. Držite svoju biljku žada u prostoriji koja također ima dobru cirkulaciju.

Hoće li moja biljka žada imati cvijet?

Biljke žada imaju male, blijedoružičaste ili bijele cvjetove koji su u obliku zvijezda. Biljke žada u zatvorenom prostoru rijetko cvjetaju, ali možda ćete uspjeti prisiliti cvjetanje ako imate odgovarajuće uvjete osvjetljenja.

Biljke žada koje rastu vani u Sjevernoj Americi potaknule su na cvjetanje skraćenim dnevnim satima u jesen i zimu, proizvodeći cvjetanje zimi i u proljeće. Ako želite da vaša sobna biljka žada procvjeta, morat ćete oponašati ove uvjete.

wop buzvohbhv874ww3304wophh8

Kako orezati biljku žada

Vaša biljka žada ne mora nužno biti obrezana. Međutim, biljke žada mogu narasti prilično velike, pa ćete možda htjeti orezati svoju biljku kako biste držali veličinu pod kontrolom. Možda ćete također htjeti orezati sve mrtve grane ili umiruće lišće kao dio svoje rutine njege biljaka žada.

Ako vaša biljka žada raste malo nagnuto, možete je i orezati iz estetskih razloga. Biljke žada su prilično izdržljive i mogu izdržati dobro obrezivanje ako to odlučite.

Najbolje vrijeme za obrezivanje je rano u proljeće kada počinje novi rast. Dobro pogledajte veličinu i oblik vaše biljke. Raste li više s jedne strane nego s druge? Želite li da izgleda više grmolikog ili više poput drveća?

Upotrijebite oštre škare kako biste smanjili izrasline. Ako je stabljika izrasla, odrežite je blizu grane ili izdanka. Ako postoje nezdrave grane ili grane koje ne želite, odrežite ih u ravnini s grani, ali nemojte rezati u granu.

Ako želite kontrolirati visinu, možete ukloniti do jedne trećine biljke. Kako biste održali veličinu biljke žada, također možete izvaditi biljku iz posude i odrezati čak 1/3 korijenske kugle, a zatim ponovno posaditi žad u svježu zemlju.

Kako razmnožiti biljku žada

Svoje biljke žada možete vrlo jednostavno razmnožavati iz grana, lišća i sjemena. Način razmnožavanja žada sličan je bilo kojem drugom sukulentu.

Razmnožavanje stabljikom ili granom

Ako želite upotrijebiti granu za razmnožavanje vaše biljke žada, odaberite onu koja je zdrava i duga otprilike 7-10cm. Odrežite granu oštrim, čistim nožem i ostavite da se osuši dok se na rani ne razvije žuljev. To traje tjedan ili dva i spriječit će da reznica postane bolesna nakon što je posađena.

Reznica se može umočiti u prah za ukorjenjivanje kako bi se potaknuo rast korijena i dodatno spriječila bolest. Posadite reznicu u mješavinu polovice zemlje i pola perlita. Zalijevajte štedljivo dok se ne ukorijeni, a zatim s njom postupajte kao sa svakom zrelom biljkom žada.

Razmnožavanje lišćem

Biljke od žada također se mogu razmnožavati iz jednog lista, ali ova metoda će trajati dulje nego korištenjem grane za razmnožavanje. Pažljivo uklonite zdrav list sa vaše biljke žada. Sve što trebate učiniti je položiti list na smjesu za posuđe.

Za dobru drenažu upotrijebite mješavinu 50/50 zemlje za lončanice i perlita. Umjereno zalijevajte tlo dok list ne počne rasti korijenje, ali pokušajte da voda ne ostane na listu. U roku od dva mjeseca, a nakon što korijenje počne rasti, list će početi izbacivati ​​sitne biljke na mjestima gdje dodiruje tlo. Možete tretirati malene biljčice kao i bilo koju biljku žada kada dosegnu nekoliko centimetara visine.

Razmnožavanje sjemenom

Ako želite, svoje biljke žada također možete uzgajati iz sjemena. Potrebna vam je mala posuda s dobrim drenažnim rupama. Napunite svoju posudu sočnom zemljom, a zatim posadite nekoliko sjemenki točno u sredinu. Sjeme ćete morati zalijevati barem jednom tjedno, održavajući tlo vlažnim, ali ne vlažnim.

Možete stvoriti mali staklenik iznad vaše posude tako da stavite prozirnu plastičnu vrećicu ili gornju polovicu plastične posude za mlijeko preko nje kako biste zadržali vlagu. Možda ćete morati izrezati nekoliko malih rupa u vrećici ili vrču za cirkulaciju.

Nakon što vaše sadnice izrastu nekoliko listova, konačno ih možete posaditi u vlastite posude. Budite nježni prema sitnim biljkama dok ih vadite iz posude. Nova posuda bi trebala imati dobre drenažne rupe i mješavinu mješavine zemlje i perlita, ili neku vrstu kaktusa i sočne zemlje.

U sredini posude napravite malu rupu, taman dovoljno velika za korijenje na jednoj sadnici. Napunite ga zemljom. Zalijevajte tek kada se zemlja osuši i gnojite po potrebi.

wop bg8u340hww87hbw04bd

Savjeti za sadnju i dobru njegu biljaka žada

 • Biljke žada lako mogu postati vrhunske. Posadite ih u tešku posudu da se ne bi prevrnule.
 • Možete nježno obrisati lišće vaše biljke žada vlažnom krpom ako postanu prašnjave.
 • Ako vaša biljka počne izgledati visoka i dugonoga, možete uštipnuti novi izrast. To će pomoći vašoj biljci da raste punijeg, kompaktnijeg oblika.
 • Uklonite sve brašnaste bube ili paukove vatom umočenom u alkohol.
 • Nemojte previše zalijevati svoju biljku žada.

Ponovno zalijevanje

Nećete morati često presađivati ​​svoju biljku žada. Sretni su što su vezani za root, a to će im pomoći da ostanu na upravljivijoj veličini. Ako želite potaknuti svoju biljku žada da raste, presadite je svakih nekoliko godina.

Najbolje vrijeme za presađivanje biljke je rano proljeće prije nego što se počnu pojavljivati ​​novi izrasli. Znat ćete da je vaša biljka spremna za presađivanje ako možete izvući biljku iz posude i korijenje se spojiti u obliku lopte. Ako je korijenje labavije, onda ga možete držati u istoj posudi.

Ako trebate presaditi svoju biljku žada, poželjet ćete to učiniti kada se tlo osuši. Pažljivo izvucite biljku iz posude. Očistite staru zemlju i uklonite korijenje koje je postalo mekano, istrunulo ili odumrlo. Stavite biljku u novu posudu i prilagodite je tako da raste ravno. Oko korijena napunite zemljom. Pričekajte nekoliko dana prije nego što nastavite s rasporedom zalijevanja.

Bolesti biljaka žada

Bolesti obično nisu veliki problem u njezi biljaka žada, a one koje utječu na njih često su uzrokovane prekomjernim zalijevanjem ili lošim uvjetima uzgoja. Ako imate problema, pogledajte još jednom uvjete za njegu biljaka žada koje pružate i napravite nekoliko prilagodbi.

Bakterijska meka trulež

Bakterijska meka trulež je bolest koju uzrokuje Erwinia, bakterija. Jednom kada se biljka zarazi mekom bakterijskom truležom, može se proširiti biljkom, uzrokujući njezinu kolaps i smrt. Bakterijska meka trulež se liječi uklanjanjem oboljelih dijelova biljke kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Čistim škarama uklonite oštećene dijelove i odmah ih bacite kako ne bi dalje zarazili biljku. Ako ste uklonili sve zaražene dijelove biljke, trebala bi se moći oporaviti.

Pepelnica

Pepelnica se pojavljuje kao bijele mrlje na lišću, a zatim se može širiti i uzrokovati lezije i voštane kraste. Možete spriječiti pepelnicu tako što ćete osigurati dovoljno cirkulacije zraka. Nemojte vlažiti lišće ili grane kada zalijevate svoju biljku žada i dajte zemlji dovoljno vremena da se osuši između zalijevanja.

Bolest crnog prstena

Ako vidite crne prstenove ili tragove na donjoj strani lišća biljke žada, možda imate bolest crnog prstena. To je uzrokovano virusom i ne postoji način za liječenje bolesti. Možete ukloniti zahvaćena područja i presaditi biljku u svježu zemlju kako biste spasili biljku, no nemojte razmnožavati reznice sa zaraženih biljaka. Nemojte ponovno koristiti zaraženo tlo.

Štetočine biljaka žada

Brašnaste bube su najčešći štetnici koji napadaju biljke žada. Teška zaraza može ubiti biljku. Kada se brašnaste stjenice hrane biljkom od žada, to može uzrokovati uvenuće lišća. Otpadni proizvod koji izlučuju brašnaste stjenice naziva se medljika.

Nakupljanje medljike na listovima biljke dovodi do rasta čađave plijesni. Zarazu brašnastim bubama možete liječiti čišćenjem bijelih, voštanih mrlja vatom umočenom u alkohol.

Paukove grinje možemo prepoznati po bijeloj, voštanoj mreži. Ako se ne liječe, paukove grinje mogu ozbiljno oštetiti biljke žada.

Jesu li biljke žada otrovne?

Biljke žada otrovne su za pse, mačke i konje i mogu uzrokovati povraćanje i depresiju. Ako je vaše dijete progutalo biljke žada, nazovite lokalni centar za kontrolu trovanja. Ako je vaš ljubimac progutao bilo koju od ove biljke, nazovite svog veterinara.

Uobičajeni problemi i pitanja u njezi biljaka žada

wop hg870348u3whgg0840hg8whtruspiitjisoorr

Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Biljke žada, kao i drugi sukulenti, uspijevaju u teškim uvjetima koji bi lako mogli ubiti osjetljivije biljke. Stresori kao što su jaka sunčeva svjetlost, promjene temperature ili nedostatak vode mogu uzrokovati da vaša biljka žada pocrveni oko vrhova. Sve dok je vaša biljka žada inače zdrava, nema razloga za zabrinutost.

Zašto moja biljka žada postaje žuta?

Najčešći uzrok žutila lišća na biljci žada je prekomjerno zalijevanje. Biljke od žada ne vole ‘mokro korijenje’ – potrebno im je da se njihova zemlja dobro osuši između zalijevanja. Biljke žada mogu skladištiti vodu u svojim listovima. Listovi mogu biti vidljivo napuhani nakon što biljka upije dovoljno vode.

Zašto moja biljka žada postaje crna?

Ako vaša biljka od žada počne crniti pri dnu, vjerojatno je bila previše zalivena do te mjere da trune iz korijena. Ako na lišću vaše biljke postoje crne mrlje, to može biti posljedica ozljede poput ugriza mačke ili visoke vlažnosti. Crni prstenovi na donjoj strani listova ukazuju na bolest crnog prstena.

Zašto mi biljka žada visi?

Najvjerojatniji uzrok opuštene biljke žada je prekomjerno zalijevanje. Zimi je biljkama žada potrebno mnogo manje vode za preživljavanje jer biljka miruje. U proljeće i ljeto biljke žada trebaju više vode kako bi podržale aktivnu sezonu rasta. Ako vam biljka žada visi, pazite da je ne zalijevate previše. 

Zašto moja biljka žada gubi lišće?

Vaša biljka od žada mogla bi izgubiti lišće iz više razloga. Ako previše zalijevate svoju biljku žada, požutjet će i pasti. Ako zalijevate svoju biljku žada, lišće će se skupiti i kristalizirati prije nego što padne. Ako postoje bijele voštane mreže, vašu biljku žada napadaju pauci ili čak brašnaste bube. Povremeno, nedostatak dušika u tlu može uzrokovati opadanje lišća.

Zašto moja biljka žada ima izbočine na lišću?

Izbočine na lišću biljaka od žada, osobito na donjoj strani, najvjerojatnije su uzrokovane najezdom insekata. Insekti koji sišu mogu se pričvrstiti za lišće biljke, izgledajući poput sitnih kvržica. Najbolja obrana od ovih izbočina je da ih obrišete vatom umočenom u alkohol.

Kako biste spriječili napad insekata, poprskajte lišće mješavinom sapuna i vode. Nježno otresite višak vode kako ne bi oštetila listove. To možete učiniti nekoliko puta godišnje kako biste spriječili da kukci napadaju vašu biljku. 

Zašto moja biljka žada raste krivo?

Vaša biljka žada vjerojatno raste krivo zbog neravnomjernog izvora svjetlosti. Ako svoju biljku žada držite na prozoru, morat ćete je redovito okretati kako bi cijela biljka primala i ravnomjernu količinu sunčeve svjetlosti. Ako je prekasno, a vaša je biljka već iskrivljena, možete jako podrezati neravnu stranu. Vaša bi se biljka trebala oporaviti bez poteškoća.

Ako biljka visi i nagnuta je na jednu stranu, to može biti posljedica prekomjernog zalijevanja, nedovoljno zalijevanja ili najezda kukaca koji oštećuje biljku.

Kako mogu znati je li moja biljka žada prezalijevana?

Ako je vaša biljka od žada previše zalivena, prvi znak bit će previše vlažno tlo. Ako biljku izvadite iz posude, korijenje može biti kašasto ili pokazati znakove truljenja. Ako prekomjerno zalijevanje napreduje dalje, počet ćete vidjeti žuti listovi i mekano lišće. Na kraju će lišće otpasti.

Zašto se listovi moje biljke žada kristaliziraju?

Većina problema s njegom biljaka žada rezultat je prekomjernog zalijevanja. Međutim, ako lišće vaše biljke izgleda uvelo i počinje se činiti da se na njima formiraju kristali, možda ne zalijevate dovoljno svoju biljku.

Najprije provjerite korijenski sustav izvlačeći biljku iz posude. Ako je korijenje mokro, kašasto ili izgleda trulo, biljka dobiva previše vlage. Međutim, ako je korijenje snažno i čvrsto, onda je najvjerojatnije problem u tome što se vaša biljka nedovoljno zalijeva. Povećajte učestalost zalijevanja i pazite da lišće vaše biljke žada ponovno postane debeljuškasto.

Kako mogu spasiti svoju prezalivenu biljku žada?

Znakovi prekomjernog zalijevanja su žutilo lišća, opušteno lišće i opadanje lišća. Drugi znakovi su kašasto korijenje i stabljika. Ako je vaša biljka žada bila previše zalijevana, još ju je moguće spasiti.

Prvo ćete morati presaditi svoju biljku žada u svježu, suhu zemlju. Pobrinite se da koristite posudu s dobrim drenažnim rupama i mješavinu tla od oko 50% perlita do 50% zemlje za lončanice (ili možete koristiti bilo koje komercijalne kaktuse i sočnu zemlju). Ako je stabljika previše kašasta, odrežite je iznad dijela koji odumire i zatim ga razmnožite kao da je svježa reznica.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj biljke pauna

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja

Koje bilje ne treba saditi zajedno?

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje pothosa u novu posudu

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega trnove krune (Euphorbia Milii)

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)