14 savršenih biljaka koje mogu biti okrenute prema istoku: slike i savjeti za njegu

Prozori okrenuti prema istoku idealan su izvor svijetle, neizravne svjetlosti koju preferiraju neke od naših najljepših sobnih biljaka. Ovo izlaganje nudi kratke sate jutarnjeg sunčevog svjetla prije dnevne vrućine praćene neizravnim svjetlom kroz dugo poslijepodne. Mnoge poželjne tropske biljke razvile su se na filtriranom suncu krošnje šume i čine savršene biljke okrenute prema istoku.

Ako ste dovoljno sretni da posjedujete tako dragocjenu nekretninu, možete uzgajati mnoge zapanjujuće i tražene biljke koje su inače izbirljive u pogledu svoje svjetlosti. Pogledajmo 14 najboljih biljaka za istočnu ekspoziciju.

1. Areca palma (Dypsis lutescens)

Jedna od najpopularnijih palmi koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, veličanstvena palma Areca ima, nažalost, tešku reputaciju. Uobičajeno nazvane leptir palme zbog svojih dugih, pernatih listova, potrebno im je jako neizravno svjetlo kako bi ostali zdravi i puni. Areca palme savršene su prozorske biljke okrenute prema istoku, što im daje pravu stvar da izrastu u veličanstvene primjerke koji dosežu do stropa.

Oni preferiraju visoku vlažnost, ali obično mogu tolerirati manje; smeđe lišće je nagovještaj da im je potrebna dodatna vlaga. Uz dobro drenirano tlo i razumno zalijevanje, ova biljka tjera većinu štetnika i bolesti. Ako ipak nađete paukove grinje — čini se da ih ima sve! — jednostavno pranje hortikulturnim sapunom će ih ukloniti.

Važno je izbjegavati propuh i održavati njihovu temperaturu u ugodnom rasponu za kućanstvo od 16°C do 24°C. Areca palme su također dobri građani: smatraju se jednom od najboljih biljaka za pročišćavanje zraka u zatvorenom prostoru, a ASPCA ih navodi kao neotrovne za mačke i pse.

2. Japanska fatsia (Fatsia japonica)

Još jedna ukrasna biljka koja ispunjava prostor s impresivnim lišćem, japanska fatsia je grm za uređenje okoliša koji voli sjenu i koji se dobro snalazi u unutrašnjosti ako su mu dati svijetli uvjeti daleko od izravnog sunca. To je visoka, grmolika biljka koja donosi tropske prostore u zatvorenom prostoru sa podebljanim, duboko izbočenim listovima koji mogu doseći metar. Posebno je upečatljiva sorta Variegata.

Uz jutarnje sunce, Fatsia je sjajne biljke okrenute prema istoku, a općenito ih je lako održavati. Vole dosljednu vlagu u dobro dreniranom tlu uz laganu gnojidbu tijekom vegetacije. Inače su uglavnom bezbrižni.

Njihov jedan neodlučan zahtjev je inzistiranje na hladnoj sezoni s noćnim temperaturama od 10°C, a ipak umiru u smrzavanju se. Zaklonjeni trijem može učiniti trik, ali budite spremni. Njihovo široko, debelo lišće može privući uobičajeno društvo lisnih ušiju, brašnastih stjenica i slično. Biljka nije otrovna za kućne ljubimce, iako njezin sok može izazvati iritaciju kože.

3. Monstera deliciosa (Monstera adansonii)

Ova biljka koja postavlja trendove popularna je u zatvorenom prostoru zbog svog sjajnog lišća s otvorom (rupastim) i prirode vinove loze koje joj daju jedinstven tropski izgled. Dvije glavne vrste koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru su velika deliciosa i manja adansonii.

Monstera neće izgledati čudovišno robusna bez pravog svjetla: tanki listovi i oskudni zračni korijeni znače da je preslabo. Možete ih staviti točno na svoj prozor okrenut prema istoku: što više jarke neizravne svjetlosti primaju, to će biti zdravije i brže rasti. Svijetli uvjeti također pomažu u razvoju njihove upečatljive fenestracije.

Drugi uvjet za uspjeh Monstere je visoka vlažnost. Mogu se snaći na posudama za zamagljivanje i vodu, ali stvarno uspijevaju u uvjetima pare koje stvara sobni ovlaživač zraka. Vole bogato i porozno tlo, dosljednu vlagu i sobnu temperaturu na toplijoj strani.

Redovitim čišćenjem listova rano ćete uočiti zaraze insekata: štetnike je lako ukloniti tuširanjem nakon čega slijedi prskanje s uljem neema. Njihovo lišće sadrži kalcijeve oksalate koji su otrovni za kućne ljubimce.

4. Ficus lyrata

Prozori okrenuti prema istoku daju vam prednost s još jednom nevjerojatno popularnom biljkom: trendovskom i simpatičnom biljkom. Ova biljka želi tri do četiri sata filtrirane sunčeve svjetlosti dnevno, a jutarnje sunce je baš pravo. Ovim izlaganjem možete izbjeći dvije najveće pritužbe kod ove biljke opadanje lišća i smeđe boje.

Naravno, svjetlost je samo jedan od nezgodnih čimbenika zbog kojih se ovaj tropski efifit osjeća najbolje. Također ćete morati povećati vlažnost i održavati ravnomjernu vlagu u dobro dreniranom tlu. Voli redovito hranjenje i čišćenje širokih listova štiti ih od štetočina i diše. Ostavite biljci prostor za cirkulaciju zraka dalje od hladnih mjesta ili propuha.

Istočna izloženost može vam pomoći da uspijete s ovom traženom glamuroznom biljkom koju ne može svatko uzgajati. Ima istu nesretnu toksičnost za kućne ljubimce kao i monstera.

5. Stablo kišobrana (Schefflera)

Ovo staro, ali dobro tropsko područje naziva se kišobranom zbog svoje navike da gubi donje listove dok ne izgleda kao čupava palma. Možete ga održati grmolikom i punom s proljetnom rezidbom, ali za to je potrebno dobro neizravno svjetlo. Schefflere podnose niz svjetlosnih uvjeta osim izravnog sunca, ali najbolje uspijevaju kao biljke okrenute prema istoku, postajući potpuno otporne.

Kao tropski, vole visoku vlažnost i blago vlažno tlo; međutim, mogu podnijeti manje idealne okolnosti i još uvijek izgledati dobro. Prilično su čiste od štetočina i potrebno im je samo lagano mjesečno hranjenje. Presadite samo kada im je korijen prevelik

Profesionalni savjet: Dajte im tešku posudu da uravnotežite njihov vrhunski rast.

6. Hoya (Hoya carnosa)

Hoye su popularne stolne, viseće ili prozorske biljke s prekrasnim lišćem, briljantnim cvjetovima i nesretnom reputacijom. Neki tvrde da ih je super lako držati, drugi imaju (mnogo) manje sreće: često se svodi na kvalitetu njihova svjetla. Hoye vole puno svijetlog neizravnog sunca, što može biti teško postići – izlaganje na istoku je jednostavno rješenje.

Teško je sažeti njegu budući da postoje doslovno stotine sorti: neke više nalikuju soku, a druge više tropske. Hoye obično žele znatne količine zalijevanja, a da ne ostanu mokre, a ne vole često presađivanje. Većina favorizira laganu gnojidbu … ili samo bogato organsko tlo. Općenito se preferira visoka vlažnost, ali mnogi se dobro snalaze s manje.

Ako ste već isprobali Hoye bez željenog uspjeha, mogli biste im još jednom pokušati na prozoru koji gleda na istok. Njihov sok može iritirati kožu, ali nisu otrovni za kućne ljubimce.

7. Kalateja

Ovi raznoliki i kolekcionarski tropski krajevi imaju zapanjujuće duguljasto lišće; nažalost, većina je malo stroga u svojim zahtjevima. Biljke zebre, pauna i zvečarke primjeri su nevjerojatne dostupne raznolikosti.

Kalateje su sjajne biljke okrenute prema istoku, preferirajući neizravne uvjete jakog svjetla; ali, čak i uz pravo svjetlo, ove biljke mogu biti zahtjevne za održavanje. Potrebno im je redovito zalijevanje, a da se nikada ne pokisnu… a većini je potrebna visoka vlažnost zraka da bi stvarno procvjetale. Sobni ovlaživač zraka može biti potreban, ali ponekad se možete snaći s posudama za vodu i zamagljivanjem. Najbolje je koristiti pročišćenu, kondicioniranu vodu kako biste izbjegli pjegavost na lišću.

Ako navedete ove važne čimbenike, kalateja nudi neke od najupečatljivijih tropskih lišća na svijetu… ako ih ne učinite, smeđe mrlje i ispucali rubovi uskoro će vas obavijestiti. Većina se smatra sigurnom za kućne ljubimce, ali postoje izvješća o probavnim smetnjama.

8. Molitvena biljka (Maranta)

Ova prijateljska kalateja zaslužuje posebnu pozornost jer ju je lakše zadržati od većine te obitelji, obično je dostupna i nevjerojatno popularna. Njihovo lijepo lišće će izblijedjeti na suncu i čamiti u slabim uvjetima, ali uspijevaju na jakom neizravnom svjetlu.

Ove biljke imaju više od zapanjujuće lijepe obojenosti… one imaju zanimljivo ponašanje da se svake noći ušuškaju tako što presavijaju svoje lišće kako bi se “molili”.

Ove dinamične biljke vole vlagu, ali mogu se zadovoljiti posudom za vodu ispunjenom šljunkom. Zalijevanje je najzahtjevniji dio njihove njege: žele dosljednu vlagu i ne podnose ljupko suše, ali dobivaju trulež korijena ako tlo ostane mokro. Najbolje rade s mlakom vodom bez klora.

Manje izbirljiva od vaše tipične kalateja, na prozoru okrenutom prema istoku Molitvene biljke mogu cvjetati poput prekrasnog korova. Također su netoksični i sigurni za kućne ljubimce.

9. Orhideja Phalaenopsis

Ova orhideja je odlična početnička orhideja za koju se lako brine u zatvorenom prostoru i ima nježno, dugotrajno cvjetanje. Trik je u tome da mu pružite dovoljno svjetline bez izravne sunčeve svjetlosti. Prozori okrenuti prema istoku savršeno su okruženje.

Phalaenopsis orhideje su epifiti kojima je potrebna lagana, prozračna zemlja. Njihovo korijenje zapravo mijenja boju prema potrebi za zalijevanjem: srebrnasto korijenje znači da treba piće.

Kada kupujete orhideju, pazite da joj listovi budu čvrsti: mekani listovi znak su nezdravog korijena. Najbolje je odabrati primjerak bez previše otvorenih pupova kako biste uživali u mjesecima cvatnje.

Mnogi ljudi pogrešno misle da biljka umire nakon što im istekne cvjetanje – ali nemojte je bacati! Možete pustiti svoju orhideju da se napuni i ponovno cvjeta dugi niz godina.

Prozor okrenut prema istoku čini održavanje ove biljke vrijednom hortikulturnom avanturom… orhideje su cijeli svijet za sebe. Oni su također netoksični.

Phalaenopsis orhideje jedna su od mojih omiljenih sobnih biljaka i o njima sam opširno pisao na ovoj stranici.

10. Anthurium

Izvanredne značajke sjajnog lišća i jarkih voštanih cvjetova čine Anthurium vrijednim – ali dobivate oboje! Imaju reputaciju lukavih, ali ključ ove južnoameričke ljepotice je svjetlost s prozora okrenutog prema istoku.

Anthuriumi imaju divno teksturirano lišće s puno karaktera, ali lako izgaraju na izravnom suncu… ali, iako mogu podnijeti slabo svjetlo, neće rasti vrlo brzo (ili uopće) u njemu. Uz neizravno jako svjetlo proizvest će zapanjujuće lišće i raspršiti cvijeće… a cvjetanje traje mnogo mjeseci. Još jedan bonus: postoji veliki broj sorti koje možete izabrati.

Problemi s Anthuriumima obično dolaze zbog viška svjetla ili vode. Potrebno im je redovito, pažljivo zalijevanje i brzo drenirajuće tlo kako bi se izbjeglo truljenje korijena i razne gljivične probleme.

Profesionalni savjet: Većina biljaka kupljenih u trgovini dolazi u tlu koje je preteško i zahtijevat će presađivanje u svjetlijoj mješavini za dugoročni uspjeh.

Uvijek pustite da se tlo malo osuši između zalijevanja. Anthurium voli visoku vlažnost, dobru cirkulaciju zraka i redovito čišćenje lišća. Međutim, oni su otrovni, stoga ih držite izvan jelovnika za ljude i kućne ljubimce.

11. Kalanchoe blossfeldiana

Ovaj prekrasan cvjetni sukulent radi bolje što ima više svjetla – to jest, sve dok su izvan izravnog sunca. Ovu popularnu domorodku Madagaskara lako je držati u cvatu na prozoru okrenutom prema istoku. Cvjetaju slobodno u nijansama bijele, žute, ružičaste i crvene iznad gnijezda tamnozelenog lišća.

Kalanchoe su sukulenti, stoga izbjegavajte prekomjerno zalijevanje. Dajte im brzo drenirajuću zemlju i pustite da se gornja polovica lonca osuši između zalijevanja. Izbjegavajte vlaženje lišća kako biste ostali bez mrlja. Držite kućne ljubimce podalje jer su otrovne za kućne ljubimce (ali ne i za ljude).

Živo cvjetanje kalanchoe može trajati mjesecima i ne smeta im ako otkinete lišće kako biste ga pokazali. Možete ih kupiti da biste uživali u laganoj sezoni jarkih boja—nažalost, teško ih je ponovno cvjetati.

Potrebno im je 12-14 sati potpunog mraka svaki dan tijekom dva mjeseca tijekom hladne sezone kako bi pokrenuli cvjetanje. Neki predani uzgajivači stavljaju ih u ormar svake večeri kako bi obavili posao … možda biste ih htjeli smatrati godišnjim.

12. Ljubičasta djetelina (Oxalis triangularis)

Atraktivno ljubičasto trostruko lišće ove zanimljive biljke kombinira najbolja svojstva Molitvene biljke žive akcije, sretne djeteline i ukusne rotkvice. Njegovi listovi, pa čak i cvjetovi u obliku trube svake se noći zatvaraju poput kišobrana. Voli istočnu ekspoziciju i kraljevski nadoknađuje briljantno zelenilo vaše tropske kolekcije. Zaslužuje mjesto na prozoru okrenutom prema istoku, gdje je lako ugoditi.

Također se naziva lažna djetelina ili ljubičasta djetelina – dolazi iz Brazila, a ne iz Irske. Oxalis voli domaće temperature koje su malo hladnije. To je biljka tipa lukovice koja miruje nakon što temperature dosegnu iznad 27°C; mogu sporadično biciklirati u zatvorenom prostoru. Listovi opadaju tijekom mirovanja, ali biljka se vraća za samo 2-4 tjedna.

Pretjerano zalijevanje je glavna opasnost, stoga biste trebali pustiti da se gornji sloj zemlje osuši između zalijevanja i smanjiti tijekom mirovanja. Oxalis je sretno nespecifičan u pogledu vlage. Dobro uspijeva uz laganu gnojidbu svaka dva tjedna tijekom razdoblja rasta.

Dugovječni Oxalis često se prenosi kao naslijeđe. Zabavno ih je gledati kako se sklapaju navečer, a cijelo ljeto daju vesele bijele ili ružičaste cvjetove. Ako preraste svoju dobrodošlicu, uvijek je možete ubaciti u salatu.

13. Peperomija

Trendi Peperomia izazvala je val ljubavi prema malim biljkama diljem Instagrama… ali slomila je srca mnogih koji su je tretirali kao zelene bebe koje vole sunce. Peperomije vole jako svjetlo, ali i lako izgore. Mogu se dobro snaći pod fluorescentnom rasvjetom, što ih čini najboljim uredskim biljkama, ali postaju dosadne, sporo rastu na svjetlu koje je preslabo. Istočna ekspozicija je taman.

Uzgajaju se zbog svojih mesnatih sočnih listova koji dolaze u bezbroj varijacija. To ih, uz njihovu malu veličinu, čini vrhunskim kolekcionarskim predmetima. Razumjeti jednu Peperomiju znači razumjeti ih sve (gotovo). Vizualizirajte ih kao malene hoye.

Većina peperomija su efifiti koji vole lagana, brzo drenirajuća tla. Pustite ih da se malo osuše između zalijevanja kako biste izbjegli štetnike i gljivične probleme. Njihove potrebe za vlagom obično se zadovoljavaju zamagljivanjem i/ili posudom za vodu ispunjenom šljunkom. Možete ih gnojiti tijekom vegetacije radi bržeg rasta, ali to nije potrebno.

14. Bostonska paprat (Nephrolepis exaltata)

Bostonske paprati savršene su biljke okrenute prema istoku, pa ako imate dostupnu prozorsku dasku, trebali biste još jednom isprobati ova zimzelena čuda. Možete imati uspjeha s Bostonskim papratima, ili gotovo bilo kojom paprati, ako im date ljupku jarku svjetlost koja nikada ne gori.

Potječu kao močvarne biljke i vole vlagu i dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu bez vlage. Neka se njihov gornji sloj zemlje lagano osuši između zalijevanja. Nemojte gnojiti previše, i njegovajte odumrlo lišće kako ih vidite.

Bostonske paprati vole cirkulaciju zraka i najbolje uspijevaju kao viseće biljke. Faktor svjetla je bitan, međutim: ako je sve što imate žarko vruće zapadne ili južne ekspozicije, nemojte ih i sami proći kroz to. Srećom su netoksični za kućne ljubimce.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja aspidistra ima smeđe lišće? 

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjemenke kadifa

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako napraviti organsko živo tlo