Kako sačuvati sjeme salate

image 28

Spremanje sjemena salate prekrasan je vrtlarski projekt za početnike i iskusne vrtlare.

Kako biste sačuvali sjeme salate, počnite sa sadnjom nekoliko desetaka biljaka salate što je ranije moguće u proljeće. Odaberite biljke koje će posljednje procvjetati kako biste sačuvali sjeme i podignite cvjetne stabljike. Nakon što procvjetaju, cvjetovi venu i razvijaju sjeme unutar 2-4 tjedna. Ručno uberite osušene sjemenke kada su glavice sjemena dovoljno suhe da se raspadnu. Objesite sjeme u mrežastu vrećicu ili ga raspršite preko zaslona da se osuši. Čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu 1-4 godine.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako sačuvati sjemenke salate!

Uvod u spremanje sjemena salate

Sjeme salate lako se sakuplja. Sve što trebate je malo strpljenja i osnovna oprema. Ove se biljke obično samooprašuju i nije im potrebno nikakvo ručno oprašivanje. Također im nisu potrebne velike izolacijske udaljenosti između sorti.

Zelena salata ( Lactuca sativa ) pripada obitelji Asteraceae (obitelji Astera) , koja također uključuje suncokrete, cinije i mnoge druge omiljene biljke. Biljke iz obitelji Aster, poput salate, imaju savršene cvjetove. Biljke salate se razmnožavaju i obično se same oprašuju, što ih čini dobrim izborom za početnike koji čuvaju sjeme.

Salata je jednogodišnja biljka (životnog vijeka ispod jedne godine) koja cvjeta i postavlja sjeme tijekom dugih ljetnih dana. Naučimo kako sakupiti sjeme salate!

image 29

Sadnja salate za spremanje sjemena

Ako planirate sačuvati sjeme salate u svom vrtu, morate imati na umu nekoliko stvari osim osnova uzgoja biljaka salate . Treba vam dosta biljaka, ali različite sorte moraju biti izolirane jedna od druge.

Posadite najmanje 1-2 tuceta biljaka salate jedne sorte kako biste osigurali veliku količinu održivog sjemena koje je genetski raznoliko. U nastavku pogledajte popis sorti otvorenog oprašivanja koje dobro funkcioniraju za čuvanje sjemena. Htjet ćete sakupiti održivo sjeme salate od zadnjih 10 biljaka koje će procvjetati.

Pokušajte posaditi biljke salate što je ranije moguće . Smisao rane sadnje je da salata cvate sredinom ljeta kada je vrijeme suho i vruće, a sjemenske čahure se mogu brzo osušiti na cvjetnim stapkama.

Biljke salate su u srodstvu i samooplodne su. Ne trebaju im druge sorte salate za unakrsno oprašivanje . Ako planirate spremiti sjeme salate koje odgovara vrsti, izolirajte skupinu sjemenskih biljaka od drugih sorti na najmanje (3 m). Do unakrsnog oprašivanja s drugim sortama može doći kada kukci posjete kratkotrajne cvjetove, tako da cvjetne pupoljke možete pokriti vrećicom za cvjetanje prije nego što procvjetaju.

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Provjerite je li sorta salate koju odaberete slobodno oprašena.

Ove nasljedne sorte salate i druge omiljene salate koje se slobodno oprašuju savršene su za spremanje sjemena i domaću proizvodnju sjemena.

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Biljke salate izvrsni su pratioci mnogih vrtnih povrća. Neki dobri usjevi za sadnju uz zelenu salatu uključuju:

 • Peršin
 • Grašak
 • rotkvice
 • Špinat
 • Korijander
 • Jagode
 • Tikvica
image 30

Uzgoj salate za spremanje sjemena

Da biste uzgajali biljke salate za uštedu sjemena, počnite tako da razmak između biljaka bude dvostruko veći od razmaka koji bi bio za kompaktne glavice. To obično znači ostaviti jednu glavu po stopalu kako bi imali puno prostora za rast i cirkulaciju zraka.

Cvjetove salate na visokim stabljikama najbolje je podupirati kada se planira spremanje sjemena. Ponekad stabljike ne mogu pronaći svoj put kroz čvrsto uvijene sorte poput Iceberga koje imaju guste glavice, pa ćete možda morati rezati lišće pri dnu kako biste omogućili stabljici da izraste kroz biljku. Pojedinačne stabljike možete zaboditi bambusovim kolcima ili razvući mrežastu mrežu preko cijele gredice kako biste držali sve stabljike odjednom.

Zalijevajte biljke obilno i redovito kako biste spriječili stres. Salata koja se uzgaja radi čuvanja sjemena ne zahtijeva dodatno gnojivo.

Vrste salate s čvrsto omotanim glavicama, kao što su mnoge sorte salate tipa Crisphead, mogu rasti toliko tijesno da se cvjetna stabljika teško probija kroz glavicu kako bi procvjetala. Kod ovih sorti uzgajivači obično režu prorez na vrhu glavice ili gule/uvijaju dio listova kako bi stabljika mogla izrasti kroz sredinu.

U nekim klimatskim područjima vjetar može srušiti visoke biljke salate i izbaciti sjemenke dok se razvijaju. Ako je to problem u vašem području, svakako upotrijebite kolac, ali također razmislite o dodavanju vrećice za čuvanje sjemena salate, što će pomoći smanjiti gubitak sjemena. Ako se predviđa kiša dok se sjeme razvija, možda ćete poželjeti pokriti biljke kako kiša ne bi izbacila sjemenke iz kapsula.

Odabir zelene salate za spremanje sjemenki

Kada spremate sjeme salate, nemojte spremati sjeme biljaka koje prve procvjetaju, jer biste to učinili za biljke koje rano procvjetaju. Birajte biljke koje kasnije cvjetaju i koje imaju zdrav, robustan izgled. Usput ćete također poželjeti kušati lišće kako biste mogli odabrati najukusnije biljke s listovima najbolje teksture.

Kako sačuvati sjeme biljaka salate?

Kada cvjetovi uvenu i posmeđe, vrijeme je za berbu sjemena salate. Zrelost sjemena u mahunama obično se događa 2-4 tjedna nakon što biljka procvjeta. Ne sazrijevaju sve sjemenke odjednom.

Nježno trljajte osušene cvjetne glavice između prstiju tako da suhe sjemenke ispadnu iz kapsula. Neke sjemenke možda još nisu dovoljno suhe da ispadnu. Možete se vratiti kasnije i uzeti preostale sjemenke.

Sakupite sjemenke salate u zdjelu, kantu, papirnatu vrećicu ili drugu posudu u koju mogu stati vrlo male sjemenke. Zdjelu za sakupljanje uvijek držite ispod cvijeća kako biste uhvatili sitne sjemenke koje vam ispadnu kroz prste.

Alternativni način da sačuvate sjeme je počupati cijele biljke. Isperite zemlju s korijena. Zavežite uzicu za kraj s korijenjem i objesite ih naopako da se osuše. Stavite papirnatu vrećicu preko glavica cvijeća kako biste uhvatili sjemenke koje se suše dok padaju. Nakon što se biljka osuši, možete nježno udariti kapsulama sjemena po unutrašnjosti papirnate vrećice kako biste oslobodili preostale sjemenke.

Sjeme salate često ima puno pljeve, komadića sjemenskih mahuna i drugih biljnih ostataka koji dolaze s njima. Možete upotrijebiti sito za čišćenje sjemena kako biste uklonili veće komadiće i čak nježno puhati preko sjemena kako biste podigli pahuljastu pljevu sa sjemenki.

Nakon što se sjemenke osuše i očiste, označite ih i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Trebale bi ostati održive 3-4 godine ako se pravilno skladište, iako mogu trajati samo 1-2 godine u uvjetima koji nisu idealni.

Čuvanje sjemena salate

Za najdulji životni vijek sjemena, sjeme salate držite podalje od vlage, visokih temperatura i izravne sunčeve svjetlosti. Umjesto toga potražite suha, hladna i tamna mjesta za skladištenje.

Pakiranje sjemena salate

Započnite s pakiranjem čistih, suhih sjemenki u malo pakiranje. Evo nekoliko dobrih opcija za spremnike za skladištenje:

Pri zatvaranju pakiranja vrlo lagano pritisnite kako biste izbjegli gnječenje sjemenki. Pokušajte ne ostaviti previše zraka u pakiranju, ali nemojte niti istisnuti sav zrak (i ​​nemojte vakuumirati sjeme).

Označite svoje sjemenke salate prije nego što ih stavite u skladište. Uključite naziv sorte, datum spremanja sjemena i savjete za uzgoj.

Spremnici za skladištenje sjemena

Nakon što se sjeme zapakira za skladištenje, sva se pakiranja mogu staviti u spremnik. To može biti bilo što, od prenamijenjene plastične kante ili drvene kutije do jedne od ovih otmjenijih opcija:

 • Ladice za knjižnične kartice
 • Kutije za pohranu fotografija

Hermetički zatvoreni spremnici poput velikih patentnih zatvarača, plastičnih kaca ili staklenki dobro funkcioniraju za male sjemenke poput zelene salate. Ako možete pronaći hermetički zatvorenu kadu jednobojne, to će vam pomoći da svjetlost ne dospije u sjemenke. Drvene ladice knjižnice – iako nisu hermetički zatvorene – izvrsno štite svjetlost dok održavaju organizaciju.

Kako biste smanjili vlagu, možete staviti pakiranje silikagela iz drugog pakiranja ili dodati žlicu suhe riže. Ova sredstva za sušenje mogu apsorbirati višak vlage.

Uvjeti skladištenja sjemena

Sjemenke salate najdulje traju ako se čuvaju u idealnim uvjetima. To općenito znači mjesto s niskom vlagom (ali ne nultom), bez svjetla i hladnom temperaturom malo iznad točke smrzavanja.

Evo idealnih uvjeta za kućno skladištenje sjemena salate:

 • Temperatura zraka od (0°- 5°C)
 • Vlažnost zraka manja od 50%
 • Gotovo potpuni mrak
 • Bez štetočina poput miševa koji se vole hraniti sjemenkama

Uobičajena mjesta za pohranjivanje sjemenja uključuju negrijane ormare, suhe i hladne podrume i ladicu hladnjaka. Ako pohranjujete na mjestu s promjenjivom vlagom (kao što je hladnjak), svakako koristite hermetički zatvorenu posudu i razmislite o stavljanju mjerača vlažnosti sa svojim sjemenkama.

Životni vijek sjemena salate

Sjeme salate obično traje 1-4 godine ako se pravilno skladišti na hladnom i suhom mjestu.

Sadnja sjemena salate

Sjeme salate klija na temperaturama tla između 18ºC i 25ºC. Više vole hladnije temperature tipične za proljeće i jesen nego ljetne vrućine. Klijanje je prilično sporo na hladnijem kraju ovog raspona, pa se sjeme salate obično sadi na optimalnoj temperaturi tla od 15ºC do 20ºC.

Održivom sjemenu salate obično treba oko tjedan dana da proklija u tlu od 10ºC, ali može potrajati i više od 2 tjedna ako je temperatura tla blizu točke smrzavanja. Ipak, salatu je najlakše sijati u zatvorenom prostoru i presađivati ​​u vrt kao sadnice. Zelenoj salati obično treba samo 2-4 dana da proklija na sobnoj temperaturi.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: