Ispitivanje vrtnog tla: Vodič za analizu tla za vrtlare

Ispitivanje vrtnog tla Vodic za analizu tla za kucne vrtlare347809297810

Tlo se sastoji od mineralnih čestica, organske tvari, zraka i vode . Ali tla su vrlo varijabilna! Tlo u vašem dvorištu moglo bi biti potpuno drugačije od tla niz ulicu u lokalnom parku. Ispitivanje vrtnog tla povećat će vaše razumijevanje tla s kojim radite (i kako ga poboljšati za svoje biljke).

Ispitivanje vrtnog tla je vrsta analize tla koja se radi kako bi se prikupili korisni podaci, uključujući mineralne hranjive tvari, organsku tvar i pH tla. Ispitivanje kvalitete uzorka vrtnog tla u odgovarajućem laboratoriju pomoći će vam razumjeti sastav vašeg vrtnog tla, a također će dati preporuke za gnojivo i druge izmjene tla za poboljšanje tla za predviđenu namjenu.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o ispitivanju tla za vaš vrt!

Pa kako znate što je u vašem vrtnom tlu ? Možete izaći i zgrabiti šaku i pogledati je. Možemo promatrati hoće li se kišnica skupljati na tlu (ili brzo otjecati). Možemo promatrati kakve biljke imaju tendenciju rasti u tlu. Postoji mnogo kvalitativnih zapažanja koja nam mogu reći o sastavu našeg tla.

Zašto testirati tlo u vrtu

Testirajte svoje vrtno tlo kako biste zapravo znali što se nalazi! Znate li koliki je postotak pijeska, mulja i gline u vašem tlu ? Što je s postotkom organske tvari ? A što je s pH vrijednosti tla, njegovim karakteristikama drenaže i dostupnim (i potencijalnim) hranjivim tvarima ?

Osim razumijevanja kako će tlo podržavati život biljaka, također je razborito učiniti sve što možete kako biste osigurali da je tlo sigurno za vrtlarske aktivnosti. Kao i sve u našem okolišu, tlo i podzemne vode mogu postati kontaminirane

Što mjere testovi vrtnog tla?

Testovi vrtnog tla općenito provjeravaju neke ili sve od sljedećih karakteristika:

  • Tekstura tla (je li tlo u kojem dominira glina ili je pješčana ilovača?)
  • pH tla (je li tlo kiselo, neutralno ili lužnato… i koliko?)
  • Hranjive tvari tla (fosfat, kalij, kalcij, magnezij, ponekad dušik)
  • Organska tvar tla (koliko je organske tvari u odnosu na mineralne čestice?)
  • Teški metali u tlu (je li tlo onečišćeno industrijskim metalima?)

Ispitivanje kapaciteta kationske izmjene (CEC) i topivih soli također je uobičajeno. Daljnja analiza tla također se može napraviti za druge kemikalije, uključujući korisne mikronutrijente ili potencijalno štetne onečišćujuće tvari (azbest, pesticidi, nafta). Dubinska analiza veličine čestica također je dostupna u mnogim laboratorijima za tlo uz veću naknadu (uključujući grafikon raspodjele veličine čestica i postavljanje na trokut teksture tla).

Detaljna analiza tla na licu mjesta dostupna je, ali neuobičajena, a uključuje inspekciju strukture tla, zbijenosti, procjeđivanja, života u tlu, općeg zdravlja biljaka i nadmorske visine. Ispitivanje biljnog tkiva biljaka koje rastu u tlu također se ponekad dodaje planu istraživanja mjesta.

Kako laboratorij testira tlo?

Laboratoriji za ispitivanje tla ispituju tlo na više različitih načina . Mnoge analize tla uključuju vaganje uzorka, gledanje u njega i/ili miješanje tla s određenom kemijskom otopinom kako bi se vidjelo što se događa. Laboratoriji obično kupuju opremu i dobivaju certifikate za testove koji su traženi u njihovom području. Svi laboratoriji ne rade sve vrste ispitivanja tla.

Većina poljoprivrednih i hortikulturnih laboratorija procjenjuje teksturu tla ručnim pregledom umjesto provođenja uzorka kroz detaljan test raspodjele veličine čestica. Raspodjela veličine čestica općenito je rezervirana za građevinske primjene i ne koristi se obično za hortikulturna tla. Ručni pregled od strane iskusnog laboratorijskog tehničara općenito je prikladan za razvrstavanje tla prema teksturi.

Organska tvar tla općenito se procjenjuje u laboratoriju zagrijavanjem uzorka . Najprije se uzorak nježno “suši u pećnici” kako bi se uklonila vlaga i izvaga. Zatim se uzorak zagrijava do točke gdje organska tvar “izgori”. Uzorak se ponovno važe i izračunava se promjena težine. Neki laboratoriji provode analizu elementarnog ugljika, ali oprema za ovo testiranje nije tako uobičajena.

Elementarne hranjive tvari općenito se ispituju miješanjem tla s reaktivnom kemijskom otopinom, iako postoji mnogo metoda.

pH tla (koncentracija vodikovih iona) često se mjeri u ispitnoj vodi i otopini kalcijevog klorida. Otopine uzoraka tla općenito se mjere pomoću potenciometra opremljenog pH-osjetljivim elektrodnim sustavom. Gdje je prihvatljiva niža razlučivost, pH tla može se izmjeriti pH-osjetljivim papirom.

Ispitivanje vrtnog tla Vodic za analizu tla za kucne vrtlare347809297812

Što mi govore rezultati analize vrtnog tla?

Rezultati analize vrtnog tla daju vam neke brojke koje nadopunjuju vizualna zapažanja koja ste radili. Dok vam vaše oči mogu reći je li vaš travnjak žut ili zelen, samo odgovarajući test tla može identificirati nešto poput prekomjerne razine olova ili drugih teških metala. S druge strane, test tla može ukazati na ekstremni pH, ali vaše oči vam mogu reći da se biljke koje imate same dobro nose s tim.

Mnoga izvješća o ispitivanju vrtnog tla sadržavat će preporuke za poboljšanje vašeg tla.

Možda ćete otkriti da su pravi nedostaci vašeg tla drugačiji nego što ste mislili da jesu. Na primjer, neki vlasnici kuća koji misle da je njihovo “glineno tlo” jednostavno pregusto za travu, saznaju da je njihova zemlja zapravo ilovača koja je previše zbijena. Dakle, i podaci iz izvješća i preporuke mogu biti od velike pomoći vlasnicima kuća s travnjacima i vrtovima.

Koliko košta ispitivanje vrtnog tla?

Ukupni trošak ispitivanja tla ovisi o cijenama laboratorija, broju uzoraka koji predajete i vrsti analize tla koja se traži.

Osnovni test vrtnog tla u laboratoriju za tlo na fakultetu često će testirati hranjive tvari, pH i olovo uz naknadu od oko 70 do 150 kuna po uzorku. Ti su laboratoriji općenito povezani s lokalnom poljoprivrednom školom ili hortikulturnim odjelom sveučilišta. Dodatna testiranja i detaljnije testiranje iz školskog laboratorija zahtijevaju dodatne troškove. Ovi testovi često traju oko mjesec dana da dobiju rezultate.

Ispitivanje tla općenito je najskuplje u privatnim laboratorijima. Detaljna analiza veličine čestica ili analiza hranjivih tvari u privatnom laboratoriju tla može koštati čak 700kn za jedan uzorak. Provjerite cijene i potvrdite dostupnost prije odabira laboratorija i uzimanja uzoraka tla.

Zašto napraviti laboratorijski test tla umjesto da radim DIY test tla

Ispitivanje tla obavljeno u laboratorijima drži se prema višim standardima od kućnih testnih kompleta . Ispitivanje se obavlja u certificiranim laboratorijima s odgovarajućom opremom slijedeći standardne postupke ispitivanja vašeg uzorka tla. Tehničari imaju iskustvo u testiranju mnogo različitih tipova tla i laboratorij bi trebao imati različite standarde kontrole kvalitete.

Laboratorijske metode ispitivanja općenito nude mnogo višu razinu točnosti i preciznosti nego što to mogu pružiti kućni testni setovi. Pouzdanost kvalitetnih laboratorijskih testova jedan je od glavnih razloga zašto su i dalje toliko popularni. Kompleti za ispitivanje tla koji se prodaju u vrtnim centrima također su prilično ograničeni u karakteristikama koje mogu pregledati i općenito se ne testiraju na teške metale ili druge zagađivače.

Prije nego što testirate svoje tlo

Prije slanja uzoraka tla obratite se laboratoriju koji ste odabrali. Dobijte pisanu ponudu za testiranje ako cijene nisu jasno navedene. Također zatražite informacije o vremenu obrade, postupcima uzorkovanja i predaji ili isporuci uzorka. Možda ćete također moći unaprijed ispuniti obrasce zahtjeva, pa čak i zakazati termin u laboratoriju.

Ispitivanje vrtnog tla Vodic za analizu tla za kucne vrtlare347809297811

Uzimanje uzoraka tla u vrtu za analizu tla

Uzorkovanje je od ključne važnosti. Prije uzimanja uzorka potvrdite laboratorij za testiranje , jer svaki laboratorij općenito ima svoje posebne upute za uzorkovanje. Većina laboratorija neće prihvatiti pretjerano vlažne uzorke, loše označene uzorke ili uzorke s drugim problemima kvalitete.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Je li djetelina korov? (I treba li je se riješiti?)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li Epsom sol dobro gnojivo? Detaljna analiza

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Presađivanje sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

5 jednostavnih koraka za obrezivanje i presađivanje biljke s korijenom